Ulcerul este o afectiune caracterizata de afectarea mucoasei gastrice sau intestinale. Iata care sunt cauzele si cum se manifesta.

Cuprins:

1. Ce este ulcerul?
2. Cauze si factori de risc
3. Simptome
4. Diagnosticarea ulcerelor
5. Tratament
6. Cum poate fi prevenit ulcerul
7. Dieta in ulcer
8. Complicatii

Ce este ulcerul?

Ulcerul defineste afectarea mucoasei stomacului (ulcer gastric) sau a duodenului (ulcer duodenal) din cauza expunerii la acizi gastrici. Cele mai multe ulcere sunt cauzate de o infectie numita Helicobacter pylori (HP) si pot fi vindecate prin tratament antibiotic adecvat. Unele ulcere si leziuni mai mici rezulta din reactiile la medicamente, in special cele pentru durerile musculare si artrita.

Ulcerele de stomac sunt leziuni si inflamatii in zona mucoasei stomacului. Ele sunt de asemenea cunoscute ca ulcer gastric. De asemenea, puteti dezvolta ulcere in partea superioara a intestinului subtire – acestea sunt cunoscute sub numele de ulcere duodenale.

Cauze si factori de risc

Ulcerele apar atunci cand stratul care protejeaza captuseala stomacului de acidul stomacului se descompune, ceea ce permite deteriorarea tesutului. Ulcerul poate fi cauzat de o varietate de factori, printre care:

Infectiile cu Helicobacter pylori

Bacteriile pot fi responsabile pentru aproximativ 60% dintre ulcerele de stomac si cel putin 90% dintre ulcerele duodenale. Bacteria Helicobacter pylori (H. pylori) este principala cauza a ulcerului peptic. H. pylori cauzeaza direct o treime dintre ulcerele de stomac si este un factor care contribuie in aproximativ trei cincimi dintre cazuri. Alte afectiuni cauzate de aceasta infectie includ inflamarea stomacului (gastrita) si dispepsia (indigestia). Cercetatorii cred ca germenul ar putea juca, de asemenea, un rol care contribuie la dezvoltarea cancerului de stomac.

Anumite medicamente

Acestea includ aspirina sau clopidogrelul, administrate in mod regulat pentru a ajuta la prevenirea infarctului miocardic sau accidentului vascular cerebral si medicamente pentru artrita. Medicamentele antiinflamatorii (NSAIDS) se crede ca produc aproximativ doua cincimi dintre ulcerele de stomac.

Alte cauze

Rareori, o afectiune cunoscuta sub numele de sindrom Zollinger-Ellison poate provoca ulcere gastrice si intestinale prin cresterea productiei de acid a organismului. Acest sindrom este suspectat ca produce mai putin de 1% dintre toate ulcerele peptice.

Se credea ca stresul sau anumite alimente ar putea provoca ulceratii la nivelul stomacului, dar exista putine dovezi care sa sugereze scest lucru. Mancarurile picante nu produc ulcere la stomac, dar pot agrava simptomele. Stresul si alimentele condimentate nu produc ulcer peptic. Cu toate acestea, ele pot agrava simptomele.

Ulcerele de stomac pot afecta persoanele de orice varsta, inclusiv copiii, dar in cea mai mare parte apar la persoanele cu varsta de 60 de ani sau peste. Barbatii sunt mai frecvent afectati decat femeile.

Simptome

Majoritatea persoanelor cu ulcer nu au simptome. Cel mai frecvent simptom este durere intensa in abdomenul superior. Durerea poate sa se extinda spre piept, gat sau spate. De obicei, durerea incepe intre mese sau in timpul noptii si se poate opri daca mancati sau luati medicamente antiacide. Durerea apare si persista timp de cateva zile sau saptamani si poate fi resimtita oriunde de la nivelul ombilicului pana in piept.

Alte simptome mai putin frecvente includ:

  • indigestie (arsuri la stomac);
  • pierderea poftei de mancare;
  • varsaturi;
  • senzatie de abdomen umflat si plenitudine;
  • intoleranta la alimente grase;
  • eructatii – ragaieli;
  • greata.

Uneori, ulcerul poate duce la simptome mai grave, cum ar fi:

  • o durere brusca arzatoare in stomac, care se agraveaza rapid;
  • varsaturi cu sange;
  • sange in scaun sau scaune negre.

Daca aveti oricare dintre aceste simptome, consultati imediat un medic.

Diagnosticarea ulcerelor

Diagnosticarea ulcerului se face folosind o serie de metode, inclusiv:

  • Endoscopie – un tub flexibil, subtire, este introdus in esofag pentru a ajunge in stomac, sub anestezie usoara. Endoscopul este prevazut cu o camera mica, astfel incat medicul sa poata vedea daca exista un ulcer.
  • Radiografie de bariu – un lichid cald este consumat si se efectueaza o radiografie, care prezinta captuseala sistemului digestiv.
  • Biopsia – o proba de tesut mic este prelevata in timpul unei endoscopii si testata intr-un laborator. Aceasta biopsie trebuie intotdeauna facuta daca se gaseste un ulcer gastric.
  • Testul de respiratie C14 – aceasta verifica prezenta H. pylori. Bacteriile transforma ureea in dioxid de carbon. Testul implica inghitirea unei cantitati de carbon radioactiv (C14) si testarea aerului expirat din plamani. Un test non-radioactiv poate fi folosit pentru copii si femeile insarcinate.

Tratament

Tratamentul ulcerelor consta in eliminarea H. pylori si scaderea cantitatii de acid din stomac. Acest lucru necesita mai multe tipuri de medicamente. Medicii pot prescrie mai multe antibiotice simultan sau pot folosi un medicament combinat pentru a ucide H. pylori. Se pot opri alte tratamente care ar fi putut cauza ulcerul. Se incepe cu doze mari de tratament pentru ulcer, apoi se continua pe termen mai lung prin doze mai mici.

Majoritatea ulcerelor de stomac sunt cauzate de infectia cu H. pylori. Prin urmare, o parte importanta a tratamentului este de a elimina aceasta infectie. Daca aceasta infectie nu este eliminata, ulcerul este probabil sa revina dupa intreruperea tratamentului cu medicamente care inhiba aciditatea.

Medicatie

Blocantele de acid si antiacidele pot fi recomandate pentru scaderea nivelului de acid gastric. Alte medicamente, numite inhibitori ai pompei de protoni sunt o alta optiune. Acestea actioneaza prin blocarea pompelor celulare care elibereaza acid in stomac.

Daca ulcerul a fost cauzat de un medicament antiinflamator, trebuie sa intrerupeti administrarea medicamentului antiinflamator. Aceasta permite ca ulcerul sa se vindece. De asemenea, in mod normal, poate fi prescris pentru cateva saptamani un medicament antiacid. Cu toate acestea, in multe cazuri, medicamentul antiinflamator este necesar pentru a reduce simptomele de artrita sau alte afectiuni dureroase sau este nevoie de aspirina pentru a proteja impotriva formarii cheagurilor de sange. In aceste situatii, o optiune este sa luati un medicament care inhiba acidul in fiecare zi pe o perioada nedeterminata.

O endoscopie este de obicei recomandata la cateva saptamani dupa terminarea tratamentului. Acest lucru este in principal pentru a verifica ca ulcerul s-a vindecat. Daca ulcerul a fost cauzat de H. pylori, atunci este recomandat un test pentru a verifica daca infectia cu H. pylori a disparut.

In plus fata de aceste tratamente, medicul poate recomanda:

  • blocante ale receptorilor H2 (medicamente care, de asemenea, blocheaza productia de acid)
  • probiotice (bacterii benefice care pot avea un rol in eliminarea H. pylori)
  • supliment de bismut

Efectele secundare ale medicamentelor folosite pentru a trata ulcerul pot include:

  • greata
  • ameteala
  • dureri de cap
  • diaree
  • durere abdominala

Aceste efecte secundare sunt de obicei temporare. Daca oricare dintre aceste reactii adverse provoaca disconfort extrem, discutati cu medicul despre schimbarea medicamentelor.

Tratamentul chirurgical

In cazuri foarte rare, un ulcer complicat va necesita o interventie chirurgicala. Acesta poate fi cazul ulcerelor care:
continua sa reapara, care nu se vindeca sau care sangereaza.

Chirurgia poate include:

  • indepartarea intregului ulcer
  • prelevarea de tesut din alta parte a intestinelor si indepartarea ulcerului
  • cauterizarea unei artere hemoragice
  • intreruperea alimentarii nervoase a stomacului pentru a reduce productia de acid gastric

Ameliorarea simptomelor si stil de viata

  • Reduceti excesul de greutate corporala daca sunteti supraponderal.
  • Evitati alimentele care pot agrava simptomele, cum ar fi cafea, ciocolata, rosii, alimente grase, alimente condimentate.
  • Consumati mese mici si usoare si evitati consumul de alimente cu 3-4 ore inante de culcare.
  • Renuntati la fumat si limitati consumul de alcool.

Remedii naturale

Cateva remedii naturiste pentru ameliorarea simptomelor pot include:

  • Suc de varza – este bogat in vitamina C si are rol antioxidant, putand ajuta la prevenirea infectiei cu H.pylori. Se recomanda aproximativ 1 l suc de varza proaspata cosnumat pe parcursul unei zile, timp de o saptamana.
  • Radacina de lemn dulce – poate avea proprietati de prevenire a ulcerului si de lupta impotriva ulcerului. Poate creste productia de mucus, ajutand la protejarea mucoasei gastrice. Radacina de lemn dulce uscata nu trebuie confundata cu dulciurile sau bomboanele cu aroma de lemn dulce.
  • Mierea – Mierea poate favoriza regenerarea si are proprietati antibacteriene.
  • Turmenic – Turmericul este un condiment din Asia de Sud folosit in multe feluri de preparate indiene. Curcuminei, ingredientul activ al turmericului, i-au fost atribuite proprietati medicinale. Poate reduce leziunile cauzate de infectiile cu H. pylori. De asemenea, poate ajuta la cresterea secretiei de mucus, protejand efectiv captuseala stomacului impotriva iritantilor.
  • Aloe Vera – Sucul sau gelul de aloe poate reduce cantitatea de acid din stomac. Poate favoriza vindecarea ulcerelor si poate ameliora simptomele.
  • Probiotice – Probioticele sunt microorganisme vii care ofera o serie de efecte asupra sanatatii. Pot accelera procesul de vindecare, pot creste eficienta tratamentului conventional si pot reduce efectele secundare.
  • Ceai de musetel – Poate inhiba ulcerul si poate reduce timpul de vindecare.

Cum poate fi prevenit ulcerul?

Iata cateva sfaturi pentru a reduce riscul de ulcer:

  • Protejati-va de infectii. Nu este clar cum se raspandeste H. pylori, dar exista unele dovezi ca ar putea fi transmis de la persoana la persoana sau prin alimente si apa. Spalati-va des pe maini cu apa si sapun si evitati alimentele insuficient gatite.
  • Evitati supraconsumul de analgezice. Daca utilizati in mod regulat analgezice care cresc riscul de ulcer peptic, luati masuri pentru a reduce riscul de aparitie a ulcerului. De exemplu, luati-va medicamentele in timpul meselor. Daca aveti nevoie de un astfel de medicament, poate fi necesar sa luati si alte medicamente, cum ar fi un antiacid, un PPI, un blocant de acid sau un agent citoprotector. O clasa de AINS numita inhibitori COX-2 poate fi mai putin probabil sa provoace ulcer peptic, dar poate creste riscul de atac de cord.
  • Limitati consumul de alcool si nu amestecati alcoolul cu medicamentele.
  • Mentineti un stil de viata sanatos prin renuntarea la fumat si prin consumul unei diete echilibrate bogate in fructe, legume si cereale integrale.

Dieta in ulcer

In trecut, se credea ca alimentatia ar putea provoca ulcere. Stim acum ca acest lucru nu este adevarat. De asemenea, stim ca in timp ce alimentele pe care le consumam nu vor provoca sau vindeca un ulcer gastric, adoptarea unei diete sanatoase poate oferi beneficii pentru tractul intestinal si sanatatea generala.

Alimente recomandate

Scopul este de a evita arsurile la stomac si orice alte simptome care cresc productia acida in stomac.

Alimentele care pot ajuta la lupta impotriva H. pylori sau la stimularea propriilor bacterii sanatoase includ:

  • broccoli, conopida, varza si ridichi;
  • verdeturi si legume cu frunze verzi, cum ar fi spanacul si varza;
  • alimente bogate in probiotice, cum ar fi varza, iaurt (in special cu lactobacil si Sacharomyces);
  • mere;
  • afine, zmeura, capsuni si mure;
  • ulei de masline.

Broccoli contine sulforafan, un compus care prezinta antivitate anti-H. pylori. Unele cercetari arata ca acizii grasi continuti in uleiul de masline pot, de asemenea, ajuta la tratarea infectiei cu H. pylori.  Evitati alimentele cu un continut crescut de zahar si grasimi, care pot irita. Limitati condimentele si evitati excesul de sare.

Daca ulcerul este cauzat de o infectie cu H. pylori, alimentele bogate in antioxidanti pot fi benefice. Acestea ar putea ajuta la protejarea si activarea sistemului imunitar si la combaterea infectiei. Ele pot, de asemenea, ajuta la protejarea impotriva cancerului de stomac. Alimente cum ar fi afine, cirese si ardei gras sunt puternic antioxidante.

Alimente de evitat

Limitati urmatoarele tipuri de alimente:

  • alimentele picante – ardei iute, hrean, piper, sosuri iuti, condimente etc.
  • cofeina;
  • alcoolul;
  • ciocolata;
  • produse de brutarie si de patiserie;
  • unele legume crude, ca rosii;
  • unele fructe ca citricele, care pot fi iritante, sau smochinele din caza semintelor mici;
  • lactalele bogate im grasimi sau branzeturile cu arome puternice;
  • carne condimentata si carne procesata sau prajita;
  • grasimi si alimente procesate etc.

Alimentele fierbinti ar trebuie evitate, pentru ca ar putea agrava simptomele de reflux.

Complicatii

Principalele complicatii includ:

  • sangerari ale ulcerului sau hemoragii interne – Sangerarea poate aparea ca pierdere lenta a sangelui care duce la anemie sau la o pierdere de sange severa care poate necesita spitalizare sau transfuzie de sange. Pierderea severa a sangelui poate provoca varsaturi negre sau cu sange sau scaune negre sau cu sange
  • Infectia – Ulcerul poate cauza perforarea peretelui gastric sau intestinal, crescand riscul de infectie a cavitatii abdominale.
  • Perforarea ulcerului si obstructie gastrica – Ulcerele pot impiedica trecerea alimentelor prin tractul digestiv, cauzand plenitudine, voma, pierdere in greutate fie prin cresterea inflamatiei, fie prin cicatrizare.

Legatura dintre ulcerul gastric si cancerul de stomac

Studiile recente au stabilit legatura dintre ulcerul gastric si cancerul de stomac. Un ulcer gastric sau peptic se poate dezvolta pe peretii stomacului atunci cand mucoasa protectoare din stomacul nostru nu mai functioneaza. Sistemul digestiv devine erodat de sucurile digestive acide.

Ulcerul gastric este cauzat in principal din cauza prezentei bacteriei Helicobacter pylori. Infectia cauzata de H pylori este, de asemenea, legata de carcinom sau cancer. Deoarece ulcerul gastric este o inflamatie deschisa, bacteriile il pot infecta cu usurinta. Aceasta provoaca mutatii in ADN si afecteaza  celulele captuselii gastrice. Inflamatia de lunga durata poate duce la inflamatia cronica a stomacului si chiar la cancerul de stomac.

Riscul ca un ulcer sa duca la cancer de stomac poate fi intensificat de anumiti factori. Acestia includ consumul de alcool, fumatul care poate accelera riscul ca ulcerul sa devina cancer de stomac. Ele cresc productia de acizi de stomac.

Citeste mai multe despre legatura dintre Helicobacter pylori si cancerul de stomac.

Referinte:

(1) Stomach ulcers, link: https://www.healthdirect.gov.au/stomach-ulcers
(2) Stomach Ulcers: Causes, Symptoms & Treatments, link: https://www.livescience.com/34799-stomach-peptic-gastric-ulcers.html
(3) Peptic ulcer, link:https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/peptic-ulcer/symptoms-causes/syc-20354223
(4) Stomach ulcer, link: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/stomach-ulcer
(5) 9 Science-Backed Home Remedies for Ulcers, link: https://www.healthline.com/nutrition/stomach-ulcer-remedies#section5
(6) The Link Between Gastric Ulcers and Stomach Cancer, link: https://www.oncnursingnews.com/advocacy/debbiesdream/the-link-between-gastric-ulcers-and-stomach-cancer
(7) Stomach Ulcer Diet, link: https://www.healthline.com/health/stomach-ulcer-diet

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma