Trigliceride – Ce sunt trigliceridele si care sunt cauzele pentru cresterea lor? De ce un nivel crescut de trigliceride reprezinta un pericol pentru sanatate? Care sunt solutiile pentru reducerea trigliceridelor?
1. Ce sunt trigliceridele?
2. Masurarea nivelului de trigliceride
3. De ce e importanta testarea lor?
4. Cauze pentru trigliceride crescute
5. Reducerea trigliceridelor (stil de viata)
6. Medicamente pentru trigliceride marite
Trigliceridele sunt principala forma de grasime stocata in organism. Acestea provin din dieta noastra, din carne, uleiuri si lapte, iar unele sunt produse de ficat. Ca si colesterolul, trigliceridele sunt un tip de lipide necesare organismului pentru a functiona corespunzator. Trigliceridele sunt necesare pentru sanatate, dar in cantitati excesive, ele pot fi daunatoare si pot creste riscul de boli de inima. De aceea, nivelul lor poate fi o masura importanta a sanatatii metabolice.
Grasimile trans, precum margarina, si grasimile saturate precum carnea rosie si unele produse lactate cu continut mare de grasimi pot creste nivelul trigliceridelor mai mult decat grasimile nesaturate, ca cele din avocado, fructe oleaginoase si produse lactate cu continut scazut de grasimi.
Trigliceridele si colesterolul sunt substante grase cunoscute sub numele de lipide. Colesterolul este o substanta cerata, inodora produsa de ficat, care este o parte esentiala a peretilor celulelor si a nervilor. Colesterolul joaca, de asemenea, un rol important in functiile organismului, cum ar fi digestia si productia de hormoni. In plus fata de a fi produs de organism, colesterolul provine si din alimentele pe care le mancam. Colesterolul pur nu se poate dizolva in sange. Prin urmare, ficatul uneste colesterolul cu trigliceride si proteine in substante numiti lipoproteine.
Lipoproteinele permit circulatia acestui amestec de grasimi in diferite regiuni din organism.
Nivelul de trigliceride se poate determina printr-un simplu test de sange. Acestea sunt de obicei masurate ori de cate ori medicul efectueaza un test de sange numit profil lipidic, care masoara nivelul colesterolului total, nivelul de HDL colesterol, nivelul de LDL colesterol si nivelul trigliceridelor.
Este normal ca nivelul de trigliceride sa fie ridicat dupa ce mancati. Din acest motiv, medicii recomanda sa asteptati 12 ore dupa consumul de alimente sau de bauturi pentru a verifica nivelul trigliceridelor. Alti factori care pot afecta rezultatele testului includ nivelul de alcool din sange, ciclul menstrual, exercitiile fizice recente si perioada din zi.
Nivelul trigliceridelor din organism este un bun indicator al sanatatii. Nivelurile ridicate de trigliceride (cunoscute de medici ca hipertrigliceridemie) sunt asociate cu un risc crescut de afectiuni cardiace, accident vascular cerebral, diabet, boala hepatica si sindrom metabolic (o afectiune care creste riscul bolilor cardiovasculare si este asociata cu hipertensiune arteriala si glicemie crescuta).
Trigliceridele sunt asociate cu ateroscleroza – acumularea de tesut adipos (placa de aterom) in peretii arterelor, care poate duce la boala coronariana (care poate provoaca angina pectorala si atac de cord) si accident vascular cerebral. Din pacate, valorile crescute ale trigliceridelor merg adesea mana in mana cu nivelurile scazute ale colesterolului HDL – asa-numitul „colesterol bun”, ceea ce creste riscul unei persoane de a suferi de boli cardiovasculare.
Nivelurile foarte ridicate de trigliceride (peste 10 mmol / l) sunt asociate si cu riscul unui atac de pancreatita acuta – aparitia brusca a inflamatiei pancreasului, care este foarte dureroasa si uneori letala.
Nivelurile ridicate de trigliceride sunt ingrijoratoare, deoarece cresc riscul de infarct miocardic si accident vascular cerebral. Cresterea trigliceridelor poate provoca inflamarea pancreasului (numita pancreatita), care poate fi foarte grava si chiar pune in pericol viata. Exista o legatura intre nivelurile ridicate de trigliceride si un risc crescut de aparitie a bolilor de inima.
Sindromul metabolic, care reprezinta un grup de factori de risc atat pentru boala cardiovasculara, cat si pentru diabet, include un nivel ridicat al trigliceridelor ca unul dintre factorii sai. Persoanele cu niveluri foarte ridicate sunt expuse riscului de pancreatita. Aceasta inflamatie a pancreasului poate duce la afectiuni digestive si la dureri de stomac si, eventual, la diabet.
Trigliceridele pot fi ridicate din cauze primare sau secundare, explicate mai jos.
Cauzele primare se refera la o problema genetica mostenita ce determina cresterea nivelului trigliceridelor. Cauzele primare includ afectiuni mostenite, cum ar fi hipertrigliceridemia familiala, hiperlipidemia combinata familiala (FCH) si hiperlipidemia de tip 3 in care sunt crescute atat trigliceridele, cat si colesterolul.
Cauzele secundare se refera la multe alte influente asupra nivelurilor de trigliceride care includ dieta si stilul nostru de viata, anumite afectiuni medicale, medicamente, astfel ca este foarte important ca medicii sa investigheze toate aceste cauze potentiale.
Cauzele secundare includ un stil de viata sedentar / lipsa activitatii fizice, o dieta nesanatoasa, in special dietele bogate in grasimi saturate, zaharuri adaugate. Includ si alcoolul, si unii oameni pot fi foarte sensibili chiar si la cantitati mici care pot creste semnificativ nivelul trigliceridelor. Conditiile medicale care pot afecta nivelurile de trigliceride includ boala renala, boala hepatica, guta, sarcina si tiroida subactiva. Medicamentele care pot afecta nivelurile de trigliceride includ unele diuretice, steroizi, terapie estrogenica orala, retinoizi si medicamente retrovirale.
Cea mai buna modalitate de scadere a trigliceridelor se face prin alegerea unui stil de viata sanatos, care poate reduce nivelul trigliceridelor la jumatate! Asta inseamna ca reducerea trigliceridelor tine in mare parte de ceea ce facem noi. Stilul de viata sanatos este esential pentru reducerea trigliceridelor:
Efectuati cel putin 30 de minute de activitate fizica in majoritatea sau in toate zilele saptamanii. Exercitiile regulate pot scadea trigliceridele si cresc colesterolul „bun”. Incercati sa incorporati mai multa activitate fizica in sarcinile zilnice – de exemplu, urcati scarile la serviciu sau faceti o plimbare in timpul pauzelor. Sportul este, de asemenea, o parte importanta a mentinerii greutatii sub control.
Din cauza relatiei dintre cresterea greutatii si trigliceride marite, reducerea caloriilor si scaderea in greutate pot avea un impact major asupra nivelurilor de trigliceride.
Carbohidratii simpli, cum ar fi zaharul si alimentele facute cu faina alba sau fructoza, pot creste trigliceridele. Se recomanda ca doar 5% din totalul caloriilor zilnice sa provina din zaharuri adaugate. Asta inseamna ca nu mai mult de 150 g (9 lingurite) pentru barbati si 100 g (6 lingurite) pentru femei pe zi. Deoarece cele mai mari surse de zahar din alimentatie sunt sucurile si alte bauturi indulcite cu zahar, o modalitate de a reduce aportul de zahar este de a limita consumul de sucuri.
In loc sa consumati zahar si alti carbohidrati rafinati, concentrati-va pe mai multe alimente bogate in fibre, cum ar fi legumele, fructele si cerealele integrale.
Grasimile saturate gasite in carne trebuie inlocuite in mare parte cu grasimi gasite in plante, cum ar fi uleiurile de masline si canola. In loc de carne rosie, incercati sa consumati mai mult peste bogate in acizi grasi Omega-3 – cum ar fi macrou sau somon. Evitati grasimile trans sau alimentele cu uleiuri sau grasimi hidrogenate. Se recomanda ca pentru persoanele cu trigliceride ridicate grasimile sa reprezinta maximum 25 -35% din totalul de calorii zilnice. Inlocuirea produselor lactate obisnuite cu cele marcate ca avand „continut scazut de grasimi” poate ajuta la scaderea nivelului de trigliceride.
Pestele gras cum ar fi somonul, heringul, sardinele, pastravul si tonul albastru este bogat in acizi grasi omega-3 – un tip de grasime care este de fapt buna pentru sanatate. Se recomanda sa mancati peste gras de cel putin doua ori pe saptamana.
Alcoolul are un continut ridicat de calorii si zahar si are un efect deosebit de puternic asupra trigliceridelor. Daca aveti hipertrigliceridemie severa, evitati sa beti alcool.
Daca modificarile stilului de viata nu sunt suficiente pentru a controla trigliceridele marite, medicul poate recomanda o serie de medicamente:
Aceste medicamente care scad colesterolul pot fi recomandate daca aveti, de asemenea, un numar scazut de colesterol sau un istoric de artere blocate sau de diabet. Statinele sunt bine cunoscute pentru abilitatile lor de scadere a colesterolului. Aceste medicamente includ atorvastatina si simvastatina. Statinele interfera cu productia de colesterol LDL in ficat si cresc nivelul de colesterol HDL. Acestea sunt in mod obisnuit prescrise pentru persoanele cu niveluri ridicate de colesterol LDL. Desi sunt relativ sigure pentru majoritatea oamenilor, durerea musculara este un efect secundar comun.
Medicamentele cu acid fibric si derivati, cum ar fi fenofibratul si gemfibrozil, pot reduce nivelul trigliceridelor. Acestea nu sunt utilizate daca aveti o boala renala sau hepatica severa. Astfel de medicamente sunt derivati ai acidului fibric. Acestea sunt in mod obisnuit prescrise persoanelor cu niveluri foarte ridicate ale trigliceridelor – mai mult de 500 mg / dl (5,7 mmol / l).
De asemenea, cunoscut sub numele de acizi grasi omega-3, uleiul de peste poate ajuta la scaderea trigliceridelor. Medicamentele pe baza de prescriptie cu ulei de peste contin acizi grasi mai activi decat multe suplimente fara prescriptie medicala. Uleiul de peste consumat in cantitati mari poate interfera cu coagularea sangelui, deci discutati cu medicul inainte de a lua orice suplimente de acest tip. In doze mari, ele pot ajuta la scaderea nivelului trigliceridelor.
Niacina, denumita uneori acid nicotinic, poate reduce trigliceridele si colesterolul LDL. Discutati cu medicul inainte de a lua niacina, deoarece poate interactiona cu alte medicamente si poate provoca reactii adverse semnificative. Niacina este, de asemenea, cunoscuta sub numele de vitamina B3.
Referinte:
(1) Triglycerides: Why do they matter?, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/in-depth/triglycerides/art-20048186
(2) What Are Triglycerides?, link: https://www.livescience.com/54151-triglycerides.html
(3) Triglycerides, link: https://www.healthnavigator.org.nz/health-a-z/t/triglycerides/
(4) Triglycerides & Heart Health, link: https://my.clevelandclinic.org/health/articles/17583-triglycerides–heart-health
(5) High Triglycerides: What You Need to Know, link: https://www.webmd.com/cholesterol-management/high-triglycerides-what-you-need-to-know#1
(6) 13 Simple Ways to Lower Your Triglycerides, link: https://www.healthline.com/nutrition/13-ways-to-lower-triglycerides
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…