O unghie incarnata reprezinta o unghie crescuta in piele, ceea ce produce durere si disconfort. Unghia incarnata apare cel mai frecvent la nivelul piciorului. Iata de ce este important sa nu neglijezi aceasta problema.
6. Reguli de manichiura si pedichiura
O unghie incarnata afecteaza de cele mai multe ori degetul mare de la picior. Daca durerea este foarte mare sau cuprinde intregul deget, trebuie sa va adresati unui medic specialist in cel mai scurt timp pentru a nu aparea alte complicatii locale.
Daca aveti diabet zaharat sau alta afectiune care cauzeaza scaderea fluxului de sange in picioare, trebuie sa stiti ca aveti un risc mai mare de a avea unghii care cresc in carne.
Unghia crescuta in carne strapunge tesuturile sanatoase ale pielii din jur si se manifesta prin diferite simptome neplacute, precum durere, inflamatie locala, edem, roseata, miros neplacut si secretii purulente.
Printre cauzele aparitiei unghiei incarnate se numara:
Lasata netrata, o unghie incarnata poate infecta osul de baza al degetului, iar acest lucru poate duce la o infectie osoasa grava.
Complicatiile pot fi deosebit de grave daca aveti diabet zaharat, ceea ce poate duce la scaderea fluxului sanguin si la deteriorarea nervilor in picioare. Deci, o leziune minora la picior – o taietura, o zgarietura, un calus sau o unghie groasa in carne – nu se poate vindeca in mod corespunzator si se poate infecta. Astfel de infectii necesita interventii chirurgicale pentru a preveni deteriorarea si moartea tesutului (gangrena). Gangrena este rezultatul unei intreruperi a fluxului sanguin catre o zona a corpului, care se necrozeaza.
Unghia incarnata se manifesta pentru inceput prin aparitia unei dureri difuze si permanente la marginea unghiei, adeseori bilateral si simetric, apoi a unei tumefactii foarte sensibile, amandoua datorate patrunderii marginilor laterale ale unghiei in partile moi vecine. Prin urmare se poate dezvolta o suprainfectie cu abces local.
Simptomele unghiei incarnate sunt urmatoarele:
Medicul va putea sa va dea un diagnostic asupra infectiei sau problemei pe care o aveti legata de o unghie incarnata numai dupa ce se efectueaza un examen fizic. In cazul in care degetul piciorului pare a fi infectat, este posibil sa aveti nevoie de o radiografie pentru a se vedea cat de adanc este coltul unghiei crescut in piele. O radiografie poate, de asemenea, sa dezvaluie daca unghia are probleme din cauza unei vatamari, precum caderea sau lovirea de un obiect foarte greu.
Tratament medical pentru inceput: cu bai de picioare intr-o solutie antiseptica, pansamente cu crema antibiotica. Apoi tratament chirurgical, sub anestezie locala, constand in scoaterea unei parti a unghiei si in indepartarea zonei pielii aferente.
Unghiile incarnate care nu sunt infectate pot fi in mod normal tratate acasa. Cu toate acestea, daca o unghie incarnata a strapuns pielea sau daca exista semne de infectie, solicitati tratament medical. Semnele de infectie includ:
Pentru a trata unghiile in carne la domiciliu, incercati:
In cazul in care unghie incarnata nu raspunde la dupa efectuarea tratamentului la domiciliu chiar si la tratarea de infectie locala, este posibil sa aveti nevoie de o interventie chirurgicala. In cazul unei infectii foarte grave, opriti efectuarea de tratamente la domiciliu si consultati-va medicul.
Exista diferite tipuri de tratamente chirurgicale pentru unghiile crescute in carne. Indepartarea partiala a unghiilor implica numai indepartarea bucatii de unghii care se sapare in piele. Medicul va amorti degetele de la picioare printr-o injectie cu anestezic si apoi va taia din unghia incarnata.
In cazuri extrem de grave in care unghia este toata infectata, atunci se va realiza o procedura speciala pentru a inlatura complet unghiile (sau unghia bolnava) in cazul in care unghia crescuta in carne este foarte groasa. Medicul va face o injectie locala de durere (anestezie) si apoi va indeparta intreaga unghie printr-o procedura numita matrixectomie.
Dupa o interventie chirurgicala, medicul va va trimite acasa cu degetul in bandaj pentru a-l preveni de alte infectii, in plus rana este deschisa si va trebui tratata. Probabil ca va trebui sa va tineti piciorul ridicat pentru o perioada de timp si va trebui sa purtati incaltaminte speciala pentru a va permite sa va vindecati cat mai rapid.
In toata aceasta perioada de recuperare dupa efectuarea operatiei chirurgicale, trebuie sa evitati miscarea cat mai mult posibil. Bandajul care va este infasurat degetul este, de obicei, eliminat la doua zile dupa operatie. Medicul va va sfatui sa purtati incaltaminte deschisa si sa faceti zilnic bai cu apa sarata pana ce vi se vor vindeca ranile deschise la degete. Medicul va va prescrie si medicamente pentru ameliorarea durerii,dar si antibiotice pentru prevenirea infectiilor dupa operatie.
Iata cateva sfaturi pentru evitarea sau ingrijirea unei incarnate dupa operatie:
Mainile trebuie spalate:
Taiurile sau ranile trebuie acoperite cu un bandaj sigilat impermeabil.
A avea unghii frumoase este mai putin un lucru ce tine de noroc si conteaza mai multe ingrijirea corecta a acestora. Iata sfaturile dermatologilor si specialistilor de manichiura si pedichiura:
Pentru o pedichiura acasa veti avea nevoie de:
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…