Te confrunti cu vergeturi? Acestea sunt un tip de cicatrici care se dezvolta atunci cand pielea se intinde rapid sau dupa fluctuatii rapide de greutate.

Cuprins:

1. Ce sunt vergeturile?
2. Cauze pentru vergeturi
3. Tipuri de vergeturi
4. Tratament
5. Remedii naturiste pentru vergeturi

Ce sunt vergeturile?

Vergeturile sunt date de modificarea brusca la nivelul pielii ce determina ruptura colagenului si a elastinei. De obicei, vergeturile tind sa apara la pubertate, din cauza cresterii accelerate, in sarcina, in cazul cresterii rapide in greutate sau a slabirii rapide, precum si in cazul dezvoltarii accelerate a masei musculare.

Pe masura ce corpul se dezvolta, fibrele din derm se intind lent pentru a se adapta la cresterea lenta. Cu toate acestea, cresterea rapida in greutate duce la o intindere brusca, ceea ce duce la ruperea unor fibre din derm. Acest lucru permite ca straturile de piele din profunzime sa treaca prin acestea. Intinderea se estompeaza treptat, capatand un aspect argintiu, alb sau lucios, din cauza faptului ca grasimea de sub piele devine vizibila in locul vaselor de sange obisnuite.

Vergeturile sunt o forma de cicatrizare dermica asociata cu intinderea pielii. Producerea lor implica si hormoni, intinderi fizice si modificari ale colagenului din piele. Apar in timpul sarcinii (50-90 % dintre cazuri), pubertate si in caz de obezitate (43%). Sunt mai frecvente la femei decat la barbati si pot aparea mai proeminente la persoanele cu piele inchisa la culoare. Un istoric familial de vergeturi este un factor de risc pentru dezvoltarea lor. In timpul sarcinii, sunt mai frecvente la femeile mai tinere decat la femeile in varsta.

Cauze pentru vergeturi

Vergeturile sunt date de dezvoltarea/intinderea sau contractia extrema a pielii. Cauzele frecvente ale intinderii pielii includ:

Sarcina

Intre 50 – 90% dintre femeile gravide se confrunta cu vergeturi inainte sau dupa nastere. Majoritatea femeilor dezvolta vergeturi in timpul sarcinii, deoarece fibrele din piele devin moi si se intind, facand loc pentru copilul in curs de dezvoltare. Pe masura ce copilul creste, apar vergeturi pe burta, coapse si sani din cauza intinderii.

Pubertate

Dezvoltarea rapida in timpul pubertatii poate duce la vergeturi. In timpul pubertatii, tinerii se confrunta cu o crestere brusca a greutatii si ar putea castiga rapid sau sa piarda in greutate. Aceasta intindere si contractare brusca a pielii duce la aparitia vergeturilor pe coapse si sani.

Crestere rapida in greutate

Castigul rapid as kilogramelor poate fi asociat cu vergeturile. Vergeturile apar din cauza cresterii in greutate intr-o perioada scurta de timp, pe masura ce pielea se intinde brusc. In mod similar, ele apar, de asemenea, din cauza fluctuatiilor de greutate. Prin urmare, este recomandabil sa pierdeti in greutate treptat, astfel incat pielea sa nu fie tensionata.

Afectiuni

Anumite boli pot provoca vergeturi, cum ar fi sindromul Marfan si sindromul Cushing (sindromul Marfan poate duce la scaderea elasticitatii pielii, iar sindromul Cushing poate determina sinteza prea mare de hormoni care duc la cresterea rapida in greutate si fragilitatea pielii).

Utilizarea corticosteroizilor

Utilizarea prelungita a cremelor cu corticosteroizi si a lotiunilor poate scadea nivelul colagenului in piele (colagenul consolideaza si sprijina pielea, iar o cantitate redusa poate creste riscul de vergeturi). Corticosteroizii sub forma de creme, lotiuni si pilule folositi pentru a trata anumite afectiuni ale pielii, pot provoca astfel vergeturi deoarece scad nivelul colagenului din piele. Acest lucru scade capacitatea pielii de a se intinde si creste riscul de dezvoltare a acestor probleme ale pielii.

Factori de risc

  • istoricul familial de vergeturi;
  • boli cronice;
  • consumul insuficient de apa;
  • pielea deshidratata;
  • IMC mare;
  • alimentatia deficitara;
  • sedentarismul etc.

Tipuri de vergeturi

  • vergeturi rosiatice – aceste vergeturi apar rosiatice sau chiar vergeturi purpurii in stadiul initial. Ele se formeaza atunci cand stratul dermal al pielii este intins, astfel ca vasele de sange sunt mai vizibile, si apar in acelasi timp mancarimi.
  • vergeturi albe – sunt albui, galbui sau cu aspect de vergeturi argintii, grasimea din piele fiind mai vizibila.

Tratament

Scopul tratamentului este acela de a reduce roseata, umflarea si iritatia si de a creste productia de colagen si fibre elastice, de a imbunatati hidratarea si de a reduce inflamatia. Multe produse emoliente si cosmetice sunt comercializate si folosite cu intentia de a preveni sau de a reduce severitatea vergeturilor. Dovezile privind eficienta lor sunt insa limitate. Masajul este folosit adesea in tratamentul lor.

Exista mai multe optiuni de tratament pentru vergeturi. In general, tratamentul acestor cicatrici este dificil. Tratamentul imbunatateste in cea mai mare parte aspectul vergeturilor, dar nu le va face sa dispara complet. Pacientii raspund diferit la tratamente, astfel incat rezultatele variaza foarte mult. Alte solutii pot fi terapiile cu laser, microdermabraziunea, galvanopunctura sau utilizarea dispozitivelor cu ultrasunete. Efectul tratamentelor este dificil de evaluat.

Remedii naturiste pentru vergeturi

Cel mai bun tratament pentru vergeturi pare sa fie prevenirea. Prin pastrarea pielii hidratate, puteti ajuta la mentinerea elastinei. Reducerea completa a vergeturilor este extrem de dificila, iar majoritatea tehnicilor medicale si a produselor se axeaza doar pe reducerea intensitatii lor sau pe prevenire.

Iata cateva solutii naturiste pentru a reduce aspectul vergeturilor si pentru a preveni aparitia lor:

Alimentatia sanatoasa

Consumul unei diete bogate si echilibrate poate preveni aparitia vergeturilor. Asigurati-va ca dieta include alimente bogate in vitamina C, vitamina D, vitamina E, zinc si proteine. Evitati alimentele procesate. De asemenea, includeti vitamina C in dieta zilnica. Colagenul joaca un rol in mentinerea pielii elastice si ajuta la reducerea aspectului vergeturilor. Vitamina C este un nutrient important pentru dezvoltarea colagenului. Vitamina C poate fi gasita in multe fructe si legume, mai ales citrice.

Nu uitati de vitamina D. Cercetarile prezinta o corelatie intre nivelurile scazute ale vitaminei D si incidenta vergeturilor. Zincul este un alt nutrient important pentru sanatatea pielii, ce ajuta la reducerea inflamatiei si joaca un rol in procesul de vindecare a ranilor.

Hidratarea eficienta

Hidratarea eficienta ajuta la prevenirea vergeturilor, deoarece asigura suficienta umiditate pentru a impiedica aparitia acestor semne atunci cand corpul creste sau se dezvolta muschii. Pielea hidratata nu are tendinta de a dezvolta vergeturi la fel de mult ca pielea uscata.

Controlul cresterii in greutate

Unul dintre cele mai utile lucruri pe care le puteti face pentru a preveni vergeturile, indiferent daca sunteti gravida sau nu, este mentinerea unei greutati sanatoase. Evitati dietele drastice, cresterea rapida in greutate si fluctuatiile de greutate.

Citeste despre Cum slabesti dupa nastere

Masajul

Masajul pare a fi eficient in ameliorarea vergeturilor si in prevenire. Masarea zonelor afectate cu uleiuri ajuta la reducerea vergeturilor. Unele dintre uleiurile utilizate in mod obisnuit includ uleiul de masline, uleiul de cocos, uleiul de ricin, uleiul de migdale, avocado si vitamina E. De asemenea, se poate folosi unt de shea sau unt de cacao. Ele sunt ingredientele principale prezente in majoritatea lotiunilor de corp.

Aloe vera

Aloe vera este un remediu natural pentru diferite probleme ale pielii datorita calitatilor sale de hidratare si vindecare. Gelul de Aloe vera este bine cunoscut pentru efectele sale antiinflamatorii iar utilizarea constanta a acestuia poate ajuta la diminuarea vizibilitatii vergeturilor. Se foloseste gel proaspat din planta de aloe vera, care se aplica pe pielea afectata si se lasa sa actioneze. Aloe vera este binecunoscuta pentru ca are proprietati calmante, deoarece gelul contine enzime, vitamine, minerale si acizi grasi. Acestea faciliteaza procesul de vindecare al pielii, restabilind bariera de protectie si reducand vergeturile.

Untul sau uleiul de cocos

Untul sau uleiul de cocos este utilizat pentru proprietatile sale antimicrobiene si antibacteriene si poate fi folosit ca un produs de indepartare a machiajului, ca agent de curatare a fetei, ca scrub pentru corp, deodorant si chiar ca ingredient in sapunuri. Poate ajuta si la reducerea intensitatii vergeturilor si la prevenirea lor. Deoarece vergeturile sunt o forma de cicatrici din cauza leziunilor cutanate, uleiul de nuca de cocos ar putea ajuta la vindecarea rapida a tesutului.

Aplicarea zilnica a uleiului de nuca de cocos poate reduce aspectul rosiatic al vergeturilor. Uleiul de cocos este un hidratant foarte eficient si se poate asocia ca un alt ulei de masaj. Uleiul de nuca de cocos este prezent in multe creme si sapunuri. Se absoarbe profund si rapid in piele si elimina celulele moarte.

Vitamina A

Vitamina A este denumita retinoid. Acestia fac ca pielea sa fie mai neteda si mai tanara. Aceste elemente sunt utilizate in multe creme pentru protejarea pielii.

Vitamina E

Vitamina E este, de asemenea, un antioxidant care lupta impotriva radicalilor liberi in timp ce hraneste profund pielea. Alimente precum migdale, seminte crude cum ar fi dovleac si susan, alune, seminte de pin, spanac, avocado, broccoli, patrunjel, papaya si maslinele  sunt surse bogate de vitamina E. Consumul zilnic al acestor alimente va poate ajuta sa preveniti sau sa reduceti vergeturile.

Ulei de argan

Vitamina E imbogatita cu ulei de argan creste elasticitatea pielii si poate vindeca tesuturile deteriorare, ducand in timp la estomparea vergeturilor.

Ulei de masline

Fiind un produs cu puternice functii hidratante, uleiul de masline este plin de antioxidanti si alti nutrienti care sunt extrem de benefici pentru repararea leziunilor pielii. Aplicarea uleiului de masline presat la rece pe vergeturi poate favoriza estomparea lor.

Referinte::

(1) Stretch marks, link: https://www.emedicinehealth.com/stretch_marks/article_em.htm
(2) What are the treatments and home remedies for stretch marks?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/312975.php
(3) Stretch marks (natural remedies), link: https://www.babycentre.co.uk/a549320/stretch-marks-natural-remedies
(4) How can I get rid of stretch marks?, link: https://www.babycentre.co.uk/x2432/how-can-i-get-rid-of-stretch-marks
(5) How do I get rid of stretch marks?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/283651.php
(6) Stretch marks: Why they appear and how to get rid of them, link: https://www.aad.org/public/skin-hair-nails/skin-care/stretch-marks

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma