Urzica este o planta cu multiple utilizari in fitoterapie. La mare cautare primavara, urzicile sunt consumate ca alimente benefice pentru detoxifierea organismului si mentinerea sanatatii sangelui. In plus, exista numeroase remedii naturale pe baza de urzici care ajuta la reducerea durerilor din artrita sau a altor inflamatii. Aflati din articol mai multe beneficii si proprietati ale urzicilor.

Cuprins:

  1. Ce este urzica?
  2. Ce contine urzica?
  3. Beneficiile urzicii pentru sanatate
  4. Cum pot fi consumate urzicile?
  5. Urzica in uz extern
  6. Efecte adverse si contraindicatii

Ce este urzica?

Urzica (Urtica dioica) este o componenta fundamentala a medicinei naturiste din cele mai vechi timpuri. Egiptenii antici foloseau aceasta planta pentru a trata artrita si durerile lombare, in timp ce soldatii trupelor romane isi aplicau urzici pe piele pentru a-si mentine temperatura calda a corpului.

Numele sau stiintific, Urtica dioica, provine de la cuvantul latin uro, care inseamna ”a arde”, deoarece frunzele sale pot provoca o senzatie de arsura temporara in contactul cu pielea. Frunzele au structuri asemanatoare firelor de par care inteapa si care produc, de asemenea, mancarime, roseata si umflare.

Cu toate acestea, daca este procesata si transformata in supliment, urzica uscata, congelata sau gatita poate fi consumata in siguranta. Potrivit studiilor, aceasta planta arhicunoscuta si utilizata are o serie de beneficii potentiale pentru sanatate.

Ce contine urzica?

Urzica, sau Urtica dioica, este o planta des intalnita care creste in Statele Unite, Canada si Europa. Creste in primul rand in solul umed si fertil.

Urzica are peri ascutiti pe frunze. Acesti perisori contin substante chimice, cum ar fi acidul formic si histamina, care pot irita pielea si pot provoca intepaturi, mancarime si roseata.

Perii de pe frunzele urzicii contin, de asemenea, o serie de alte substante chimice care ii pot afecta pe oameni, cum ar fi acetilcolina si serotonina.

Nutrienti aflati in compozitia urzicilor

Frunzele si radacina urzicii ofera o mare varietate de nutrienti, de exemplu:

  • Vitamine: Vitamina A, C si K, precum si mai multe vitamine B
  • Minerale: calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu si sodiu
  • Grasimi: acid linoleic, acid linolenic, acid palmitic, acid stearic si acid oleic
  • Aminoacizi: toti aminoacizii esentiali
  • Polifenoli: Kaempferol, quercetina, acid cafeic, cumarine si alte flavonoide
  • Pigmenti: beta-caroten, luteina, luteoxantina si alti carotenoizi

Multi dintre acesti nutrienti actioneaza ca antioxidanti in interiorul corpului. Antioxidantii sunt molecule care ne ajuta sa ne aparam celulele de daunele provocate de radicalii liberi. Aceste daune produse de radicalii liberi sunt legate de imbatranire, precum si de cancer si alte boli daunatoare. Studiile indica faptul ca extractul de urzica poate ridica nivelul de antioxidanti din sange.

Beneficiile urzicii pentru sanatate

Cercetatorii au investigat urmatoarele proprietati ale urzicii:

  • antimicrobiene;
  • antiinflamatoare;
  • antioxidante;
  • analgezice;
  • cicatrizante;
  • hipoglicemiante;
  • antihipertensive.

Datorita acestor actiuni se pot obtine urmatoarele beneficii ale urzicilor.

Calmeaza durerile din artrita

Aceasta planta este folosita de multe ori pentru tratarea simptomelor artritei. Potrivit Arthrite Foundation, cercetatorii sustin ca urzica poate reduce inflamatia, poate ajuta la ameliorarea durerilor cauzate de osteoartrita (OA) si la calmarea gutei.

Perii urzicii contin mai multe substante chimice care au proprietati antiinflamatoare si analgezice. Datorita acestor efecte, urzica ar putea ajuta la reducerea durerii si inflamatiei provocate de afectiuni precum artrita. In acest scop se folosesc urzicile fie sub forma de capsule, fie sub forma de crema care este aplicata pe articulatiile afectate.

Intr-un studiu realizat in 2009, cercetatorii au tratat 81 de persoane cu OA fie cu un supliment care continea ulei de peste, vitamina E si urzica, fie cu un medicament placebo. Dupa o perioada de 3 luni, persoanele care au luat suplimentul au raportat mai putine simptome si au luat mai putine medicamente antiinflamatoare decat cei din grupul placebo. Cu toate acestea, este nevoie de studii mai recente la care sa participe oameni.

Datorita efectelor sale antiinflamatoare, cercetatorii spera ca urzica ar putea fi de ajutor si in tratarea altor afectiuni inflamatorii, cum ar fi sindromul intestinului iritabil.

Diminueaza simptomele alergiilor sezoniere

Aceasta planta reprezinta un tratament popular pentru alergiile sezoniere. Oamenii de stiinta nu stiu inca sigur care este procesul acestui efect, desi unii sugereaza ca se datoreaza faptului ca planta poate reduce inflamatia produsa de alergii in organism.

Alergiile de sezon apar atunci cand o substanta precum polenul declanseaza productia de histamine in organism. Histaminele sunt cele care provoaca simptomele caracteristice ale alergiilor, cum ar fi inflamatia, mancarimea si urticaria. Conform unor cercetari, aceasta planta poate perturba procesul alergic prin inhibarea productiei de histamine a organismului si, automat, prin inhibarea inflamatiei aferente.

Cu toate acestea, in cadrul unui studiu realizat in 2017, cercetatorii au descoperit ca atat un extract din aceasta planta, cat si o pastila placebo au redus gravitatea simptomelor. Autorii au ajuns la concluzia ca este nevoie de mai multe cercetari.

Tratarea hiperplaziei benigne de prostata

Hiperplazia benigna de prostata (HBP) este o marire noncanceroasa a prostatei la barbati. Afectiunea poate provoca o serie de simptome, afectand de cele mai multe ori procesul de urinare.

Urzica poate incetini cresterea prostatei la persoanele cu BPH, afectand nivelul hormonilor sau interactionand cu celulele din prostata. Unele studii au descoperit ca aceasta planta poate reduce simptomele BPH. De exemplu, in cadrul unui studiu din 2013, cercetatorii le-au oferit unor oameni fie urzici, fie tratamente placebo timp de 8 saptamani. Specialistii au descoperit ca simptomele in cazul persoanelor care au consumat urzici s-au redus substantial, spre deosebire de cei care au fost tratati cu medicamente placebo, care nu au prezentat nicio modificare.

Cu toate acestea, in prezent, nu exista suficiente cercetari pe oameni care sa determine daca urzica poate ajuta la tratarea simptomelor BPH. Barbatii care cred ca au probleme de prostata trebuie sa mearga la doctor pentru ca acesta poate exclude sau trata orice probleme grave.

Ajuta la gestionarea diabetului

Exista unele dovezi care sugereaza ca aceasta planta cunoscuta ar putea fi de ajutor si in tratamentul diabetului.

In cadrul unui studiu efectuat in 2013, persoanele cu diabet zaharat de tip 2 au luat capsule de 500 de miligrame (mg) de extract de urzica sau o pastila de tip placebo la fiecare 8 ore, pe langa tratamentul obisnuit. Dupa 3 luni, s-a dovedit ca extractul de urzica a avut un efect pozitiv asupra nivelului glicemiei.

Alte studii au avut rezultate similare. Aceste descoperiri sunt promitatoare, dar cercetatorii trebuie sa efectueze mai multe studii la oameni pentru a determina daca aceasta planta-minune ar putea fi un plus util in cadrul tratamentelor traditionale pentru diabet.

Contribuie la reducerea tensiunii arteriale

Hipertensiunea arteriala reprezinta o problema serioasa pentru sanatate, deoarece poate provoca boli cardiace si accidente vasculare cerebrale, acestea fiind printre principalele cauze de deces la nivel mondial.

Urzica a fost folosita in mod traditional pentru a trata hipertensiunea arteriala. Studiile efectuate pe animale si in laborator arata faptul ca aceasta planta poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale in mai multe moduri. In cazul unora, poate stimula productia de oxid nitric, care actioneaza ca un vasodilatator. Vasodilatatoarele relaxeaza muschii vaselor de sange, ajutandu-i sa se largeasca. In plus, urzica are compusi care pot actiona ca blocanti ai canalelor de calciu. Acestia relaxeaza inima reducand forta contractiilor.

In studiile efectuate pe animale, urzica s-a dovedit ca poate scadea nivelul tensiunii arteriale in timp ce contribuie la intarirea apararii antioxidante a inimii. Cu toate acestea, efectele urzicilor asupra tensiunii arteriale la om sunt inca neclare. Sunt necesare studii suplimentare umane inainte de a putea fi facute recomandari.

Cum pot fi consumate urzicile?

Modul in care sunt consumate urzicile depinde de scopul pentru care se folosesc. De exemplu, pentru reducerea durerilor din artrita, Arthritis Foundation sugereaza ca se pot consuma maximum 1.300 mg de urzica sub forma de ceai, capsule, tablete, tinctura sau extract. De asemenea, in acelasi scop se pot folosi creme direct pe piele.

Pentru alte afectiuni, studiile arata ca sunt eficiente urmatoarele doze:

  • pentru prostata marita: 360 mg/zi extract de radacina de urzica;
  • pentru alergii: 600 mg/zi extract din frunze uscate.

Ceai de urzici

Puteti cumpara pliculete cu ceai de urzici sau puteti creste sau recolta singuri aceasta planta. Daca folositi frunze proaspete, puteti pune cate doriti, insa se recomanda sa utilizati doua cani de apa la fiecare cana de frunze. Iata cum:

  • Puneti apa peste frunze.
  • Fierbeti apoi apa.
  • Opriți aragazul si lasați ceaiul sa se raceasca timp de cinci minute.
  • Turnati amestecul printr-o strecuratoare mica.
  • Adaugati un pic de miere, scortisoara sau stevie, daca doriti.

Beti in prima faza o singura ceasca de ceai de urzica pentru a fi siguri ca nu veți avea reactii adverse la aceasta. Ceaiul de urzica este unul dintre cele mai eficiente ceaiuri pentru slabit.

Dar inainte de a consuma orice remediu pe baza de urzici este bine sa cereti sfatul unui medic cu competenta in apifitoterapie. Chiar daca sunt din plante, remediile naturale pot avea efecte adverse.

Retete sanatoase cu urzici

Urzica este un aliment foarte sanatos, care se consuma de obicei primavara, atunci cand apar primele plante in apropierea lacurilor, in paduri luminoase, pe marginea drumului sau pe campuri. Preferabil este sa culegem urzici din zone curate, ferite de poluare si deseuri.

Frunzele proaspete de urzici se fierb bine si pot fi preparate sub forma de supe, ciorbe, piureuri, tocanite, smoothie-uri etc. Zeama ramasa de la fierberea urzicilor poate fi consumata ca atare, nu mai mult de o cana pe zi, pentru detoxifierea organismului si curatarea sangelui.

Din magazinele de produse si alimente sanatoase, dar si online se pot achizitiona produse pe baza de urzici, in care sunt incluse tulpinile, frunzele si radacinile plantei. Dar cand achizitionati remedii de pe internet, verificati recenziile si gasiti marci de renume. Urmatoarele produse sunt disponibile online:

  • urzica uscata;
  • extract de urzica;
  • ceaiuri de urzica;
  • capsule cu urzica;
  • creme cu urzica.

Urzica in uz extern

Urzica poate oferi si alte beneficii potentiale pentru sanatate, de exemplu, daca este aplicata pe piele:

  • Reducerea hemoragiilor: S-a constatat ca produsele topice care contin extract de urzica reduc sangerarea excesiva, in special dupa o operatie.
  • Vindecarea ranilor si arsurilor: aplicarea cremelor cu urzica poate ajuta la vindecarea ranilor, inclusiv a arsurilor.

Urzica pentru par frumos si sanatos

Urzica poate imbunatati aspectul parului. Mai jos sunt cateva dintre avantajele minunate pe care aceasta planta le are pentru par.

Tratează problema caderii părului

Urzica este folosita de foarte mult timp pentru combaterea caderii parului. Capsulele si ceaiul cu urzică pot fi consumate pentru a trata pierderea parului. De asemenea, puteti masa bine scalpul cu ulei de urzica pentru a combate eficient caderea parului.

Ajuta la cresterea parului

Urzica nu numai ca ajuta la combaterea caderii parului, ci poate sustine procesul de crestere a acestuia. Frunzele de urzica sunt bogate in siliciu si sulf. Acestea ii ofera parului stralucire si sanatate. Clatirea parului cu extract de urzica si apa determina o reaparitie a parului pierdut si, de asemenea, ajuta la restabilirea culorii originale a acestuia.

Trateaza matreata

Masati scalpul cu infuzie din ulei de nuca de cocos sau mustar cu frunze uscate de urzica si lasati-l asa peste noapte pentru a combate matreața. Sucul rezultat in urma zdrobirii frunzelor proaspete de urzica poate fi, de asemenea, masat pe scalp pentru a trata matreata.

Efecte adverse si contraindicatii

Consumul de urzica uscata sau gatita este in general sigur. Cu toate acestea, aveti grija atunci cand manevrati frunzele proaspete de urzica, deoarece perisorii lor pot leza pielea. Acesti peri pot injecta o serie de substante iritante, cum ar fi:

  • acetilcolina;
  • histamina;
  • serotonina;
  • leucotriene;
  • acid formic.

Acesti compusi pot provoca eruptii cutanate, urticarie si mancarime. In cazuri rare, oamenii pot avea o reactie alergica severa, care poate pune viata in pericol. Cu toate acestea, aceste substante iritante se diminueaza pe masura ce frunzele sunt procesate. Daca preparati bine urzicile inainte de a le consuma, cel mai probabil nu va veti confrunta cu iritatii ale gurii sau ale stomacului.

Contraindicatii si interactiuni medicamentoase

Femeile insarcinate ar trebui sa evite consumul de urzica, deoarece poate declansa contractii uterine, ceea ce poate ridica riscul de avort.

Vorbiti cu medicul inainte de a consuma urzica, daca luati una dintre urmatoarele:

  • Anticoagulante
  • Medicamente pentru tensiunea arteriala
  • Diuretice
  • Medicamente pentru diabet
  • Litiu

Urzica intepatoare ar putea interactiona cu aceste medicamente. De exemplu, potentialul efect diuretic al plantei poate amplifica impactul diureticelor, ceea ce poate creste riscul de deshidratare.

 

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/nutrition/stinging-nettle
  2. https://www.healthline.com/health/food-nutrition/nettle-tea
  3. https://www.medicalnewstoday.com/articles/325244
  4. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-664/stinging-nettle
  5. https://www.everescents.com.au/features-and-benefits-of-nettle/
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma