Vaginismul este o afectiune care implica o contractie musculara in muschii perineului in vagin. Aflati din urmatorul articol ce inseamna vaginismul, care sunt cauzele care duc la declansarea acestei afectiuni, dar si cum poate fi tratat si prevenit!

Cuprins:

1. Ce este vaginismul?

2. Cauze si factori de risc

3. Semne si simptome

4. Diagnostic

5. Cum poate fi tratat vaginismul?

6 .Complicatii

7. Cum poate fi prevenit vaginismul?

Ce este vaginismul?

Vaginismul este o afectiune prezenta la femei in urma careia apare contractia involuntara a muschilor vaginali. Definitia vaginismului variaza, dar poate fi descrisa drept „contractia involuntara a musculaturii vaginale, care duce, de obicei, la esecul penetrarii”.

Vaginismul poate afecta capacitatea unei femei de a-si permite actul sexual penetrativ, un examen ginecologic, introducerea tamponului si / sau utilizarea dispozitivelor contraceptive interne. Severitatea, durerea acestei afectiuni variaza de la o femeie la alta si de modul in care sunt afectate. Aceasta afectiune poate fi legata de diverse probleme sexuale, deoarece aceasta afectiune face parte dintr-un spectru de disfunctii sexuale feminine. Aceste probleme sunt frecvente si pot fi legate de numerosi factori din viata unei femeie, cum ar fi:

Vaginismul poate fi de natura primara sau secundar.

Vaginism primar

Daca este primara, femeia nu a reusit niciodata sa aiba un contact penetrativ fara durere sau niciodata nu a reusit sa realizeze un contact penetrant. Aceasta afectiune mai poate fi descoperit si la prima incercare de utilizare a tampoanelor sau la prima examinare ginecologica. De cele mai multe ori, afectiunea este resimtita in cel mai dureros mod in timpul incercarii unui act sexual. Astfel, penetrarea vaginului nu poate realizata, deoarece partenerul masculin va descrie senzatia precum o “lovire a unui perete”. In acest caz, femeia poate sa aiba dureri puternice musculare, iar uneori respiratia se poate opri, insa temporar.

Vaginism secundar

Aceasta afectiune se dezvolta dupa ce o femeie a experimentat deja un act sexual normal, insa care nu a fost intotdeauna activ. Vaginismul secundar poate sa apara in orice etapa a vietii, in orice moment. De obicei, aceasta afectiune poate sa apara in urma unei infectii vaginale, a menopauzei, a unui eveniment traumatic, in urma dezvoltatii unei afectiuni medicale, fie exista multiple probleme in viata de cuplu, ori in urma unei operatii chirurgicale sau dupa o nastere naturala.

Vaginismul este o afectiune care poate fi prezent in viata oricarei femei, deoarece poate fi declansat de orice factor de risc: tampoane, examen ginecologic, viata sexuala inactiva.

Cauze si factori de risc

Vaginismul poate fi cauzat atat de mai multi factori, cum ar fi stresori fizici si stresori emotionali. Insa, metodologia de cercetare este defectuoasa in acest domeniu si sunt cunoscute doar cateva cauze fizice si psihologice care duc la afectiunea propriu-zisa. Se considera ca anumite evenimente din viata unei femei, cum ar fi o experienta sexuala timpurie (desi aici nu este vorba neaparat de o agresiune sexuala) sau de o examinare ginecologica repugnanta.

Vuldonia

Un factor de risc pentru vaginism este legat de vuldonie, o afectiune care provoaca dureri si o senzatia de presiune in regiunea vulvara.

Aceasta poate fi cauzata de deficienta de estrogen postmenopauza, traume asociate chirurgiei genitale, anomalii ale himenului, infectii ale tractului genital, afectiuni ale pielii sau radioterapie pelvina.

Conditiile care duc la lipsa excitatiei / lubrifierii pot, de asemenea, sa creasca probabilitatea vaginismului, cum ar fi diabetul zaharat, leziunea maduvei spinarii, scleroza multipla si probleme in relatia de cuplu, cum ar fi certurile sau chiar un posibil divort in anumite cazuri.

Frigiditate

In ceea ce priveste frigiditatea si vaginismul, cele doua afectiuni se asociaza, deoarece frigiditatea este o disfunctie sexuala a femeii care duce la scaderea libidoului prin:

  • Incapacitatea de excitare
  • Durere in timpul actului sexual
  • Senzatie de arsura la nivelul vaginului
  • Tensionarea permanenta a muschilor vaginali care nu permit actul sexual
  • Libidoul scazut din pricina unor afectiuni si tulburari hormonale sau psihologice

Prin urmare, frigiditatea poate avea drept cauza principala vaginismul.

Dispareunie

Dispareunia este o afectiune care se poate manifesta permanent, fie in timpul actului sexual.

Simptomele asociate ale dispareuniei sunt:

  • Durere permanenta la nivelul vulvei
  • Senzatie de arsuri si / sau intepaturi la nivelul vulvei

De cele mai multe ori, cauzele care duc la simptomele prezentate anterior pot fi:

  • Lubrifiecarea insuficienta
  • Infectii vaginale, cum ar fi herpesul genital
  • Infectii la nivelul tractului urinar
  • Reactii alergice la prezervativele din latex
  • Anomalii chirurgicale
  • Interventii chirurgicale
  • Anumite medicamente care pot duce la uscarea vaginului
  • Menopauza

O alta cauza majora psiho-sociala a dispareuniei este asociata cu traumatisme sexuale. De exemplu, o femeie care a fost victima unui abuz sexual poate duce la declansarea vaginismului.

Semne si simptome

Semnele si simptomele pot varia de la o femeia la alta. Cele mai comune simptome sunt:

  • durere la contactul sexual (dispareunie)
  • usturime la contact sexual
  • usturime vaginala
  • dureri vaginale
  • durere la contactul sexual pe termen lung
  • durere in timpul utilizarii tampoanelor interne
  • durere in timpul unui examen ginecologic
  • stari de anxietate
  • depresie

Diagnostic

Pentru a diagnostica aceasta afectiune, trebuie sa va prezentati la medicul ginecolog. In urma descrierii tuturor simptomele pe care le aveti, medicul va va realiza un examen pelvian si va stabili diagnosticul.

Cum poate fi tratat vaginismul?

Vaginismul este o afectiune care poate fi trata. De obicei, tratamentul consta in educatie, prin consiliere si efectuare de anumite exercitii de recuperare.

Terapie sexuala si consiliere

De obicei, educatia implica invatarea anatomiei corpului, adica cunosterea propriului corp pe toate planurile, de la excitatia sexuala pana la cum se comporta in timpului actului sexual. In acest fel, va veti da seama ce muschi se pot contracta si care provoaca vaginismul.

Acest tip de consiliere poate fi realizat atat individual, cat si cu partenerul de viata. In terapia si consilierea sexuala, specialistul va poate prezenta anumite tehnici de relaxare si hipnoza, care va poate face sa va simtiti intregul corp mai destins.

Dilatoare vaginale

Dilatoarele vaginale sunt o metoda de tratarea a afectiunilor sexuale cum ar fi vaginismul, dar si dispareunia. Tratamentul cu dilatoarele vaginale poate fi efectuat din confortul propriului camin, intr-un mediu intim.

Aceste dilatoare au forma de conuri si sunt prezente sub forme diferite in functie de progresivitatea tratamentului. Astfel, dupa o perioada de tratament muschii vaginali se vor intinde si vor deveni mai flexibili. Dupa terminarea tratamentului, impreuna cu partenerul de viata veti putea avea o viata sexuala activa si normala.

Exercitii Kegel

Pentru a efectua exercitiile Kegel, prima data trebuie sa va goliti vezica urinara. Apoi, strangeti si relaxati in mod constant muschii pelvieni, care controleaza vaginul, rectul si vezica urinara. Acesti muschi ii puteti localiza dinainte, atunci cand urinati. De exemplu, cand urinati, opriti brusc fluxul. Pentru a face acest lucru, va folositi muschii pelvieni. In acest fel, muschii se vor contracta si se vor relaxa in acelasi timp.

Pentru a practica corect exercitiile Kegel, urmati acesti pasi simpli:

  1. goliti-va vezica urinara
  2. contractati muschii pelvieni si numarati pana la 10
  3. apoi, relaxati muschii, numarand pana la 10
  4. repetati aceste miscari de 10 ori, de aproximativ 3 ori pe zi

Integrati aceste exercitii in rutina zilnica, fie dimineata dupa ce v-ati trezit, fie atunci cand va uitati la televizor sau cititi o carte sau inainte de culcare. Practicati cu regularitate exercitiile Kegeș si in aproximativ 3 – 6 saptamani veti observa o imbunatatire.

Botoxul trateaza vaginismul

Botoxul este, de obicei, considerat a fi un medicament vanitar, datorita utilizarii sale pentru reducerea liniilor si ridurile faciae. Cu toate acestea, botoxul mai este utilizat si pentru a trata o serie de afectiuni cronice precum durerea. De exemplu, botoxul este un remediu eficient pentru muschii care sunt paralizati, iar o simpla injectare va face muschii sa nu se mai contracte si sa se relaxeze. De asemenea, aceasta substanta mai este utilizata pentru a trata diverse afectiuni cronice ca durerile de maxilar, durerile de cap, dureri ale vezicii urinare si vaginismul prin reducerea tensiunii musculare.

Pentru tratarea vaginismului, injectiile cu botox nu sunt, de deobicei, realizate singure, ci trebuie sa fie combinate cu psihoterapia si cu utilizarea de dilatoare vaginale. Astfel, dupa efectuarea acestor proceduri combinate, penetrarea sa deveni mai confortabila.

In mod normal, injectiile cu botox pentru tratarea vaginismului dureaza intre 2 si 4 luni. Cu toate acestea, efectele tratamentului pot dura mai mult timp. Acest lucru se datoreaza combinatiei de recuperare a starilor anxioase cu relaxarea muschilor care au stat o perioada de timp incordati.

Efectele secundare ale utilizarii botoxului pentru tratarea vaginismului pot include:

  • incontinenta urinara
  • vedere incetosata

Complicatii

Vaginismul poate duce la dificultati conjugale sau de relatie si poate afecta calitatea vietii. Poate fi asociat cu stima de sine slaba, depresie si anxietate. De asemenea, infertilitatea poate fi o problema.

Cum poate fi prevenit vaginismul?

Pentru a preveni vaginismul, singura metoda este sportul si practicarea de yoga pentru a relaxa atat fizicul, cat si psihicul.

Exercitiile fizice pe care le puteti face pentru prevenirea vaginismului sunt:

  • exercitiile Kegel prezentate anterior in acest articol
  • exercitiul forfecuta. Tot ce aveti de facut este sa va asezati pe o suprafata tare, sprijinindu-va in coate. Apoi, unul dintre picioare il indoiti astfel incat talpa sa poata ajunge in spatele genunchiului celuilalt picior. Piciorul de dedesubt sta intins, cu degetul mare inainte, apoi il ridicati pe un plan vertical cat se poate de sus, iar apoi coborati usor fara a atinge podeaua. Repetati aceasta miscare timp de 50 de ori pe fiecare picior.

Vaginismul prevenire

  • Exercitiul clestele. Asezati-va pe spate cu picioarele indoite si cu mainile pe langa corp. Varfurile picioarelor trebuie sa stea apropiate, iar genunchii vor sta despartiti, iar treptat ii apropiati usor si strangeti- tare timp de cateva secunde. Apoi, puteti relaxa din nou prin departarea picioarelor, apoi reapropiati, strangand cateva secunde, iar apoi relax. Repetati acest exercitiu de 20 sau 30 de ori in fiecare zi.
  • Luati o minge de fitness, apoi va intindeti pe spate cu bratele relaxate si pe langa corp. Mingea de fitness trebuie sa o prindeti intre glezne. Exercitiul va incepe cu ridicarea mingiei de la sol, apoi o veti roti in toate directiile, cu o viteza lenta, insa fara a indoi genunchii in tot acest timp. faceti acest exercitiu cu mingea timp de 5 minute o data la doua zile.

 

 

Referinte:

  1. https://www.nhs.uk/conditions/vaginismus/
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/175261.php
  3. https://www.healthline.com/health/vaginismus
  4. https://patient.info/doctor/vaginismus
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma