Categori: SportStil de viata

Volei – beneficii si motive pentru care sa-l practici

Voleiul este fara indoiala un minunat sport de echipa, care ajuta deopotriva sanatatea fizica si psihica. Afla din articolul urmator care sunt beneficiile si motivele pentru care merita sa practici volei.

Cuprins:

  1. Informatii generale despre volei
  2. Beneficii pentru sanatate
  3. Beneficii sociale si mentale
  4. Posibile riscuri

Informatii generale despre volei

Indiferent ca il joci in interior, pe iarba sau pe plaja, voleiul poate fi un mod minunat de a te pastra sanatos si in forma. Este, de asemenea, o metoda placuta de a ramane implicat in activitati sociale, deoarece poate fi jucat cu un singur partener sau cu o intreaga echipa.

Istoric

Voleiul a fost inventat in 1895 de catre William G. Morgan, directorul Asociatiei Crestine a Tinerilor Barbati (YMCA) din Holyoke, Massachusetts. A fost conceput ca un sport de interior pentru oamenii de afaceri care s-au plans ca baschetul este un sport prea intens. Morgan a denumit acest sport ”mintonette” pana cand un profesor de la Colegiul Springfield din Massachusetts a remarcat natura jocului si a propus numele de ”volei” (volleyball). Regulile originale au fost scrise de Morgan si tiparite in prima editie a manualului oficial al Ligii Atletice a Asociatiilor Crestine ale Tinerilor din America de Nord (1897).

In curand, jocul a fost adoptat si de fete in scoli, locuri de joaca, fortele armate si alte organizatii din Statele Unite, iar ulterior a fost introdus in alte tari.

Cum a ajuns in Europa

Voleiul a fost adus in Europa de trupele americane in timpul Primului Razboi Mondial, cand s-au format organizatii nationale. Federatia Internationala de Volei (Fédération Internationale de Volley Ball – FIVB) a fost organizata la Paris in 1947 si s-a mutat la Lausanne, Elvetia, in 1984. USVBA a fost unul dintre cei 13 membri ai FIVB, a carei apartenenta a crescut la mai mult de 210 tari membre pana la sfarsitul secolului 20.

Beneficii pentru sanatate

Exista o serie de motive pentru care oamenii joaca volei. Este o modalitate distractiva de a socializa cu familia si cu prietenii. Si este o modalitate la fel de buna de a-ti atinge obiectivele legate de fitness. Altii joaca volei pur si simplu pentru distractie si divertisment. Oricare ar fi motivul tau, vei profita din plin de avantajele practicarii acestui sport.

Sustine arderea caloriilor si a grasimilor

Unul dintre beneficiile principale ale voleiului este ca te ajuta sa arzi calorii, lucru extrem de important in procesul de pierdere sau metinere a greutatii. Scoala de Medicina Harvard raporteaza ca o persoana poate arde intre 90 si 133 de calorii in timpul unui joc de jumatate de ora de volei necompetitiv, in functie de greutatea persoanei, in timp ce un joc competitiv de volei in sala implica arderea a 120-178 de calorii. De asemenea, in timpul unui joc de volei pe plaja, timp de o ora, o persoana poate arde pana la 480 de calorii.

Tonifiaza si modeleaza corpul

Activitatile fizice implicate in jocul de volei vor imbunatati partea superioara a corpului, bratele si umerii, precum si muschii lombari. Jocul de volei imbunatateste, de asemenea, sistemele cardiovasculare si respiratorii.

Creste rata metabolica

Voleiul iti imbunatateste nivelul de energie si performantele generale in alte sporturi si antrenamente.

Imbunatateste coordonarea mana-ochi

Voleiul presupune o coordonare buna intre mana si ochi. Cand servesti, trebuie sa urmaresti mingea cu ochii si sa o lovesti in punctul potrivit. In aparare, trebuie sa reactionezi, sa te duci dupa minge si sa te deplasezi in pozitia potrivita de a juca.

Creeaza agilitate, coordonare, viteza si echilibru

Abilitatile tehnice si fizice ale unui jucator sunt puse la incercare in urma schimbarilor rapide de ritm si directie. In timpul jocului, voleibalistii sunt obligati sa serveasca, sa paseze, sa atace, sa blocheze si sa treaca mingea peste fileu astfel incat sa castige punctul. Aceste abilitati necesita flexibilitate, un bun echilibru, forta si viteza a corpului astfel incat jocul sa decurga eficient.

Functie cardiaca sanatoasa

Voleiul este un excelent exercitiu cardiovascular. In timpul unui meci sau antrenament, o persoana alearga, sare, loveste si chiar se flexeaza. Toate acestea fac ca inima sa pompeze si plamanii sa respire mai intens. Cresterea ritmului cardiac produce o circulatie eficienta a sangelui si a altor nutrienti in intregul corp, ceea ce imbunatateste starea de sanatate in general. Cei care practica volei in mod regulat isi mentin inima sanatoasa, lucru care la randul sau ajuta la prevenirea unor boli precum bolile cardiovasculare, cancerul si diabetul.

Imbunatateste capacitatea musculara

Voleibalistii trebuie sa aiba muschi ai toracelui puternici si pregatiti pentru fiecare joc. Cand pasezi mingea catre un coechipier, faci o genuflexiune si iti folosesti picioarele pentru a produce forta. Cand sutezi, trebuie sa-ti utilizezi bratele, picioarele si mainile, in special coapsele. Cand mingea vine catre tine, trebuie sa iti incordezi picioarele si bratele si sa impingi in sus. De aceea, trebuie sa ai maini puternice pentru a preveni eventualele accidentari.

Creste capacitatea aeroba

Potrivit graficelor, in timpul unui joc usor, cu ritm lent, de volei, timp de 20 de minute, consumi la fel de multa energie ca in timpul unei alergari de un kilometru. De asemenea, consumi aceeasi cantitate de energie in timpul unui joc intens de volei de 12 minute ca atunci cand alergi mai sprinten pe o distanta de un kilometru.

Beneficii sociale si mentale

Este o modalitate excelenta de a intalni noi oameni

Un beneficiu foarte mare al jocului de volei este faptul ca te face sa iesi din casa si sa socializezi cu alti oameni, facand astfel o modalitate buna de a lega noi prietenii. Daca ai un program incarcat la munca sau daca esti un student care nu socializeaza prea mult, voleiul, fie in interior sau in exterior, poate combate singuratatea si monotonia. Nimanui nu-i place sa fie singur tot timpul, iar voleiul te poate ajuta cu siguranta sa rezolvi aceasta problema.

Voleiul iti poate creste abilitatile interpersonale

Aptitudinile tale interpersonale se caracterizeaza prin felul in care interactionezi cu ceilalti. Acest lucru se traduce prin felul in care iti incepi conversatiile, cum iti faci noi prieteni, cum te implici in discutii semnificative si felul in care tratezi diversele situatii.

Voleiul te ajuta, de asemenea, sa colaborezi mult mai bine cu alti oameni datorita faptului ca este un sport de echipa. Daca nu puteti functiona bine ca echipa in timpul unui joc de volei, echipa va pierde cu siguranta. De aceea, datorita acestui joc, vei reusi sa devii un coleg de echipa mai bun si o persoana apreciata de ceilalti.

Importanta aptitudinilor interpersonale

Aptitudinile interpersonale sunt mereu prezente in viata unui om, deoarece acestea dicteaza multe lucruri din viata, cum ar fi gasirea unui partener sau a unui/unei sot/sotii, felul in care iti faci noi prieteni, in care reusesti sa obtii un loc de munca si in care reactionezi atunci cand trebuie sa interactionezi cu ceilalti oameni.

Cateva jocuri de volei pe saptamana te pot ajuta literalmente sa-ti imbunatatesti modul in care interactionezi cu oamenii din jur. Daca intampini anumite probleme la capitolul interactiune cu ceilalti, voleiul te-ar putea ajuta sa treci peste aceasta timiditate.

Voleiul iti va stimula starea de spirit si motivatia

Poate unul dintre cele mai bune lucruri despre jocul de volei este faptul ca te poate ajuta sa-ti imbunatatesti starea de spirit. Unul dintre motivele pentru care acest lucru se intampla este ca volieul reprezinta un exercitiu fizic intens. In urma exercitiilor fizice, creierul elibereaza endorfine, serotonina si endocanabinoizi, iar acest lucru este foarte bun pentru sanatatea noastra emotionala si mentala.

Endorfinele reprezinta hormonii fericirii produsi in creier, ele fiind substantele chimice care ne fac sa fim fericiti, sa simtim un sentiment de euforie si elatie (stare in care persoana are o deosebita incredere in fortele proprii si manifesta o buna dispozitie) si sa reducem efectele stresului. Persoanele care sufera de depresia severa, anxietate si modificari de dispozitie pot reduce efectele acestor probleme cu ajutorul exercitiilor fizice.

Aceleasi endorfine pot combate, de asemenea, efectele substantelor chimice din corp care provoaca stres.

Ce sunt endocanabinoizii

Endocanabinoizii reprezinta o versiune naturala a THC, principala componenta a marijuanei. Aceasta substanta produce, de asemenea, sentimente de fericire si poate reduce, de asemenea, durerea fizica pe care o resimti. Potrivit unui studiu recent, mai multe persoane care au jucat volei au simtit ca sunt mult mai fericiti si mult mai multumiti emotional dupa un joc de volei, fara a mentiona ca multi dintre subiecti au experimentat ”o explozie impresionanta de sentimente”.

Efectele voleiului asupra starii de spirit

Voleiul ajuta, de asemenea, la imbunatatirea starii de spirit, in special a increderii in sine, deoarece incepi sa-ti privesti corpul cu ochi mai buni. Majoritatea (daca nu, chiar toti) vrem sa aratam in forma, sanatosi, plini de muschi si tonifiati. De obicei, in momentul in care nu aratam asa, nu ne simtim bine cu noi insine. De aceea, voleiul ne ajuta sa scapam de kilogramele in plus si sa ne tonifiem muschii. Astfel, ajungem sa ne simtim mai bine cu noi, devenind implicit mai fericiti.

In cele din urma, voleiul are si capacitatea de a spori motivatia. Este un sport de echipa si este un joc in care vrei sa castigi, iar acest lucru poarta denumirea de motivatie. Aceasta motivatie ridicata se va vedea automat si in viata ta de zi cu zi. Ea te va ajuta sa-ti indeplinesti diversele sarcini cu usurinta si cu mai mult spor.

Posibile riscuri

Pe langa emotia care este trezita de un joc de volei, ca toate sporturile, fiecare jucator sta sub riscul unei accidentari.

Leziuni ale gleznei

Cea mai afectata de accidentari in timpul unei meci de volei este glezna. Entorsele de glezna sunt cele mai frecvente leziuni din sport.

Majoritatea entorselor de glezna nu sunt severe si necesita doar cateva zile sau cateva saptamani de odihna si, deseori, kinetoterapie. Leziunile mai grave ale gleznei pot duce la fracturi si leziuni ale ligamentului/tendonului. In aceste cazuri, poate fi nevoie de o interventie chirurgicala. Poti evita reaccidentarea prin purtarea unei glezniere. De aceea, daca ai suferit mai multe leziuni la glezna, medicul iti poate recomanda sa porti una.

Genunchiul saritorului (tendinita patelara)

In timpul unui meci de volei, jucatorii sar pentru a bloca in defensiva mingile trimise de adversari si pentru a suta mingea in terenul echipei adverse atunci cand ataca.

Sariturile repetate – in special pe suprafete dure, cum ar fi pe parchet – pot provoca o afectiune numita tendinita patelara (sau genunchiul saritorului). Acest lucru apare atunci cand tendoanele din jurul rotulei (patela) sunt afectate de micro-fisuri, lucru care provoaca dureri de genunchi si rigiditate.

Cum poti evita aceasta problema

Poti preveni genunchiul saritorului prin reducerea numarului de sarituri la antrenamente, precum si prin intarirea muschilor din jurul genunchiului. Daca simti durere in timpul sariturilor, este recomandat sa te adresezi unui specialist in medicina, cum ar fi antrenorul de atletism sau expertul in medicina sportiva.

De asemenea, poti reduce impactul asupra genunchiului daca joci pe o suprafata mai moale, cum ar fi pe nisip. Retine, totusi, ca jucatorii de volei pe nisip sunt predispusi la mai multe accidentari, comparativ cu jucatorii de interior.

Leziuni la nivelul umarului

In volei, servirea repetata poate afecta tendoanele si ligamentele care sustin umarul. Jucatorii amatori nu trebuie insa sa se ingrijoreze in privinta accidentarilor la umeri. Cei mai predispusi sunt voileibalistii de performanta, care ar trebui sa serveasca mai putin si sa fie atenti la semnalele de durere transmise de corp.

De asemenea, iti poti imbunatati capacitatea musculara a umarului, poti face miscari de intindere (stretching) inainte de joc si iti poti exersa tehnica de servire si lovire pentru a reduce riscul de ranire.

Accidentari la nivelul degetelor

Jucatorii de volei isi pot disloca sau fractura degetele in urma contactului cu mingea, fileul si chiar cu coechipierii.

Un deget vatamat trebuie evaluat si tratat imediat, mai ales daca sportivul se plange de dureri, umflaturi sau incapacitatea de miscare a degetului. Daca este evaluat si tratat la timp, se reduce probabilitatea aparitiei unor probleme pe termen lung, cum ar fi durerea si deformarea degetului.

Dureri lombare

Multi sportivi acuza dureri lombare. Cu toate acestea, durerea lombara este destul de frecventa in randul jucatorilor de volei ca urmare a incordarii musculare sau a ligamentelor. Daca durerea nu se amelioreaza dupa cateva zile sau se agraveaza in timpul anumitor miscari, trebuie sa fii evaluat de un specialist in medicina.

 

Referinte:

  1. https://www.healthfitnessrevolution.com/top-10-health-benefits-volleyball/
  2. https://welovevolleyball.co/benefits-playing-volleyball/
  3. https://www.fitandme.com/benefits-of-volleyball/
  4. https://share.upmc.com/2016/08/five-common-volleyball-injuries/
  5. https://www.britannica.com/sports/volleyball
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma