Uleiul de macadamia, considerat un elixir de frumusete, ajuta la combaterea ridurilor, petelor, vergeturilor, celulitei, fiind folosit cu succes atat pentru ingrijirea pielii, cat si a parului si unghiilor. Consumat in salate sau sub forma de cura interna, acest ulei contribuie la reducerea colesterolului si a inflamatiei. Aflati cum puteti utiliza uleiul de macadamia si toate beneficiile lui.

Cuprins:

  1. Informatii generale
  2. Ce contine uleiul de macadamia?
  3. Cum se utilizeaza uleiul de macadamia?
  4. Proprietati si beneficii ale uleiului de macadamia
  5. Precautii si contraindicatii

Informatii generale

Uleiul de macadamia este obtinut din nucile arborelui macadamia, originar din nord-estul Australiei. Denumirea acestui arbore provine de la numele lordului John Macadam, botanist australian de origine scotiana, si reprezinta un omagiu adus omului de stiinta care a descoperit si clasificat aceasta planta in secolul al XIX-lea. Aborigenii cunosteau si consumau gustoasele nuci de macadamia de cel putin 5.000 de ani. Le numeau „gyndi”, „jindili” sau „boombera”. De altfel, ei faceau comert cu aceste fructe, pe care le vindeau catre colonialisti.

In prezent, arborele macadamia este cultivat pe scara larga, dincolo de granitele continentului australian, in Guatemala, Bolivia, Kenia, Hawaii, California, Costa Rica, Tailanda, Africa de Sud. Arborele de macadamia este mereu verde. Fructele, adica nucile de macadamia, au o coaja maronie foarte dura. In interior se gaseste miezul de culoare galbuie, cu o textura untoasa si o aroma delicata. Datorita texturii uleioase a nucilor, se obtine cu usurina uleiul de macadamia prin presarea la rece.

Nucile de macadamia se numara printre cele mai nutritive fructe oleaginoase. Ele contin un profil unic de acizi grasi esentiali si proteine de calitate, iar pentru a beneficia de toate acestea pot fi consumate ca atare. Desi sunt mai putin cunoscute in Romania, nuci de macadamia se gasesc si la noi, in magazinele naturiste si in supermarket.

Uleiul de macadamia se obtine prin presare la rece, din doua specii: Macadamia integrifolia si Macadamia ternifolia. Cea mai mare parte a productiei mondiale de ulei de macadamia provine din Costa Rica si Hawaii.

Ce contine uleiul de macadamia?

Compozitia uleiului de macadamia este influentata in mod semnificativ de conditiile de productie. Pentru a va asigura ca utilizati un ulei de macadamia de calitate este recomandat sa alegeti un ulei extravirgin, presat la rece, ideal de origine ecologica (bio).

Ulei de macadamia compozitie

  • Acizi grasi mononesaturati: 50-55% acid oleic (omega 9), 19-29% acid palmitoleic (omega 7)
  • Acizi grasi polinesaturati: 1-3% acid linoleic (omega 6), 3% acid alfalinoleic (omega 3)
  • Acizi grasi saturati: 7-10% acid palmitic, 2-4% acid stearic
  • Vitamina E
  • Fitosteroli

Cum se utilizeaza uleiul de macadamia?

Uz extern

Uleiul de macadamia poate fi utilizat ca atare, aplicat pe piele, par, unghii, sau in asociere cu alte uleiuri esentiale, cum ar fi uleiul de jojoba, uleiul de argan, uleiul de migdale sau chiar uleiul de masline. De asemenea, exista ulei de macadamia in compozitia unor produse cosmetice sau de ingrijire: creme, lotiuni, seruri, masti, fond de ten, rujuri, sampoane, balsamuri.

In cosmetica si industria frumusetii, uleiul de macadamia se dovedeste unul dintre cele mai pretioase produse. Uleiul de macadamia hraneste, calmeaza, catifeleaza si repara pielea. Datorita texturii sale speciale, el este absorbit rapid in piele, unde actioneaza in profunzime. Este un ulei non-gras, potrivit pentru toate tipurile de ten, inclusiv ten mixt sau gras.

Uleiul de macadamia constituie o baza perfecta pentru masaj, fiind folosit in acest scop atat la adulti (masaje de relaxare, masaj terapeutic, masaj anticelulitic s.a.), cat si la copii cu varsta peste 6 ani.

Uz intern

Uleiul de macadamia este apreciat si in gastronomie, in special la asezonarea salatelor, conferind un gust savuros de nuca dulce-amaruie. Atentie! Nu se foloseste la temperaturi inalte. Oricum, este un ulei pretios care nu merita compromis prin preparare termica.

Poate fi utilizat si in scop curativ sau adjuvant, in special in cazul unor afectiuni dermatologice. S-a dovedit ca efectele externe sunt potentate de aportul intern de ulei de macadamia, dat fiind continutul sau in vitamina E, omega 9, omega 7 (acid palmitoleic – un indredient destul de rar in alte uleiuri vegetale).

Proprietati si beneficii ale uleiului de macadamia

Proprietati organoleptice

Culoare: galbena

Miros: discret, fin, cu aroma de nuca

Textura: fluida si limpede

Gust: dulceag, untos, asemanatoare nucilor

Proprietati terapeutice

Pentru piele, par, unghii

  • Hidratant
  • Emolient
  • Antioxidant
  • Regenerator
  • Cicatrizant
  • Calmant
  • Fotoprotector

Pentru sanatatea organismului

  • Protector vascular
  • Energizant
  • Anticolesterolemiant
  • Antiinflamator
  • Antidiabetic
  • Antiseptic

Beneficiile uleiului de macadamia

Hidrateaza si ingrijeste pielea

Uleiul de macadamia este unul dintre cele mai bune produse naturale pentru piele – ulei de macadamia beneficii pentru ten. Patrunde rapid in straturile profunde ale pielii, se absoarbe bine si nu lasa o pelicula grasa pe piele. Poate fi folosit atat de persoanele normal, cat si de cele cu cu ten uscat, deshidratat sau, dimpotriva, ten gras sau mixt. Motivul? Acidul palmitoleic normalizeaza secretia de sebum si functia de bariera hidrolipidica. Nu astupa porii si nu favorizeaza aparitia cosurilor.

Calmeaza si regenereaza pielea

Uleiul de macadamia este potrivit pentru refacerea pielii in caz de acnee, cuperoza, vergeturi, celulita, dupa arsuri solare sau in cazul crapaturilor provocate de expunerea la frig. De asemenea, datorita efectului calmant si antiinflamator, poate fi folosit chiar si in cazul leziunilor usoare din psoriazis sau dermatita atopica, bineinteles, cu avizul medicului dermatolog.

Atenueaza semnele de imbatranire

Utilizat sub forma de creme, lotiuni, masti cosmetice, uleiul de macadamia are efect antioxidant, ceea ce contribuie la atenuarea sau intarzierea aparitiei ridurilor si a petelor produse de fotoimbatranire.

Intareste si infrumuseteaza parul

Uleiul de macadamia este un tratament natural ideal pentru persoanele care au parul uscat si tern, predispus la rupere si cadere – ulei de macadamia pentru par. Pentru a avea un par matasos si stralucitor poti folosi, o data sau de doua ori pe luna, o masca preparata din ulei de macadamia si gel de aloe vera. Masca se aplica la radacina firului de par si apoi se intinde pe toata lungimea podoabei capilare. Dupa ce actioneaza 15 minute, se spala parul asa cum procedezi de obicei. Dupa uscare vei observa ca parul tau este revitalizat si cu aspect sanatos.

Repara unghiile

Aplica o data pe saptamana ulei de macadamia pe zonele cuticulelor, acopera mainile cu manusi cateva ore, peste noapte, si vei vedea ca unghiile tale nu se vor mai rupe. Vei putea avea o manichiura impecabila fara prea mult efort.

Sustine sanatatea inimii

In cadrul unui stil de viata sanatos, consumul acestui ulei obtinut din nuci de macadamia protejeaza functia cardiaca. Rolul cardioprotector se dtaoreaza continutului ridicat de grasimi mononesaturate. Aceste grasimi sanatoase ajuta la scaderea colesterolului rau si diminueaza inflamatia din organism.

Precautii si contraindicatii

Inainte de a utiliza ulei de macadamia, este recomandat sa faceti un test cutanat. Aplicati o picatura de ulei in zona din interiorul cotului si asteptati cateva minute. Daca nu apare nicio reactie alergica, va puteti bucura de beneficiile acestui ulei.

Uleiul de macadamia poate fi folosit in siguranta de femeile gravide si cele care alapteaza, insa este bine ca totusi sa intrebati medicul daca doriti sa utilizati acest produs.

Si in cazului utilizarii uleiului de macadamia la copii, este necesar sa cereti acordul medicului pediatru.

Cine nu ar trebui sa consume ulei de macadamia?

Persoanele care sufera de alergii, mai ales alergii la alune sau nucifere, pot dezvolta reactii alergice dupa consumul de nuci sau ulei de macadamia. De asemenea, uleiul de macadamia este contraindicat in caz de astm sau epilepsie, in special la copii.

Referinte:

https://www.passeportsante.net/huiles-vegetales-g152/Fiche.aspx.doc=huile-macadamia

https://www.healthline.com/health/macadamia-oil-for-hair

https://www.organicfacts.net/health-benefits/oils/macadamia-nut-oil

Steluta Indrei

Licentiata in Jurnalism, are o experienta profesionala de 17 ani in presa de sanatate. A scris la Jurnalul National, din 2003 pana in 2011, perioada in care a contribuit la realizarea Jurnalului de Sanatate, primul supliment de sanatate al unui cotidian central. Pasionata de domeniul medical si de un stil de viata sanatos, si-a continuat cariera ca redactor-sef la publicatia Doctorul Meu, dupa care a activat in cadrul redactiilor Adevarul, Ziarul de Sanatate, DC News si DC Medical. In prezent isi desfasoara activitatea publicistica pe site-urile Sfaturi Medicale si Mami si Copilul.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma