Vertijul este o senzatie de ameteala, o forma de dezechilibru care creeaza iluzia ca sunteti in stare de miscare sau ca obiectele din jurul dumneavoastra se rotesc.
6. Sfaturi pentru prevenirea ametelilor
Persoanele care se confrunta cu vertij descriu, in general, o senzatie de ameteala sau de senzatie ca si cum s-ar roti camera.
Daca aveti senzatia ca va rotiti (vertij), problema este probabil legata de sistemul vestibular si de nervii lui – structuri din urechea interna care percep pozitia, miscarea si schimbarile in pozitia capului. Vertijul poate fi si cauza greturilor si a vomei. Vertijul este aproape intotdeauna insotit de miscari involuntare, anormale, ritmice ale ochilor.
Cauzele frecvente ale vertijului includ:
– boala Meniere
– labirintita
– neurinomul acustic
– vertijul pozitional benign paroxistic
– anumite medicamente (de ex. Aspirina, streptomicina si gentamicina, unele medicamente administrate pentru hipertensiunea arteriala si bolile de inima)
– excesul de cofeina si alcool.
Daca nu puteti sa va dati seama care ar putea fi o cauza evitabila a ametelilor, trebuie sa va adresati de urgenta medicului specialist.
Exista 2 categorii de vertij:
Vertijul periferic apare ca urmare a unei probleme in urechea interioara sau nervul vestibular – Nervul vestibular conecteaza urechea interioara cu creierul.
Vertijul central apare atunci cand exista o problema in creier, in special la cerebel – Cerebelul este partea din creierul din spate, care coordoneaza toate miscarilor corpului si controleaza starea de echilibru.
Dupa mai multe cercetari, specialistii in domeniu au relatat faptul ca, aproximativ 93% din cazuri de vertij sunt vertij periferic, cauzate de:
Rareori, vertijul periferic este cauzat de:
Cauzele vertijului central includ:
Simptome ale bolii asociate cu vertijul
Vertijul se simte similar cu boala de miscare, mai exact ca raul de masina si creeaza senzatia de parca camera sau tot ce este in jurul nostru se roteste.
Simptomele de vertij includ:
Diagnosticul poate fi dat de catre medicul specialist in urma unui control daca:
Doctorii pot separa ametelile de vertij, de aceea, este recomandat sa mergeti de urgenta la un consult in cazul in care prezentati simptomele vertijului.
Testele pentru determinarea tipului de vertij includ:
Testul initial: Va uitati la nasul examinatorului si faceti o miscare rapida a capului in lateral.
Testul Romberg: Incercati sa va mentineti echilibrul stand in picioare cu ochii inchisi.
Test Fukuda-Unterberger: vi se cere sa mergeti cu ochii inchisi, fara a va inclinati de la o parte spre alta.
Testul Dix-Hallpike: In timp ce sunteti pe o masa de examinare, sunteti rapid coborat dintr-o pozitie asezata intr-o pozitie in sus, cu capul indreptat spre dreapta sau spre stanga. Un medic va va examina miscarile oculare pentru a afla mai multe despre vertij.
Testele imagistice pentru vertij includ:
Semnele de avertizare ale complicatiilor grave includ:
Alegerea tratamentului va depinde de diagosticul pe care vi-l va pune medicul dumneavoastra specialist.
Vertijul poate fi tratat cu medicamente administrate pe cale orala, prin medicamente plasate pe piele (adica un plasture), fie este prescris un tratament cu supozitoare.
In functie de tipurile specifice de vertij se pot administra si alte tratamente, astfel:
Asemenea tratamentului medicamentos, tratamentul naturist trebuie sa fie aprobat de catre medicul dumnevoastra dupa ce ati fost diagnosticat cu vertij.
Iata care sunt remediile naturale pe care le puteti efectua chiar la dumneavoastra acasa sau intr-un cabinet in prezenta unui medic sau a unui terapeut fizic:
Majoritatea persoanelor care viziteaza medicul din cauza ametelii vor fi mai intai intrebate despre simptomele si medicamentele pe care le iau la acel moment, iar apoi vor efectua anumite teste fizice. In timpul acestor teste, medicul dumneavoastra va verifica modul in care va deplasati si va mentineti echilibrul si modul in care nervii majori ai sistemului nervos central functioneaza.
De asemenea, este posibil sa aveti nevoie de teste de auditie si echilibru, inclusiv:
Medicul dumneavoastra va poate urmari calea ochilor atunci cand urmariti un obiect in miscare.
In plus fata de medicamentele utilizate pentru vertijul pozitional paroxismal benign, mai multe manevre fizice pot fi utilizate pentru tratamentul afectiunii.
Exercitiile de reabilitare vestibulara, denumite si manevre de tip Epley, constau in a sta pacientul pe marginea unei mese si sa se intinda pe o parte pana cand vertijul se rezolva urmat de sederea si culcarea pe cealalta parte, vertijul inceteaza.
Faceti aceste miscari de trei ori inainte de a merge la culcare in fiecare noapte, pana cand veti pleca fara a mai avea ameteli.
Verijul cervical este adesea rezultatul unei leziuni la nivelul capului, care provoaca stari de ameteala, dezechilibru si dificultati de concentrare.
Tratamentul vertijului cervical depinde de cauza care sta la baza declansarii acestuia.
Medicii pot s ava prescrie medicamente pentru reducerea starilor de ameteala si a durerilor la nivelul gatului. Cele mai prescrise medicamente in acest caz sunt:
In plus, in functie de caz, medicii specialisti va pot recomanda daca este cazul sa efectuati exercitii fizice terapeutice pentru a va imbunatati echilibrul corpului.
Daca aveti tendinta de a prezenta in mod frecvent stari de ameteala, ar trebui sa luati in considerare urmatoarele sfaturi:
Referinte::
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…