Abces dentar – o colectie de puroi cauzata de o infectie bacteriana, avand ca sursa un dinte sau tesutul parodontal din jurul dintelui. Aflati care sunt simptomele, dar si alte informatii utile pentru tratarea acestei afectiuni!
8. Sfaturi pentru prevenirea abceselor dentare
Abcesul dentar este una dintre urgentele cele mai frecvent intalnite, pentru care pacientul se adreseaza medicului stomatolog. El poate fi de 3 tipuri, in functie de sursa infectiei:
Medicul stomatolog va trata abcesul prin drenarea si eliminarea infectiei. In unele situatii se poate salva dintele cu un tratament de canal, dar in alte cazuri singura optiune ramane practicarea unei extractii dentare (pierderea dintelui). Prin neefectuarea tratamentului recomandat pentru un abcesul dentar, se poate ajunge la complicatii grave, care ar putea pune viata pacientului in pericol.
Abcesul periapical apare la un dinte atunci cand bacteriile invadeaza pulpa dentara, partea interioara a dintelui care contine vase de sange, nervi si tesut conjunctiv, determinand inflamarea si tumefierea ei. Vasele de sange din pulpa dentara se dilata si apasa pe nervii din zona, producand durere. Bacteriile intra fie printr-o cavitate dentara netratata, un tratament de canal incomplet sau incorect realizat sau o fisura aparuta in radacina dintelui si se raspandesc peste tot in drumul lor pana la radacina dintelui. Infectia bacteriana poate cauza astfel umflarea si inflamatia varfului radacinii dintelui.
Abcesul la un dinte nu va disparea fara tratament corespunzator. Daca abcesul se sparge, durerea se reduce in mod semnificativ, dar este inca nevoie de tratament stomatologic. In cazul in care abcesul nu se scurge, infectia se poate raspandi la maxilar si la alte zone ale capului si gatului. In cazul in care infectia se raspandeste in tot corpul se poate ajunge si la septicemia, o infectie generalizata care poate pune viata in pericol.
Principalele semne si simptome ale unui abces dentar sunt:
Consultati medicul stomatolog imediat ce apare orice semn sau simptom ale unui abces dentar. Daca se ajunge la umflarea fetei sau obrazului, insotita de febra, iar medicul stomatolog nu este disponibil, se recomanda apelarea la camera de urgenta. De asemenea, se recomanda apelarea la camera de urgenta, daca apar probleme de respiratie sau inghitire, care pot indica faptul ca infectia s-a raspandit mai adanc in tesutul inconjurator (maxilar) sau chiar in alte zone ale corpului.
Persoanele care prezinta urmatoarele obisnuinte, pot avea un risc crescut de abces dentar:
Un abces dentar este o umflatura cu puroi formata in tesuturile din jurul dintelui. Acesta se formeaza atunci cand organismul incearca sa lupte impotriva unei infectii cauzate de bacterii. Daca puroiul nu se poate scurge, acesta formeaza un abces. Un abces dentar poate provoca gingii rosii, umflate si dureroase, mai ales atunci cand copilul mesteca alimentele. Ca alte simptome, copilul poate sa simta un gust neplacut in gura, sa aiba febra, iar maxilarul se poate umfla. Deteriorarea unui dinte, o carie dentara sau gigivita lasata netratata poate provoca un abces dentar.
Daca copilul prezinta simptomele de mai sus, dintele cu abces trebuie tratat in cel mai scurt timp de catre un medic dentist. Daca nu este tratata, infectia se poate raspandi in alte parti ale corpului copilului. Un medic dentist va administra celui mic antibiotice si va recomanda si alte tratamente speciale pentru a opri infectia.
Pentru a reduce durerea si umflarea maxilarului pana ajungeti cu copilul la medic, este ideal sa ii aplicati local o compresa rece sau chiar un cub de gheata. De asemenea, administrati copilului o capsula de ibuprofen pentru a ameliora durerea.
In timpul sarcinii, corpul femeii sufera multe modificari hormonale. Aceste modificari pot creste sansele problemelor dentare, cum ar fi aparitia cariilor, abcesul dentar sau alte afectiuni ale gingiilor. Prin urmare, mentinerea sanatatii dentare in timpul sarcinii este extrem de importanta.
Unele complicatii ale sarcinii care apar datorita problemelor dentare includ:
In cazul femeilor gravide, respectiv in perioada de sarcina este interzis sa se ia medicamente (in special antibiotice) pentru ameliorarea durerilor.
Pentru femeile care vor sa ramana insarcinate sau care in momentul de fata sunt gravide, cel mai indicat este sa se previna afectiunile de abces dentar sau alte probleme dentare. Iata cateva masuri de preveninti simple pe care ar trebui sa le urmati:
In vederea stabilirii diagnosticului, in plus fata de examinarea dintilor si a zonei inconjuratoare din cavitatea bucala, medicul dentist poate:
Scopul tratamentului este eliminarea infectiei, iar pentru a realiza acest lucru, medicul stomatolog poate opta pentru:
In perioada in care zona este in curs de vindecare, medicul stomatolog poate recomanda luarea urmatoarele masuri pentru a usura disconfortul:
Musetelul este cunoscut un remediu eficient in tratamentul abceselor dentare. Se recomanda sa beti 3 pana la 4 cesti de ceai de musetel in fiecare zi pentru a reduce durerea si chiar abcesul dentar.
Daca umflarea maxilarului (obrajilor) este cauzata de abcesul dentar, aceasta plante ar putea fi folosita pentru a da fermentatie sau compresa pe zona umflata a obrazului. Acest lucru ar trebui sa se faca de mai multe ori in fiecare zi pana cand infectia va disparea. Musetelul are proprietati antiinflamatorii si sporeste vindecarea tesuturilor.
Echinacea are puterea de a lupta cu infectii precum abcesul dintelui si ajuta la reducerea durerii si inflamatiei cauzate de infectie. Acest lucru este posibil datorita proprietatilor sale antibiotice pe care le are in mod natural, ceea ce ajuta la combaterea si tratarea infectiei.
Echinacea este sugerata a fi consumata ca un ceai si de cel putin 3 pana la 4 ori pe zi. Aceasta planta vine, de asemenea, si sub forma de tinctura si de capsule.
Daca spargeti abcesul dentar va alegeti in plus cu o alta infectie locala. In plus, abcesul se poate raspandi.
Specialistii recomanda sa va prezentati la medicul stomatolog pentru a trata asa cum se cuvine abcesul dentar. Puteti folosi si tratamentele naturiste prezentare anterior care va ajuta la tratarea si reducerea durerii locale provocate de abcesul dentar.
Evitarea cariilor dentare este esentiala pentru prevenirea abcesului dentar. Aveti grija de dinti, pentru a evita aparitia cariilor dentare:
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…