ADHD la adulti – Aceasta tulburare nu este specifica doar copiilor, ci si adultii pot fi afectati de tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie. Cum se manifesta in cazul adultilor, cum ii afecteaza si cum poate fi depistata si tratata aceasta tulburare aflati din acest articol.

Cuprins:

1. Ce reprezinta ADHD?
2. Cum se manifesta ADHD la adulti?
3. Cauze si factori de risc
4. Diagnostic
5. Tratament ADHD adulti
6. Evolutie si prognostic
7. ADHD la adulti poate fi prevenita?

Ce reprezinta ADHD?

Desi o asociem cu copiii, tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHD) afecteaza si adultii. De altfel, mult timp aceasta tulburare a fost considerata ca fiind specifica doar copilariei inclusiv de catre specialisti.

Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie este o tulburare neurobiologica, al carei debut are loc in copilarie. Fiind o tulburare de dezvoltare, se considera ca nu poate aparea direct la varsta adulta, ci doar in copilarie. Unii copii cu aceasta tulburare sunt diagnosticati si urmeaza si un tratament. In cazul altor copii, tulburarea poate ramane nediagnosticata, manifestarile continuand sa apara si la varsta adulta. Desi in unele cazuri simptomele se amelioreaza odata cu inaintarea in varsta, in celelalte cazuri manifestarile ADHD pot continua pana la varsta adulta.

Conform National Health Service (NHS, Marea Britanie), pana la varsta de 25 de ani se estimeaza ca 15% dintre copiii diagnosticati cu ADHD continua sa aiba o mare parte dintre simptomele tulburarii, iar 65% dintre ei se confrunta cu simptome care le afecteaza viata de zi cu zi.

ADHD la adulti este deocamdata mult prea putin studiata, prin urmare si mai putin constientizata si diagnosticata. Adultii cu ADHD intampina deseori dificultati la locul de munca sau in viata personala, dificultati asociate cu manifestarile tulburarii. Acestea vizeaza responsabilitatile de zi cu zi, relatiile cu ceilalti, performanta in munca, iar la nivel emotional pot sa resimta frustrare si vina din cauza acestor dificultati.

Cum se manifesta ADHD la adulti?

Manifestarile ADHD pot fi grupate in doua categorii principale:

  • dificultati la nivelul atentiei, functiilor executive si memoriei de lucru si
  • dificultati legate de impulsivitate si hiperactivitate.

*Functiile executive se refera la abilitatea creierului de a prioritiza si a gestiona gandurile si actiunile. Aceasta abilitate ne ajuta sa avem in vedere consecintele pe termen lung ale actiunilor noastre si sa fim mai eficienti in a le realiza.

De obicei, persoanele cu ADHD au probleme din ambele categorii. In unele cazuri, unele persoane pot avea mai degraba dificultati doar dintr-una din cele doua categorii.

Dificultati la nivelul atentiei, functiilor executive si memoriei de lucru

  • dificultatea concentrarii atentiei, in special in cazul sarcinilor si activitatilor repetitive, plictisitoare; persoanelor cu ADHD le este mai usor sa se concentreze pe activitatile care le stimuleaza, le plac sau le capteaza interesul;
  • usurinta mare de a fi distrasi de factori externi si/sau fara importanta;
  • tendinta de a neglija detaliile, lucru care afecteaza performanta sau care duce la greseli;
  • episoade frecvente de „visat cu ochii deschisi” sau deconectare de la activitatea in care persoana e angajata (inclusiv in timpul unei conversatii);
  • tendinta de a amana inceperea unei activitati (procrastinare) si/sau de a o duce la bun sfarsit;
  • pierderea frecventa a unor obiecte sau uitarea locului unde au fost puse (chei, facturi, telefon, portofel etc.);
  • uitarea datelor, programarilor, deadline-urilor etc;
  • dificultatea de a asculta si de a ramane atent la o conversatie;
  • dificultati in organizarea sarcinilor si activitatilor;
  • tendinta de a incepe noi activitati inainte de a le finaliza pe cele deja incepute.

Dificultati legate de impulsivitate si hiperactivitate

  • dificultati in a controla anumite comportamente sau reactii;
  • realizarea unor actiuni inainte de a le gandi;
  • stare de agitatie permanenta;
  • tendinta de a-i intrerupe pe ceilalti;
  • tendinta angajarii in activitati riscante (de exemplu, condusul cu viteza);
  • toleranta mica la frustrare;
  • dificultati in a gestiona stresul;

Principalele probleme cu care se confrunta adultii cu ADHD includ:

  • faptul ca nu reusesc sa aiba rezultate bune la locul de munca si in cariera in general; e posibil sa piarda locuri de munca sau sa le schimbe frecvent din aceasta cauza;
  • probleme si conflicte in relatii, cauzate de faptul ca uita lucruri (minore, dar si importante), nu duc la bun sfarsit anumite activitati, nu reusesc sa acorde suficienta atentie si concentrare discutiilor;
  • emotii puternice si care apar frecvent – rusine, vina, frustrare.

Cauze si factori de risc

Cauzele tulburarii de hiperactivitate cu deficit de atentie nu sunt pe deplin cunoscute. Se presupune ca ar fi o combinatie intre factori genetici, factori de mediu si diferente la nivelul structurii creierului. S-a observat ca parintii si fratii unui copil diagnosticat cu ADHD este foarte posibil sa aiba si ei aceasta tulburare. Insa se considera ca modul in care ADHD este transmis genetic este foarte complex si mai sunt inca multe informatii de aflat in aceasta privinta.

Unele studii arata ca factori precum fumatul de catre mama in sarcina sau expunerea copilului, in perioada prenatala sau dupa nastere la unele substante toxice, ar putea creste riscul aparitiei ADHD.

In ceea ce priveste diferentele la nivel cerebral, scanarile cerebrale au aratat ca persoanele cu ADHD au zone din creier mai mici sau altele mai mari comparativ cu persoane care nu au ADHD. Alte studii au sugerat ca persoanele cu ADHD ar avea un dezechilibru la nivelul neurotransmitatorilor din creier sau ca acestia nu ar functiona optim. Insa si in aceasta privinta sunt necesare cercetari suplimentare.

Diagnostic

Spre deosebire de copii, simptomele ADHD la adulti sunt mult mai dificil de identificat. La varsta adulta, hiperactivitatea tinde sa se reduca, insa adultii pot continua sa se confrunte cu impulsivitatea, nelinistea sau dificultatile de concentrare a atentiei. Multi adulti nici nu stiu ca ar putea avea aceasta problema, ci doar ii resimt puternic efectele. De exemplu, le este foarte greu sa se concentreze si sa se organizeze la serviciu sau in activitatile personale, ceea ce poate duce pana la pierderea unui loc de munca; au probleme si conflicte in casnicie sau in alte relatii; comportamentele impulsive au repercusiuni puternice asupra lor etc.

O alta dificultate in a diagnostica ADHD la adulti este ca simptomele acestei tulburari seamana cu ale altora, cum ar fi anxietatea sau tulburarile de dispozitie. Ori de cele mai multe ori, persoanele cu ADHD au si o altfel de tulburare, cel mai frecvent anxietate sau depresie.

Diagnosticul de ADHD la adulti presupune ca dificultatile legate de impulsivitate si atentie sa fi inceput inca din copilarie si sa cauzeze persoanei probleme semnificative in cel putin un domeniu al vietii. Nu exista un test care sa arate daca este vorba de ADHD sau nu. Specialistul in sanatatea mintala face o evaluare in care are in vedere mai multe aspecte:

  • dificultatile din prezent, care trebuie sa fi fost prezente si in copilarie;
  • excluderea unor probleme fizice care sa aiba manifestari similare cu ADHD;
  • istoricul personal;
  • evaluarea impactului pe care aceste manifestari il au asupra vietii persoanei;
  • rezultatele la diferite teste.

De cele mai multe ori, e nevoie de aflarea de informatii si de la un parinte sau alte persoane apropiate, pentru a afla daca simptomele au fost prezente si au ingreunat persoana si in copilarie.

In cazul in care problemele si dificultatile intampinate de persoane sunt recente, fara sa fi aparut si in trecut, atunci este exclus ADHD-ul.

Tratament ADHD adulti

ADHD este o tulburare complexa. De aceea, pentru rezultate cat mai bune, tratamentul pentru ADHD la adulti presupune o combinatie intre medicatie, psihoterapie si consiliere psihologica, psihoeducatie si deprinderea unor noi abilitati. Important de mentionat e ca tratamentul nu vindeca tulburarea, ci ajuta persoanele sa gestioneze mai usor simptomele ADHD si sa reduca impactul acestora asupra vietii. De exemplu, poate ajuta persoana sa se concentreze mai bine, sa fie mai calma, sa isi gestioneze impulsurile, sa invete noi abilitati.

In cadrul terapiei se identifica acele domenii si aspecte ale vietii care sunt cele mai afectate de simptomele ADHD. Apoi persoana invata tehnici si strategii pentru a gestiona mai usor simptomele ADHD. De exemplu: abilitati de organizare si de gestionare a timpului, dezvoltarea capacitatii de rezolvare de probleme, modalitati de a controla impulsurile, imbunatatirea abilitatilor de comunicare si de rezolvare a conflictelor etc. In plus, terapia vizeaza si alte posibile tulburari care coexista cu ADHD.

Evolutie si prognostic

Asa cum mentionam mai sus, tratamentul ajuta la o ameliorare a simptomelor si la o mai buna gestionare a dificultatilor cu care persoanele cu ADHD se confrunta in mod frecvent. Fiecare persoana este unica, la fel si modul in care viata sa este impactata de ADHD. De aceea, conteaza mult ca planul de tratament sa fie individualizat.

Suportul familiei si al celor apropiati este foarte important pentru persoanele cu ADHD, iar primul pas este ca ei sa afle despre acest diagnostic si sa se informeze despre ce presupune aceasta problema. Mai multe despre cum putem ajuta pe cineva cu o tulburare gasiti in acest articol.

ADHD la adulti poate fi prevenita?

ADHD este o tulburare de dezvoltare, ceea ce inseamna ca incepe in copilarie. Pana la varsta adulta, simptomele se pot ameliora sau pot afecta mai putin persoanele, mai ales daca mediul in care cresc si se dezvolta le este favorabil. De exemplu, daca au intelegere si sprijin din partea familiei si scolii; daca sunt obisnuite cu rutine zilnice si cu o structura a programului; daca invata cum sa se organizeze si cum sa se concentreze mai bine; daca exerseaza modalitati sanatoase de gestionare a stresului si altele.

Referinte:

(1) Attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) – https://www.nhs.uk/conditions/attention-deficit-hyperactivity-disorder-adhd/
(2) ADHD in adults – https://chadd.org/for-adults/overview/
(3) ADHD in adults – https://www.rcpsych.ac.uk/mental-health/problems-disorders/adhd-in-adults

Costin Oana

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala. Este preocupata de sanatatea mentala, de starea de bine si de sanatate in general. Considera ca informarea corecta, din surse credibile si bazate pe dovezi stiintifice, este esentiala in luarea deciziilor in aceste arii. A inceput sa scrie articole de informare medicala colaborand cu Romedic.ro, iar acum continua aceasta activitate cu SfaturiMedicale.ro si mamisicopilul.ro.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma