Trusa de prim ajutor bine aprovizionata va poate ajuta sa gestionati eficient eventualele accidente si urgente medicale. Afla din materialul urmator tot ce trebuie sa stii despre trusa de prim ajutor.
Aproape toata lumea ar putea fi nevoita sa foloseasca o trusa sanitara de prim ajutor la un moment dat in timpul vietii. De aceea, e bine sa va faceti timp pentru a pregati trusa medicala pentru acasa si de calatorie atat de necesara pentru siguranta familiei. Trusele de prim ajutor pot contine elemente de baza sau pot fi extrem de cuprinzatoare. Lucrurile de care aveti nevoie depind de pregatirea medicala si de distanta de primul punct medical. Trusele de prim ajutor gata pregatite sunt disponibile in magazine specializate sau farmacii, insa este usor sa va faceti singur o astfel de trusa de prim ajutor.
Un kit de prim ajutor bine aprovizionat va poate ajuta sa gestionati in mod eficient eventualele accidente si urgente medicale. Pastrati cel putin o trusa de prim ajutor in casa si una in masina. Tineti-va aceste kit-uri intr-un loc usor de accesat, dar departe de copii. De asemenea, copiii suficient de mari trebuie sa inteleaga foarte bine scopul truselor inainte de a afla unde sunt depozitate.
Trusele de prim ajutor pot fi asamblate in aproape orice tip de recipient sau container. Acest lucru depinde daca produsele sunt comercializate sau asamblate de o persoana. Trusele standard vin adesea in cutii de plastic rezistente, pungi din tesatura sau in dulapuri montate pe perete. Tipul si dimensiunea recipientului va varia in functie de scopul trusei. De exemplu, unele pot fi de forma unui portofel, iar altele pot fi de dimensiunea unei cutii mai mari.
Se recomanda ca toate trusele de prim ajutor sa fie stocate intr-un recipient curat, impermeabil, pentru a mentine continutul in siguranta si intr-un mediu aseptic. Kit-urile trebuie de asemenea verificate in mod regulat si reasamblate in cazul in care elementele sunt deteriorate sau au expirat.
Puteti cumpara un kit trusa prim ajutor de la o multime de farmacii sau o puteti incropi de unul singur acasa.
De asemenea, trusa de prim ajutor poate fi adaptata in functie de activitatile si nevoile detinatorului. O mini trusa de prim ajutor trebuie sa contina urmatoarele:
Pentru a fi pregatiti de eventualele situatii de urgenta, este nevoie sa aveti bine pus la punct un kit de prim ajutor bine aprovizionat si gata de utilizare. Este, de asemenea, extrem de util sa aveti unul pregatit si in masina. Puteti asista la un meci de fotbal al copilului cand acesta sufera o accidentare sportiva usoara. Sau familia poate fi implicata intr-un accident de masina, iar trusa poate fi benefica pentru acordarea primului ajutor. Puteti gasi truse de prim ajutor pentru masina deja ambalate, dar probabil ca va va costa mai putin sa o realizati de unii singuri. De asemenea, in acest fel, o puteti personaliza pentru a satisface nevoile specifice ale familiei.
Cautati mai degraba o cutie sau o ladita decat o geanta, pentru ca aceasta poate fi usor strivita atunci cand sta in masina. Cand cumparati cutia de prim ajutor, cautati una care este livrata cu compartimente interioare transparente, astfel incat sa aveti o vedere clara a articolelor din interior. Cautati o cutie usoara cu manere si nu o inchideti niciodata cu lacat pentru ca va trebui sa ajungeti rapid la ea in caz de urgenta.
Iata o lista cu toate elementele de baza pe care trebuie sa le pastrati intotdeauna bine aprovizionate in trusa de prim ajutor a masinii:
Daca urmeaza sa calatoriti in aer liber, ar trebui sa aveti intotdeauna la indemana fie un kit de prim ajutor preambalat, fie o trusa de prim ajutor pe care o puteti crea de unii singuri. De asemenea, este foarte important sa stiti cum sa folositi articolele dintr-o trusa de prim-ajutor.
Lista pe care am redat-o mai jos este un bun punct de plecare. De asemenea, ea include elemente esentiale de urgenta pe care le puteti transporta separat de acest kit. In plus, va trebui sa includeti toate medicamente eliberate pe baza de reteta de care are nevoie grupul, precum si consumabile suplimentare de care aveti nevoie pentru locul in care mergeti si pentru cat timp veti fi plecati.
In zona temperata in care traim, sunt doua anotimpuri in care starea de sanatate ne poate fi afectata: vara, prin hipertermie si iarna, prin hipotermie.
Cauzele hipotermiei sunt multiple: probleme de circulatie, consumul de medicamente (beta-blocantii folositi de hipertensivi), alcoolul si tutunul care reduc circulatia periferica, drogurile care produc tulburari mentale etc. Degeraturile usoare afecteaza tesuturile superficiale si mai putin pe cele profunde. Degeraturile grave afecteaza straturile ale pielii si tesuturile, chiar pana la os, cu senzatie de durere, inflamatii, zona afectata este palida-cenusie, iar in cazuri grave, necroza pana la amputarea extremitatilor afectate.
Un alt factor este temperatura de – 10°C. Factorul de ger ajunge la -30°C. Pentru cei care au suferit in trecut de degeraturi, riscul este mai mare decat pentru ceilalti.
In cazul in care cel afectat de inghet este insotit de cel putin inca doua persoane (niciodata solitar!), se va acorda imediat primul-ajutor de catre coechipierii care se afla departe de cabana sau de Salvamont. Prima masura este aceea de a-l transporta pe cel afectat intr-un loc adapostit natural, stanca, pestera, in zona mai joasa impadurita sau cort.
Renuntati la procesul gresit practicat de unii prin frecare cu zapada. Zona degerata trebuie incalzita, nu racita. Frecarea cu zapada produce leziuni care se pot infecta. Nici incalzirea in apropierea focului nu este recomandata.
Incalzirea lenta se realizeaza prin punerea degetelor la subsuoara sau intre palme, sau cu protectia partenerului de drum cu mainile mai calde, cu masaj usor, bland. In cazul in care, in adapostul improvizat, aveti posibilitatea de incalzire a apei, cufundati partile afectate (extremitatile) in apa calduta ce nu trebuie sa depaseasca 40-42°C. Oferiti paturi, sac de dormit si lichide calde nealcoolice.
Orice om care face excursii in timpul iernii trebuie sa aiba in rucsac o mica trusa de prim-ajutor, pe langa imbracaminte de schimb si hrana.
Trusa de prim-ajutor cuprinde:
Toate acestea sunt utile dupa ce persoana afectata a fost transportata la cabana, pana vin serviciile de prim-ajutor.
Restabilirea este de domeniul asistentei medicale de urgenta.
Nu exista niciodata un moment si un loc bun pentru a va rani, dar atunci cand ajutorul nu este la indemana, un kit de prim ajutor este este solutia optima. Nu puteti conta intotdeauna pe ajutorul celorlalti, de aceea este bine sa fiti pregatiti.
Infricosator, dar adevarat. Daca pierderile de sange sunt mari in urma accidentarii, aveti la dispozitie doar cateva secunde pretioase pentru a face rost de materialele necesare pentru a opri sangerarea. Tineti aproape o trusa de prim ajutor pentru a fi in siguranta pana la sosirea ajutoarelor.
Verificati lunar trusa de prim ajutor pentru a va asigura ca este gata de utilizare atunci cand apare un eveniment neasteptat.
O trusa de prim ajutor ofera un ajutor temporar pana cand puteti solicita asistenta medicala de urgenta.
Cu cat asteptati mai mult tratament, cu atat vatamarea poate fi mai grava. Tratamentul imediat poate reduce riscul.
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…