Ulcer de gamba – este o leziune la nivelul piciorului cauzata de probleme circulatorii. Iata care sunt factorii de risc, cum se manifesta si ce tratamente sunt disponibile.

Cuprins:

1. Ce este ulcerul de gamba?
2. Cauze
3. Simptome
4. Tratament
5. Preventie

Ce este ulcerul de gamba?

Ulcerul de gamba este o leziune deschisa la nivelul piciorului ce apare cand sangele din picioare nu circula asa cum ar trebui. Apare o presiune, care, impreuna cu excesul de lichid din zona afectata poate cauza formarea unei inflamatii deschise. Cele mai multe ulcere venoase apar pe picior, deasupra gleznei.

Este o problema cronica ce se vindeca adesea in 4-6 saptamani.

In general, venele transporta sange de la organism la inima, apoi la plamani. Venele au supape cu sens unic, tocmai pentru a impiedica circulatia sangelui inapoi. Contractia muschilor ajuta la circulatia sangelui de-a lungul venelor. Gamba actioneaza ca o pompa, folosind contractia musculara in combinatie cu venele, pentru a impinge sangele inapoi prin vene. Aceasta actiune de pompare poate fi afectata de o varietate de probleme, inclusiv blocaje ale venelor, insuficienta venoasa sau boala venoasa.

Cauze

Cea mai frecventa problema care provoaca ulcerele cronice ale piciorului este o afectare a venelor. Boala venoasa este principalul motiv pentru peste doua treimi dintre toate cazurile de ulcer de gamba. Boala arteriala (cauzata de faptul ca arterele nu functioneaza corect) reprezinta aproximativ 15% dintre cazurile de ulcer de gamba. Alte cauze (inclusiv diabetul si artrita reumatoida, precum si unele afectiuni rare) reprezinta aproximativ 5% dintre cauze.

Adesea, un ulcer se va dezvolta dupa o leziune minora a piciorului, iar din cauza problemelor legate de circulatia sangelui, ranile nu se vindeca.

Cum se formeaza ulcerul de gamba?

Cauza ulcerului venos este o presiune ridicata in venele din regiunea inferioara a piciorului. Venele au valve cu sens unic ce fac sangele sa curga spre inima. Cand aceste valve devin slabite sau venele devin cicatrizate si blocate, sangele poate curge inapoi si se poate acumula in picioare. Aceasta se numeste insuficienta venoasa. Acest lucru duce la o presiune ridicata in venele din gamba.

Cresterea presiunii si acumularea de lichid previn absorbtia nutrientilor si a oxigenului in tesuturi. Lipsa nutrientilor duce astfel la moartea celulelor, deteriorarea tesutului si formarea unei rani. In primul rand, pielea din zonele afectate devine sensibila, isi pierde elasticitatea si se intinde, formandu-se in final o leziune. Rana deschisa este foarte dureroasa. Microorganismele care pot coloniza rana si zonele din jurul ei pot cauza mirosuri neplacute.

Factori de risc

Factorii de risc includ:

  • supraponderalitate;
  • istoric de varice;
  • mobilitate limitata;
  • istoric de tromboza venoasa profunda;
  • istoric de ulcer de gamba;
  • sarcina;
  • fumatul;
  • sedentarismul;
  • fractura unui os lung la nivelul piciorului sau alte leziuni grave, ca arsuri sau leziuni musculare;
  • varsta peste 60 ani etc.

Simptome

Cel mai frecvent simptom al unui ulcer de gamba este o rana care nu se vindeca si este in forma neregulata, cu pielea uscata si tare in exterior. Atunci cand sangele ce alimenteaza piciorului inferior, lichidul si celulele sangvine ajung in piele si in alte tesuturi apare subtierea pielii, ce poate duce la dermatita de staza, care este un semn precoce al insuficientei venoase.

Alte simptome includ:

  • umflarea, in special in jurul gleznei piciorului afectat;
  • pielea din zona gambei este rosie, purpurie sau maronie si este tare, semn ca se acumuleaza sangele;
  • mancarime si furnicaturi;
  • dureri de picior;
  • durere locala.

Un ulcer de gamba este expus riscului de infectie. Semnele unui ulcer de gamba infectat includ:

  • durere severa;
  • secretii verzui si puroi, urat mirositoare;
  • febra;
  • umflatura si roseata in jurul plagii.

Tratament

Un caz de ulcer de gamba are nevoie de tratament medical. Scopul tratamentului este de a va asigura ca rana se vindeca si reducerea simptomelor precum durerea si umflarea piciorului afectat.

Tratamentul implica de obicei:

Curatarea plagii

Se folosesc pansamente umede si uscate si unguente sau o interventie chirurgicala pentru a indeparta tesutul mort. O gama larga de produse este disponibila  pentru a ajuta in diferitele etape de vindecare a ranilor. Pansamentele se schimba mai rar in aceste zile, deoarece schimbarile frecvente de pansament elimina si celulele sanatoase. Se pot folosi si pansamente ocluzive care ar trebui sa fie schimbate saptamanal.

Terapie prin compresie

Se folosesc bandaje sau ciorapi de compresie, pentru a imbunatati fluxul de sange in picioare. Acest tratament stimuleaza presiunea interna, folosind fie bandaje, fie ciorapi elastici. Acest lucru este deosebit de eficient daca se utilizeaza mai multe straturi. Pot fi necesare mai multe straturi de bandaj pentru a obtine presiunea necesara pentru a controla venele. Odata ce ulcerul este vindecat, ciorapii de compresie sunt necesari pentru a impiedica reaparitia ulcerului.

Terapia prin compresie exercita presiune asupra piciorului afectat, pentru a ajuta la imbunatatirea circulatiei si pentru a favoriza circulatia. Aceasta poate ajuta la reducerea umflarii si sustine asigurarea de oxigen si substante nutritive, esentiale pentru vindecare.

Medicamente

Se pot administra medicamente de ameliorare a durerii si antibiotice orale daca este prezenta o infectie. Exista unele date care sugereaza ca ulcerul piciorului se vindeca mai rapid cu suplimente de minerale si vitamine, dar numai daca persoana sufera de o deficienta. Se poate folosi zinc, fier si vitamina C.

Antibioticele pot fi de asemenea utilizate in cazul in care ulcerul devine infectat, dar ele nu ajuta la vindecarea ulcerului in sine.

Interventie chirurgicala

Foarte rar, pentru ulcerele mai mari sau foarte rezistente, poate fi necesara o grefa de piele sau o operatie la nivelul venelor. Daca ulcerul este dat de varice, acestea pot fi tratate, de obicei, dupa ce ulcerul s-a vindecat.

Tratamentul medical are scopul de a imbunatati fluxul de sange in zona si de a favoriza vindecarea ulcerului. Tipul de tratament depinde daca rana este cauzata de probleme cu venele sau cu arterele. Chirurgia poate fi necesara pentru eliminarea arterei blocate (angioplastie).

Ingrijirea piciorului

Odata ce tratamentul a inceput, ulcerul poate dura cateva saptamani sau luni. Aveti mai multe riscuri de a dezvolta un alt ulcer daca nu tratati cauza ulcerului.

Desi unele ulcere venoase sunt inevitabile, exista cateva lucruri pe care le puteti face pentru a minimaliza riscul de a dezvolta iar ulcer prin mentinerea la o greutate sanatoasa, evitarea sedentarismului, alimentatia sanatoasa, evitarea statului in picioare sau pe scaun perioade lungi de timp si ridicarea picioarelor mai sus de nivelul inimii seara pentru a favoriza circulatia sangelui.

Daca piciorul este ridicat deasupra inimii, atunci presiunea din picior scade la un nivel normal.

Majoritatea ulcerelor piciorului se vindeca in decurs de 3 pana la 4 luni daca sunt tratate de un medic specialist instruit in terapia de compresie pentru ulcerele piciorului. Cu toate acestea, unele ulcere pot dura mai mult, iar unele (un procent foarte mic) nu se vindeca niciodata.

Sfaturi

  • Mentineti intotdeauna rana curata si bandajata pentru a preveni infectia.
  • Pastrati pansamentul si pielea din jurul acestuia uscate.
  • Inainte de a aplica un bandaj sau ciorapi, curatati bine rana conform instructiunilor medicale.
  • Protejati pielea din jurul plagii pastrand-o curata si hidratata.
  • Pentru a ajuta la tratarea ulcerului venos, presiunea ridicata in venele piciorului trebuie sa fie redusa.
  • Purtati ciorapi sau bandaje de compresie in fiecare zi conform instructiunilor. Acestea ajuta la prevenirea acumularii sangelui, la reducerea umflaturilor, la vindecare si la reducerea durerii.
  • Ridicati picioarele mai sus de nivelul inimii cat mai des posibil. De exemplu, va puteti culca cu picioarele sprijinite pe perne.
  • Faceti o plimbare in fiecare zi. Ajuta la imbunatatirea fluxului sangvin.

Preventie

  • Examinati periodic picioarele pentru a depista la timp semne de inflamatie.
  • Adoptati un stil de viata sanatos, echilibrat si activ. Renuntati la fumat.
  • Daca aveti diabet zaharat, mentineti nivelul de zahar din sange sub control. Acest lucru va va ajuta sa va vindecati mai repede.
  • Fiti activi. Sportul favorizeaza circulatia sangelui.
  • Reduceti excesul de greutate corporala.
  • Gestionati-va tensiunea arteriala si nivelul de colesterol.

Odata ce ulcerul este vindecat, nu inseamna ca problemele au trecut. Desi pielea este intacta, problema de baza a venelor ramane si trebuie sa luati masuri de precautie pentru a preveni recurenta ulcerului. Exista mai multe modalitati de a ajuta la prevenirea dezvoltarii ulcerului venos la persoanele cu risc.

Acestea includ:

  • purtarea de ciorapi de compresie;
  • pierdere in greutate daca sunteti supraponderal;
  • sport in mod regulat;
  • ridicarea picioarelor mai sus de nivelul inimii la fiecare final de zi sau de mai multe ori pe zi;
  • renuntarea la fumat etc.

Referinte:
(1) Venous leg ulcer, link: https://www.nhs.uk/conditions/leg-ulcer/
(2) Leg ulcers, link: http://www.circulationfoundation.org.uk/help-advice/veins/leg-ulcers
(3) What cause leg ulcers, link: https://www.healthline.com/symptom/leg-ulcers
(4) Leg ulcers, link: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/ConditionsAndTreatments/leg-ulcers

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma