Ruptura tendonului este o conditie caracterizata de separarea partiala sau in totalitate a unui tendon de tesutul de care este atasat. Aflati din materialul urmator care sunt cauzele si tratamentul pentru tendonul sectionat.

Cuprins:

  1. Ce sunt tendoanele?
  2. Cauze ale sectionarii unui tendon
  3. Simptome
  4. Masuri de prim ajutor
  5. Tratament
  6. Sfaturi in perioada de recuperare
  7. Sfaturi pentru prevenirea accidentarilor

Ce sunt tendoanele?

O taietura adanca la mana, picior, antebrat sau gamba poate distruge tendoanele, tesuturile fibroase care leaga muschii de oase. Sectionarea unui tendon poate duce la imposibilitatea miscarii articulatiei afectate. Sectionarea unui tendon necesita doua tipuri de ingrijire. Prima data, plaga trebuie inchisa pentru a ajuta la vindecarea ei si pentru a preveni infectia. In al doilea rand, tendonul trebuie reparat chirurgical. Uneori, cele doua etape se pot face in acelasi timp, atunci cand este tratata plaga.

Totusi, in unele cazuri, taietura trebuie sa se vindece inainte de a efectua o operatie de reparare a tendonului.  In  general, refacerea se face in prima saptamana de la accident.

Desi aceste cazuri sunt destul de rare, un tendon sectionat lasat netratat poate reprezenta o problema grava si poate provoca dureri insuportabile si chiar dizabilitate permanenta. Fiecare tip de astfel de leziune are propriile semne si simptome si poate fi tratat chirurgical sau medical, in functie de gravitatea sectionarii si priceperea chirurgului.

Cele mai afectate tendoane

Cvadriceps

Un grup de 4 muschi care se alatura deasupra rotulei (patela) formeaza tendonul patelar.

Cunoscuti si sub denumirea de quad-uri, acesti muschi ajuta la extinderea genunchiului, mers, alergare si sarituri.

Tendonul lui Ahile

Acest tendon este situat pe partea din spate a labei piciorului, chiar deasupra calcaiului. Acesta este locul unde muschiul gambei se leaga de calcaiul piciorului (calcaneu).

Acest tendon este vital pentru a va impinge in picioare. Tendonul lui Ahile este cel care va permite sa stati pe varfuri si sa va impingeti in picioare atunci cand incepeti o cursa de alergare.

Coafa rotatorilor

Coafa rotatorilor este situata in umar si este compusa din 4 muschi care va permit sa va ridicati bratele in lateral si sa le rotiti. In plus, acestia va sustin umarul sa nu iasa din incheietura.

Coafa rotatorilor este una dintre cele mai intalnite zone unde se poate produce o sectionare a tendonului. Cateva studii facute pe persoane decedate au aratat ca intre 8% si 20% suferisera sectionari ale tendoanelor umarului.

Biceps

Muschiul biceps al bratului functioneaza ca un flexor al cotului. Acest muschi va ajuta sa duceti mana la umar prin indoirea cotului.

Rupturile tendonului bicepsului sunt clasificate ca proximale (apropiate) sau distal (departe). Rupturile distale sunt extrem de rare. Ruptura proximala apare atunci cand bicepsul se ataseaza la varful umarului.

Cauze ale sectionarii unui tendon

In general, cei care se pot alege cu un tendon sectionat sunt barbatii de varsta mijlocie sau mai in varsta. La cei tineri, muschiul se rupe inaintea tendonului. Dar la varstnici si la cei cu anumite boli (cum ar fi guta si hiperparatiroidismul), rupturile tendoanelor sunt mai frecvente.

Cauzele generale ale tendonului sectionat

  • Traumatism direct
  • Varsta inaintata. Pe masura ce imbatraniti, aportul de sange scade. Acest lucru diminueaza alimentarea cu sange a tendonului, ducand la slabirea acestuia.
  • Suprasolicitare
  • Efectuarea de injectii cu steroizi in tendon. Acest tratament este uneori utilizat pentru tratarea tendinitei severe.
  • Anumite antibiotice. Antibioticele, cum ar fi fluorochinolonele, cresc riscul de sectionare a tendonului, in special a tendonului lui Ahile.

Cauze ale sectionarii tendonului cvadriceps

  • Traumatisme directe la genunchi, chiar deasupra patelei (rotulei)
  • Varsta inaintata, care determina scaderea aportului de sange in interiorul tendonului
  • Combinatia dintre contractia cvadricepsului si intinderea muschiului

Cauze ale rupturii tendonului lui Ahile

  • Varsta inaintata, care determina scaderea aportului de sange in interiorul tendonului
  • Activitate fizica intensa efectuata de catre cei care nu sunt bine pregatiti fizic
  • Traumatism direct
  • Miscare gresita la aterizarea pe picioare
  • Efectuarea unor exercitii intense cu piciorul care poarta toata greutatea corpului
  • Persoanele care au grupa 0 de sange (aceasta este o legatura controversata de tip cauza-efect).

Cauze ale sectionarii tendonului coafei rotatorilor

  • Ridicarea unui obiect greu deasupra capului
  • Traumatism direct

Cauze ale rupturii tendonului biceps

  • Flexarea fortata a bratului
  • Ridicarea a 150 de kilograme sau mai mult (ruptura traumatica)
  • Varsta avansata care duce la slabirea graduala a tendonului
  • Aparitia spontana a sectionarii

De asemenea, tendoanele mainilor pot fi la fel de afectate precum cele enumerate mai sus. Tendoanele mainilor pot fi taiate in urma unui traumatism. Printre cele mai intalnite leziuni ale tendoanelor mainii se numara cele la nivelul tendonului flexor police.

Simptome

Printre semnele si simptomele generale ale unui tendon rupt se numara:

  • taietura adanca  la  mana, picior, antebrat sau gamba
  • imposibilitatea de a misca un deget de la mana, de la picior sau orice articulatie care este langa taietura
  • un trosnet pe care il auziti sau il simtiti
  • dureri severe
  • vanatai aparute imediat
  • slabiciune in zona afectata
  • incapacitatea de a ridica greutati
  • zona deformata

Simptome asociate cu leziuni specifice

Sectionarea tendonul lui Ahile: Nu veti putea sa va sprijiniti in degetele piciorului afectat (exista posibilitatea sa va puteti flexa degetele in jos pentru ca muschii nu au fost afectati).

Ruptura tendonului coafei rotatorilor: Nu veti putea sa va duceti bratul in lateral.

Ruptura tendonului bicepsului: Veti putea cu greu sa va flexati cotul si veti avea o capacitate scazuta de a va ridica bratul in lateral.

Masuri de prim ajutor

In cazul in care cineva are tendonul sectionat, este recomandat sa puneti in aplicare urmatoarele instructiuni:

  • Aplicati o punga cu gheata timp de 10 pana la 20 de minute. Nu aplicati gheata direct pe piele, ci o inveliti-o intr-o carpa umeda.

  • In cazul in care o persoana si-a rupt tendonul lui Ahile, asezati-o pe jos si ridicati-i piciorul afectat deasupra nivelului inimii.
  • Administrati-i un usor calmant pentru dureri, cum ar fi paracetamolul. Urmati instructiunile de pe cutie.
  • Recomandati-i persoanei respective sa nu calce cu piciorul afectat (in caz de sectionare a tendonului lui Ahile) sau sa nu ridice nicio greutate (in caz de ruptura a tendonului coafei rotatorilor sau a bicepsului).
  • Transportati persoana afectata la un medic sau la camera de garda. Un fizioterapeut v-ar putea trimite, de asemenea, la un specialist care sa va diagnosticheze si sa va ofere tratament.

Mergeti de urgenta la spital daca suferiti o accidentare care va produce o durere severa si este insotita de un trosnet. De asemenea, este recomandat sa luati legatura cu un specialist daca simtit slabiciune, incapacitate de a misca zona afectata, de a ridica greutati iar zona este deformata. Acestea sunt alte simptome cheie care indica faptul ca trebuie sa fiti consultat de un medic.

Examene si teste

Tendonul sectionat este de obicei diagnosticat folosind o examinare fizica. Testele de imagistica se fac pentru a confirma diagnosticul si pentru a afla cat de grava este sectionarea.

Examen cvadriceps

Radiografiile facute din profilul genunchiului arata de cele mai multe ori ca patella (rotula) este mai mica decat in mod normal. Cu ajutorul unui RMN, medicul va poate spune daca ruptura este partiala sau completa.

Examen tendonul Ahile

In cazul acesta poate fi necesar un test Thompson. In cadrul acestui test, trebuie sa stati in genunchi pe un scaun si sa va puneti piciorul pe margini. Dupa aceea, medicul va va apasa intr-un anumit loc al muschiului gambei. Daca degetele de la picioare nu se lasa in jos atunci cand medicul apasa pe muschi, atunci cel mai probabil aveti tendonul lui Ahile sectionat.

Radiografiile facute din lateral pot arata o ingrosare a tendonului.

Rezonanta magnetica (RMN) sau testul cu ultrasunete pot fi folosite pentru a afla cat de grava este ruptura, desi aceste teste nu sunt solicitate, de obicei, pentru a pune un diagnostic.

Examen tendon coafa rotatorilor

Testele sunt recomandate in cazul in care nu puteti sa va duceti bratul in lateral.

Unul dintre teste prevede ca bratul sa fie ridicat la 90 ° si sa-l tineti in aceasta pozitie. Daca aveti o ruptura a coafei rotatorilor, o presiune usoara pe antebrat va determina caderea brusca a bratului.

Radiografiile pot arata ca osul lung din bratul superior (humerus) este usor in afara locului.

Artrografia umarului este cea mai utila metoda de identificare a unui tendon de coafa a rotatorilor sectionat. In cadrul acestui test, o substanta de contrast care apare pe radiografie este injectata direct in articulatia umarului, iar articulatia este apoi deplasata. Dupa aceea, se efectueaza o radiografie a umarului. Daca substanta a curs din articulatie, cel mai probabil tendonul coafei rotatorilor este sectionat.

Examen biceps

Radiografiile pot arata ca osul superior al bratului este in afara locului.

Daca tendonul bicepsului este complet rupt, bicepsul se retrage spre cot si provoaca o umflatura chiar deasupra locului unde se indoaie bratul. Aceasta conditie poarta denumirea de diformitate Popeye.

Tratament

Tratament medical tendoane

Cvadriceps

Sectionarile pot fi tratate, partial, fara interventie chirurgicala daca piciorul este pus in ghips timp de 4-6 saptamani. Daca puteti ridica piciorul afectat fara disconfort timp de 10 zile, puteti sa reduceti incet imobilizarea.

Tratament tendonul lui Ahile

Tratamentul fara interventie chirurgicala implica imobilizarea piciorului, astfel incat talpa piciorului sa fie indreptata in jos timp de 4-8 saptamani.

Acest tratament a fost sustinut de unii specialisti, deoarece da rezultate similare cu interventiile chirurgicale in privinta miscarii si fortei. Problema cu acest tratament este aceea ca are o rata de recuperare de pana la 30%. Cu toate acestea, poate fi o optiune rezonabila pentru cei care prezinta un risc crescut de operatie din cauza varstei, probleme medicale sau inactivitate.

Tratament coafa rotatorilor

Aceasta tip de ruptura este unica deoarece tratamentul fara interventie chirurgicala este preferat in cazul celor mai multe leziuni de acest tip. Intre 33 si 90% din aceste simptome de ruptura cronica dispar fara a se interveni chirurgical.

In schimb, sectionarea acuta data de traumatisme, poate sau nu sa fie reparata chirurgical, in functie de gravitatea rupturii.

Daca ruptura este mai mica de 50% din grosimea coafei sau mai mica de 1 cm, tesutul mort este indepartat artroscopic. O mica incizie este facuta in articulatie, unde este introdusa o unealta numita artroscop. Cu ajutorul acesteia, chirurgul poate observa si elimina tesuturile moarte fara a taia de fapt articulatia deschisa. Umarul este apoi lasat sa se vindece.

Tratament biceps

Majoritatea chirurgilor prefera sa nu opereze un tendon rupt al bicepsului, deoarece functia nu este afectata sever de sectionare.

Studiile sugereaza ca, daca tendonul bicepsului se rupe, se pierde doar o mica parte a flexiei cotului si se produce o reducere de aproximativ 10% -20% in supinatie (capacitatea de a intoarce palma mainii in sus). Aceasta este considerata a fi o pierdere moderata si nu merita riscul dat de o interventie chirurgicala la persoanele de varsta mijlocie sau inaintata.

In anumite cazuri, insa, poate fi nevoie de efectuarea unei interventii chirurgicale, in functie de gravitatea si de simptomele prezentate de pacient. Operatiile sunt necesare pentru a reconstrui tendonul afectat, iar una dintre ele prevede folosirea unei grefe de tendon.

Sfaturi in perioada de recuperare

Cat de grava este sectionarea unui tendon?

In majoritatea cazurilor, refacerea in timp a tendonului sectionat permite zonei afectate sa revina aproape la normal. Totusi, puteti avea rigiditate si scaderea gradului de miscare a articulatiei respective.

Recuperarea

Dupa operatie, zona afectata va fi probabil imobilizata. Medicul va poate recomanda un program de exercitii fizice atunci cand este cazul sa va reluati activitatea. Medicii recomanda adesea efectuarea de exercitii pasive pe perioada de recuperare, prevenind astfel aparitia pe termen lung a rigiditatii. Aceste exercitii care pot implica orice parte afectata (exercitii de recuperare a degetelor mainii, exercitii de recuperare a tendonului lui Ahile) trebuie efectuate astfel incat sa solicite cat mai putin tendonul lezat.

Sfaturi pentru prevenirea accidentarilor

Pentru a preveni alte rupturi, evitati cauzele care pot produce un tendon sectionat sau tratati  problema care a dus la ruperea tendonului.

Referinte:

  1. https://www.webmd.com/fitness-exercise/ruptured-tendon#1
  2. https://www.drugs.com/cg/tendon-rupture.html
  3. https://www.disabled-world.com/health/orthopedics/tendon-rupture.php
  4. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/achilles-tendon-rupture/symptoms-causes/syc-20353234
  5. https://www.healthinfo.org.nz/aoraki/index.htm?achilles-tendon-rupture-first-aid.htm
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma