Testul ELISA – ce este, ce boli detecteaza si cum se realizeaza

Testul ELISA a intrat in atentia publicului odata cu epidemia de coronavirus, cand a inceput sa fie folosit pentru a determina daca o persoana a intrat sau nu in contact cu virusul SARS-CoV-2. Aflati ce alte indicatii are testul ELISA, cum se realizeaza si ce rezultate se pot obtine.

Cuprins:

  1. Ce este testul ELISA?
  2. Boli ce pot fi depistate prin testul ELISA
  3. Cum se efectueaza testul ELISA?
  4. Rezultate test ELISA
  5. Unde se face si cat costa testul ELISA?

Ce este testul ELISA?

Testul ELISA – acronimul Enzyme Linked ImmunoSorbet Assay – este un test serologic destinat detectarii si/sau dozarii unor tipuri de anticorpi sau proteine prezente in sange in momentul in care organismul se confrunta cu o infectie. Se determina enzime care se ataseaza de anumiti compusi din sange pe care o boala infectioasa ii provoaca. Prin depistarea si cuantificarea enzimelor, se detecteaza raspunsul imun al organismului, nu se detecteaza virusul in sine.

In 1972-1974, cercetatorii P. Perlmann si E. Engvall au dezvoltat si perfectionat testul ELISA ca substitut pentru anumite teste imunologice si pentru testul Western-Blot de confirmare HIV.

Tipuri de teste ELISA

Test ELISA indirect – este cel mai utilizat si cel mai rapid test ELISA; ofera rezultate in cateva minute si detecteaza anticorpi IgG si IgM in sange.

Test ELISA direct – este un test realizat in transe (asa-numitul „test sandwich”); detecteaza antigenele (proteinele) virusului in sange.

Test ELISA de generatia a patra – teste combinate capabile sa detecteze atat anticorpii, cat si antigenele virusului. Se utilizeaza in principal in laboratoarele de analize pentru diagnosticul infectiei cu HIV, in scopul identificarii anticorpilor anti-HIV-1 si anti-HIV-2 si a antigenului P24.

Boli ce pot fi depistate prin testul ELISA

Testul ELISA este realizat in laboratoarele de analize atunci cand medicul recomanda un examen de sange pentru identificarea anticorpilor unei infectii sau a proteinelor unui virus. Acest tip de test este de referinta pentru depistarea HIV (virusul imunodeficientei umane), care determina SIDA (sindromul imunodeficientei umane dobandite). Dar poate fi utilizat si pentru alte boli infectioase si nu numai. Se aplica uneori pentru confirmarea sarcinii, iar alteori in diagnosticul unor alergii. Iata care sunt indicatiile testului ELISA.

Testul ELISA si HIV

Acesta este principalul test de depistare a bolii HIV/SIDA. Se bazeaza pe detectarea anticorpilor anti-HIV in sangele pacientului si a antigenului P24, specific virusului imunodeficientei umane. Testul permite identificarea urmelor infectiei in aproximativ 6 saptamani de la contaminare. Prin acest test, specialistii pun in evidenta prezenta virusului prin complementaritatea antigen-anticorp. Asadar, se cauta anticorpii specifici produsi de organism si indreptati catre HIV-1 sau HIV-2. Detectarea acestora semnaleaza seroconversia. Tehnica ELISA nu identifica virusul propriu-zis, ci reactia imunitara pe care acesta o induce.

Testul ELISA si Covid-19

In contextul pandemiei Covid-19, tehnica ELISA este utilizata pentru depistarea anticorpilor dezvoltati de pacient fata de virusul SARS-CoV-2. Daca anticorpii sunt prezenti, este foarte probabil ca persoana sa fi avut boala. Insa testul ELISA nu este validat de autoritati ca metoda de diagnostic a infectiei cu coronavirus. Principala tehnica de testare Covid-19, care confirma coronavirusul, ramane testul PCR – un test molecular de reactie in lant a polimerazei. Testarea PCR este folosita doar pentru cazurile active de Covid-19, nu arata daca o persoana a avut infectia. Acest lucru se poate afla printr-un test serologic de detectare a anticorpilor din sange: IgM si IgG. Anticorpii IgM apar in 7 zile de la infectare si dispar dupa 3-4 saptamani. Anticorpii IgG apar in 14 zile de la infectare si se mentin in timp.

Testul ELISA si boala Lyme

Boala Lyme (cauzata de muscatura de capusa) poate fi detectata prin testul ELISA, dar nu este suficient in protocolul de diagnostic al bolii. Procedeul ELISA trebuie completat prin testul Western-Blot. Acesta din urma este recunoscut la ora actuala ca test standard in diagnosticul bolii Lyme. In acest scop, sensibilitatea sa este de 100%, specificitatea de 92,5% si fiabilitatea de 99,5%, potrivit profesorului Ulrich de la Universitatea din Munchen, intr-un raport al Asociatiei Lyme fara Frontiere.

Testul ELISA si febra dengue

In detectarea febrei dengue se izoleaza antigenul NS1 (proteina virusului dengue) in sangele pacientilor suspecti. Se utilizeaza testul Elisa direct, in faza precoce a maladiei.

Testul ELISA si sarcina

In cazul sarcinii, metoda ELISA detecteaza prezenta unui hormon: gonadotropina corionica umana (HCG) in sarcina. Acest hormon este secretat doar de embrion si placenta, fiind detectabil atat in urina (printr-un test rapid de sarcina), cat si in sange.

Testul ELISA si alergiile

Alergiile pot face obiectul testelor ELISA. Sunt detectati anticorpi contra unui alergen, cum ar fi glutenul, acarienii sau polenul.

Cum se efectueaza testul ELISA?

Pentru efectuarea testului ELISA este nevoie de prelevarea unei probe de sange. In general, pacientul nu are nevoie de pregatire pentru un test ELISA. Proba de sange este transmisa unui laborator de analize medicale, unde un specialist in biochimie procedeaza la realizarea testului.

Probele recoltate de la pacient se pun in contact cu antigenele virale de laborator si se incubeaza. Daca in probele recoltate exista anticorpi specifici pentru antigenele virale, anticorpii se vor lega de antigenele virale. Formarea complexelor anticorp-antigen poate sa fie evidentiata cu ajutorul unor enzime anti -imunoglobuline. Intensitatea reactiei dintre complexul anticorp- antigen si enzima anti-globulina este masurata prin spectrofotometrie.

Determinarea anticorpilor prin tehnica ELISA are la baza o reactie antigen – anticorp specifica, determinand prezenta in sange a anticorpilor de tip IgG sau IgM dezvoltati de organism impotriva COVID-19. Pe baza masurarii densitatii optice in urma reactiei enzimatice specifice se interpreteaza rezultatul ca Negativ/ Pozitiv/ Echivoc. Rezultate Echivoce pot aparea in cazul rectiilor nespecifice antigen-anticorp frecvent intalnite in cazul infectiilor cu virusuri din genul Coronavirusuri altele decat COVID-19.

Rezultate test ELISA

Rezultatele sunt mentionate intr-un buletin de analize, care este transmis medicului. Exista sute de variante ale tehnicii ELISA. Rezultatele trebuie interpretate in functie de indicatia pentru care este facut testul. Insa, de obicei, un test ELISA poate avea rezultat pozitiv sau negativ. Un rezultat pozitiv evidentiaza anticorpii in sangele pacientului. Rareori se obtin rezultate fals negative sau fals pozitive la testul ELISA.

Daca vi s-a recomandat efectuarea unui test ELISA, discutati cu medicul despre interpretarea rezultatelor si ce aveti de facut in continuare in functie de rezultatele obtinute.

Testul ELISA nu prezinta riscuri, in majoritatea cazurilor. Singurele riscuri care pot aparea sunt cele legate de prelevarea probei de sange, de exemplu, spargerea vaselor de sange sau infectie in zona punctiei.

Fiabilitatea testului ELISA

Testele serologice de detectare a anticorpilor nu sunt atat de eficiente ca testele moleculare in detectarea unei boli in stadiul precoce, asa cum este Covid-19. Testele de anticorpi pot confirma daca pacientul a intrat sau nu in contact cu un virus si daca prezinta anticorpi.

Utilizarea testelor serologice este limitata de faptul ca in primele zile ale infectiei organismul de-abia incepe sa produca anticorpii, acestia nefiind detectabili. Totusi, in lupta cu infectia COVID-19, utilizarea testelor serologice complementar testarii RT-PCR se poate dovedi de ajutor. Testele RT-PCR sunt utile pentru a identifica prezenta virusului in timpul infectiei, dar nu pot stabili daca persoana a fost infectata si s-a recuperat. Testele serologice folosind tehnica ELISA sunt utile deoarece confirma persoanele care au fost expuse si au dezvoltat un raspuns imun protector.

Unde se face si cat costa testul ELISA?

Testul ELISA poate fi facut in orice laborator de analize din spitalele de stat sau private.

Test ELISA pret – costurile testelor serologice prin tehnica ELISA variaza in functie de indicatie si laborator. In spitalele de stat, pe baza biletului de trimitere de medicul specialist, testele sunt gratuite. In clinicile private, preturile pot fi aflate prin intermediul site-urile sau prin intermediul unui apel telefonic.

Referinte:

https://www.medicinenet.com/elisa_tests/article.htm

https://www.healthline.com/health/elisa#more-information-about-elisa

https://sante.journaldesfemmes.fr/fiches-anatomie-et-examens/2635525-tests-elisa-principe-indication-covid-19-vih-grossesse-allergie-fiabilite-prix-remboursement/

 

Steluta Indrei

Licentiata in Jurnalism, are o experienta profesionala de 17 ani in presa de sanatate. A scris la Jurnalul National, din 2003 pana in 2011, perioada in care a contribuit la realizarea Jurnalului de Sanatate, primul supliment de sanatate al unui cotidian central. Pasionata de domeniul medical si de un stil de viata sanatos, si-a continuat cariera ca redactor-sef la publicatia Doctorul Meu, dupa care a activat in cadrul redactiilor Adevarul, Ziarul de Sanatate, DC News si DC Medical. In prezent isi desfasoara activitatea publicistica pe site-urile Sfaturi Medicale si Mami si Copilul.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma