Viata sustenabila – 37 de idei pentru un stil de viata sustenabil

Viata sustenabila sau un stil de viata sustenabil se refera la a introduce, in viata de zi cu zi, actiuni si masuri prin care sa reducem resursele naturale utilizate si sa avem mai multa grija de natura. Iata o serie de idei prin care stilul nostru de viata sa devina mai sustenabil si mai prietenos cu mediul inconjurator.

Cuprins:

1. Ce inseamna viata sustenabila?
2. De ce este importanta sustenabilitatea in viata de zi cu zi?
3. Cum putem avea o viata sustenabila?

Ce inseamna viata sustenabila?

Traim intr-o lume moderna si consumerista, in care folosim tot mai mult din resursele naturale si producem extrem de multe deseuri. Acest mod de viata pune in pericol planeta si implicit, sanatatea si viata noastra si a generatiilor viitoare.

Viata sustenabila se refera la actiunile si masurile prin care oamenii incearca sa evite epuizarea resurselor naturale, astfel incat sa se mentina un echilibru ecologic care sa nu aiba un impact negativ asupra calitatii vietii, atat in prezent, cat mai ales pentru generatiile viitoare. Vorbim de sustenabilitate in numeroase domenii:

  • supra-exploatarea resurselor naturale;
  • consumul de energie si de materiale care polueaza in cadrul proceselor de productie;
  • transport;
  • comportamentul consumatorilor;
  • stilul de viata al oamenilor in general.

Un stil de viata sustenabil se refera la a dezvolta o serie de obiceiuri, sustinute de societate si de institutiile ei, cu scopul de a reduce utilizarea resurselor naturale si generarea de deseuri, si in acelasi timp sustinand echitatea si prosperitatea pentru intreaga populatie.

Poluarea planetei si efectele ei – cateva statistici

Nu mai este nicio noutate faptul ca actiunile noastre din ultimii ani au avut si continua sa aiba un impact negativ asupra planetei. Iata cateva statistici ingrijoratoare in acest sens:

  • In 2016, orasele lumii au generat 2,01 miliarde de tone de deseuri solide.
  • Din cauza cresterii rapide a populatiei si a urbanizarii, se estimeaza o crestere cu pana la 70% a cantitatii de deseuri pana in 2050.
  • Avand in vedere scenariile privind schimbarile climatice, se estimeaza ca intre 24 si 700 de milioane de oameni vor fi stramutati pana in 2030 din cauza lipsei de apa din zonele in care locuiesc in prezent.
  • 5 trilioane de pungi de plastic se folosesc intr-un an la nivel global.
  • 400 milioane de tone de plastic sunt produse global.
  • 9 din 10 oameni de pe planeta respira aer poluat.
  • Aproximativ 7 milioane de oameni mor anual din cauza poluarii aerului, din care 90% dintre decese se intampla in tarile cu venit mediu si scazut.

De ce este importanta sustenabilitatea in viata de zi cu zi?

Sustenabilitatea, atat la nivel de societate si global, dar si stilul de viata sustenabil al fiecaruia dintre noi, sunt importante pentru a minimiza impactul negativ pe care il avem asupra planetei si a resurselor sale. Printre efectele benefice mentionate de organizatiile care sustin sutenabilitatea se numara: reducerea saraciei, protejarea mediului inconjurator, incetinirea sau combatarea schimbarii climatice.

Uneori poate fi frustrant sa vezi ca doar tu faci aceste actiuni si ca cei din jurul tau nu. Insa actiunea fiecaruia dintre noi este importanta. Sa ne gandim doar la cate PET-uri nu ar mai ajunge la gunoi intr-un an daca o singura familie ar renunta sa mai cumpere apa imbuteliata si ar achitiziona, ca alternativa, un filtru pentru apa. Iar exemplul personal poate influenta pozitiv si persoanele din jur.

Cum putem avea o viata sustenabila?

Fiecare dintre noi poate duce un stil de viata mai sjustenabil, adoptand obieciuri simple in numeroase aspecte ale vietii: ce si cum cumparam; cum ne organizam viata de zi cu zi; ce alegeri facem in materie de moda, mancare, transport, petrecerea timpului liber etc.

Actiuni sustenabile acasa

Limitarea deseurilor pe care familia ta le produce

Reducerea deseurilor pe care le producem, in special a celor non-biodegradabile este, conform UNICEF, una dintre cele mai importante masuri pe care le putem lua pentru a proteja mediul. Stim deja cat de multe deseuri (in special plastic, dar nu numai) ajung in oceane, unde polueaza apa si viata marina.
Miscarea „zero-waste a luat amploare in ultimii ani si incurajeaza oamenii sa foloseasca toate resursele intr-o maniera circulara, exact asa cum se intampla si in natura.

Idei de actiuni sustenabile acasa:

1. Stabileste meniul pe intreaga saptamana sau macar pentru cateva zile. Astfel vei cumpara exact ceea ce ai nevoie, cu mai putin exces si alimente aruncate.

2. Opteaza pentru o cana cu filtru sau montarea unui filtru la tevile de apa, astfel incat sa consumi apa de la robinet si sa poti reduce cantitatea de apa (si de plastic) cumparata.

3. Doneaza hainele pe care nu le mai folosesti.

4. Sorteaza deseurile si arunca-le in containerele special amenajate pentru fiecare categorie.

5. Doneaza dispozitivele vechi, dar functionale, catre scoli sau alte institutii (computere, laptopuri).

6. Imprumuta carti de la biblioteca de cate ori ai ocazia, pentru a limita cumpararea acestora. De asemenea, o alta optiune o reprezinta e-book-urile in locul cartilor fizice.

7. Foloseste baterii reincarcabile, acolo unde este posibil.

Actiuni sustenabile in ceea ce priveste copiii

8. Doneaza hainele si obiectele folosite pentru copii, prietenilor sau familiilor defavorizate.

9. Participa la targuri de jucarii, unde poti vinde si cumpara jocuri si jucarii la un pret bun.

10. Imprumuta carti de la biblioteca ori de cate ori ai ocazia.

11. Daca in orasul tau exista acest serviciu, achizitionarea unui abonament lunar pentru jucarii, prin care poti imprumuta in fiecare luna jocuri si jucarii te scutesc de cumpararea acestora si de acumularea unui numar mare de jucarii acasa.

Actiuni sustenabile la cumparaturi

12. Opteaza, daca e posibil, pentru alternativele reutilizabile ale produselor pe care le folosesti (dischete demachiante reutilizabile din bumbac, in locul celor pe care le folosesti o singura data si le arunci; cupa menstruala in locul absorbantelor etc.).

13. Refuza tacamurile sau paiele din plastic atunci cand comanzi mancare.

14. Asigura-te ca ai mereu sacose cu tine, ca sa nu mai fii nevoit sa cumperi altele.

15. In supermarket, atunci cand cumperi un singur produs dintr-o categorie (o lamaie, un pomelo, un manunchi de banane etc.) lipeste eticheta direct pe produs, pentru a nu mai folosi o punga inutil.

16. La produsele de ingrijire si de curatenie pentru casa cumpara recipiente mai mari in locul unora mai mici, pe care trebuie sa le cumperi mai des; vei reduce astfel cantitatea de plactic ce va ajunge la gunoi.

17. Investeste in haine de calitate, din materiale calitative si care au o durata mai mare de viata, in detrimentul celor din categoria „fast fashion„.

18. Cumpara de la producatorii locali. Pe langa incurajarea si sustinerea acestora, cumpararea de produse locale in locul celor de import inseamna un drum mai scurt al acestora de la producator la noi acasa si, implicit, mai putin combustibil utilizat.

19. Reutilizeaza pungile si cutiile de cadouri pe care le primesti.

Actiuni sustenabile in bucatarie

20. Redu risipa alimentara. Pe langa planificarea meselor in avans, mentine frigiderul bine organizat. Te va ajuta sa mentii in siguranta alimentele si in acelasi timp sa reduci cantitatea de alimente alterate pe care o vei arunca. Pe cat posibil, tine separat alimentele gatite de cele crude, in special carne, peste. Alimentele perisabile, cum sunt salata verde si verdeturile, evita sa le depozitezi in capatul din spate al rafturilor, pentru ca acolo temperatura e mai scazuta si se vor strica. Evita, de asemenea, sa pui in frigider recipiente cu alimente fierbinti, pentru ca temperatura din interior poate creste, lucru care afecteaza si restul alimentelor.

21. Foloseste prosoape textile la bucatarie pentru a reduce folosirea celor din hartie.

Conserva apa, energia si alte resurse:

22. Opreste apa atunci cand iti periezi dintii sau cand iti sapunesti mainile.

23. Scurteaza durata dusurilor si opteaza pentru dus mai des decat pentru o baie in cada plina cu apa.

24. Porneste masina de spalat haine sau vase atunci cand sunt umplute la capacitatea maxima.

25. Stinge lumina atunci cand pleci dintr-o camera.

26. Scoate din priza aparatele electrice atunci cand nu le mai folosesti.

27. Daca locuiesti sau lucrezi intr-o cladire care are lift, alege sa urci scarile in locul folosirii liftului ori de cate ori ai ocazia. In acest fel faci si miscare, dar se economiseste si energia electrica.

28. In sezonul rece, imbraca-te mai gros in casa si seteaza o temperatura mai mica pentru centrala.

29. Opteaza pentru un robinet sau cap de dus care economiseste cantitatea de apa folosita.

30. Daca lucrezi la birou, asigura-te ca inchizi computerul inainte de a pleca acasa.

31. Opteaza pentru primirea facturilor de la furnizori in format electronic, pentru a limita astfel cantitatea de hartie utilizata.

32. Cand retragi bani de la bancomat, alege sa nu ti se imprime pe hartie chitanta.

Actiuni sustenabile legate de transport

33. Foloseste transportul in comun, mersul pe jos sau bicicleta ori de cate ori e posibil, in locul drumurilor cu masina.

34. Investeste intr-o bicicleta sau daca orasul tau ofera acest serviciu, inchiriaza biciclete pentru drumurile pe care le ai de facut in oras.

Actiuni sustenabile legate de petrecerea timpului liber

35. Petrece cat mai mult timp in natura, sunt numeroase beneficii pe care acest timp afara le are asupra starii noastre de bine.

36. Participa la actiuni de ecologizare sau de plantare de copaci.

37. Atunci cand petreci timp in natura, la picnic sau drumetii, incearca sa nu lasi deseuri in urma ta.

Referinte:

(1) A Guide to Sustainable Living – https://www.unicefusa.org/stories/guide-sustainable-living/35821
(2) Sustainability – What Is It? Definition, Principles and Examples – https://youmatter.world/en/definition/definitions-sustainability-definition-examples-principles/
(3) A framework for shaping sustainable lifestyles – https://www.oneplanetnetwork.org/sites/default/files/a_framework_for_shaping_sustainable_lifestyles_determinants_and_strategies_0.pdf
(4) Top 10 tips for living sustainably – https://www.sustainability.vic.gov.au/You-and-your-home/Live-sustainably/Top-10-tips-for-living-sustainably
(5) Sustainability Statistics Worth Knowing in 2019 – https://sumas.ch/sustainability-statistics/

Costin Oana

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala. Este preocupata de sanatatea mentala, de starea de bine si de sanatate in general. Considera ca informarea corecta, din surse credibile si bazate pe dovezi stiintifice, este esentiala in luarea deciziilor in aceste arii. A inceput sa scrie articole de informare medicala colaborand cu Romedic.ro, iar acum continua aceasta activitate cu SfaturiMedicale.ro si mamisicopilul.ro.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma