Trusa de prim ajutor – ce trebuie sa stii

Trusa de prim ajutor bine aprovizionata va poate ajuta sa gestionati eficient eventualele accidente si urgente medicale. Afla din materialul urmator tot ce trebuie sa stii despre trusa de prim ajutor.

Cuprins:

  1. Informatii generale
  2. Ce trebuie sa contina trusa de prim ajutor?
  3. Trusa medicala auto
  4. Trusa de prim ajutor portabila
  5. In ce cazuri poate fi folosita?

Informatii generale

Aproape toata lumea ar putea fi nevoita sa foloseasca o trusa sanitara de prim ajutor la un moment dat in timpul vietii. De aceea, e bine sa va faceti timp pentru a pregati trusa medicala pentru acasa si de calatorie atat de necesara pentru siguranta familiei. Trusele de prim ajutor pot contine elemente de baza sau pot fi extrem de cuprinzatoare. Lucrurile de care aveti nevoie depind de pregatirea medicala si de distanta de primul punct medical. Trusele de prim ajutor gata pregatite sunt disponibile in magazine specializate sau farmacii, insa este usor sa va faceti singur o astfel de trusa de prim ajutor.

Un kit de prim ajutor bine aprovizionat va poate ajuta sa gestionati in mod eficient eventualele accidente si urgente medicale. Pastrati cel putin o trusa de prim ajutor in casa si una in masina. Tineti-va aceste kit-uri intr-un loc usor de accesat, dar departe de copii. De asemenea, copiii suficient de mari trebuie sa inteleaga foarte bine scopul truselor inainte de a afla unde sunt depozitate.

Format trusa prim ajutor

Trusele de prim ajutor pot fi asamblate in aproape orice tip de recipient sau container. Acest lucru depinde daca produsele sunt comercializate sau asamblate de o persoana. Trusele standard vin adesea in cutii de plastic rezistente, pungi din tesatura sau in dulapuri montate pe perete. Tipul si dimensiunea recipientului va varia in functie de scopul trusei. De exemplu, unele pot fi de forma unui portofel, iar altele pot fi de dimensiunea unei cutii mai mari.

Se recomanda ca toate trusele de prim ajutor sa fie stocate intr-un recipient curat, impermeabil, pentru a mentine continutul in siguranta si intr-un mediu aseptic. Kit-urile trebuie de asemenea verificate in mod regulat si reasamblate in cazul in care elementele sunt deteriorate sau au expirat.

Ce trebuie sa contina trusa de prim ajutor?

Puteti cumpara un kit trusa prim ajutor de la o multime de farmacii sau o puteti incropi de unul singur acasa.

Trusa de prim ajutor continut

De asemenea, trusa de prim ajutor poate fi adaptata in functie de activitatile si nevoile detinatorului. O mini trusa de prim ajutor trebuie sa contina urmatoarele:

  1. Fasa de tifon de 8 cm latime;
  2. Comprese sterile impachetate separat in pachete sigilate (tip neadeziv) 10/10 cm;
  3. Bandaje;
  4. Leucoplast in fluture, simplu, pentru plagi;
  5. Leucoplast, role de 2,5 cm;
  6. Foarfeci;
  7. Un pachet de tampoane de vata sterile;
  8. Un bandaj elastic de 7-8 cm latime (pentru luxatii sau entorse de glezna sau pumn);
  9. Un pachet de vata absorbanta nesterila (pentru a impacheta atelele);
  10. Luati in considerare includerea aspirinei in trusa de prim ajutor. Aspirina ii poate salva viata unui adult care experimenteaza dureri in piept. Daca aveti dureri toracice noi sau inexplicabile sau simtiti ca ati putea suferi un atac de cord, apelati imediat la asistenta medicala. Apoi mestecati o aspirina. Nu luati aspirina daca sunteti alergic la acest medicament, daca aveti probleme cu sangerarile, daca luati un alt medicament care subtiaza sangele sau daca medicul v-a spus inainte sa nu faceti acest lucru. De asemenea, nu le dati niciodata aspirina copiilor.
  11. Paracetamol, Algocalmin, Calmant forte (se vor pune si siropuri sau tablete cu doze pentru copiii sub 16 ani);
  12. Termometru pentru masurarea temperaturii – oral si intrarectal;
  13. O sticla cu sirop de ipeca (pentru producerea vomei in cazul inghitirii de substante toxice sau otravuri);
  14. Pensa fara dinti;
  15. Ace de siguranta;
  16. O sticluta de apa oxigenata (solutie 3%);
  17. Calciu gluconolactat;
  18. O sticluta de tinctura de iod;
  19. Xilina sau alt anestezic;
  20. Lotiune dezinfectanta;
  21. O bucata de sapun plat;
  22. Lanterna mica sau rezistenta la apa sau lanterna frontala si baterii suplimentare;
  23. Trusa de muscaturi de sarpe;
  24. Un antihistaminic, forma lichida sau tablete, pentru reactii alergice.

Articole de urgenta

  • Numere de telefon de urgenta, cum ar fi numerele de contact ale medicului de familie si pediatrului, a serviciilor locale de urgenta, a furnizorilor de servicii rutiere de urgenta si linia de ajutor in caz de otravire
  • Formulare de consimtamant medical pentru fiecare membru al familiei
  • Formulare care sa cuprinda istoricul medical al fiecarui membru al familiei
  • Chibrituri impermeabile
  • Un mic carnet de notite si un dispozitiv impermeabil de scris
  • Patura urgenta
  • Telefon mobil cu incarcator solar
  • Crema cu protectie solara
  • Repelent pentru insecte

Trusa medicala auto

Pentru a fi pregatiti de eventualele situatii de urgenta, este nevoie sa aveti bine pus la punct un kit de prim ajutor bine aprovizionat si gata de utilizare. Este, de asemenea, extrem de util sa aveti unul pregatit si in masina. Puteti asista la un meci de fotbal al copilului cand acesta sufera o accidentare sportiva usoara. Sau familia poate fi implicata intr-un accident de masina, iar trusa poate fi benefica pentru acordarea primului ajutor. Puteti gasi truse de prim ajutor pentru masina deja ambalate, dar probabil ca va va costa mai putin sa o realizati de unii singuri. De asemenea, in acest fel, o puteti personaliza pentru a satisface nevoile specifice ale familiei.

Gasiti o cutie in care sa tineti obiectele de prim ajutor

Cautati mai degraba o cutie sau o ladita decat o geanta, pentru ca aceasta poate fi usor strivita atunci cand sta in masina. Cand cumparati cutia de prim ajutor, cautati una care este livrata cu compartimente interioare transparente, astfel incat sa aveti o vedere clara a articolelor din interior. Cautati o cutie usoara cu manere si nu o inchideti niciodata cu lacat pentru ca va trebui sa ajungeti rapid la ea in caz de urgenta.

Umpleti cutia cu articolele esentiale de prim ajutor

Iata o lista cu toate elementele de baza pe care trebuie sa le pastrati intotdeauna bine aprovizionate in trusa de prim ajutor a masinii:

  • Plasturi cu banda adeziva pentru acoperirea taieturilor
  • Plasturi cu tifon pentru tratarea ranilor
  • Agrafe de siguranta pentru inchiderea bandajelor
  • Banda adeziva
  • Unguent cu antibiotic
  • Crema antiseptica si cu hidrocortizon pentru tratarea inflamatiilor pielii si a eruptiilor cutanate
  • Antihistaminice pentru reactii alergice
  • Servetele antiseptice pentru igienizarea mainilor
  • Aspirina, ibuprofen sau alte medicamente care combat sau amelioreaza durerea
  • Aloe vera pentru tratarea arsurilor usoare
  • Creme cu protectie solara
  • Benzi de ameliorare a muscaturilor de insecte
  • Betisoare de vata
  • Vaselina
  • Un termometru digital
  • Penseta
  • Foarfece curbate – de tip medical, folosite pentru a taia hainele si a le indeparta de o leziune
  • Un ac
  • Dezinfectant pentru maini
  • Solutie salina pentru spalarea ochilor sau pentru curatarea ranilor

Trusa de prim ajutor portabila

Daca urmeaza sa calatoriti in aer liber, ar trebui sa aveti intotdeauna la indemana fie un kit de prim ajutor preambalat, fie o trusa de prim ajutor pe care o puteti crea de unii singuri. De asemenea, este foarte important sa stiti cum sa folositi articolele dintr-o trusa de prim-ajutor.

Lista pe care am redat-o mai jos este un bun punct de plecare. De asemenea, ea include elemente esentiale de urgenta pe care le puteti transporta separat de acest kit. In plus, va trebui sa includeti toate medicamente eliberate pe baza de reteta de care are nevoie grupul, precum si consumabile suplimentare de care aveti nevoie pentru locul in care mergeti si pentru cat timp veti fi plecati.

Trusa de prim ajutor pentru drumetii

In zona temperata in care traim, sunt doua anotimpuri in care starea de sanatate ne poate fi afectata: vara, prin hipertermie si iarna, prin hipotermie.

Cauzele hipotermiei

Cauzele hipotermiei sunt multiple: probleme de circulatie, consumul de medicamente (beta-blocantii folositi de hipertensivi), alcoolul si tutunul care reduc circulatia periferica, drogurile care produc tulburari mentale etc. Degeraturile usoare afecteaza tesuturile superficiale si mai putin pe cele profunde. Degeraturile grave afecteaza straturile ale pielii si tesuturile, chiar pana la os, cu senzatie de durere, inflamatii, zona afectata este palida-cenusie, iar in cazuri grave, necroza pana la amputarea extremitatilor afectate.

Un alt factor este temperatura de – 10°C. Factorul de ger ajunge la -30°C. Pentru cei care au suferit in trecut de degeraturi, riscul este mai mare decat pentru ceilalti.

Cum se acorda primul ajutor

In cazul in care cel afectat de inghet este insotit de cel putin inca doua persoane (niciodata solitar!), se va acorda imediat primul-ajutor de catre coechipierii care se afla departe de cabana sau de Salvamont. Prima masura este aceea de a-l transporta pe cel afectat intr-un loc adapostit natural, stanca, pestera, in zona mai joasa impadurita sau cort.

Renuntati la procesul gresit practicat de unii prin frecare cu zapada. Zona degerata trebuie incalzita, nu racita. Frecarea cu zapada produce leziuni care se pot infecta. Nici incalzirea in apropierea focului nu este recomandata.

Incalzirea lenta se realizeaza prin punerea degetelor la subsuoara sau intre palme, sau cu protectia partenerului de drum cu mainile mai calde, cu masaj usor, bland. In cazul in care, in adapostul improvizat, aveti posibilitatea de incalzire a apei, cufundati partile afectate (extremitatile) in apa calduta ce nu trebuie sa depaseasca 40-42°C. Oferiti paturi, sac de dormit si lichide calde nealcoolice.

Alte mijloace naturale

Orice om care face excursii in timpul iernii trebuie sa aiba in rucsac o mica trusa de prim-ajutor, pe langa imbracaminte de schimb si hrana.

Ce contine trusa de prim ajutor in acest caz

Trusa de prim-ajutor cuprinde:

  • Vitamine din complexul B, din care nu trebuie sa lipseasca niacina, cu efecte vasodilatatoare ale venelor si capilarelor si vitamina E, flori de Coada soricelului, Musetel si Galbenele, tinctura de ardei iute sau de Tataneasa numai extern, in cazul in care derma nu a fost lezata si nu au aparut basicute. Dupa aceea, gel de Aloe.
  • Uleiuri esentiale: Eucalipt, Levantica si unguent de Camfor.
  • Remedii populare: suc de ceapa, de ridiche neagra sau de lamaie.

Toate acestea sunt utile dupa ce persoana afectata a fost transportata la cabana, pana vin serviciile de prim-ajutor.

Prevenire si restabilire

  • Evitati traseele interzise pe timp de iarna;
  • Evitati ascensiunile nocturne si acordati atentie previziunilor meteo;
  • Imbracamintea adecvata este esentiala: ciorapi de bumbac, peste care se adauga o pereche de ciorapi de lana;
  • Renuntati la incaltamintea sport in favoarea bocancilor de piele sau eventual a coltarilor.
  • Lenjerie de corp si pulovere de lana, de schimb hanorac, eventual ochelari de protectie. Nicio imbracaminte din materiale sintetice.

Restabilirea este de domeniul asistentei medicale de urgenta.

In ce cazuri poate fi folosita?

Cea mai buna solutie atunci cand nu raspunde nimeni

Nu exista niciodata un moment si un loc bun pentru a va rani, dar atunci cand ajutorul nu este la indemana, un kit de prim ajutor este este solutia optima. Nu puteti conta intotdeauna pe ajutorul celorlalti, de aceea este bine sa fiti pregatiti.

In cazul unei hemoragii puternice

Infricosator, dar adevarat. Daca pierderile de sange sunt mari in urma accidentarii, aveti la dispozitie doar cateva secunde pretioase pentru a face rost de materialele necesare pentru a opri sangerarea. Tineti aproape o trusa de prim ajutor pentru a fi in siguranta pana la sosirea ajutoarelor.

Accidentele pot fi imprevizibile

Verificati lunar trusa de prim ajutor pentru a va asigura ca este gata de utilizare atunci cand apare un eveniment neasteptat.

Timpul este esential

O trusa de prim ajutor ofera un ajutor temporar pana cand puteti solicita asistenta medicala de urgenta.

Leziunile mici pot deveni mari

Cu cat asteptati mai mult tratament, cu atat vatamarea poate fi mai grava. Tratamentul imediat poate reduce riscul.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/first-aid/first-aid-kits/basics/art-20056673
  2. https://www.webmd.com/first-aid/first-aid-kits-treatment#1
  3. https://www.surefirecpr.com/essential-first-aid-items-car/
  4. https://www.rei.com/learn/expert-advice/first-aid-checklist.html
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma