Expertii sunt convinsi ca multe cancere pot fi fie prevenite, fie riscul de aparitie a cancerului poate fi redus semnificativ. Aflati din materialul urmator care sunt cele 10 sfaturi pentru a reduce riscul de cancer.

Cuprins:

  1. Informatii generale despre riscul de cancer
  2. Principalii factori de risc pentru cancer
  3. 10 sfaturi pentru a reduce riscul de cancer
  4. Alimente care ajuta la prevenirea cancerului
  5. Remedii anti-cancer

Informatii generale despre riscul de cancer

De obicei, nu este cunoscut exact motivul pentru care o persoana dezvolta cancer, iar alta nu. Cu toate acestea, cercetarile au aratat ca anumiti factori de risc pot creste riscurile unei persoane de a dezvolta aceasta maladie. Exista, de asemenea, factori care sunt legati de un risc mai scazut de cancer. Acestia sunt uneori numiti factori de risc de protectie sau doar factori de protectie.

Factorii de risc ai cancerului includ expunerea la substante chimice sau alte tipuri de substante, precum si anumite obiceiuri si comportamente. Printre factori se numara, de asemenea, lucruri pe care oamenii nu le pot controla, cum ar fi varsta si istoricul familial.

Cand sunt descoperiti acesti factori de risc?

Majoritatea factorilor de risc de cancer (si de protectie) sunt identificati initial in studiile de epidemiologie. In cadrul acestor studii, oamenii de stiinta iau in calcul grupuri mari de oameni si ii compara pe cei care dezvolta cancer cu cei care nu. Aceste studii ar putea arata ca persoanele care dezvolta cancer sunt mai mult sau mai putin susceptibile de a avea anumite obiceiuri sau de a fi expuse la anumite substante decat cele care nu dezvolta cancer.

Aceste studii nu pot dovedi insa, de unele singure, ca un comportament sau o substanta provoaca boala. De exemplu, constatarea ar putea fi rezultatul unei sanse sau adevaratul factor de risc ar putea fi cu totul altul decat factorul de risc suspectat. Dar constatarile de acest tip, uneori, sunt intens mediatizate de catre presa, iar acest lucru poate duce la idei gresite despre cum debuteaza si se raspandeste cancerul.

Principalii factori de risc pentru cancer

Lista de mai jos include factorii de risc cunoscuti sau suspectati ai cancerului. Desi unii dintre acesti factori de risc pot fi evitati, altii, cum ar fi varsta, nu pot. Limitarea expunerii la factorii de risc care pot fi evitati poate reduce riscul de aparitie a anumitor forme de cancer.

  • varsta
  • alcoolul
  • substante cauzatoare de cancer
  • inflamatia cronica
  • dieta
  • hormonii
  • imunosupresia
  • agentii patogeni
  • obezitatea
  • radiatia
  • lumina soarelui
  • tutunul

10 sfaturi pentru a reduce riscul de cancer

Expertii de la Institutul National de Cancer din Franta estimeaza ca aproape o treime dintre cancere ar putea fi evitate daca s-ar pune in practica o serie de masuri preventive.

Pentru a avea toate sansele de reusita in prevenirea acestei boli nemiloase, specialistii francezi ne sugereaza cele mai bune 10 sfaturi anti-cancer.

  1. Renuntati la fumat!

Fumatul este principalul factor de risc evitabil! Tutunul este responsabil de un sfert dintre decesele provocate de cancer in fiecare an. Riscul este dovedit stiintific atat pentru fumatorii activi, cat si pentru cei pasivi. La nivel mondial, aproape 600.000 de decese premature sunt puse pe seama expunerii pasive (involuntare) la fum de tigara. Iata cateva date care ar trebui sa ii puna pe ganduri pe fumatori. Tutunul este vinovat pentru 90% dintre cancerele de plamani si pentru 50% dintre cancerele cailor respiratorii superioare (gura, laringe, faringe, esofag). Fumatul creste de asemenea riscul urmatoarelor forme de cancer:

De ce? Fumul de tigara contine peste 4.800 de substante chimice, dintre care 60 sunt recunoscute ca fiind cancerigene (benzen, arsenic, crom, gudron…).

Efectele tigarilor electronice

Pe lista neagra intra si tigara electronica. Asa-numitul fumat ”fara fum” contine 28 de substante cancerigene, implicate mai ales in aparitia cancerului bucal si de pancreas. Prin urmare, cel mai important mesaj pentru a limita riscul de cancer ramane: ”Nu va apucati de fumat!” sau ”Lasati-va de fumat!”.

  1. Limitati consumul de alcool!

Alcoolul este al doilea factor de risc evitabil in cazul cancerului, dupa tutun. Consumul de alcool este responsabil de 9,5% dintre decese. Alcoolul este implicat in dezvoltarea cancerelor de gura, de laringe, de faringe, de esofag, de ficat, de colon, de rect, de san. Chiar si in cazul unui consum scazut sau moderat de alcool, este dovedit ca exista aceste riscuri. Mai exact, riscul de cancer creste proportional in functie de cantitatea de alcool consumata. Cu cat doza zilnica e mai importanta, cu atat riscul este mai mare. De aceea, Institutul National de Cancer din Franta recomanda ”limitarea cantitatii de alcool bauta cu fiecare ocazie, dar si frecventa consumului”.

  1. Mancati echilibrat si controlati-va greutatea!

Alimentatia este un factor asupra caruia se poate interveni usor. Dieta echilibrata si controlul greutatii sunt elemente importante in prevenirea cancerului. Obezitatea are un rol recunoscut in aparitia cancerului de rinichi, de pancreas, de colon, de rect, de esofag sau de ficat. Pe de alta parte, unele alimente au proprietati in prevenirea unor cancere. Este cazul fructelor si legumelor, datorita continutului lor bogat in fibre, care ajuta la reducerea riscului de cancer colorectal. In schimb, unele alimente consumate in exces, precum carnea rosie si mezelurile cresc riscul de cancer. De aceea, se recomanda a nu se consuma mai mult de 500 de grame din aceste alimente pe saptamana. Sarea in exces este vinovata de cancerul de stomac. Modul de preparare a alimentelor este un alt factor asupra caruia trebuie avuta grija. Metodele de gatire la temperaturi inalte precum carnea sau pestele la gratar sunt acuzate de cresterea riscului de cancer.

  1. Practicati periodic o activitate fizica!

Activitatea fizica si-a dovedit eficienta in prevenirea multor boli cronice si anumitor cancere. In afara acestui rol preventiv, beneficiile miscarii se obtin deopotriva in timpul si dupa terapia anti-cancer. De asemenea, activitatea fizica imbunatateste calitatea vietii pacientilor, durata supravietuirii si scade riscul de recidiva. Eficienta preventiva a activitatii fizice a fost demonstrata in cazul cancerelor de colon, de san si de endometru. Miscarea poate avea un rol in prevenirea cancerului de pancreas, de prostata si de ovar. In plus, activitatea fizica este foarte eficienta in lupta contra obezitatii. Pentru indeplinirea acestor conditii, medicii recomanda practicarea a minimum 30 de minute de mers rapid pe zi.

  1. Atentie la expunerea la soare!

Supraexpunerea la raze ultraviolete (naturale sau artificiale) este un factor de risc major in aparitia cancerului de piele. In ultimii 30 de ani, cancerele cutanate (mai ales  melanoamele) s-au triplat odata cu tendinta de a fi la moda avand pielea bronzata. Aproape 70% dintre melanoame sunt direct legate de expunerea excesiva la soare sau raze ultraviolete artificiale (solar). Pentru a evita cancerul de piele, recomandarile medicilor se refera la:

  • evitarea expunerii la soare in intervalul orar 12-16
  • protejarea cu bluze subtiri, palarii si ochelari de soare
  • utilizarea unei creme cu factor de protectie solara.

In plus, este necesara supravegherea periodica a alunitelor de catre un medic dermatolog. Depistarea precoce este cel mai bun mijloc de lupta contra melanomului.

  1. Aveti grija la poluarea atmosferica!

Intre 5 si 10% dintre cazurile de cancer sunt direct legate de factorii de mediu. Printre acesti factori a caror nocivitate a fost demonstrata se regasesc radonul (gaz radioactive natural produs prin dezintegrarea radiului in subsol, mai ales in regiunile vulcanice si granitice), particulele fine (dieselul), bisfenolul A (perturbatori endocrinieni) si azbestul. Alti agenti poluanti precum pesticidele sau undele electromagnetice sunt de asemenea considerati factori de risc pentru cancer.

  1. Tratati-va infectiile!

Unele virusuri, bacterii sau paraziti pot juca un rol in aparitia cancerelor. Aproape 7% dintre cazurile de cancer din tarile dezvoltate sunt de origine infectioasa. Printre infectiile care pot duce la cancer se regasesc:

  • virusurile hepatitice B si C, implicate in aparitia cancerelor de ficat;
  • papilomavirusurile (HPV), responsabile de cancere de col uterin, de anus, de penis sau unele cancere ale cavitatii bucale;
  • virusul Epstein-Barr (care provoaca mononucleoza infectioasa), la originea limfoamelor si cancerelor nazo-faringiene;
  • virusul imunodeficientei umane (HIV), implicat in aparitia cancerelor de col uterin, de plaman, de ficat sau unele limfoame;
  • bacteria Helicobacter pylori, cauza a peste 80% dintre cancerele de ficat.

Detectarea si tratarea infectiilor cat mai precoce este un element major in prevenirea cancerelor.

  1. Limitati riscurile profesionale!

Unele cancere sunt direct legate de locul de munca si de expunerea la diversi factori profesionali. Mediul toxic profesional este implicat in aparitia cancerului pulmonar, de vezica, leucemii. Unele pesticide pot favoriza limfoame, leucemii si mieloame, mai ales in cazul celor care lucreaza in mediu agricol si viticol. Preventia acestor cancere depinde in mare masura de adoptarea unei legislatii adecvate, care sa oblige angajatorii sa protejeze mai bine angajatii si sa puna in aplicare normele de medicina muncii.

  1. Descoperiti eventualii factori genetici de risc!

In afara factorilor de mediu, factorii genetici intra in joc in unul din patru cazuri de cancer. Riscul ereditar este chiar mai ridicat in cancerul de san si cancerul colorectal. Unele mutatii genetice au fost identificate in aparitia cancerelor ereditare, precum mutatiile genelor BRCA 1 si 2 in ceea ce priveste cancerul de san. Istoricul familial poate fi un semnal de alarma pentru depistarea unei eventuale mutatii.

Persoanelor prezentand un risc genetic de cancer de san li se poate propune chirurgia profilactica, cu ablatia preventiva a sanilor si/sau ovarelor.

  1. Efectuati controale medicale periodice!

Supravegherea medicala periodica a starii generale de sanatate este esentiala in prevenirea cancerului. Medicul poate depista factorii de risc si recomanda masurile preventive potrivite. Controalele medicale anuale se impun mai ales dupa varsta de 50 de ani.

Alimente care ajuta la prevenirea cancerului

Desi exista foarte multi factori declansatori fizici, chimici si emotionali, exista si metode de diagnosticare precoce care salveaza vieti, asa cum exista si un stil de viata care impune o alimentatie sanatoasa.

Iata care sunt recomandarile pe care le face in acest sens, dr. Loti Popescu, Master European Promovarea Sanatatii si Educatie pentru Sanatate in cadrul DSPJ Constanta:

Broccoli – are capacitatea de a ameliora sau a stopa evolutia cancerului cu pana la 45%. Aceste beneficii se datoreaza continutului sau deosebit de bogat in vitamine si minerale:

Efectele benefice ale vitaminei C

Mararul si patrunjelul asigura un continut extrem de ridicat de vitamina C, cel mai puternic antioxidant natural. Aceste plante pot asigura o cantitate mai mult decat suficienta. 100 de grame de marar contin 100 mg de vitamina C, iar aceeasi cantitate de patrunjel are o concentratie dubla de vitamina C.

Citricele sunt foarte bogate in vitamina C, cel mai puternic antioxidant natural.

Cartofii sunt buni mai ales fierti si copti. Sunt importanti modulatori ai secretiei de gastrina, o enzima produsa de stomac si implicata in cresterea aciditatii gastrice.

Usturoiul contine intr-o concentratie foarte mare o substanta care are capacitatea de a incetini dezvoltarea cancerului pulmonar cu pana la 50%.

Acizii grasi omega-3 si importanta lor

Acizii grasi omega-3 regasiti in peste sunt cunoscuti pentru multiplele lor beneficii printre care si scaderea ”colesterolului rau”, stimularea imunitatii, prevenirea trombozelor, dar si capacitatea de a preveni instalarea anumitor tumori precum cele mamare, cancerelor de colon, de prostata sau limfatice.

Sfecla rosie ajuta foarte mult in tratarea leucemiei, iar frunzele acesteia au un puternic efect anticancerigen.

Morcovii sunt foarte bogati in minerale si vitamine.

Cerealele integrale contin multe fibre cu rol in reglarea tranzitului intestinal, precum si o serie de glucide care au o caracteristica aparte, si anume aceea ca absorbtia lor se face lent, asigurand energia pentru mai mult timp.

Rolul vitaminei D in prevenirea cancerului

Vitamina D poate preveni aparitia cancerului de colon, pulmonar si a celui mamar. Aceasta vitamina se asimileaza in organism cu ajutorul soarelui, precum si prin dieta care contine peste ca somonul, somnul, sardinele, macroul.

Fasolea si lintea sunt bogate in fitochimicale. S-a demonstrat ca acestea incetinesc sau chiar previn degradarea ADN-ului, una dintre cauzele aparitiei cancerului. Fibrele din cele doua alimente apara impotriva cancerului de colon.

Conopida si varza sunt bogate in seleniu si sulforan care au proprietati anticancer. E de preferat sa nu fie mancate crude.

Sfecla si spanacul sunt o sursa importanta de acid folic, beta-caroten, luteina si zeaxantina, antioxidanti puternici impotriva dezvoltarii cancerului.

Remedii anti-cancer

Dieta ketogenica

O dieta ketogenica permite corpului sa transforme grasimea in combustibil, intr-un proces fiziologic care nu suprasolicita mitocondriile.

Exemple de alimente ketogenice:

  • carnea de vita de tara
  • produsele lactate
  • ouale
  • carnea de pasare
  • carnea de peste
  • fructele de mare.

Legumele si fructele cu continut scazut de carbohidrati (printre care varza, sparanghel, lamaie si lime), grasimi sanatoase, cum ar fi avocado si ulei din nuca de cocos, impreuna cu cateva nuci si seminte sunt de obicei permise.

Camera cu oxigen hiperbaric

Combinatia dintre dieta ketogenica si terapia cu oxigen hiperbaric este studiata pentru eficacitatea acesteia in tratarea diferitelor forme de cancer. Multi specialisti folosesc aceasta modalitate pentru a intari sistemul imunitar si pentru a-i ajuta pe oameni sa treaca peste efectele bolii.

Terapia cu oxigen hiperbaric promoveaza alimentarea cu oxigen a celulelor si imbunatateste pH-ul prin scaderea aciditatii, doi factori principali care conduc la dezvoltarea cancerului.

Sucurile naturale

Acestea reprezinta un instrument uimitor pe care oricine il poate folosi pentru a reduce riscurile de dezvoltare a cancerului. Sucurile bogate in nutrienti inunda organismul cu antioxidanti puternici si instrumente de combatere a cancerului pentru a stimula sistemul imunitar si pentru a imbunatati sanatatea.

Curcuma

Potrivit unor cercetari, curcumina gasita in radacina de curcuma are abilitati puternice de tratare a simptomelor cancerului, aceasta avand capacitatea de a lupta impotriva inflamatiei. Turmericul (curcuma) are acelasi efect de prevenire a inflamatiei ca si medicamentele antiinflamatoare sintetice.

 

Referinte:

  1. https://www.medicinenet.com/cancer_causes/article.htm
  2. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cancer/in-depth/cancer/art-20044092
  3. https://cancertherapy.cancersummit.org/events-list/natural-methods-for-treatment-of-cancer
  4. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cancer/in-depth/cancer-treatment/art-20047246
  5. https://thetruthaboutcancer.com/treating-cancer-naturally/
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma