VSH marit poate fi dat de anumite inflamatii din corp. Iata ce inseamna testarea VSH, care sunt valorile considerate normale si ce cauze pot exista pentru nivelurile crescute ale VSH-ului.
1. Ce este VSH?
2. Indicatii testare VSH
3. Testarea VSH
4. Interpretarea rezultatelor
5. Cauze VSH marit
VSH inseamna viteza de sedimentare a eritrocitelor sau a hematiilor si este un test de sange care detecteaza inflamatii nespecifice din corp. Viteza de sedimentare este de obicei testata intr-un laborator care se ocupa cu testarea probelor de sange. Se masoara timpul necesar pentru ca globulele rosii sa se stabilizeze intr-o eprubeta. Aceste globule devin sedimente pe fundul eprubetei in timp, lasand vizibil serul de sange deasupra.
VSH defineste o masura indirecta a gradului de inflamatie prezenta in organism. De fapt, masoara viteza de cadere (sedimentare) a eritrocitelor (globulele rosii din sange) intr-o coloana de sange. Rezultatele sunt raportate la cati mm de plasma limpede sunt prezenti in partea de sus a coloanei dupa o ora. In mod normal, celulele rosii cad incet, lasand putina plasma limpede. Cresterea nivelului sangvin al anumitor proteine (cum ar fi fibrinogenul sau imunoglobulinele, care sunt crescute in inflamatie) determina caderea globulelor rosii mai rapid, crescand nivelul VSH.
Un VSH marit sugereaza ca exista un proces inflamator continuu in corp, dar nu indica unde sau de ce.
Medicii folosesc viteza de sedimentare pentru a ajuta la stabilirea unei eventuale inflamatii la pacient. In plus, rata de sedimentare poate fi o metoda convenabila de monitorizare a progresului tratamentului unor boli care sunt caracterizate de inflamatie. Exemple de boli care sunt monitorizate in mod obisnuit cu testul VSH includ:
S-ar putea sa aveti nevoie de un test VSH daca aveti simptome ale unor afectiuni inflamatorii, cum ar fi artrita sau boala inflamatorie a intestinului (IBD). Aceste simptome pot include:
Simptome precum durere articulara persistenta sau rigiditate, dureri de cap, scadere in greutate, anemie, dureri de gat sau umar sau pierderea poftei de mancare, sunt asociate cu anumite boli specifice. Acestea includ artrita reumatoida (o boala autoimuna care apare atunci cand sistemul imunitar ataca articulatiile), vasculita sistemica ( o afectiune in care vasele de sange sunt inflamate), polimialgia reumatica (provoaca dureri si rigiditate musculara) etc.
Un test VSH este de obicei printre primele analize de sange indicate cand se suspecteaza una dintre aceste boli, deoarece rezultatele sunt utile pentru a ajuta la confirmarea sau excluderea unui diagnostic.
Inflamatia este cauzata de o mare varietate de alte boli inflamatorii si autoimune, precum boala inflamatorie a intestinului (IBD) si lupusul. Medicul poate folosi testul ca parte a procesului de diagnostic, mai ales daca aveti simptome vagi si suspecteaza ca aveti una dintre aceste boli sau o alta boala inflamatorie.
Medicul poate recomanda acest test daca aveti febra care nu are cauze evidente. Rezultatele pot ajuta medicul sa decida ce alte teste sa efectueze. De exemplu, daca viteza de sedimentare este ridicata, medicul poate cauta o infectie sau o boala inflamatorie. Daca rezultatele sunt normale, medicul poate cauta o alta cauza a febrei.
In afara de scopul de diagnostic, VSH este adesea indicat pentru a monitoriza o boala inflamatorie sau activitatea cancerului la cei care au fost diagnosticati. Pe masura ce boala se imbunatateste odata cu tratamentul si devine mai putin activa, se asteapta ca viteza de sedere sa scada si sa se apropie de intervalul normal. Daca nu, acest lucru indica faptul ca tratamentul nu functioneaza bine sau ca vorbim de o recidiva.
Pentru testare se va recolta o proba de sange din vena cu un ac mic. Dupa introducerea acului, o cantitate mica de sange va fi colectata intr-o eprubeta sau flacon.
Testul poate identifica si masura inflamatia, in general, in corp. Cu toate acestea, nu ajuta la identificarea cauzei inflamatiei. Acesta este motivul pentru care testul VSH este rareori realizat singur. In schimb, medicul il va combina probabil cu alte teste pentru a determina cauza simptomelor.
Testul necesita putina pregatire. Cu toate acestea, trebuie sa ii spuneti medicului daca urmati anumite terapii sau tratamente. Este posibil sa vi se recomande sa incetati temporar tratamentul inainte de test. Anumite medicamente pot afecta rezultatele testelor.
Exista doua metode pentru a masura viteza de sedimentare a eritrocitelor:
In aceasta metoda, sangele este recoltat intr-un tub Westergren-Katz pana cand nivelul sangelui ajunge la 200 mm. Tubul se pastreaza vertical si se pastreaza la temperatura camerei timp de o ora. Se masoara distanta dintre partea superioara a amestecului de sange si partea superioara a sedimentarii eritrocitelor. Aceasta este cea mai utilizata metoda de testare VSH.
Metoda Wintrobe este similara cu metoda Westergren, cu exceptia tubului folosit, care este lung de 100 mm si mai subtire. Un dezavantaj al acestei metode este ca este mai putin sensibila decat metoda Westergren.
Metoda obisnuita folosita pentru viteza de sedimentare este cunoscuta sub numele de metoda Westergren. Rezultatele sunt raportate in mm / ora. De obicei, viteza de sedimentare creste odata cu varsta si tinde sa fie mai mare la femei. In general, o viteza normala de sedimentare se afla in intervalul:
Cand este ajustat in functie de varsta si sex, intervalul de referinta tipic pentru test este:
Din nou, acest lucru poate varia de la laborator la laborator, asa ca discutati cu medicul daca aveti intrebari cu privire la rezultate. Un VSH normal nu inseamna neaparat ca nu aveti inflamatie sau o boala, dar retineti ca acest test va ajuta sa obtineti o idee generala despre ce se intampla atunci cand rezultatele sunt combinate cu simptomele si alte teste de diagnostic.
Daca viteza de sedimentare este anormala, e important sa intelegem ca acest test poate ajuta la diagnosticarea unei afectiuni, insa VSH marit nu inseamna ca aveti neaparat o afectiune medicala care necesita tratament. Veti avea nevoie de mai multe teste pentru a diagnostica definitiv o afectiune specifica, mai ales daca aveti sau nu alte simptome ale unei boli sau infectii cronice.
In functie de rezultate, medicul poate dori sa recomande teste suplimentare, inclusiv un al doilea test VSH pentru a verifica rezultatele primului. Aceste teste pot ajuta medicul sa-si dea seama de cauza specifica a inflamatiei. Daca aveti o afectiune care se incadreaza intr-una dintre categoriile de mai jos, teste suplimentare pot ajuta, de asemenea, sa se masoare eficacitatea tratamentelor si sa tina evidenta valorilor VSH pe parcursul tratamentului.
Un VSH scazut poate fi dat de:
Exista multiple cauze ale unui rezultat crescut pentru VSH. Unele afectiuni comune asociate cu VSH marit includ:
Unele tipuri de infectii care determina ca rezultatele testelor VSH sa fie mai mari decat cele normale sunt:
O viteza mare de sedimentare sau VSH marit poate aparea din mai multe motive. Unele dintre afectiunile inflamatorii comune care sunt asociate cu VSH marit includ:
In plus, viteza de sedimentare poate fi moderat mai mare decat in mod normal din cauza unor factori precum boala renala, boala tiroidiana, anumite tipuri de cancer, cum ar fi mielomul multiplu si limfomul, sarcina, menstruatia, anemia sau imbatranirea. .
Daca aveti deja o afectiune inflamatorie diagnosticata sau cancer, rata de sedimentara poate fi ridicata, uneori pentru ca boala se agraveaza sau nu raspunde bine la tratament. Asta ar putea insemna ca planul de tratament va avea nevoie de unele ajustari.
O valoare extrem de ridicata a VSH, care este peste 100 mm / ora, poate indica una dintre aceste conditii:
De obicei, medicii vor compara rezultatul testului ESR cu alte rezultate ale testului pentru a confirma un diagnostic posibil. De asemenea, vor avea in vedere simptomele si semnele pe care le intampina o persoana si istoricul medical personal si familial.
Referinte:
(1) Erythrocyte Sedimentation Rate (ESR), link: https://medlineplus.gov/lab-tests/erythrocyte-sedimentation-rate-esr/
(2) What does it mean if your ESR is high?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/323057.php
(3) Erythrocyte Sedimentation Rate Test (ESR Test), link: https://www.healthline.com/health/esr
(4) What Is Your Sedimentation Rate?, link: https://www.webmd.com/a-to-z-guides/your-sedimentation-rate#1
(5) Causes of High & Low Erythrocyte Sedimentation Rate, link: https://study.com/academy/lesson/causes-of-high-low-erythrocyte-sedimentation-rate.html
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…