Varicela numita si varsat de vant este o boala eruptiva contagioasa. Iata care sunt cauzele, simptomele, metodele de diagnostic si tratament.

Cuprins:

1. Ce este varicela?
2. Cauzele varicelei
3. Simptome varicela
4. Complicatii
5. Tratament in caz de varicela
6. Varicela in sarcina
7. Prevenirea varicelei

Ce este varicela?

Varicela este o boala extrem de contagioasa cauzata de un virus numit virusul varicelo-zosterian. Inainte ca vaccinul care protejeaza impotriva varicelei sa fie disponibil, aceasta a fost una dintre cele mai comune boli ale copilariei, afectand aproape toti copiii inainte de varsta de 9 ani.

Rareori, varicela poate duce la complicatii grave, cum ar fi pneumonie, probleme cu rinichii, cu inima, articulatiile sau sistemul nervos. Varicela poate fi o problema grava pentru femeile insarcinate. Daca nu exista complicatii, boala se reduce de obicei in 3–7 zile la adulti si 5-10 zile la copii.

Cauzele varicelei

Virusul varicelo-zosterian determina infectia cu varicela. Majoritatea cazurilor apar prin contactul cu o persoana infectata. Virusul este contagios timp de 1-2 zile inainte de aparitia blisterelor si persoana ramane contagioasa pana cand toate blisterele s-au vindecat.

Virusul se poate raspandi prin:

  • saliva;
  • tuse;
  • stranut;
  • contactul cu fluidul din blistere.

Cine risca sa dezvolte varicela?

Expunerea la virus prin infectie activa anterioara sau vaccinare reduce riscul. Imunitatea impotriva virusului poate fi transmisa de la o mama la nou-nascut. Imunitatea dureaza aproximativ trei luni de la nastere. Orice persoana care nu a fost expusa poate contracta virusul. Riscul creste in oricare dintre aceste conditii:

  • contact recent cu o persoana infectata;
  • varsta sub 12 ani;
  • un adult care traieste cu copii;
  • timp petrecut intr-o scoala sau intr-o unitate de ingrijire a copilului;
  • sistem imunitar slabit din cauza bolilor sau a medicamentelor.

Mod de transmitere

Varicela este contagioasa? DA. Varicela este foarte contagioasa. Este contagioasa de la aproximativ 2 zile inainte de inceperea eruptiei cutanate pana cand toate blisterele formeaza cruste.

Deoarece varicela este atat de contagioasa, un copil care are boala trebuie sa stea acasa si sa se odihneasca pana cand eruptia dispare si toate blisterele s-au uscat. Virusul este raspandit in aer de catre persoanele infectate atunci cand stranuta sau tusesc si ating blisterele, apoi ating obiecte sau alte persoane. Perioada de incubatie este de 10-21 zile.

Simptome varicela

Varicela poate incepe adesea cu urmatoarele simptome:

  • febra;
  • durere de cap;
  • secretii nazale;
  • greata;
  • pierderea poftei de mancare;
  • oboseala.

O eruptie rosie apare la 1-2 zile. De obicei, incepe pe fata si scalp, se raspandeste pe piept, spate si burta si apoi pe brate si picioare. Poate aparea si in interiorul urechilor, pe pleoape, in interiorul nasului si gurii si chiar in jurul zonei genitale. Eruptia continua sa se raspandeasca timp de 3 – 4 zile. De obicei produce multa mancarime.

Eruptiile formeaza blistere, care apar ca fiind pline cu lichid galben. Dupa aproximativ o zi, lichidul devine tulbure. Dupa ce se sparg blisterele se formeaza cruste care cad in 1-2 saptamani. Petele care raman dupa ce cad crustele se vindeca in ritm diferit, unele mai repede si altele mai tarziu.

Complicatii

Adultii au un risc mai mare de a dezvolta complicatii de la varicela decat copiii. Cei cu sistem imunitar slabit din cauza cancerului, HIV sau altei afectiuni sunt, de asemenea, expusi unui risc mai mare.

Dupa ce ati avut varicela, virusul varicelo-zoster ramane ani de zile in celulele nervoase. Se poate „reactiva” ani mai tarziu. Poate duce la zona zoster, o afectiune care provoaca vezicule dureroase.

Unele persoane sunt mai expuse riscului de complicatii din varicela, inclusiv:

  • gravide;
  • nou-nascuti nascuti din mame care au avut varicela;
  • pacienti cu leucemie;
  • copiii care primesc medicamente care suprima sistemul imunitar;
  • oricine are probleme cu sistemul imunitar.

Daca sunt expusi la varicela, li s-ar putea administra un medicament (imunoglobulina anti varicela-zoster) pentru a preveni complicatiile grave.

Varicela in caz de sistem imunitar slabit

Riscurile de varicela si de a dezvolta complicatii sunt mai mari la o persoana cu un sistem imunitar slabit. Un sistem imunitar slabit poate rezulta daca o persoana:

  • ia anumite medicamente;
  • are cancer;
  • este supusa unui tratament precum radioterapia sau chimioterapia;
  • are o afectiune cronica, cum ar fi lupusul sau artrita reumatoida.

Complicatiile in acest caz pot include meningita, sepsis sau septicemie sau pneumonie.

Tratament in caz de varicela

Nu este recomandat niciun tratament specific pentru copiii si adultii sanatosi cu varicela. Este important sa incercati sa impiedicati un copil mic sa zgarie eruptia, deoarece acest lucru poate duce la cicatrizare permanenta sau infectie secundara.

Sfaturi de ingrijire la domiciliu

  • Consumati multe lichide.
  • Se poate administra paracetamol pentru febra si durere.
  • Se pot aplica lotiuni calmante, cum ar fi lotiune cu calamina sau uleiuri speciale care reduc mancarimea.
  • Se pot administra medicamente antihistaminice pentru a reduce mancarimea.
  • Taiati unghiile copiilor pentru a reduce riscul de zgariere.
  • Faceti o baie calda si aplicati crema hidratanta.

Nu dati niciodata aspirina unui copil sub 16 ani care are varicela – creste riscul unei boli grave numit sindrom Reye. Sindromul Reye poate aparea dupa o infectie virala, cum ar fi varicela, gripa sau o viroza. Sindromul provoaca leziuni cerebrale si poate pune viata in pericol.

Medicamente antivirale

Persoanele care au probleme de sanatate severe care le afecteaza sistemul imunitar sau femeile insarcinate pot beneficia de medicamente antivirale, cum ar fi aciclovirul, la indicatiile medicului. Pentru a fi mai eficient, trebuie administrat in termen de 24 de ore de la inceperea bolii. Acest medicament este cel mai adesea prescris adolescentilor si copiilor cu astm sau cu o afectiune a pielii.

Pot face varicela de doua ori?

In cele mai multe cazuri, o persoana poate face varicela o singura data. Aceasta se numeste imunitate de-a lungul vietii. In schimb, in cazuri rare, o persoana ar putea sa o faca din nou, mai ales daca au fost foarte mici cand au avut-o prima data.

Varicela in sarcina

Varicela poate avea complicatii suplimentare daca apare in timpul sarcinii. In timpul sarcinii, exista un risc usor mai mare de a dezvolta pneumonie dupa varicela. Exista, de asemenea, pericolul de a trece infectia la fat. Daca infectia apare in primele 20 de saptamani de sarcina, exista un risc mai mare de sindrom de varicela fetala, care poate duce la cicatrici, probleme ale ochilor etc.

Daca infectia apare mai tarziu in sarcina, varicela poate fi transmisa direct la fat si copilul se poate naste cu varicela. Daca sunteti expus la virus in timpul sarcinii, fie varicela, fie zona zoster, este important sa discutati imediat cu un medic.

Prevenirea varicelei

Poate fi prevenita varicela? Da. Majoritatea persoanelor care primesc vaccinul impotriva varicelei nu vor dezvolta varicela. Medicii recomanda ca cei mici sa primeasca vaccinul impotriva varicelei la 12-15 luni si un rapel la 4-6 ani.

Persoanele in varsta de 13 ani si mai mari care nu au avut niciodata varicela si nu sunt vaccinate trebuie sa primeasca doua doze de vaccin la cel putin 28 de zile diferenta una de alta. Copiii care au avut varicela nu au nevoie de vaccin – de obicei au protectie pe tot parcursul vietii impotriva bolii.

Dupa expunerea la varicela

Persoanelor sensibile care prezinta un risc ridicat de complicatii si care au fost expuse la virus li se pot administra anticorpi impotriva virusului varicelei (imunoglobulina varicelo-zoster). Aceste persoane includ:

  • cei cu leucemie sau un sistem imunitar slabit;
  • femeile insarcinate care nu au avut varicela sau nu au fost vaccinate;
  • nou-nascut a carui mama a dezvoltat varicela cu 5 zile inainte sau 2 zile dupa nastere.

Daca persoanele sanatoase au fost expuse la varicela si nu au fost deja vaccinate, vaccinarea in 3 – 5 zile de la expunere poate ajuta la prevenirea varicelei sau la reducerea gravitatii acesteia.

Vaccinare impotriva varicelei

Exista un vaccin impotriva varicei, dar nu face parte din programul de vaccinare obligatorie in Romania. Vaccinul este oferit numai copiilor si adultilor care sunt deosebit de vulnerabili la complicatiile varicelei. Cele 2 doze de vaccin recomandate sunt estimate a oferi 98% protectie impotriva varicelelor la copii si 75% protectie la adolescenti si adulti. Deci, poate fi posibila dezvoltarea infectiei dupa vaccinare. In mod similar, exista riscul ca cineva care a primit vaccinul sa poata dezvolta varicela dupa ce a intrat in contact direct cu o persoana care are zona zoster.

Administrare

Vaccinul impotriva varicelei contine virus varicelo-zosterian viu atenuat. Copiilor li se administreaza doua doze: una intre 12 – 15 luni, iar cea de-a doua administrata la varsta cuprinsa intre 4 – 6 ani. De asemenea, pot fi vaccinati copiii mai mari si adultii (in special femeile de varsta fertila si adultii cu tulburari cronice) care nu au avut varicela si nu au fost vaccinati. Li se administreaza doua doze cu pauza de 4 – 8 saptamani intre ele.

Conform Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC), se estimeaza ca vaccinul ofera o protectie completa impotriva virusului pentru aproape 98 % dintre persoanele care primesc ambele doze recomandate. Cand vaccinul nu ofera o protectie completa, reduce semnificativ severitatea varicelei.

Indicatii vaccin

Vaccinul impotriva varicele este recomandat pentru:

  • copii mici – copiii primesc doua doze de vaccin contra varicelei – prima intre 12 si 15 luni si a doua intre 4 si 6 ani – ca parte a programului de vaccinare de rutina pentru copii.
  • copii mai mari nevaccinati – copiii cu varste cuprinse intre 7 si 12 ani care nu au fost vaccinati ar trebui sa primeasca doua doze din vaccinul impotriva varicelei, administrate la cel putin 3 luni distanta. Copiii cu varsta de 13 ani sau mai mari care nu au fost vaccinati ar trebui sa primeasca, de asemenea, doua doze de vaccin, administrate la cel putin 4 saptamani distanta intre ele.
  • adulti nevaccinati care nu au avut niciodata varicela si au un risc ridicat de expunere – lucratorii in domeniul sanatatii, profesorii, angajatii din centrele de ingrijire a copiilor, calatorii internationali, personalul militar, adultii care traiesc cu copii mici si toate femeile de varsta fertila.
  • adultii care nu au avut niciodata varicela sau au fost vaccinati, de obicei, primesc doua doze de vaccin, cu 4-8 saptamani intre ele.

Daca nu va amintiti daca ati avut varicela sau ati fost vaccinat, un test de sange va poate determina imunitatea.

Contraindicatii vaccin

Anumite persoane nu trebuie vaccinate cu acest vaccin:

  • persoanele cu un sistem imunitar slabit, inclusiv cele care iau doze mari de corticosteroizi;
  • copiii care iau aspirina in mod regulat;
  • femeile insarcinate si cele care intentioneaza sa ramana insarcinate in termen de 1 – 3 luni de la vaccinare;
  • persoanele bolnave la momentul vaccinarii.

Vaccinul – sigur si eficient?

De cand a devenit disponibil vaccinul impotriva varicelei, studiile au aratat in mod constant ca e sigur si eficient. Efectele secundare sunt in general usoare si includ roseata, durere, sensibilitate usoara si, mai rar, mici umflaturi la locul injectarii.

Referinte:
(1) Chickenpox, link: https://www.health.govt.nz/your-health/conditions-and-treatments/diseases-and-illnesses/chickenpox
(2) Chickenpox, link: https://www.msdmanuals.com/home/infections/herpesvirus-infections/chickenpox
(3) Chickenpox, link: https://www.healthline.com/health/chickenpox#prevention
(4) Chickenpox, link: https://kidshealth.org/en/parents/chicken-pox.html
(5) Chickenpox (varicella), link: https://healthywa.wa.gov.au/Articles/A_E/Chickenpox-varicella

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma