Tiroidita autoimuna Hashimoto este o afectiune in care sistemul imunitar ataca celulele tiroidei. Iata care sunt cauzele, factorii de risc, simptomele si ce presupune tratamentul.

Cuprins:

1. Ce este tiroidita autoimuna Hashimoto?
2. Simptome
3. Cauze si factori de risc
4. Complicatii
5. Diagnostic tiroidita autoimuna Hashimoto
6. Tratament

Ce este tiroidita autoimuna Hashimoto?

Tiroidita autoimuna mai este numita si tiroidita Hashimoto sau tiroidita limfocitara cronica autoimuna. Este cea mai frecventa cauza de hipotiroidism (tiroida subactiva).

Tiroida elibereaza hormoni care regleaza metabolismul, temperatura corpului, forta musculara si multe alte functii ale corpului. La persoanele cu tiroidita Hashimoto, sistemul imunitar produce anticorpi care ataca glanda tiroida. Acest lucru va deteriora glanda tiroida, care nu mai produce suficient hormon tiroidian. Tiroidita Hashimoto duce adesea la hipotiroidism. Hipotiroidismul, atunci cand este sever, poate duce la incetinirea metabolismului, ceea ce poate duce la cresterea in greutate, oboseala si alte simptome.

Tiroidita este o inflamatie a glandei tiroide si are etiologii multiple, inclusiv cronice (boala Graves si tiroidita Hashimoto), tiroidita tacuta sau subclinica, hipertiroidismul tranzitoriu, subacut si acut. Testele de laborator sunt utilizate pentru a diferentia tipul de boli autoimune tiroidiene de alte etiologii si includ hormonul stimulator tiroidian (TSH), urmat de tiroxina libera (FT4).

Exista doua tipuri principale de tulburari tiroidiene: hipertiroidism si hipotiroidism.

Hipertiroidismul sau tiroida hiperactiva

In hipertiroidism, organismul produce prea mult hormon tiroidian. Boala Graves este cea mai frecventa cauza a unei tiroide hiperactive. In boala Graves, sistemul imunitar ataca glanda tiroida, ceea ce duce la o supraproductie a hormonilor tiroidieni.

Hipotiroidismul sau tiroida subactiva

In hipotiroidism, organismul nu produce suficient hormon tiroidian. Tiroidita Hashimoto este un tip de tiroidita in care sistemul imunitar ataca in mod eronat glanda tiroida.

Simptome

Este posibil sa nu apara deloc semne la inceput. Pe masura ce boala se agraveaza, tiroida poate deveni marita, o afectiune numita gusa tiroida. Partea din fata a gatului va fi mai umflata si ar putea face ca gatul sa se simta marit. In timp se ajunge la deteriorarea severa a tiroidei, care poate duce la hipotiroidism.

Simptomele pot include:

  • oboseala;
  • sensibilitate la frig;
  • constipatie;
  • marirea limbii;
  • piele uscata;
  • caderea parului;
  • crestere in greutate;
  • fata umflata;
  • tulburari musculare si dureri articulare;
  • depresie;
  • piele palida;
  • probleme de memorie;
  • menstruatii intense etc.

Tiroidita autoimuna Hashimoto progreseaza de obicei incet de-a lungul anilor si cauzeaza leziuni cronice ale tiroidei, ceea ce duce la o scadere a nivelurilor hormonului tiroidian in sange. Semnele si simptomele sunt in principal cele ale unei glande tiroide subacute (hipotiroidism).

Nu toata lumea cu hipotiroidism are acelasi set de simptome.

Ce este gusa tiroida?

O alta manifestare in caz de tiroidita autoimuna Hashimoto este gusa, care apare ca o umflare in partea din fata a gatului. Lipsa de iod este o cauza obisnuita de gusa in regiunile unde nu se aduce un nivel suficient de iod din dieta.

Cauze si factori de risc

Boala lui Hashimoto este considerata a fi o boala autoimuna. Celulele sistemului imunitar care protejeaza in mod normal organismul impotriva invadatorilor straini (cum ar fi bacteriile care cauzeaza boala si virusurile) ataca glanda tiroida. Conditia este, de asemenea, numita tiroidita Hashimoto, tiroidita limfocitara cronica sau tiroidita autoimuna. Nu se cunosc exact cauzele pentru care sistemul imunitar ataca glanda tiroida, dar ar putea fi vorba de defecte genetice, de un virus etc. O combinatie de factori – inclusiv ereditatea, sexul si varsta – pot determina probabilitatea de a dezvolta tulburarea.

Factori de risc

Tiroidita autoimuna Hashimoto tinde sa apara mai des la persoanele din urmatoarele grupuri:

  • gen feminin;
  • varsta mijlocie;
  • prezenta unei tulburari autoimune, cum ar fi lupusul, diabetul tip 1 sau artrita reumatoida;
  • istoric familial de tiroidita autoimuna;
  • expunerea anterioara la radiatii de mediu etc.

Complicatii

Lasata netratata, o glanda tiroida subactiva (hipotiroidism) cauzata de boala Hashimoto poate duce la o serie de probleme de sanatate:

  • Gusa – Stimularea constanta a tiroidei pentru a elibera mai multi hormoni poate determina cresterea glandei, o afectiune cunoscuta sub numele de gusa. Gusa poate afecta aspectul si poate interfera cu inghitirea sau respiratia.
  • Probleme cu inima – De asemenea, tiroidita autoimuna Hashimoto poate fi asociata cu un risc crescut de boala cardiaca, in primul rand din cauza faptului ca nivelurile ridicate de colesterol LDL pot aparea la persoanele cu glanda tiroida subactiva (hipotiroidism). Daca este lasat netratat, hipotiroidismul poate duce la o inima marita si, posibil, la insuficienta cardiaca.
  • Probleme de sanatate mintala – Depresia poate aparea devreme in boala Hashimoto si poate deveni mai severa in timp. Tiroidita autoimuna Hashimoto poate provoca, de asemenea, scaderea dorintei sexuale (libidoului) atat la barbati, cat si la femei si poate duce la incetinirea functiei psihice.
  • Mixedem – Aceasta conditie rara, care pune viata in pericol se poate dezvolta din cauza hipotiroidismului pe termen lung, ca urmare a bolii Hashimoto netratate. Semnele si simptomele sale includ somnolenta urmata de letargie profunda si inconstienta. O coma de mixedem poate fi declansata de expunerea la frig, sedative, infectii sau alti factori ce actioneaza asupra corpului.
  • Defecte la nastere – Bebelusii nascuti de mame care sufera de hipotiroidism netratat din cauza bolii Hashimoto pot avea un risc mai mare de defecte congenitale decat copiii nascuti de mame sanatoase.

Diagnostic tiroidita autoimuna Hashimoto

Pentru diagnostic se vor efectua teste de sange pentru a verifica nivelul hormonilor tiroidieni. De asemenea, testele depisteaza anticorpii anti-tiroperoxidaza (TPO). Se poate efectua si o ecografie tiroidiana pentru examinarea glandei.

Boala Hashimoto se poate manifesta in moduri diferite, iar simptomele timpurii pot fi nespecifice, astfel incat pacientii sunt uneori gresit diagnosticati. Conditiile care pot fi confundate cu tiroidita Hashimoto includ sindromul de oboseala cronica, depresia, fibromialgia, o tulburare de anxietate, sindromul premenstrual (PMS) si ciclotimia.

Tratament

Daca medicul diagnosticheaza tiroidita Hashimoto, dar nivelul hormonilor tiroidieni este normal si nu exista gusa, recomandarea obisnuita este monitorizarea vigilenta. Pacientii care necesita tratament, de obicei, trebuie sa fie tratati pe toata durata vietii. Tratamentul pentru boala Hashimoto poate include observarea si utilizarea medicamentelor. Daca nu exista nicio dovada de deficienta de hormoni si tiroida functioneaza normal, medicul va poate sugera o abordare de asteptare si monitorizare pasiva. Daca aveti nevoie de medicamente, este posibil sa aveti nevoie de ele pentru tot restul vietii.

Tratamentul hormonal sintetic

Pacientii cu gusa sau hipotiroidism vor avea nevoie de terapie de substitutie hormonala tiroidiana, de exemplu, levotiroxina. In mod normal, pacientul va lua o tableta de levotiroxina in fiecare zi, dar doza trebuie ajustata in functie de varsta, greutate, severitatea afectiunii, alte probleme de sanatate si de medicamente.

Persoanele cu boala cardiaca sau hipotiroidism sever vor incepe cu o doza mica, care creste treptat. Testele de laborator vor fi efectuate din cand in cand, pentru a vedea daca doza unui pacient are nevoie de ajustare, deoarece organismul uman este extrem de sensibil chiar la mici modificari ale nivelurilor hormonului tiroidian. Este posibil sa existe o cadere a parului in primele cateva luni de tratament, dar acest lucru este temporar.

Levotiroxina sintetica este identica cu tiroxina, versiunea naturala a acestui hormon produs de glanda tiroida. Medicamentul pe cale orala restabileste nivelurile adecvate de hormoni si inverseaza toate simptomele hipotiroidismului. Tratamentul cu levotiroxina este, de obicei, pe toata durata vietii, dar pentru ca doza de care aveti nevoie se poate schimba, medicul va verifica nivelul de TSH aproximativ la fiecare 12 luni.

Monitorizarea dozei

Pentru a determina initial doza corecta de levotiroxina, medicul va verifica in general nivelul de TSH dupa cateva saptamani de tratament. Cantitati excesive de hormoni tiroidieni pot accelera pierderea osoasa, ceea ce poate agrava osteoporoza sau poate creste riscul de aparitie a acestei boli. Tratamentul cu levotiroxina poate provoca, de asemenea, tulburari ale ritmului cardiac (aritmii). Daca aveti boala arteriala coronariana sau hipotiroidism sever, medicul poate incepe tratamentul cu o cantitate mai mica de medicamente si creste treptat doza.

Levotiroxina nu produce practic efecte secundare atunci cand este utilizata in doza corespunzatoare si este relativ ieftina. Daca schimbati marca, informati-va medicul pentru a va asigura ca inca mai beneficiati de doza corecta. De asemenea, nu sariti peste doze si nu intrerupeti administrarea medicamentului. Daca faceti acest lucru, semnele si simptomele vor reveni treptat.

Interactiuni cu alte substante

Anumite medicamente, suplimente si unele alimente pot afecta capacitatea organismului de a absorbi levotiroxina. Cu toate acestea, administrarea levotiroxinei cu 4 ore inainte sau dupa alte medicamente poate remedia problema. Discutati cu medicul daca in dieta aveti cantitati mari de produse din soia sau o dieta bogata in fibre.

Unele medicamente si suplimente pot interfera cu absorbtia levotiroxinei. Unele alimente pot afecta absorbtia, inclusiv produsele din soia sau alimentele cu foarte multe fibre. Medicamentele si suplimentele care pot afecta absorbtia levotiroxinei includ:

  • diluanti sangvini, cum ar fi warfarina;
  • medicamente care contin estrogen, cum ar fi pilulele contraceptive;
  • polistiren sulfonat de sodiu;
  • antiacide care contin hidroxid de aluminiu;
  • suplimentele de calciu;
  • suplimentele de fier si anumite multivitamine care contin fier;
  • unele medicamente care scad colesterolul, cum ar fi colestiramina.

Este nevoie de o combinatie de hormoni?

Levotiroxina este forma sintetica a T-4 naturala. T-4 este transformat in T-3 in organism. In timp ce majoritatea oamenilor sunt tratati cu succes numai cu levotiroxina, unii oameni nu se simt mult mai bine cu levotiroxina.

Majoritatea studiilor au aratat ca adaugarea de T-3 nu ofera niciun avantaj fata de tratamentul cu T-4 in monoterapie. Exista dovezi ca T-3 poate oferi beneficii pentru anumite subgrupuri de persoane, cum ar fi persoanele carora le-a fost eliminata chirurgical tiroida (tiroidectomie).

T-3 poate fi administrat singur sub forma de liotironina sau in combinatie cu T-4 sub forma de liotrix. Luarea unei combinatii T4 si T3 poate provoca un ritm cardiac mai rapid, anxietate si probleme de somn.

Dieta

Cercetarile nu sugereaza ca o anumita dieta poate vindeca sau preveni boala Hashimoto. Cu toate acestea, o boala autoimuna va aparea adesea alaturi de alta. Studiile sugereaza ca unii oameni pot avea hipotiroidie impreuna cu boala celiaca. Acest lucru sugereaza faptul ca evitarea glutenului poate aduce beneficii pentru un pacient cu hipotiroidie data de o afectiune autoimuna.

Unele cercetari sugereaza ca o dieta fara lactoza poate duce la o scadere semnificativa a nivelului sangvin al TSH.
Orice modificare a dietei sau utilizarea unui supliment, trebuie, totusi, sa fie discutata mai intai cu un medic.

Medicina alternativa

Tratamentul standard pentru boala Hashimoto este levotiroxina, forma sintetica a tiroxinei (T-4). Cu toate acestea, sunt disponibile extracte care contin hormon tiroidian derivat din glanda tiroida porcina.

Referinte:
(1) Hashimoto’s thyroiditis: What you need to know, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/266780.php
(2) Thyroid – Hashimoto’s disease, link: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/ConditionsAndTreatments/thyroid-hashimotos-disease
(3) Hashimoto Tyroiditis, link: https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/hashimotos-thyroiditis
(4) Hashimoto’s Disease, link: https://www.healthline.com/health/chronic-thyroiditis-hashimotos-disease#complications
(5) Hashimoto’s disease, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hashimotos-disease/diagnosis-treatment/drc-20351860

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma