Tulburarea de somatizare se manifesta prin aparitia unor simptome fizice care nu pot fi explicate sau atribuite unor boli fizice sau tulburari psihice. De ce apare aceasta tulburare, cum se manifesta si cum poate fi tratata aflati din acest articol.

Cuprins:

1. Ce este tulburarea de somatizare?
2. Cauze si factori de risc
3. Care sunt simptomele somatizarii?
4. Diagnosticul in tulburarile de somatizare
5. Cum se trateaza tulburarea de somatizare?
6. Complicatii si consecinte ale somatizarii
7. Metode de prevenire

Ce este tulburarea de somatizare?

Persoanele cu tulburare de somatizare prezinta unul sau mai multe simptome fizice (somatice), dar care nu pot fi explicate de o boala fizica sau de un mecanism patofiziologic. Simptomele dureaza de o perioada mai lunga de 6 luni. Varietatea acestor manifestari este foarte mare; acestea pot include dureri, palpitatii, oboseala, dificultati de respiratie, slabiciune musculara, probleme gastrointestinale si altele. Aceste simptome sunt reale, iar faptul ca nu pot fi explicate, oricate analize si teste realizeaza, fac de obicei situatia si mai dificila pentru persoanele in cauza.

Aceste simptome fizice afecteaza viata, atat in mod direct, prin disconfortul fizic pe care il creeaza, dar si prin gandurile si trairile emotionale care se asociaza acestor simptome somatice.

O persoana cu tulburare de somatizare poate avea si simptome depresive sau de anxietate, poate ajunge sa apeleze la alcool sau alte substante pentru a gestiona stresul.

Somatizarea se refera la manifestarea unei suferinte sau a unui disconfort emotional sub forma unor simptome fizice, care nu au alte explicatii fizice (biologice). Somatizarea poate aparea si in situatia in care persoana sufera de o boala fizica, insa simptomele si manifestarile acesteia si suferinta pe care o provoaca sunt resimtite disproportionat fata de manifestarea acelei patologii in general.

Tulburarea de somatizare in DSM-5

In editia anterioara a DSM (Manualul de diagnostic si clasificare statistica a tulburarilor mintale) categoria de diagnostic in care era incadrata tulburarea de somatizare era a tulburarilor somatoforme. In ultima editie (a cincea), clasa de tulburari a fost numita Simptome somatice si tulburari inrudite. Din aceasta categorie face parte si tulburarea de somatizare.

Tulburarea de somatizare versus anxietatea de sanatate

Persoanele cu anxietate de sanatate (denumirea noua pentru hipocondrie) sunt extrem de preocupate de riscul de a se imbolnavi si se ingrijoreaza constant in legatura cu starea lor de sanatate. De aceea, se verifica des in cautarea unor semne de boala, merg frecvent la medic sau isi fac des analize medicale. Insa, spre deosebire de tulburarea de somatizare, in anxietatea de sanatate nu apar simptome fizice (somatice).

Cauze si factori de risc

Initial se considera ca tulburarea de somatizare apare atunci cand persoanele se confrunta cu un nivel prea mare de stres psihologic. In prezent, explicatia este ca aceste persoane au o sensibilitate mult mai ridicata la modificarile care au loc in corp, ceea ce le face mai susceptibile la a experimenta disconfort si durere. De exemplu, o indigestie poate fi resimtita mult mai amplificat de o persoana cu o astfel de sensibilitate decat alte persoane.

Un alt exemplu simplu este modul individual in care fiecare persoana percepe iuteala unui ardei. Acelasi ardei iute poate fi perceput ca fiind gustos, in timp ce pentru o alta persoana experienta gustarii acelui ardei sa ii provoace durere.

Se presupune ca persoanele cu tulburarea de somatizare percep senzatiile corporale intr-un mod diferit decat o fac ceilalti. Stresul, traumele, un stil de viata haotic, un istoric de abuz de alcool sau droguri pot contribui la aparitia acestei tulburari.

Care sunt simptomele somatizarii?

Simptomele in tulburarea de somatizare apar pana la varsta de 30 de ani. Varietatea acestor manifestari este foarte mare, putand aparea aproape peste tot la nivelul corpului. O persoana cu tulburare de somatizare poate experimenta dureri de mai multe tipuri, probleme gastrointestinale, oboseala, simptome sexuale. Desi acestea sunt cronice, localizarea, tipul si severitatea simptomelor se pot modifica pe parcursul timpului. De obicei, durerea este cea care nu se modifica. De altfel, durerea este si cel mai comun simptom in tulburarea de somatizare.

Tulburarea de somatizare prezinta si simptome la nivel cognitiv si emotional, care apar ca raspuns la manifestarile fizice. Acestea includ: ganduri persistente si ruminatii legate de simptomele fizice, ingrijorare; uneori, pot aparea chiar ganduri catastrofice legate de moarte; anxietate; timp si energie excesive investite in ingrijorarile legate de sanatate, frustrare, deprimare etc.

Severitatea tulburarii de somatizare

Prezenta acestor simptome cognitive este un element important pentru diagnostic. De asemenea, severitatea tulburarii este stabilita in functie de frecventa acestor simptome cognitive:

  • tulburare usoara – daca e prezent un singur simptom cognitiv legat de simptomele fizice (de exemplu, ruminatia);
  • tulburare moderata – daca sunt prezente doua sau mai multe simptome cognitive (de exemplu, ruminatiile si anxietatea);
  • tulburare severa – daca sunt prezente doua sau mai multe simptome cognitive alaturi de simptome fizice sau un simptom fizic sever (cum ar fi durerea intensa).

Diagnosticul in tulburarile de somatizare

Diagnosticul acestei tulburari este dificil de stabilit. Pe de o parte, simptomele se pot modifica in timp si nu au o explicatie pentru care apar. Pe de alta parte, persoanele cu astfel de acuze merg de obicei la medici si fac o serie de analize medicale, in speranta de a descoperi boala de care sufera. Mai putin se indreapta catre un specialist in sanatatea mintala pentru a primi sprijin si ajutor.

Pentru evaluarea tulburarilor somatoforme este necesara o echipa multidisciplinara. In mod ideal, medicul curant caruia i se adreseaza persoana colaboreaza cu un medic psihiatru, astfel incat pacientul sa aiba o experienta cat mai putin dificila. In primul rand este important sa fie excluse posibilele boli organice sau mecanisme fiziologice care pot cauza simptomele. Apoi se suspecteaza cauze psihologice atunci cand simptomele somatice pe care le acuza persoana nu pot fi atribuite unor cauze/explicatii organice sau afectiuni fizice.

Diagnosticul tulburarii de somatizare nu se pune doar pe baza unor simptome fizice pentru care nu se gaseste o cauza, respectiv afectiune fizica care sa le provoace. Foarte mult conteaza cat de mult gandurile, emotiile si comportamentele legate de aceste simptome sunt exagerate sau disproportionale comparativ cu simptomele.

Tulburarea de somatizare – criterii de diagnostic

Pentru stabilirea diagnosticului, se au in vedere o serie de criterii:

A. Unul sau mai multe simptome fizice care provoaca disconfort sau care afecteaza functionalitatea persoanei in viata de zi cu zi.

B. Ganduri excesive, emotii sau comportamente care apar in legatura cu simptomele fizice sau ingrijorari legate de starea de sanatate, cu cel putin una dintre aceste caracteristici:

  • ganduri frecvente exagerate in comparatie cu severitatea simptomelor;
  • nivel ridicat de anxietate in legatura cu sanatatea sau simptomele;
  • timp si energie excesive dedicate simptomelor si grijilor legate de sanatate.

C. Cel putin unul dintre simptome este prezent in mod constant, desi pot aparea diverse manifestari care pot aparea si disparea. Aceste simptome fizice sunt prezente pe o perioada de cel putin 6 luni.

Cum se trateaza tulburarea de somatizare?

Tratamentul tulburarii de somatizare are ca scop sa ajute persoana sa isi gestioneze simptomele (fizice si cognitive, respectiv emotionale) si sa poata functiona cat mai normal posibil.

Tratamentul vizeaza ameliorarea simptomelor cognitive si emotionale si invatarea de catre persoana in cauza cum sa gestioneze mai usor simptomele somatice. Psihoterapia este foarte utila in acest sens. De asemenea, daca persoana se confrunta cu depresie sau anxietate, si acestea vor fi vizate de psihoterapie.

Tratamentul medicamentos poate ajuta, de asemenea, in ameliorarea simptomelor depresive si anxioase.

Complicatii si consecinte ale somatizarii

Tulburarea de somatizare afecteaza, de obicei, functionalitatea persoanelor in viata de zi cu zi, impiedicandu-le sa se bucure de viata.

Pentru cineva cu tulburare de somatizare poate fi foarte greu sa accepte si sa inteleaga ca acuzele ei nu au o explicatie fizica si ca ingrijorarile sale legate de sanatate ar putea fi excesive. Ea poate continua sa se teama si sa se ingrijoreze, chiar si atunci cand medicii si analizele ii arata ca nu sufera de o boala grava sau ca nu exista cauze organice care sa ii explice simptomele.

Tulburarea de somatizare este o tulburare cronica, in sensul ca ameliorarea simptomelor vine din modul in care persoanele invata sa le gestioneze si sa le faca fata, in special durerilor.

Metode de prevenire

Tulburarea de somatizare nu poate fi prevenita, avand in vedere ca se cunosc putine informatii despre cauze si mecanismele prin care se dezvolta aceasta tulburare. Insa un diagnostic corect si stabilit destul de aproape de debut poate scuti persoana in cauza de analize si consultatii foarte multe, in incercarea ei de a gasi cauzele simptomelor.

Referinte:

(1) What Is Somatic Symptom Disorder? – https://www.psychiatry.org/patients-families/somatic-symptom-disorder/what-is-somatic-symptom-disorder
(2) DSM-IV to DSM-5 Somatic Symptom Disorder Comparison – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK519704/table/ch3.t31/
(3) Somatic Symptom Disorder – https://www.health.harvard.edu/a_to_z/somatic-symptom-disorder-a-to-z
(4) Somatic Symptom Disorder – https://www.aafp.org/afp/2016/0101/p49.html

Costin Oana

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala. Este preocupata de sanatatea mentala, de starea de bine si de sanatate in general. Considera ca informarea corecta, din surse credibile si bazate pe dovezi stiintifice, este esentiala in luarea deciziilor in aceste arii. A inceput sa scrie articole de informare medicala colaborand cu Romedic.ro, iar acum continua aceasta activitate cu SfaturiMedicale.ro si mamisicopilul.ro.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma