Vorbitul in somn – de ce unele persoane vorbesc in somn

De ce vorbesc in somn unele persoane? Iata ce trebuie sa stii despre vorbitul in somn, de la cauze posibile si factori declansatori, pana la solutii si recomandari.

CUPRINS:

1. Vorbitul in somn – informatii generale
2. Cauze
3. Ce solutii exista?

Vorbitul in somn – informatii generale

Vorbitul in somn, in termeni de specialiate – somnilocvie – reprezinta o forma de parasomnie. Se manifesta diferit – de la emiterea anumitor sunete de tonalitate joasa sau silabe, pana la cuvinte spuse cu tonalitate inalta, uneori tipete. De obicei, discursul nu este coerent. Este un eveniment foarte frecvent si de obicei nu este considerat o problema medicala. Persoanele in cauza nu vorbesc in general mai mult de 30 de secunde la un moment dat, dar unele pot vorbi de multe ori pe tot parcursul noptii.

In cazurile usoare, o persoana are mai putin de un episod saptamanal. In cauze moderate, vorbitul in somn poate aparea mai mult de o data pe saptamana. Episoadele severe tind sa aiba loc de mai multe ori pe timp de noapte, afectand somnul celor care dorm in aceeasi incapere. Mai mult decat atat, persoana nu stie ce vorbeste in somn si, uneori, poate spune lucruri personale care ar putea afecta negativ relatiile. Vorbitul in somn poate fi asociat, de asemenea, cu somnambulism si terori nocturne. De obicei, discursul nu este coerent, fiind mai mult reprezentat de niste sunete sau silabe. Rareori, persoana in cauza are conversatii clare, inclusiv ca si cum ar vorbi cu o alta persoana.

Vorbitul in somn este definit atat de etape, cat si in functie de severitate:

  • epatele 1 si 2: in aceste etape, discursul este mai usor de inteles si mai coerent;
  • etapele 3 si 4: persoana este intr-un somn mai profund, iar discursul este de obicei mai greu de inteles.

Severitatea este determinata de frecventa cu care apare:

  • usor – vorbitul in somn apare mai putin de o data pe luna;
  • moderat – apare o data pe saptamana, dar nu in fiecare noapte (nu afecteaza prea mult somnul altor persoane din camera);
  • sever – apare in fiecare seara si poate interfera cu somnul altor persoane din camera.

Cauze

In general, se crede ca vorbitul in somn apare in timpul viselor. Insa, nu este clar daca sunetele sau discursurile din timpul somnului sunt legate de vise. Despre vise puteti citi mai multe aici. Vorbitul in somn apare de obicei de la sine si este cel mai adesea inofensiv. Cu toate acestea, in unele cazuri, ar putea fi un semn al unei tulburari de somn, precum cosmarurile, terorile nocturne, somnambulismul, apneea de somn etc. Cercetarile arata, de asemenea, ca persoanele cu tulburare de stres post-traumatic au uneori tendinta de a vorbi in somn. Vorbitul in somn apare mai ales la copii si barbati. Poate fi legat si de o predispozitie ereditara.

Vorbitul in somn poate fi legat (sau declansat) si de:

  • stres emotional;
  • febra;
  • privarea de somn;
  • oboseala intensa;
  • probleme mentale;
  • abuz de substante.

Ce solutii exista?

Deoarece cauza vorbitului in somn nu este pe deplin inteleasa, exista date limitate privind metodele de tratament. In cele mai multe situatii, tratamentul pentru vorbitul in somn nu este necesar din cauza frecventei sale limitate si a consecintelor negative minime. In general, daca vorbim despre somnilocvie care nu este cronica si nu afecteaza viata individului, nu este necesar tratament. De cele mai multe ori, problemele legate de somn nu sunt grave si nu necesita tratament. Nu exista nicio modalitate de a opri vorbitul in somn definitiv. Cu toate acestea, evitarea stresului, stabilirea unui program de somn (igiena somnului) si evitarea altor cauze potentiale pot reduce incidenta vorbitului in somn. Strategiile de gestionare a parasomniilor, cum ar fi vorbitul de somn, variaza in functie de tip, de modul in care se manifesta, de frecventa si severitatea episoadelor si de prezenta anumitor tulburari de somn, probleme medicale sau neurologice.

Igiena somnului

Igiena somnului include mediul de somn al unei persoane si obiceiurile care pot afecta somnul. Imbunatatirea igienei somnului poate elimina cauzele potentiale ale intreruperilor somnului si poate duce la crearea de rutine care sa conduca la un somn de calitate. Pot fi utile o serie de modificari ale stilului de viata, cum ar fi:

  • evitati situatiile stresante si invatati tehnici de gestionare eficienta a stresului;
  • evitati consumul de alimente greu de digerat seara inainte de culcare;
  • evitati fumatul si consumul de alcool inainte de culcare;
  • adoptati un program sanatos de somn – aceleasi ore de culcare si trezire in fiecare zi, inclusiv in weekend, o rutina sanatoasa de culcare, mediu de somn potrivit etc.;
  • evitati privarea de somn sau lipsa somnului.

Copiii pot vorbi in somn uneori daca sunt entuziasmati sau ingrijorati de ceva, cum ar fi un test la scoala, o vacanta etc. Daca discutati cu cel mic despre eveniment intr-un mod calm si de sustinere in timp ce este treaz, asta poate ajuta la reducerea vorbitului in somn.

Este indicat sa discutati cu medicul daca vorbitul in somn apare brusc la adulti si implica tipete, actiuni violente in somn etc. Daca exista alte tulburari ale somnului sau somnolenta excesiva in timpul zilei, impreuna cu vorbitul in somn, trebuie luata in considerare apneea in somn.

Jurnalul de somn

Un jurnal de somn va poate ajuta sa identificati tiparele de somn pentru a ajuta medicul sa stabileasca un diagnostic. Puteti nota ora la care va puneti la somn si va treziti, daca luati anumite medicamente, daca ati consumat inainte de somn cofeina sau alcool etc. Pastrarea unui jurnal de somn poate ajuta, de asemenea, oamenii sa observe anumite modele in obiceiurile lor de somn care pot contribui la tendinta de a vorbi in somn. Astfel de obiceiuri ar putea include sportul cu putin timp inainte de culcare, consumul prea crescut de cofeina si administrarea de medicamente seara, toate acestea putand avea un impact asupra somnului.

Terapia cognitiv comportamentala

Un tip de terapie care ar putea ajuta este terapia cognitiv-comportamental. Este un tip de terapie care se concentreaza pe schimbarea comportamentelor si a modelelor de gandire, imbunatatirea capacitatii de reglare emotionala si a mecanismelor de coping.

Referinte:
(1) https://www.verywellhealth.com/sleep-talking-overview-4580623
(2) https://www.medicalnewstoday.com/articles/sleep-talking#how-to-stop
(3) https://www.healthline.com/health/sleep-talking#outlook
(4) https://www.sleepfoundation.org/parasomnias/sleep-talking

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma