Visele – ce sunt, de ce visam, tipuri de vise

Visele🌙 – iata ce sunt visele, ce rol au, care este motivul pentru care visam in anumite faze ale somnului, de cate feluri pot fi visele si cat dureaza un vis.

Cuprins:

1. Ce este un vis si de ce visam?
2. Tipuri de vise
3. Interpretarea viselor – realitate sau nu?
4. Lucruri interesante despre vise

Ce este un vis si de ce visam?

Visele sunt o experienta caracterizata prin manifestari senzoriale, cognitive si emotionale in timpul somnului. Visele apar in timpul somnului, cand exista un anumit nivel, inca nedeterminat, de activare cerebrala minima si stimulii externi sunt blocati. Exista unele teorii conform carora visele reprezinta dorinte inconstiente, ca ajuta la consolidarea si prelucrarea informatiilor colectate pe parcursul zilei sau ca functioneaza ca o forma de psihoterapie. Unii sustin in general teoria lui Freud privind visele si ca acestea „dezvaluie emotii si dorinte ascunse”. Alte teorii sunt ca visele ne ajuta in rezolvarea problemelor, in formarea memoriei sau ca apar pur si simplu datorita activarii aleatorii a creierului.

La inceputul anilor 1900, Sigmund Freud a scris pe larg despre teoria viselor si interpretarile lor. Freud credea ca visele sunt o manifestare a anxietatilor si dorintelor noastre cele mai profunde, adesea legate de obsesii sau amintirile reprimate din copilarie. In plus, credea ca aproape fiecare vis, indiferent de continutul sau, reprezenta eliberarea tensiunii sexuale.

Visele se considera ca pot fi o continuare a constiintei, un mecanism de procesare a memoriei si elementelor din timpul zilei, o modalitate prin care mintea mentine echilibrul emotional si psihologic sau raspunsul creierului la schimbarile biochimice si la impulsurile electrice care apar in timpul somnului.

Astfel, ce rol pot avea visele?

In urma a numeroase cercetari, s-a ajuns la concluzia ca visele indeplinesc urmatoarele functii:

  • reprocesarea memoriei, in care creierul consolideaza sarcinile de invatare si memorie;
  • simularea cognitiva a experientelor din viata reala;
  • ajuta la dezvoltarea capacitatilor cognitive;
  • reflecta functia mentala inconstienta intr-un mod psihanalitic;
  • sunt o stare unica de constiinta care incorporeaza experienta prezentului, procesarea trecutului si pregatirea pentru viitor.

Multe lucruri raman, insa, necunoscute despre vise. Prin natura lor, sunt dificil de studiat in laborator, dar tehnologia si noile tehnici de cercetare ne pot ajuta sa intelegem mai bine visele.

Cand si cat visam?

Majoritatea viselor sunt uitate in momentele de trezire dupa o noapte de somn. Insa, capacitatea noastra limitata de a ne aminti visele nu este un indiciu cat de mult timp petrecem visand. Visele sunt o parte obisnuita a somnului. De obicei, o persoana va petrece 2 ore sau mai multe in fiecare noapte visand, acoperind intre 3-6 vise diferite pe parcursul unei singure nopti de somn. Visele individuale dureaza de obicei intre 5-20 de minute. Desi visul poate aparea in timpul oricarei etape a somnului, somnul REM este o faza de somn nocturna atunci cand apar de obicei visele.

Toata lumea viseaza, desi este posibil sa nu ne amintim ce am visat. Pana la 95% dintre vise sunt uitate rapid la scurt timp dupa trezire. Potrivit unei teorii despre motivul pentru care visele sunt atat de greu de retinut, schimbarile din creier care apar in timpul somnului nu sustin procesarea si stocarea informatiilor necesare formarii memoriei. In momente diferite ale vietii sau in timpul experientelor diferite, visele noastre s-ar putea schimba.

Visele variaza ca lungime: pot dura doar cateva secunde, in timp ce altele dureaza intre 20 si 30 de minute. Motivul pentru care unii sunt capabili sa-si aminteasca visele este ca au fost treziti in timpul fazei REM a somnului. Se pare ca visele noastre tind sa dureze mai mult pe masura ce progreseaza somnul si, cand avem un somn complet de 8 ore, majoritatea viselor noastre apar in cele 2 ore tipice ale somnului REM.

Citeste mai multe si despre Parazilia in somn.

Tipuri de vise

Visele in sine sunt complexe si dinamice, iar functia lor poate fi multifunctionala, servind nevoilor biologice, psihologice si cognitive simultan. Visele variaza foarte mult. Unele vise sunt palpitante, in timp ce altele sunt infricosatoare. Unele reflecta experiente din viata noastra de zi cu zi, cu personaje, locuri si evenimente care sunt cunoscute. Alte vise ne ofera detalii necunoscute. Exista mai multe tipuri diferite de vise, inclusiv:

Cosmaruri

Fiecare dintre noi a avut cosmaruri la un moment dat. Acestea sunt vise infricosatoare sau „vise urate” care duc de obicei la trezirea persoanei din somn de multe ori. Cosmarurile sunt vise infricosatoare care il fac pe cel care viseaza sa simta o serie de emotii tulburatoare. Reactiile frecvente la un cosmar includ frica si anxietatea. Acestea pot aparea atat la adulti, cat si la copii (cosmaruri la copii).  Cauzele includ stres, frica, traume, dificultati emotionale, probleme de sanatate, anumite medicamente etc.

Terori nocturne

Diferite de cosmaruri, terorile nocturne sunt perioade intense de teama in timpul somnului. Ele pot fi insotite de tipete, miscari agitate sau saritul din pat. Terorile nocturne sunt mai frecvente la copii decat la adulti.

Vise recurente

Acestea sunt vise care, in timp, apar des si se repeta.

Vise lucide

Aceste vise sunt cele in care persoana este constienta ca viseaza si poate controla unele aspecte ale visului. La un nivel fundamental, toate visele sunt colectii de emotii, evenimente, imagini si impresii pe care le experimentam in somn. Este posibil ca cel care viseaza sa aiba un anumit control asupra visului. Aceasta masura de control poate varia. Ele apar adesea in mijlocul unui vis obisnuit atunci cand persoana care doarme isi da seama brusc ca viseaza. Unii oameni experimenteaza vise lucide intamplator, in timp ce altii au raportat ca isi pot creste capacitatea de a-si controla visele.

Interpretarea viselor – realitate sau nu?

Ceea ce ne trece prin minte chiar inainte de a adormi ar putea afecta continutul viselor. De exemplu, in timpul sesiunii, studentii pot visa adesea detalii de la cursuri sau ceea ce au invatat. Cei aflati intr-o relatie pot visa adesea detalii despre partener. Anumite elemente din cotidian pot sa apara in vis in timpul tranzitiei de la starea de veghe la somn. Unele teorii sugereaza ca visele pot fi legate de suprimarea gandurilor nedorite si, ca urmare, o aparitie crescuta a acelui gand suprimat in vise.

Asa cum exista opinii diferite despre motivul pentru care visam, exista opinii diferite despre ceea ce inseamna visele. Unii experti spun ca visele nu au nicio legatura cu emotiile sau gandurile noastre reale. Sunt doar elemente care nu au legatura cu viata normala. Altii spun ca visele noastre pot reflecta propriile noastre ganduri si sentimente – dorintele, temerile si preocuparile noastre cele mai profunde, in special visele care se repeta.

Unii au emis ipoteza ca unele vise tipice, inclusiv a fi in pericol, caderile sau urmarirea, sunt legate de conflicte interpersonale. De asemenea, visele ce includ zbor, experiente sexuale, consumul unor alimente – pot fi legate de anumite elemente sexuale, insa mai sunt necesare cercetari in acest sens. Senzatiile dureroase localizate si realiste pot fi experimentate in vise, fie prin incorporare directa, fie din amintiri ce au implicat durere. Cu toate acestea, frecventa viselor dureroase la subiectii sanatosi este scazuta.

Istoria interpretarii viselor

Daca ne intoarcem in trecut, in urma cu aproximativ 5000 de ani in urma in Mesopotamia, cele mai vechi vise inregistrate au fost inscrise pe tablite de lut. In trecut, oamenii credeau ca visele erau mesaje trimise direct de la una sau mai multe zeitati, de la oameni decedati si ca preziceau viitorul.

Pot visele sa prezica viitorul? Unii cercetatori sustin ca au dovezi ca acest lucru este posibil, dar nu exista suficiente date pentru a demonstra acest lucru. Cel mai adesea, acest lucru pare a fi din cauza coincidentei, a unei amintiri false sau a mintii inconstiente care conecteaza impreuna informatii cunoscute.

Cum sa iti amintesti ce ai visat?

Daca dormi bine si nu te trezesti pana dimineata, este mai putin probabil sa-ti amintesti visele, comparativ cu persoanele care se trezesc de mai multe ori pe timp de noapte. O recomandare pentru a-ti reaminti visul dimineata este sa te trezesti fara alarma, in mod natural. Odata ce alarma se declanseaza, creierul se concentreaza pe oprirea sunetului, nu asupra visului.

De asemenea, daca te gandesti la vis imediat dupa trezire, poate fi mai usor sa-ti amintesti mai tarziu. Nu exista, insa, dovezi, ca aceste recomandari sunt eficiente. Daca esti curios cu privire la vise sau vrei sa intelegi ce e in spatele lor, poti lua in considerare pastrarea unui jurnal al viselor. Pastreaza un caiet si un pix langa pat si scrie imediat ce te trezesti in fiecare dimineata, in timp ce memoria este inca proaspata. Scrie orice iti amintesti si cum te-ai simtit, chiar daca iti amintesti doar fragmente din vis.

Lucruri interesante despre vise

  1. Nu toate visele sunt „colorate”. In timp ce majoritatea oamenilor declara ca viseaza in culori, exista un procent mic de oameni care pretind ca viseaza doar in alb si negru.
  2. Barbatii si femeile viseaza diferit in general. Cercetatorii au descoperit unele diferente intre barbati si femei in ceea ce priveste continutul viselor. In mai multe studii, barbatii au raportat ca viseaza adesea arme mai des decat femeile, in timp ce femeile visau mai des articole de imbracaminte decat barbatii. Alte studii au aratat ca visele barbatilor tind sa aiba continut si activitate fizica mai agresive. In schimb, visele femeilor contin mai des idei de respingere si excludere, precum si mai multa conversatie decat activitate fizica.
  3. Cea mai comuna emotie experimentata in vise este anxietatea, iar emotiile negative sunt, in general, mult mai frecvente decat cele pozitive.
  4. Cei orbi pot experimenta vise si imagini. Unele studii au aratat ca orbii pot experimenta in vis imagini vizuale si au, de asemenea, miscari ale ochilor corelate cu amintirea vizuala a viselor.
  5. Tumescenta peniana nocturna inseamna erectie nocturna. Iar tumescenta clitoridiana nocturna inseamna excitare sexuala la femei in timpul somnului si al viselor. Visele sexuale sunt frecvent mai ales in randul barbatilor, dar si al femeilor.
  6. In vise ne apar doar chipuri pe care le stim deja, chiar daca le-am vazut in viata reala pentru o perioada foarte scurta.
  7. Dream-catcher sau „prinzatorul de vise” este un simbol al indienilor. Este format dintr-un cerc din lemn acoperit de o retea de fibre naturale de diferite culori, anumite elemente sacre semnificative, ca margele si pene, ce atarna in jos de la cerc. Prinzatoarele de vise autentice si traditionale sunt lucrate manual si doar din materiale naturale. Cercul este construit in mod traditional dintr-o ramura de salcie rosie indoita. Legendele sugereaza ca aceste obiecte simbolizeaza protectie si confort. Legenda spune ca cercul simbolizeaza cercul vietii, iar reteaua de fire „prinde” visele „rele” in timpul noptii si le elimina cand vine noaptea.

Referinte:
(1) https://www.psychologytoday.com/intl/basics/dreaming
(2) https://www.healthline.com/health/why-do-we-dream
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3557787/
(4) https://www.webmd.com/sleep-disorders/dreaming-overview
(5) https://www.scientificamerican.com/article/what-is-dreaming-and-what-does-it-tell-us-about-memory-excerpt/
(6) https://www.medicalnewstoday.com/articles/284378#forgetting-dreams

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma