Prune – beneficii, recomandari, retete, contraindicatii

 Prune – printre cele mai populare si hranitoare fructe care ofera o varietate de beneficii pentru sanatate. Aflati din urmatorul articol ce contin prunele si care sunt recomandarile privind consumul acestor fructe!

Cuprins:

1. Informatii generale

2. Ce contin prunele?

3. Recomandari privind consumul de prune

4. Top beneficii prune

5. Cura cu prune

6. Retete sanatoase cu prune

7. Contraindicatii si posibile riscuri

Informatii generale

Prunele sunt fructe suculente, delicioase. Prunele, denumite stiintific Prunus, fac parte din familia Rosaceae, in care sunt incluse, de asemenea, piersicile, caisele si nectarinele. Existe diferite culori si forme ale prunelor. In principal, aceste fructe sunt impartite in trei grupe ca soiuri:

  • European asiatice – Prunus domestica
  • Japoneze – Prunus salicina
  • America de Nord – Prunus insititia

Ce contin prunele?

Conform nutritionistilor, prunele sunt o sursa bogata de vitamine, cum ar fi vitamina A, vitamina C (acid sorbic), acid folic si vitamina k (filochinona). Totodata, aceste fructe sunt o sursa buna de vitamina B1 (tiamina), vitamina B2 (riboflavina), vitamina B3 (niacina), vitamina B6 si vitamina E (alfa – tocoferol). Pe langa vitamine, prunele mai contin minerale cum ar fi potasiul, fluorul, fosforul, magneziul, fierul, calciul si zincul. De asemenea, prunele contin fibre dietetice si un numar scazut de calorii.

Recomandari privind consumul de prune

Prune uscate

Prunele uscate contin fier, calciu, potasiu, vitamina B, vitamina C, iar toti acesti nutrienti protejeaza celulele corpului de actiunile nocive si daunatoare ale radicalilor liberi ce pot duce la declansarea de anumite boli cardiovasculare, boli neurodegerative si chiar de cancer. Desi prin uscare prunele isi pierd putin din cantitatea de vitamine si minerale, acestea se pot rehidrata daca le puneti in apa.

Prune uscate beneficii

Consumul de prune uscate aduce numeroase beneficii pentru organism:

  • Sunt bune laxative si diuretice
  • Regleaza digestia datorita fibrelor
  • Cresc imunitatea
  • Previn aparitia de numeroase maladii
  • Contin o cantitate mare de antioxidanti
  • Sunt un aliat bun in lupta cu kilogramele
  • Intaresc oasele si fac muschii mai puternici
  • Sunt o sursa buna de energie
  • Mentin sanatatea creierului si a mintii
  • Reduc riscul de cancer de colon
  • Imbunatatesc digestia
  • Combat contipatia
  • Reduc riscul de aparitie a cancerului de san in perioada de menopauza
  • Ajuta la buna functionare a intregului organism
  • Mentin sanatatea pielii
  • Previn degenerescenta maculara

Prunele in sarcina

Prunele sunt recomandate in dieta alimentara a femeilor insarcinate, deoarece sunt bogate in nutrienti precum potasiu, fosfor, magneziu, calciu si multe alte vitamine. Serviciul National de Sanatate din Anglia recomanda femeilor insarcinate sa manance intre cinci si sapte portii de fructe pe zi. Astfel, puteti sa mancati prune ca una dintre portiile zilnice. De exemplu, 2 prune fac una dintre acele portii recomandate. In plus, puteti beneficia de proprietatile, nutrientii, vitaminele si mineralele acestor fructe consumand fructul in stare proaspata, uscata sau sub forma de suc natural sau compot.

Beneficii prune in sarcina

  • Mentin nivelul glicemic. Nivelul glicemic tinde sa creasca atunci cand aveti diabet gestational (diabet in sarcina). Astfel, alimentele cu indice glicemic scazut – GI, precum prunele, pot ajuta la mentinerea controlului nivelului de glucoza din organism.
  • Amelioreaza constipatia. Femeile insarcinate sufera des de contispatie din cauza modificarilor hormonale, a lipsei de activitati fizice sau a nivelului scazut de fier in corp. Astfel, consumul moderat de de suc de prune sau de prune uscate trateaza constipatia.
  • Imbunatatesc sanatatea oaselor. Prunele in stare proaspata sau prunele uscate sunt bogate in calciu si pot ajuta la imbunatatirea sanatatii oaselor a mamei.
  • Previn nasterea prematura. Lipsa de vitamina C din dieta unei femei insarcinate ar putea creste sansele de nastere prematura a bebelusului. Prin urmare, includerea prunelor in alimentatia zilnica contribuie la atenuarea acestui risc.

Prune la bebelusi

Prunele vor putea fi introduse in alimentatia bebelusilor incepand cu varsta de 6 – 8 luni. Aceste fructe trebuie consumate de cei mici, dar nu in exces pentru a nu se confrunta cu vreo reactie adversa data de efectul de laxativ al prunelor.

Pruna ofera beneficii si proprietati curative pentru organismului bebelusilor precum:

  • combate anemia
  • protejeaza sistemul nervos central
  • energizeaza organismul
  • intareste sistemul imunitar
  • previne afectiunile hepatice
  • previne obezitatea
  • imbunatateste sanatatea pielii

Prunele pot fi introduse ca una dintre gustarile din prima parte a zilei, respectiv pe la ora 10:00 dimineata. Totodata, atunci cand introduceti acest fruct, trebuie sa respectati distanta de timp dintre mesele cu prune si mesele in care cei mici au baut lapte pentru a evita indigestia.

Reteta pentru bebelusi

Branza dulce cu prune si biscuiti

Ingrediente:

  • 6 prune
  • 4 biscuiti
  • branzica de vaci

Mod de preparare:

Se vor curata prunele de coaja si se vor scoate samburii. Separat se face branzica din 500 de ml de lapte. Dupa care, biscuitii se dau prin rasnita pana cand se obtine o pulbere. La final, se amesteca intr-un bol toate ingredientele pregatite anterior si se amesteca pana cand se face o pasta, iar apoi se poate servi bebelusului.

Top beneficii prune

Prunele au proprietati antioxidante

Aceste fructe contin vitamina C si fitonutrienti, cum ar fi luteina, criptoxantina, zeaxantina, acid neoclorogen si clorogenic. Aceste componente poseda calitati eficiente de antioxidanti care ajuta la prevenirea deteriorarii cauzate de radicalii de oxigen numiti radicali anionici superoxid. Un studiu publicat in Journal of Medicinal Food, de cercetatorii din Franta, a concluzionat ca fenolii prezenti in prune isi extind efectul protector asupra grasimilor esentiale din neuroni si asupra membranelor celulare impotriva oricarei leziuni cauzate de stresul oxidativ.

Prunele combat obezitatea

Un studiu din anul 2017 publicat in Journal of Obesity & Therapeutics a aratat ca prunele ajuta in combaterea sindromului metabolic, iar acest lucru se datoreaza prezentei compusilor bioactivi care se regasesc in fructe. Flavonoidele si componentele fenolice precum antocianele, acizii clorogenici, quercetina si catechinele prezente in prune exercita efecte anti-obezitate si antiinflamatoare asupra celulelor din organism, inclusiv celulele grase. Mai mult, fructele ajuta si la prevenirea problemelor legate de obezitate, cum ar fi tulburarile de colesterol, diabetul zaharat si anumite boli cardiovasculare.

Prunele gestioneaza diabetul zaharat

Prunele exercita efecte anti-hiperglicemice si ajuta la combaterea diabetului. Un studiu realizat de o echipa de cercetatori de la Universitatea Medicala Wakayama din Japonia, a publicat in Biomedical Research Journal un studiu conform caruia, consumul de extracte de prune ajuta la reducerea nivelului de zahar din sange si la nivelul trigliceridelor din organism. Flavonoidele prezente in prune exercita efecte de protectie impotriva rezistentei la insulina si ajuta totodata la cresterea sensibilitatii la insulina in organism.

Prunele previn osteoporoza

Consumul de prune uscate ajuta la mentinerea oaselor sanatoase. Flavonoidele precum este acidul cafeic ajuta la inhibarea deteriorarii tesuturilor osoase si la prevenirea de anumite boli si afectiuni precum este osteoporoza. Polifenolii impreuna cu continutul de potasiu prezent in prunele uscate, incurajeaza formarea oaselor, imbunatatesc si intaresc densitatea oasoasa si previn pierderea acesteia cauzata de deficienta de hormoni ovarieni in cazul femeilor care se afla in perioada de menopauza.

Conform unui studiu de cercetare, publicat in Journal of Nutrition, s-a demonstrat ca un consum regulat de prune uscate ajuta la restabilirea densitatii osoase care se pierde in timp, una dintre cauze fiind inaintarea in varsta.

Prunele beneficii

Prunele sunt digestive

Prunele sunt o sursa buna de fibre dietetica, care impreuna cu componentele de sorbitol si izatina ajuta la reglarea sistemului digestiv. Potrivit unui studiu de cercetare realizat in SUA, consumul de prune proaspete sau de prune uscate ajuta in reglarea si tratarea tulburarilor digestive, cum ar fi constipatia, in comparativ cu alte remedii naturiste. Componentele de sorbitol si izatina din aceste fructe au efect laxativ si regleaza secretia de lichide in intestine, promovand in acelasi timp curatarea colonului.

Prunele imbunatatesc tulburarile cognitive

Mai multe studii au aratat ca flavonoidele prezente in sucul de prune natural sunt eficiente in cazul tulburarilor cognitive legate de inaintarea in varsta. In plus, fitonutrientii prezenti in prune ajuta la reducerea inflamatiilor in zonele neurologice si permit imbunatatirea functiilor de invatare si memorare. Astfel, consumul regulat de prune ajuta la prevenirea de tulburari neurodegenerative care sunt legate in principal de inaintarea in varsta.

Prunele mentin sanatatea sistemului nervos

Prunele contin vitamina B6 care ajuta la transmiterea semnalelor nervoase si mentin buna functionare a intregului sistem nervos. De asemenea, consumul de prune ajuta la dezvoltarea normala a creierului si ajuta la formarea hormonilor care influenteaza starile de dispozitie la o persoana. Triptofanul, un aminoacid prezent in prune, ajuta la producerea serotoninei neurotransmitatorului, care joaca un rol important in imbunatatirea somnului, a apetitului si a concentrarii.

Prunele mentin sanatatea inimii

Cercetatorii de la Departamentul de Stiinta Alimentelor si Nutritie din Minnesota, SUA, au furnizat dovezi de sustinere a faptului ca un consum regulat de prune uscate ajuta la mentinerea fluiditatii sangelui in artere. Acest efect protector ajuta la prevenirea diferitelor afectiuni cardiace precum este ateroscleroza, atacul de cord si accidentul vascular cerebral.

Prunele intaresc sistemul imunitar

Consumul de prune este benefic pentru organism, deoarece ajuta la intarirea organismului si la apararea acestuia de infectii si inflamatii, iar acest lucru se datoreaza continutului ridicat de vitamina C. In plus, exista cercetari conform carora, prunele stimuleaza producerea de oxid nitric in organism, ceea ce inseamna ca impiedica metastazarea celulelor tumorale si ajuta la prevenirea de anumite boli.

Prunele regleaza nivelul de colesterol

Atat prunele proaspete, cat si prunele uscate ajuta la prevenirea hipercolesterolemiei si a hiperlipidemiei. Conform unui studiu realizat de cercetatorii de la Departamentul de Nutritie de la Universitatea din California, s-a dovedit faptul ca un consum regulat al acestor fructe, inclusiv de sucul natural de prune ajuta la mentinerea nivelurilor sanatoase de colesterol plasmatic si hepatic. Continutul de fibre prezent in prune are efect protector si asupra inimii prin reducerea LDL sau a colesterolului rau, contribuind in acest fel a ridicarea nivelurilor de HDL sau de colesterol bun.

Cura cu prune

Consumul de prune regulat ajuta la pierderea in greutate, incurajand organismul sa topeasca acele kilograme care sunt in plus. De exemplu, puteti urma o cura de slabire timp de 7 zile.

Exemplu meniu cura cu prune

  • Mic dejun: 8 prune pe stomacul gol, iar dupa 30 de minute veti manca un ou fiert cu doua felii de sunca de pui si o felie de paine prajita integrala. De asemenea, puteti bea si o cafea sau un ceai neindulcit
  • Gustare: o mana de nuci sau 3 biscuiti cu ovaz
  • Pranz: o supa de legume, 250g friptura de pui la gratar si cu o salata de legume proaspete
  • Gustare: 6 prune uscate
  • Cina: un iaurt cu cereale integrale sau doua felii de paine integrala prajita cu doua felii de sunca de pui

Dieta cu prune

Aceasta cura de slabit cu prune nu trebuie sa dureze mai mult de 7 zile. Dupa primele 6 zile in care puteti sa mancati variat, in cea de-a saptea zi veti manca prune toata ziua. Trebuie sa stiti ca in urma acestei cure de slabit pot sa apara si reactii adverse ca:

De aceea, pe toata durata curei de slabit cu prune este important sa beti cel putin 2 litri de apa pe zi. In plus, este inficat sa anuntati medicul cu privire la nol regim, pentru a nu intampina diverse complicatii.

Calorii prune

100 de grame

  • calorii: 59,7
  • proteine: 0,7
  • lipide: 0
  • carbohidrati: 13,1
  • fibre: 2,1

Calorii prune uscate

100 de grame

  • calorii: 240
  • proteine: 2,2
  • lipide: 0,4
  • carbohidrati: 63,9
  • fibre: 7,1

Calorii suc de prune

100 de grame

  • calorii: 77
  • proteine: 0,3
  • lipide: 0
  • carbohidrati: 18,8
  • fibre: 0,6

Retete sanatoase cu prune

Retete cu prune proaspete

Suc de prune

Ingrediente:

  • 6 prune
  • cateva frunze de menta
  • ½ lime

Mod de preparare:

Toate ingredientele se pun intr-un storcator de fructe sau la blender. In numai cateva minute, sucul de prune este gata de savurat.

Magiun de prune

Ingrediente:

  • 1,5 kg de prune

Mod de preparare:

Se spala bine prunele, se scot samburii, iar apoi se pune intr-o cratita pe foc si se amesteca ocazional. Veti vedea ca la putin timp dupa ce ati pus cratita pe foc, prunele vor isi vor lasa zeama. Lasati compozitia la fiert timp de o ora si jumatate, timp in care trebuie sa amestecati cu o lingura de lemn. Dupa ce timpul de fierbere s-a scurs, inchideti focul, iar magiunul este gata. Pentru a pastra magiunul pentru mai timp, pregatiti cateva borcane sterilizate cu capace. Apoi, dupa ce magiunul s-a racit, acesta se va ingrosa si se va pune in borcane. Depozitati borcanele intr-un loc ferit de lumina.

Prune uscate preparare

Ingrediente:

  • un kg de prune

Mod de preparare:

Prima data se vor spala prunele si se vor scoate samburii. Dupa care asezati prunele pe tavita de la deshidrator si lasati-le in aparatul de deshidratat fructe si legume timp de 4 ore. Daca nu aveti un deshidrator, asezati prunele pe o tava tapetata inainte cu o hartie de copt. Deshidratarea se va realiza astfel: 1 ora la 40 C, 1 ora la 50 C, 1 ora la 60 C apoi la 70 C lasati pana se deshidrateaza complet adica in 2-3 ore. Intre timp, prunele mai trebuie intoarse. Dupa ce ati scos prunele de la cuptor, asezati-le pe o farfurie la racit. Sa aveti pofta!

Contraindicatii si posibile riscuri

Prune contraindicatii

Consumul acestor fructe este asociat cu formarea de pietre la rinichi si trebuie evitat de persoanele care au probleme renale. Totodata, prunele nu sunt recomandate persoanelor care au diabet zaharat sau o boala diuretica acuta sau cronica.

 

 

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-plums-prunes
  2. https://www.organicfacts.net/health-benefits/fruit/health-benefits-of-plums.html
  3. https://www.momjunction.com/articles/benefits-of-eating-plums-during-pregnancy_00136829/#gref
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma