In sezonul alergiilor mai ales, este important sa recunoastem semnele de alergie si sa beneficiem de un diagnostic exact, pentru a putea gestiona corect problema. Testarea alergologica este utilizata pentru a ajuta la diagnosticarea alergiilor. Iata ce tipuri de astfel de teste exista si cand sunt indicate.
1. Ce este testarea alergologica?
2. Indicatiile testelor alergologice
3. Tipuri de teste alergologice
4. Cat de sigure sunt testele alergologice
5. Pregatirea pentru testarea alergologica
Testarea alergologica masoara modul in care o persoana reactioneaza la alergeni specifici, cum ar fi polenul, parul de animale, unele alimente – alergii alimentare, medicamente, nichel – alergia la nichel sau mucegaiuri – alergia la mucegai. Un test alergologic „pozitiv” inseamna ca o persoana are un anticorp specific la substanta testata. Asta inseamna adesea ca persoana este alergica la substanta, ceea ce inseamna ca va prezenta simptome atunci cand este expusa la alergen.
Cu toate acestea, un test alergologic pozitiv nu inseamna neaparat ca persoana este intr-adevar alergica la substanta – nu are simptome. O persoana poate avea un test de alergie pozitiv la parul de pisica, de exemplu, dar nu prezinta simptome cand sta langa pisici. In plus, o persoana poate avea mai multe teste de alergie pozitive la alimente, dar poate fi capabila sa manance acele alimente fara reactii relevante.
E necesar ca un alergolog sa interpreteze testele de alergie pe baza simptomelor. Se poate face testare pentru un alergen specific sau se recomanda paneluri: de exemplu, panel alergeni specifici (respiratori sau alimentari), paneluri mixte, paneluri alergeni pediatrici etc.
Alergenii sunt substante care pot provoca o reactie alergica. Exista trei tipuri principale de alergeni:
Alergia apare ca urmare a inflamatiei alergice in care sistemul imunitar al pacientului interactioneaza si determina eliberarea histaminei si a altor mediatori proinflamatori.
Cand simptomele recurente indica sensibilitate la anumite substante din mediu, testarea alergologica poate fi folosita pentru a identifica alergenii specifici la care apar reactiile. Persoana va fi expusa la cantitati mici de alergeni specifici pentru a determina care dintre acestia ar putea cauza o reactie sau un rezultat „pozitiv”. Testele de alergii sunt folosite si pentru a identifica alergenii care reactioneaza cu substantele asociate cu o serie de alergii in serul sangvin.
Rezultatele acestor teste pot ajuta pacientul sa evite expunerea la substanta respectiva si sa previna unele complicatii date de alergie – ca in caz de eczeme sau astm.
Principalele teste de alergii sunt testarea cutanata alergologica si testele de alergie sangvine (serologice).
Testarea cutanata pentru alergii este cea mai veche si mai fiabila forma de testare alergologica. Implica plasarea unor picaturi de lichid pe antebrat, picaturi ce contin substante la care persoana ar putea fi alergica. In zona unde sunt puse picaturile, fix pe picaturi, se inteapa usor pielea cu un dispozitiv numit lanteta, fara a cauza sangerare, In caz de alergie la substanta respectiva, in 15 minute zona va deveni rosie si cu mancarime. Asigurati-va ca nu luati antihistaminice inainte de test, deoarece acestea pot sa interfere cu rezultatele. In loc de intepatura poate fi facuta si o zgarietura usoara.
Un test alergologic cutanat pozitiv apare ca o umflatura usoara la locul intepaturii, cu mancarime, similar cu o muscatura de tantar. Testul este comparat cu testul de control – pozitiv si negativ, care sunt alte 2 teste pe piele plasate impreuna cu alergenii care trebuie testati. Controlul pozitiv este, de obicei, histamina. Controlul negativ este de obicei o substanta salina.
Daca testul nu este concludent, medicul poate recomanda un test intradermic. Acest test necesita injectarea unei cantitati minime de alergen in stratul de derm al pielii. Din nou, medicul va monitoriza reactia. O alta forma de testare a pielii este testul PATCH care implica utilizarea de plasturi adezivi incarcati cu alergeni posibili si plasarea acestor plasturi pe piele. Plasturii vor ramane pe corp si sunt analizati dupa 48 de ore la aplicare si din nou la 72 – 96 de ore de la aplicare. Testarea PATCH sau testarea epicutanata este folosita pentru a depista un alergen de contact. Este considerata standardul de aur pentru alergenii de contact. Apare o reactie eczematoasa dupa ce se aplica un alergen.
Testul de radioimunoabsorbtie sau RIA este o forma de testare alergologica ce implica masurarea anticorpilor de tip IgE – imunoglobuline E. Testarea sangvina e numita si testare serologica.
Nivelul de imunoglobulina E (IgE), directionata impotriva alergenilor specifici, poate fi masurat cu un test de sange. Aceste teste sunt adesea efectuate atunci cand testarea pielii nu este usor disponibila, atunci cand exista o afectiune a pielii, cum ar fi eczema severa sau cand o persoana ia medicamente (cum ar fi antihistaminicele), care interfera cu testarea corecta cutanata.
Testarea nivelului de IgE totale este o alta varianta. Nivelul de IgE totale poate fi crescut la persoanele cu alergii si poate fi masurat dintr-o proba de sange. Niveluri ridicate de IgE totale se gasesc, de asemenea, la persoanele cu infectii cu paraziti, eczeme si unele afectiuni medicale rare. Nivelurile ridicate de IgE totale nu dovedesc ca simptomele sunt din cauza alergiei, iar un nivel normal IgE totale nu exclude alergia.
Testarea eozinofilelor poate fi de asemenea, facuta. Eozinofilele sunt globule albe sangvine specializate, concepute pentru a distruge viermii si parazitii. De asemenea, pot provoca inflamatii tisulare in alergie. Uneori, nivelurile ridicate sunt observate in probele de sange ale celor cu rinita alergica, astm si eczeme, precum si in alte afectiuni mai putin frecvente. Cu toate acestea, un numar mare de eozinofile nu dovedeste ca simptomele sunt din cauza alergiei si un numar normal de eozinofile nu exclude alergia. Prin urmare, masurarea numarului de eozinofile are un rol limitat in testarea alergologica.
Testarea cutanata este extrem de sigura, in special atunci cand este efectuata de un alergolog experimentat in diagnosticarea alergiilor. Reactiile alergice ale intregului corp, numite uneori anafilaxie, sunt extrem de rare in testarea cutanata. Cu toate acestea, avand in vedere riscul ca anafilaxia sa apara, testarea cutanata trebuie efectuata doar in cabinetul medicului cu echipament disponibil pentru tratarea acestor reactii.
Testarea sangvina pentru alergii implica testarea sangelui – nu exista niciun risc ca persoana sa dezvolte o reactie alergica in urma testarii. Anumite grupuri de oameni nu pot face testarea cutanata si, prin urmare, testarea sangvina pentru alergii este singura optiune. Aceste grupuri includ persoanele care nu pot opri tratamentul cu antihistaminice, cei cu pielea sensibila (si o „reactie” la controlul negativ), cei care iau anumite medicamente pentru tensiunea arteriala si cei cu afectiuni cardiace si pulmonare grave care s-ar expune unui risc crescut daca ar aparea anafilaxia.
Testele alergologice pot duce la mancarime usoara, roseata si umflarea pielii. Uneori, pe piele apar mici umflaturi care trec in cateva ore, dar pot dura cateva zile. Cremele usoare cu steroizi topici pot atenua aceste simptome.
Simptomele unei reactii alergice variaza de la usoare pana la moderat grave, cum ar fi umflarea si aparitia de mancarimi si inrosire severa. Exista, de asemenea, riscul unei reactii alergice severe si care poate pune viata in pericol, desi aceasta este foarte rara. Intrucat un test de alergie este realizat in siguranta in spital, clinica medicala sau cabinet, sub supravegherea atenta a unui medic, toate reactiile alergice care apar sunt tratate prompt.
Cum sa va pregatiti pentru testarea alergologica? Inainte de testul alergologic, medicul va va intreba despre stilul de viata, istoricul familial si multe alte informatii medicale. Cel mai probabil va va recomanda sa incetati sa luati anumite medicamente inainte de testul pentru alergii, deoarece acestea pot afecta rezultatele testului:
Referinte:
(1) https://www.healthline.com/health/allergy-testing
(2) https://www.nhs.uk/conditions/allergies/diagnosis/
(3) https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/allergy-tests/about/pac-20392895
(4) https://acaai.org/allergies/allergy-treatment/allergy-testing
(5) https://www.webmd.com/allergies/blood-test
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…
Vezi comentariile
Spuneti-mi va rog unde pot face un test alergologic ?