Uleiul de macese este unul dintre cele mai nutritive uleiuri vegetale. Apreciat pentru proprietatile hidratante si antioxidante, este folosit cu precadere in cosmetica, intrucat ajuta la prevenirea ridurilor, estomparea petelor si vindecarea unor leziuni ale pielii. Afla totul despre cum poti folosi ulei de macese presat la rece pentru a infrumuseta pielea si parul si a imbunatati sanatatea organismului.  

Cuprins:

  1. Informatii generale
  2. Ce contine uleiul de macese?
  3. Cum se utilizeaza uleiul de macese?
  4. Beneficiile uleiului de macese
  5. Contraindicatii ulei de macese

Informatii generale

Uleiul de macese este obtinut prin presarea la rece a samburilor din macese. Este un produs cunoscut din timpuri stravechi, inca din vremea popoarelor maiase, care il foloseau pentru proprietatile vindecatoare. Si egiptenii il considerau un elixir de frumusete si sanatate.

In prezent, uleiul de macese este utilizat mai ales in industria cosmetica, inclusiv in cosmetice de lux. Numeroase companii includ uleiul de macese ca ingredient in produse de beauty: creme hidratante, lotiuni demachiante, lotiuni tonice, creme antiacneice si altele. Studiile clinice arata ca uleiul de macese are capacitatea de a regenera pielea in profunzime si de a reface bariera hidrolipidica a pielii. Asa ca, daca esti in cautarea unui produs natural pentru frumusetea pielii si a parului, cu siguranta te poti baza pe ulei de macese.

Un ingredient din ritualul de frumusete al vedetelor

Ducesa de Cambridge, Kate Middleton a dezvaluit ca printre produsele favorite de ingrijire a pielii se numara si uleiul de macese, pe care a inceput sa-l foloseasca dupa ce a fost insarcinata cu printesa Charlotte, conform presei britanice.

Miranda Kerr, fotomodel, este una dintre celebritatile care includ cosmeticele cu ulei de macese in ritualul de ingrijire. „Folosesc uleiu de macese pe timpul noptii. Este plin de antioxidanti si actioneaza la nivel celular pentru a intineri pielea. Il aplic seara si ma trezesc dimineata cu un ten care straluceste de sanatate”, a marturisit vedeta.

Ce contine uleiul de macese?

Uleiul de macese presat la rece reprezinta o sursa puternica de antioxidanti, datorita cantitatii mari de vitamina A, vitamina C si vitamina E din compozitie. Aceste vitamine cu efecte antioxidante remarcabile au o multime de beneficii, in special asupra pielii. Vitaminele care se regasesc in ulei de macese combat efectele radicalilor liberi, care grabesc imbatranirea pielii. Vitamina C stimuleaza productia de colagen, conferind uleiului de macese efecte anti-aging. De asemenea, vitaminele din acest ulei ajuta la vindecarea leziunilor cutanate, cum ar fi cele din acnee sau pete produse de soare. Acest ulei de macese presat la rece contine si licopen, un pigment antioxidant cu efect anti-aging.

In plus, in ulei de macese presat la rece se gasesc acizi grasi esentiali: acid omega 3, acid omega 6 si acid omega 9. Datorita acizilor grasi, acest ulei are si proprietati antiinflamatoare deosebite. Odata patrunsi in piele, acizii omega 3 joaca un rol important in refacerea membranei celulare si regenerarea tesuturilor cutanate.

Citeste totul despre beneficiile maceselor – Macesele – beneficii, utilizari, contraindicatii

Cum se utilizeaza uleiul de macese?

Uleiul de macese are proprietati benefice asupra intregului organism si poate fi folosit intern sau extern.

Uz intern

Se administreaza 5-10 picaturi pe zi sau conform indicatiilor unui medic cu competenta in fitoterapie. Nu se recomanda administrarea uleiul de macese in cura interna fara acordul medicului.

Uz extern

Se aplica pe piele ca ulei in combinatie cu alte uleiuri baza (ulei de masline, ulei de jojoba, ulei de migdale) sau ca ingredient intr-o crema hidratanta, lotiune tonica, lotiune demachianta. Atunci cand este folosit ca ulei pur, se recomanda de asemenea consultarea unui medic inainte de utilizare.

Retineti! In magazinele cu produse naturiste puteti gasi ulei de macese presat la rece, insa aveti grija sa il alegeti pe cel ambalat in sticlute de culoare inchisa. Expunerea la lumina poate duce la pierderea proprietatilor uleiului de macese.

Beneficiile uleiului de macese

Ulei de macese pentru piele

Hidrateaza pielea – datorita continutului bogat in acizi grasi, vitamina A si tocoferoli, uleiul de macese este ideal pentru hidratarea pielii. De retinut ca este potrivit pentru toate tipurile de ten si nu lasa senzatia de piele grasa. De asemenea, buzele crapate pot fi hidratate cu ulei de macese amestecat cu ulei de migdale. Se incalzesc cateva picaturi pe degete, apoi se aplica pe buze.

Intarzie imbatranirea pielii – vitamina A si vitamina C din ulei de macese stimuleaza productia de colagen si elastina din piele, avand efect anti-aging. Concret, ajuta la combaterea ridurilor, estomparea petelor cauzate de soare.

Ofera luminozitate tenului – aplicat in compozitia unor creme, acest ulei contribuie la un aspect curat si luminos al tenului. Si cearcanele pot fi estompate datorita uleiului de macese.

Estompeaza acneea – uleiul de macese regleaza secretia de sebum si ajuta la prevenirea acneei. Totodata, deblocheaza porii sieste non-comedogenic.

Atenueaza vergeturile – stimuland fibrele de colagen si elastina, acest ulei ajuta la refacerea tesuturilor. De aceea, poate fi folosit atat pentru prevenirea vergeturilor, cat si pentru estomparea lor.

Ajuta la vindecarea ranilor – fie ca sunt arsuri minore, urme lasate de acnee sau vanatai, leziunile usoare ale pielii se vindeca mai usor cu ajutorul uleiului de macese. Si inca un avantaj: previne aparitia cicatricilor.

Ulei de macese pentru par

Previne caderea parului – daca ai utilizat deja diverse uleiuri pentru par, poate este momentul sa incerci si uleiul de macese. Se aplica prin masaj la nivelul scalpului. Rezultatul: hranirea firului de par la radacina. Astfel, radacinile parului devin mai rezistente si firele nu mai cad asa usor.

Ofera stralucire si descurca parul – un balsam natural pentru par poate fi preparat din ulei de macese presat la rece in combinatie cu ulei de jojoba sau ulei de arbore de ceai. Parul capata stralucire si un aspect revitalizant.

Combate matreata – problema scalpului uscat care duce la aparitia matretei poate fi rezolvata cu ajutorul uleiului de macese. Se maseaza scalpul cu cateva picaturi de ulei incalzit, se lasa sa actioneze 30 de minute, dupa care se spala parul cu sampon hidratant.

Citeste si despre: Tratament matreata – produse recomandate si sfaturi

Ulei de macese pentru sanatate

Cura interna cu ulei de macese, efectuata conform recomandarilor medicale, poate avea urmatoarele efecte benefice:

  • reducerea colesterolului si a riscului de ateroscleroza;
  • protejarea inimii si a vaselor de sange;
  • detoxifierea organismului prin sustinerea functiilor hepatice si intestinale;
  • prevenirea pietrelor la rinichi datorita efectului diuretic;
  • sustinerea imunitatii prin continutul bogat de vitamina C;
  • adjuvant in tuse, raceala, bronsita.

Contraindicatii ulei de macese

De regula, persoanele sanatoase pot folosi in siguranta ulei de macese. Insa anumite categorii de persoane ar trebui sa ia in considerarea unele precautii. De exemplu, in sarcina si alaptare nu se cunosc efectele secundare ale uleiului de macese. De aceea, femeile insarcinate si cele care alapteaza nu ar trebui sa-l foloseasca. De asemenea, uleiul de macese este contraindicat persoanelor care au probleme cu coagularea sangelui. Unele substante din acest ulei incetinesc coagularea, ceea ce creste riscul de sangerari.

Referinte:

https://www.elle.com/beauty/makeup-skin-care/a25049558/rosehip-oil-benefits-uses/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/326931

https://www.womenshealthmag.com/beauty/a25179864/benefits-of-rosehip-oil/

Steluta Indrei

Licentiata in Jurnalism, are o experienta profesionala de 17 ani in presa de sanatate. A scris la Jurnalul National, din 2003 pana in 2011, perioada in care a contribuit la realizarea Jurnalului de Sanatate, primul supliment de sanatate al unui cotidian central. Pasionata de domeniul medical si de un stil de viata sanatos, si-a continuat cariera ca redactor-sef la publicatia Doctorul Meu, dupa care a activat in cadrul redactiilor Adevarul, Ziarul de Sanatate, DC News si DC Medical. In prezent isi desfasoara activitatea publicistica pe site-urile Sfaturi Medicale si Mami si Copilul.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma