Acneea reprezinta o afectiune cronica si inflamatorie a pielii, care provoaca aparitia punctelor negre sau albe, a cosurilor, a petelor, a chisturilor si chiar a nodulilor. Leziunile pot aparea pe fata, gat, piept, spate, umeri si rareori pe partea superioara a bratelor.

Cuprins:

  1. Acneea: definitie
  2. Tipuri de acnee
  3. Cine sufera de acnee?
  4. Acnee: cauze
  5. Acnee: tratament
  6. Masuri de preventie
  7. Alimente interzise daca ai acnee
  8. Alimente recomandate
  9. Complicatii

Acneea: definitie

Acneea este o boala inflamatorie a foliculului sebaceu. Fiecare folicul contine un fir de par mic si mai multe glande sebacee. In mod normal, sebumul, substanta uleioasa secretata de glandele sebacee, urca pe firul de par si iese la suprafata pielii. Rolul acesteia este de a proteja pielea. In cazul acneei, sebumul este blocat in folicul de catre anumite celule care se afla la suprafata si o bacterie de pe suprafata pielii se multiplica in interiorul porilor blocati.

Forme: acneea poate lua diferite forme si poate avea reactii diferite in functie de persoana. In principiu, acneea se imparte in doua categorii:

  • Acnee neinflamatorie (puncte albe si negre);
  • Acnee inflamatorie (papule, pustule, noduli si chisturi).

Tipuri de acnee

Conform studiilor, cercetatorii au descoperit faptul ca peste 85% din populatia lumii se confrunta cu aceasta afectiune a pielii la un moment dat in viata lor.

Acneea poate fi de urmatoarele tipuri:

In functie de varsta

  • Acnee juvenila: reprezinta cea mai frecventa forma de acnee, care poate sa apara sub diferite forme numai la persoanele cu varsta cuprinsa intre 12 si 25 de ani.
  • Acnee rozacee: este reprezentata ca o boala ce se manifesta printr-o roseata pe suprafata pielii, insotita de mici cosuri si linii rosii. Acneea rozacee apare la persoanele cu varsta cuprinsa intre 30 si 40 de ani.

In functie de gravitate

  • Acnee usoara: apare de cele mai multe ori din cauza folosirii in exces a produselor de machiaj, cosmetice si expunerea la praf. Sunt prezentate ca mici umflaturi albe pe intreaga suprafata a pielii.
  • Acnee moderata: se prezinta sub forma unor punctelor albe si negre inflamate. Acestea se vor trata de catre medicul dermatolog in baza unei prescriptii medicale.
  • Acnee severa: persoanele cu acnee severa au prezente pe suprafata pielii chisturi si noduli inflamati. Acneea poate deveni rosie sau violeta, lasa cicatrici, iar tratamentul se va efectua dupa prescriptia unui medic dermatolog.

In functie de localizare

  • Acnee pe spate: este una dintre cele mai grave forme de acnee si de cele mai multe ori lasa cicatrici.
  • Acnee mecanica: este acneea indusa de practicarea unui sport, fie exercitii fizice in sala de sport si este cauzata de orice tip de echipament sportiv. Excesul de sebum produs de caldura in timpul antrenamentului actioneaza asupra pielii si astfel, apare acneea. De cele mai multe ori, chiar si purtarea anumitor articole sportive din material sintetic cauzeaza acneea mecanica.

Tipuri de leziuni

  • Comedoane: reprezinta o forma de leziune acneica in urma careia un folicul de par a fost blocat de sebum si incarcat cu celule moarte ale pielii.
  • Puncte negre: sunt comedoane care sunt deschise la suprafata pielii si sunt umplute cu un exces de sebum si celule moarte ale pielii. Acestea pot fi tratate si fara prescriptie medicala.
  • Puncte albe: sunt comedoane care raman inchise in suprafata pielii. Acest lucru se intampla atunci cand celulele moarte ale pielii si sebumul secretat impiedica deschiderea unui folicul de par.
  • Papule: sunt comedoane care se inflameaza, formand mici pete de culoare rosie sau roz pe piele. Acest tip de acnee poate fi sensibil la atingere, iar stoarcerea acestuia poate sa inflameze si sa infecteze locul.
  • Pustule: sunt un alt tip de acnee inflamate, care se aseamana cu un puncta alb ce are in jur un inel rosu. De obicei, acest tip de acnee este umplut cu puroi alb sau galben.
  • Noduli: sunt prezentati sub forma unor umflaturi mari, inflamate, care se simt tari la atingere. Acestea se dezvolta adanc in interiorul pielii si sunt foarte dureroase. Nodulii trebuie tratati numai de catre un medic dermatolog.
  • Chisturi: sunt leziuni mari si pline de puroi. Ca nodulii, chisturile pot fi foarte dureroase si trebuie tratate in cel mai scurt timp de catre un medic dermatolog. Persoanele care dezvolta noduli si chisturi pe suprafata pielii sunt de obicei considerate a avea o forma mai severa de acnee.

Cine sufera de acnee?

Acneea este extrem de frecvent intalnita si poate afecta persoanele de toate varstele. Insa, adolescentii si tinerii cu varsta cuprinsa intre 12 si 25 ani tind sa fie cei mai afectati. De obicei, aparitia acneei incepe in perioada pubertatii.

Acnee: cauze

 Factorii principali care pot cauza aparitia acneei sunt:

  • Foliculii de par infundati cu sebum si cu celulele moarte ale pielii;
  • Bacteriile;
  • Hormonii;
  • Anumite medicamente;
  • Dieta alimentara, prin consumarea in exces de dulciuri, mancare prajita, carne, mancare de tip fast food, mancare cu aport ridicat de sare;
  • Stresul;
  • Purtarea unor haine din material sintetice;
  • Lipsa unei igiene corespunzatoare a pielii;
  • Igiene necorespunzatoare a hainelor si a lenjeriei de pat;
  • Tulburari endocrine;
  • Tulburari nervoase.

Acnee: tratament

Medicatia pentru tratarea acneei este foarte variata si difera in functie de gradul de severitate, iar in functie de aceasta se apeleaza de urgenta la un medic dermatolog.

Pentru inceput, iata si cateva remedii naturiste pe care le puteti incerca pentru tratarea acneei si hidratarea tenului de acasa. Pentru hidratarea si vindecarea leziunilor puteti utiliza uleiul de macese, ca atare sau inclus in produse cosmetice.

Otet de mere

Otetul de mere este cunoscut pentru capacitatea sa de a lupta cu diverse tipuri de bacterii si virusi. Acesta este obtinut prin fermentarea sucului nefiltrat de mere presate si s-a demonstrate faptul ca acidul din otet poate suprima inflamatia cauzata de acnee si ajuta la cicatrizarea locului. De asemenea, s-a demonstrate faptul ca acidul din otet imbunatateste aspectul cicatricilor pe care le lasa acneea in unele cazuri. Mai mult decat atat, otetul de mereu poate ajuta la diminuarea si uscarea excesului de sebum, care provoaca acneea.

Cum se utilizeaza corect:

  • se amesteca 1 lingura de otet de mereu cu 3 linguri de apa intr-un vas de sticla (pentru pielea mai sensibila este recomandat sa se adauge mai multa apa in compozitie);
  • cu ajutorul unui disc demachiat imbibat in compozitia efectuata si se va curate pielea;
  • asteptati 5-20 de secunde, iar apoi clatiti pielea cu apa;
  • repetati acest proces de doua ori pe zi, dupa cum este necesar mai ales in functie de gradul de gravitatea problemei.

Este foarte important sa retineti faptul ca aplicarea otetului de mere nediluat pe piele poate provoca arsuri si iritatii. Asadar, adaugati de fiecare data cantitati mici de apa pentru a dilua compozitia.

Zinc

Zincul este un nutrient important si esential pentru combatarea acneei. Cercetarile au aratat ca persoanele cu acnee tind sa aiba un nivel scazut de zinc in sange in comparatie cu persoanele care au pielea curata si neteda.

Dupa mai multe studii efectuate, s-a constatat faptul ca administrarea zincului pe cale orala ajuta la reducerea acneei. De exemplu, intr-un studiu, 48 de pacienti cu acnee au primit zilnic de 3 ori pe zi suplimente de zinc. Dupa o perioada de 8 saptamani, 38 de pacienti au prezentat o reducere a acneei de pe piele in proportie de 80 – 100%.

Doza optima recomandata de zinc pentru tratarea acneei variaza intre 30 – 45 mg. Nu trebuie sa depasiti doza zilnica recomandata decat sub supravegherea sau cu acordul mediului specialist. Utilizarea in exces a zincului poate provoca diverse efecte precum, dureri de stomac sau iritatie a intestinelor.

Asadar, administrarea corecta a suplimentelor cu zinc pe cale orala poate reduce semnificativ acneea.

Miere si scortisoara

Masca pe baza de miere si scortisoara – ambele componente sunt bogate in antioxidanti si reprezinta surse excelente pentru combaterea si diminuarea acneei de pe piele.

Mierea (inclusiv miere de Manuka) si scortisoara au proprietati antibacteriene si astfel, au capacitatea a lupta impotriva bacteriilor si de a reduce inflamatia de la nivelul pielii.

Cum se face pregateste o masca cu miere si scortisoara:

  • se amesteca 2 linguri de miere si o lingurita de scortisoara intr-un bol de sticla si se amesteca cele doua componente pana se formeaza o pasta;
  • dupa curatarea in prealabil a fetei, aplicati pe fata masca si lasati-o sa actioneze timp de 10-15 minute;
  • inalturati masca complet cu apa calduta.

Asadar, mierea si scortisoara au impreuna proprietati antiinflamatorii, antioxidante si antibacteriene, care sunt benefice pentru pielea acneica.

Hidratarea pielii cu aloe vera

Aloe vera este o planta tropicala a carei frunza produce un gel are multiple proprietati si beneficii pentru piele.

Gelul din aloe vera este adesea adaugat in lotiuni, unguente, creme si sapunuri. Este frecvent utilizat pentru a trata eruptii cutanante ale pielii, arsuri, abraziuni, combate inflamatii. Prin compozitia sa, aloe vera contine acid salicific si sulf, care sunt benefice pentru tratarea acneei.

Cum se utilizeaza corect:

  • Luati gelul din planta cu o lingurita;
  • Aplicati gelul direct pe pielea curata;
  • Repetati intregul proces de hidratare de 2 ori pe zi.

Daca nu aveti planta aloe vera acasa, atunci puteti cumpara gelul direct din farmacie sau plafar, asigurandu-va inainte ca este gelul pur fara alte ingrediente adaugate in compozitie.

Suplimente alimentare cu ulei de peste

Uleiul de peste contine in compozitia sa acizi grasi omega 3, care ajuta la hidratarea si prevenirea aparitiei acneei. Intr-un studiu efectuat, 45 de persoane care prezentau acnee pe suprafata pielii au primit zilnic supliment alimentar cu ulei de peste. Dupa aproximativ 10 saptamani, acneea a fost redusa in mod semnificativ de pe piele.

Insa, puteti consuma acizi grasi omega 3 si din alimente, precum: somon, sardine, nuci, seminte de chia sau seminte de in.

Atentie!

Retineti ca pentru un tratament corespunzator trebuie sa consultati un medic dermatolog.

Masuri de preventie

Acneea este controlata cel mai bine prin intermediul produselor de ingrijire pentru pielie si cu ajutorul unei medicamentatii corespunzatoare. Curatarea fetei se va face de 2 ori pe zi cu un sapun soft sau un sapun lichid, astfel pielea se va mentine curata. Totodata, se recomandata utilizarea produselor de exfoliere si a mastilor de 2 ori pe saptamana, dar care sa nu irite pielea. Aceste produse au rolul de a indeparta celulele moarte de la suprafata si deschid porii.

Alimente interzise daca ai acnee

Cand vine vorba de dieta zilnica, ceea ce mancati va poate ajuta sau nu in diminuarea sau mentinerea acneei sub control. Iata o lista cu alimentele pe care trebuie sa le evitati daca va confruntati cu acnee pe suprafata pielii:

  • Alimente bogate in carbohidrati si zaharuri;
  • Alimente cu indice glicemic mare;
  • Lactate;
  • Ciocolata;
  • Mancarea de tip fast food.

Alimente recomandate

Exista insa o gama mai variata de alimente bogate in vitamine si antioxidanti, care vor ajuta la diminuarea acneei – dieta pentru acnee.

De exemplu, consumul de alimente cu un indice glicemic scazut din carbohidrati poate reduce riscul de aparitie a acneei. Carbohidratii complexi se gasesc in urmatoarele alimente:

  • Cereale integrale;
  • Fructe si legume neprelucrate.

Totodata, alimentele care sunt benefice pentru piele si care reduc orice tip de inflamatie sunt bogate in:

  • Zinc;
  • Vitamina A si E.

Toate acestea se regasesc in urmatoarele alimente:

  • Fructe si legume galbene sau portocalii, precum morcovii, caisele, cartofii dulci;
  • Spanac si alte legume de culoare verde;
  • Rosii;
  • Coacaze;
  • Orez brun;
  • Quinoa;
  • Seminte de dovleac;
  • Fasole, mazare, linte;
  • Somon, macrou si alte tipuri de peste;
  • Nuci si seminte.

Fiecare persoana este diferita, si de aceea, organismul va reactiona in mod diferit probabil efectuand acelasi tratament pentru reducerea acneei. De aceea, intregul proces pentru combaterea acneei trebuie sa fie tinut sub supravegherea unui medic specialist.

Complicatii

In cazul unei acnee severe, pot ramane cicatrici.

Acneea cicatrizanta se poate dezvolta uneori in urma unei complicatii a acneei care a fost pe suprafata pielii. Cele mai frecvente tipuri de cicatrici sunt intalnite ca diverse pete, noduli, chisturi, rupturi care dauneaza intreaga piele.

Cicatricile pot aparea si in cazul in care alegeti sa va ocupati singuri de acnee, prin metoda cea mai simpla de stoarcere a acestuia. Evitati pe cat posibil sa faceti asta.

Referinte:

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/107146.php
  2. https://www.healthline.com/nutrition/13-acne-remedies#section2
  3. https://www.everydayhealth.com/beauty-pictures/annoying-but-common-skin-conditions.aspx
  4. https://www.healthline.com/health/anti-acne-diet#foods-to-help-your-skin
  5. https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/acne/ss/slideshow-acne-dictionary
  6. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/acne/symptoms-causes/syc-20368047

 

Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma