Categori: SportStil de viata

Schiul – totul despre beneficii si riscuri

Schiul este unul dintre cele mai bune sporturi de intarire a musculaturii picioarelor si a corpului inferior. Aflati toate beneficiile practicarii schiului, dar si riscurile acestui sport iubit in intreaga lume.

Cuprins:

  1. Informatii generale
  2. Beneficii fizice
  3. Beneficii psihice
  4. Schiul la copii
  5. Riscuri ale practicarii schiului

Informatii generale

Pentru unii, primele semne de zapada inseamna ca a venit timpul sa caute dupa sosete si paturile de lana si sa se indrepte catre ”hibernare”. In schimb, pentru altii, este momentul prielnic pentru a-si cerui schiurile si pentru a lua drumul partiei! Schiul este un sport incredibil care are implicatii fizice, mentale, sociale si emotionale. De multe ori, iarna, unii oameni sunt incercati de un tip de depresie numita tulburare afectiva sezoniera (TAS). Cei care iubesc schiul sunt feriti de aceasta problema. Schiul combina excelent statul in aer liber cu activitatea fizica si o expunere la soare de care multi oameni uita. Aceste lucruri amelioreaza clar simptomele depresiei sezoniere.

Schiul imbina forta mentala cu forta fizica

Implicarea fizica este evidenta, cu toate ca multi indivizi, in special cei care nu au schiat niciodata, s-ar putea sa nu-si dea seama cat de multa forta cerebrala presupune practicarea acestui sport. Schiul este o activitate proprioceptiva. Proprioceptia este un aspect al fitness-ului, simtul proprioceptiv fiind cel care ne ofera informatii despre miscarile pe care le facem si despre pozitia corpului nostru. Acest lucru aproape ca defineste schiul, deoarece schiul implica destul de mult echilibru si coordonare. Exista atat de multe miscari si pozitii ale corpului, incat trebuie sa fii constient de faptul ca trebuie sa schiezi bine. Cu cat schiezi mai mult, cu atat iti imbunatatesti capacitatea de a fi constient de miscarile diferitelor parti ale corpului. Acest lucru este important, deoarece proprioceptia se diminueaza odata cu varsta, deci cu cat esti mai implicat in activitati proprioceptive, cu atat aceasta se va diminua mai lent.

Beneficii fizice

Fie ca mergi in vacantele de iarna la munte sau locuiesti intr-o zona apropiata de partii, poti oricand sa faci sport schiind in timpul lunilor reci de iarna. Schiul poate fi practicat de o multime de oameni, indiferent de varsta si nivelul abilitatilor, deoarece schiul poate fi considerat o activitate buna atat pentru corp, cat si pentru minte.

Schiul incetineste procesul normal de imbatranire in mai multe feluri. In timp ce schiezi, porti intreaga greutate a corpului pe picioare.

Intareste oasele si articulatiile

Genunchii sunt articulatiile care suporta aceasta greutate, iar corpul trebuie sa se poata deplasa rapid in ciuda acestei ”poveri”. In acest fel, genunchii se intaresc atunci cand schiezi. De aceea, vestile sunt grozave pentru cei care schiaza de multi ani. Aceste persoane si-au intarit articulatiile genunchilor de-a lungul timpului, iar riscul de accidentare a fost mai mic.

Genunchii trebuie sa indure tensiunea si greutatea corpului in timp ce te rasucesti si cobori pantele. Pe langa genunchi, si oasele devin mai puternice in urma impactului. Deci, pe langa distractia evidenta specifica activitatii, previi si afectiunile genunchiului si osteoporoza.

Te mentine tanar

Schiul nu este numai distractiv, ci te poate mentine tanar, datorita beneficiilor privind fitness-ul. In cadrul unui studiu, cercetatorii au descoperit ca persoanele cu varste cuprinse intre 60 si 76 de ani si-au imbunatatit starea de sanatate dupa doar 12 saptamani de schi.

”La persoanele in varsta, 12 saptamani de schi au produs o crestere semnificativa a capacitatii aerobe, a puterii musculare a picioarelor si a fortei”, au mentionat autorii studiului. Toate aceste aspecte se reduc in mod normal odata cu varsta.

Creste rezistenta cardiovasculara si ajuta la pierderea in greutate

Ca activitate de anduranta aeroba, schiul poate ajuta o persoana sa arda calorii si sa piarda in greutate.

Intareste musculatura in zona inferioara a corpului

In timp ce schiezi, stai intr-o pozitie constant ghemuita si iti lucrezi coapsele interioare si exterioare, cvadricepsul si fesierii. Vei fi prea distras, insa, de frumusetea inconjuratoare sau prea concentrat pe coborare pentru a observa cat de incordate sunt picioarele, dar promitem – vei simti cu siguranta rezultatele a doua zi.

Imbunatateste echilibrul si rezistenta trunchiului

Este esential sa-ti pastrezi echilibrul in timp ce schiezi si, astfel, iti tii muschii trunchiului in priza in permanenta. Schiul iti pune la incercare echilibrul si agilitatea, ajutandu-te sa abordezi altfel alunecarile si cazaturile.

Ajuta la arderea caloriilor

Daca esti in cautarea unui antrenament de iarna care sa te ajute sa arzi calorii, ai gasit ce trebuie. Schiul implica arderea multor calorii in timp ce te distrezi. O persoana cu o greutate de 70 de kilograme poate arde 223 de calorii in 30 de minute de schi. Avand in vedere ca stai pe partie cel putin trei ore pe zi, vei arde o cantitate importanta de calorii. Drept dovada, vei avea o si mai mare pofta de mancare dupa schi. Oricum, este o modalitate de distractie garantata de a petrece o zi de iarna.

Imbunatateste flexibilitatea

Un corp flexibil inseamna un beneficiu urias atunci cand schiezi. Imbunatatindu-ti flexibilitatea, poti evita intinderile musculare si entorsele. Miscarile minutioase si regulate de stretching, care se concentreaza asupra grupelor musculare de baza, iti vor intari muschii abdominali, oblici si ai soldurilor atat de solicitati in timpul coborarilor.

Miscarea fizica moderata iti poate stimula sistemul imunitar

Iarna este sezonul racelilor si al gripei, insa exercitiile fizice te pot ajuta. Cercetatorii de la Fred Hutchinson Cancer Research Center au descoperit ca persoanele care fac constant exercitii fizice racesc mai putin decat cele care nu fac sport. Potrivit autorilor studiului, ”cand vine vorba de prevenirea racelii, este foarte important sa facem sport pe termen lung”. Iar acesta este un alt ”pretext” pentru a fugi catre statiunile de schi in mod regulat.

Asigura un somn profund si linistitor

Cu siguranta te vei simti epuizat in cel mai bun mod posibil dupa ce incerci un sport nou, in special unul care iti pune in miscare intregul corp. Dupa ce te plimbi pe partii, iti garantam ca nu vei mai avea atata chef sa navighezi pe Internet inainte de culcare sau sa stai treaz pana mai tarziu. Cu siguranta te vei aseza pe perna si te vei bucura de o noapte buna si de un somn odihnitor.

Vei avea parte de celebrul ”bronz de munte”

Petrecandu-ti ziua pe partie, inconjurat de frumusetile naturii in aer liber, vei uita de stresul cotidian. De asemenea, vei beneficia de expunerea la razele soarelui, lucru care iti va stimula starea de spirit.

Beneficii psihice

Te face fericit

Vrei sa-ti impulsionezi starea de spirit? Ia-ti schiurile si indreapta-te catre partie. Cercetatorii de la Universitatea Yonsei din Coreea au efectuat un sondaj la care au participat 279 de persoane si au descoperit ca schiorii si snowboarderii au avut o stare de spirit mult mai buna in urma participarii la aceste sporturi de iarna. „Activitatile si organizarea sociala specifice unei activitati sportive, precum schiul, au rezultate psihologice pozitive si contribuie la bunastarea generala”, a declarat conducatorul studiului, Hyun-Woo Lee.

Iti imbunatateste sanatatea mentala

Schiul iti poate imbunatati sanatatea mentala? Da, pentru ca te scoate in natura intr-o perioada a anului in care, de obicei, esti tentat sa hibernezi. Potrivit unui studiu, acesta este un lucru bun pentru sanatatea mentala. Cercetatorii au impartit participantii in doua grupuri. Unii au facut o drumetie in natura, iar ceilalti au facut o plimbare intr-un cadru urban aglomerat. Efectele pozitive au fost mai mari in cazul celor care au facut o plimbare in natura. Acestia au fost mai putin anxiosi si si s-au comportat mai bine la testele de memorie si cunoastere. Poate fi tentant sa ramai in interior, insa ii poti oferi sanatatii mintale un impuls facand o activitate in aerul tare al muntelui, cum ar fi schiul.

Te ajuta sa invingi depresia de iarna

Tulburarea afectiva de sezon, sau TAS, ii poate demoraliza chiar si cei mai fericiti oameni in timpul lunilor de iarna. Cercetatorul Norman Rosenthal a inventat termenul ”TAS” in 1984 si de atunci a facut o multime de cercetari despre cum sa trateze aceasta stare. Cu toate ca recomandarea lui numarul unu a fost fototerapia, el a descoperit, de asemenea, ca o ora de activitate aeroba in aer liber (chiar si cu cerul innorat deasupra capului) avea aceleasi avantaje ca efectuarea unui tratament cu lumina de 2,5 ore in interior. Acesta este un motiv suficient pentru a te indrepta catre partie, chiar si in cele mai negre zile ale iernii.

Schiul inseamna socializare

Orice sport, inclusiv schiul si snowboardul, incurajeaza interactiunea sociala si legaturile intre oameni. Aceasta este o veste buna, avand in vedere ca relatiile sociale sunt un indicator important al fericirii. Potrivit unui studiu, cei care isi petrec timpul cu alti oameni sunt mai fericiti decat cei care isi petrec timpul de unii singuri.

Schiul la copii

Este visul oricarui parinte iubitor de schi sa-si vada copilul pe partie, bucurandu-se de aceasta experienta. Da, este adevarat, copiii invata sa schieze mult mai repede decat adultii, insa cand ar trebui sa inceapa ei sa schieze?

Cu cat copiii invata mai devreme sa schieze, cu atat va fi mai bine. Cu toate acestea, varsta la care copiii ar trebui sa inceapa sa schieze depinde de motivatia, dorinta si abilitatile lor fizice. Cu siguranta, trebuie sa iei in considerare personalitatea copiilor (daca sunt timizi sau neinfricati) si abilitatile fizice (pasesc nesiguri sau isi pastreaza bine echilibrul) inainte de a decide sa ii introduci in tainele acestui sport.

Ce recomanda unii specialisti

Regula generala a multor instructori spune ca majoritatea copiilor sunt gata sa inceapa schiul la varsta de 4 ani. De obicei, la aceasta varsta, copiii pot sa-si tina echilibrul si sa-si schimbe greutatea de pe un picior pe altul.

Ar trebui ca parintii sa-si invete copiii sa schieze?

Cei mai multi parinti pasionati de schi abia asteapta sa-si invete copiii sa schieze, insa acest lucru este recomandabil doar in doua circumstante: esti un schior excelent si ai abilitatile si rabdarea de a-ti invata copiii sa faca un lucru nou.

Lectii de grup sau instructor privat de schi – ce e mai bine?

Daca ar trebui sa alegi intre cursuri de grup sau un instructor privat de schi pentru a-ti ajuta copilul sa invete sa schieze, in primul rand trebuie sa te gandesti la nevoile acestuia. Cel mic este incepator? Ar fi fericit sa se amestece cu alti copii sau are, de obicei, nevoie de ceva mai mult timp pentru a se adapta unei situatii noi? In special pentru copiii mici, specialistii recomanda cursurile de grup, deoarece micutii vor avea parte de distractie in timp ce invata sa schieze impreuna cu alti copii de varsta lor. Un lucru este sigur: nu se vor plictisi niciodata in lectiile de grup.

In cat timp invata cei mici sa schieze?

Acestia au nevoie de ceva timp pentru a invata sa schieze in moduri diferite si in ritmul propriu. Potrivit experientelor instructurilor, majoritatea copiilor se simt destul de siguri pe schiuri dupa 3-4 zile de lectii de schi (de 3 ore).

Riscuri ale practicarii schiului

Principalele pericole ale schiului sunt:

  • Impactul cu stancile, copacii sau alti oameni
  • Coliziunea cu un alt schior sau snowboarder
  • Cazaturile si, implicit, loviturile la cap, fracturarea unui os sau rasucirea unei articulatii
  • Arsurile solare puternice
  • Orbirea produsa de zapada
  • Avalansele
  • Hipotermia
  • Degeraturile

Cum poti evita pericolele in timp ce schiezi

Exista o multime de modalitati de a ramane in siguranta pe munte.

Poarta casca

Purtarea unei casti este o alegere inteligenta, deoarece studiile arata ca leziunile la cap s-au redus cu 30-50% datorita acestei masuri.

Nu te opri niciodata in locuri in care alti schiori nu te pot vedea

Schiorii avansati se misca cu viteza si pot reactiona foarte bine la miscarile schiorilor lenti, insa nu mereu exista suficient timp pentru a reactiona. Daca ei nu te pot vedea, impactul este greu, daca nu imposibil, de evitat.

Opreste-te pe marginea partiilor numai atunci cand exista o vizibilitate clara a traficului.

Invata sa-ti controlezi viteza

Controlarea vitezei este o abilitate esentiala si daca nu inveti cum sa incetinesti si sa accelerezi in functie de situatie, poti reprezenta un pericol pentru tine si pentru ceilalti.

Invata sa franezi

Invata sa te opresti inainte de a merge pe o partie mai abrupta. Este primul lucru pe care ar trebui sa-l inveti pentru a ramane in siguranta si pentru a schia cu placere.

Evita sa schiezi prea aproape de copaci

Aventureaza-te in afara partiei doar atunci cand stii ca esti un schior bun si ai incredere in calitatile tale. Nu schia niciodata prea aproape de copaci, deoarece riscul de accidentare si chiar de moarte este mare.

 

Referinte:

  1. https://www.healthfitnessrevolution.com/top-10-health-benefits-skiing/
  2. https://www.besthealthmag.ca/best-you/fitness/10-health-benefits-of-skiing/
  3. https://www.unh.edu/healthyunh/blog/2013/01/benefits-skiing
  4. https://flyerdiaries.com/ski-tips/the-health-benefits-of-skiing/
  5. https://www.checkyeti.com/blog/en/how-kids-learn-to-ski-6-tips-tricks
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma