Tuse persistenta – cauze si remedii eficiente

Tuse persistenta – un simptom care apare in contextul a numeroase afectiuni acute sau cronice, din sfera respiratorie sau nu. Iata ce afectiuni poate indica tusea prelungita si ce tratamente sunt necesare in astfel de cazuri.

Cuprins:

  1. Ce este tusea persistenta?
  2. Tuse persistenta: cauze
  3. Simptome asociate cu tuse persistenta
  4. Metode de tratament pentru tuse persistenta
  5. Sfaturi pentru a preveni tusea persistenta

Ce este tusea persistenta?

Tusea persistenta este o forma de tuse care dureaza mai mult de 3-8 saptamani sau devine cronica. Tusea face parte din top 5 al celor mai frecvente motive de prezentare la medic, in intreaga lume. Iar consultul medical este cu atat mai necesar cu cat este vorba despre o tuse persistenta. In majoritatea cazurilor, o tuse prelungita semnaleaza o afectiune care necesita ingrijire medicala.

Situatiile in care tusea persista mai mult de 2 luni sunt destul de frecvente. Potrivit unor studii internationale, aproximativ 40% dintre persoanele nefumatoare au prezentat cel putin la un moment dat in viata tuse persistenta sau tuse cronica. Cercetarile nu au luat in calcul fumatorii, care prezinta frecvent o forma cronica de tuse numita tusea fumatorului, uneori pe durata intregii vieti.

Tipuri de tuse persistenta

La fel ca tusea acuta, si tusea persistenta sau cronica poate fi clasificata dupa caracterul ei astfel:

  • Tuse seaca persistenta – se asociaza cu iritatie la nivelul cailor respiratorii si are tendinta de a dura mai mult timp, intrucat fiecare criza de tuse irita si mai mult bronhiile, ceea ce creeaza un cerc vicios.
  • Tuse productiva persistenta – se caracterizeaza prin eliminare de mucus si expectoratie, ceea ce indica faptul ca la nivelul cailor respiratorii exista un surplus de secretii pe care corpul trebuie sa le elimine.

Tuse persistenta: cauze

Cele mai frecvente cauze ale tusei persistente sunt afectiunile pulmonare (astm bronsic, bronsita cronica, BPOC, cancer bronho-pulmonar, tuberculoza). Dar pot fi si cauze care nu au legatura cu plamanii, printre acestea numarandu-se alergiile, refluxul gastroesofagian, sinuzita cronica, insuficienta cardiaca.

In orice caz, medicii spun ca tusea prelungita nu este un simptom normal. Ea arata ca exista ceva care irita sau inflameaza tractul respirator. Tusea semnaleaza o problema care trebuie rezolvata. Asadar, nu trebuie trecuta cu vederea. Iata ce boli se pot ascunde in spatele tusei prelungite.

Infectiile respiratorii

Infectiile respiratorii cu virusuri (gripa si raceala, Covid 19) sau cu bacterii (traheo-bronsita, pneumonia) reprezinta cele mai frecvente cauze ale tusei care dureaza mai multe saptamani. Adesea, dupa disparitia celorlalte semne de viroza sau de gripa, printre care nasul infundat, rinoreea, durerile in gat si raguseala, tusea poate ramane, mai ales daca infectia respiratorie nu a fost tratata corect de la inceput.

Cat dureaza tusea dupa raceala? Depinde de mai multi factori: virusul care afecteaza caile respiratorii, gravitatea infectiei, varsta pacientului, bolile asociate. Daca tusea persista 2-3 saptamani dupa o raceala, in cazul unui copil sanatos, de cele mai multe ori nu este un motiv de ingrijorare. Daca tusea nu trece dupa raceala, in cazul unui pacient de varsta inaintata, cu diabet sau boli cardiovasculare, atunci se impune prezentarea la medic. Exista riscul suprainfectiei bacteriene si aparitiei unor complicatii serioase.

Astmul

O cauza importanta a tusei care se mentine indiferent de tratament este astmul. O caracteristica a tusei astmatiforme este aparitia unor crize de tuse, mai frecvente si mai accentuate pe timpul noptii si dimineata devreme. In plus, in astm este o tuse uscata prelungita, adesea insotita de senzatia de sufocare sau apasare in piept, respiratie suieratoare (wheezing). Tusea astmatiforma este cauzata de inflamatia cronica de la nivelul bronhiilor, care se agraveaza in conditii de stres, efort fizic intens, contractarea unei raceli, expunere la fum de tigara sau alte substante toxice, consumul unor alimente.

BPOC – boala pulmonara obstructiva cronica

Aceasta este o alta cauza majora a tusei persistente, deoarece afectiunea este caracterizata prin inflamarea si deteriorarea celulelor care captusesc caile aeriene si care se gasesc in plamani. In BPOC este implicata tusea productiva persistenta, deoarece exista un exces de mucus pe care organismul incearca in permanenta sa-l elimine. In cele mai multe cazuri, BPOC apare la persoane cu varsta peste 45 de ani, fumatori cu state vechi, a caror capacitate pulmonara este grav afectata de tutun.

Citeste despre: 10 motive sa te lasi fumat

Cancer pulmonar

Tusea persistenta asociata cu hemoptizie (expectoratie cu sange), care dureaza mai mult de 6-8 saptamani, ar trebui sa fie un motiv de ingrijorare si prezentare la medic. Daca se asociaza cu scadere in greutate, lipsa poftei de mancare, oboseala, senzatie de sufocare, ar putea indica un cancer de plaman. Detinator al unor recorduri dramatice, cancerul pulmonar este cel mai frecvent tip de cancer si care cauzeaza cel mai mare numar de decese dintre celelalte afectiuni maligne.

Alergiile

Atat astmul cu componenta alergica, precum si rinita alergica se pot manifesta prin tuse persistenta, de obicei uscata, iritativa, neproductiva, determinata de expunerea la factori alergeni. Printre acestia se numara: polen, par de animale, acarieni din praful de casa, mucegai, parfumuri s.a.

Citeste totul despre Alergii

Boala de reflux gastroesofagian

Pe langa senzatia de arsura la stomac, durere in capul pieptului, greata, eructatii, gust neplacut in gura, tusea cronica este un simptom destul de des intalnit in cazul pacientilor cu boala de reflux gastroesofagian. Aceasta apare atunci cand sfincterul esofagian nu se inchide complet, permitand continutului din stomac sa ia calea intoarsa spre cavitatea bucala. Acidul gastric ajuns astfel in esofag irita mucoasa aceastuia, ceea ce provoaca tusea persistenta.

Unele medicamente

Multe dintre persoanele care iau medicamente antihipertensive, cum sunt inhibitorii ACE (enzima de conversie a angiotensinei), pot prezenta tuse uscata persistenta. Eplicatia: suprimand enzima de conversie a angiotensinei, in organism se acumuleaza citokine care genereaza un proces inflamator la nivelul cailor respiratorii si provoaca tuse.

Insuficienta cardiaca

Asa-numita tuse cardiaca apare din cauza lipsei de oxigen si a dificultatilor de respiratie care se manifesta in cazul pacientilor cu insuficienta cardiaca. Inima isi diminueaza treptat capacitatea de a pompa sange in organism, ceea ce determina simptomele specifice insuficientei cardiace: oboseala accentuata, dispnee, edeme ale picioarelor si mainilor, jena abdominala, tuse uscata.

Simptome asociate cu tuse persistenta

In functie de cauza, tusea persistenta poate fi insotita de diverse simptome care includ:

  • Nas infundat si secretii nazale;
  • Disfonie (voce ragusita);
  • Dureri in gat;
  • Febra
  • Wheezing (respiratie suieratoare);
  • Expectoratie (eliminare de sputa cu sau fara sange);
  • Oboseala cronica;
  • Durere in piept;
  • Lipsa poftei de mancare;
  • Halena;
  • Edeme ale mainilor si picioarelor;
  • Eruptie cutanata;
  • Tulburari digestive.

Se recomanda prezentarea la medic in cazul in care tusea nu trece si este insotita de simptome de genul celor mentionate mai sus.

Metode de tratament pentru tuse persistenta

Dupa investigatii medicale si stabilirea diagnosticului, tusea persistenta trebuie tratata doar cu medicamente prescrise de medic, in functie de cauza descoperita. Alaturi de tratamentul recomandat de medic, puteti incerca si o serie de remedii naturiste pentru tuse.

In caz de tuse care nu mai trece dupa o raceala sau gripa pot fi de mare ajutor ceaiurile din plante:

  • ceaiul de tei,
  • ceaiul sau patlagina,
  • ceaiul de coada-soricelului,
  • ceaiul de catina,
  • ceaiul de cimbrisor,
  • ceaiul de flori de soc.

Dintre siropurile antitusive pe baza de plante se remarca prin foarte bune proprietati calmante si antiiflamatoare:

  • siropul din muguri de brad,
  • siropul cu extractul de iedera,
  • siropul de patlagina,
  • siropul de ridiche neagra.

Mierea, luata ca atare, cate o lingurita de cateva ori pe zi, sau adaugata in ceai este de asemenea foarte utila pentru calmarea tusei.

Hidratarea suficienta este esentiala pentru fluidifierea secretiilor bronsice si eliminarea lor mai usoara. De aceea, este important sa bei multa apa mai ales daca ai probleme cu tusea si sa instalezi in locuinta un umidificator pentru a preveni expunerea la aer uscat.

In cazul tusei persistente care nu are legatura cu afectiuni ale cailor respiratorii, este foarte important a se trata corect afectiunea de baza pentru ca tusea sa dispara. Spre exemplu, un tratament care tine sub control refluxul gastroesofagian va avea ca efect si atenuarea tusei. Gestionarea eficienta a alergiilor va duce si la ameliorarea tusei.

Sfaturi pentru a preveni tusea persistenta

  • Daca esti fumator, primul lucru pe care trebuie sa il faci pentru sanatatea plamanilor tai este sa renunti la fumat. La randul lor, nefumatorii vor face tot posibilul sa evite expunerea la fumat pasiv.
  • Consuma cat mai multe fructe si legume, deoarece bogatia de fibre si antioxidanti din aceste alimente te protejeaza de afectiuni respiratorii.
  • Evita contactul cu persoanele racite sau care au o boala respiratorie contagioasa, cum ar gripa, infectia cu noul coronavirus, bronsita sau pneumonia.
  • Spala-te des pe maini cu apa si sapun, de fiecare data cel putin 20 de secunde. Cand nu ai la dispozitie apa si sapun, dezinfecteaza-ti mainile cu gel hidroalcoolic.
  • Respecta igiena tusei, utilizand o batista de unica folosinta sau incheietura cotului atunci cand tusesti sau stranuti.
  • Evita locurile aglomerate in perioadele cu risc de epidemie. Poarta masca de protectie in locurile publice in perioadele epidemice.
Steluta Indrei

Licentiata in Jurnalism, are o experienta profesionala de 17 ani in presa de sanatate. A scris la Jurnalul National, din 2003 pana in 2011, perioada in care a contribuit la realizarea Jurnalului de Sanatate, primul supliment de sanatate al unui cotidian central. Pasionata de domeniul medical si de un stil de viata sanatos, si-a continuat cariera ca redactor-sef la publicatia Doctorul Meu, dupa care a activat in cadrul redactiilor Adevarul, Ziarul de Sanatate, DC News si DC Medical. In prezent isi desfasoara activitatea publicistica pe site-urile Sfaturi Medicale si Mami si Copilul.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma