Ten gras – aspect al pielii care se manifesta prin secretie abundenta a glandelor sebacee. Aflati care sunt cauzele care duc la aparitia unui ten gras, dar si alte informații și sfaturi importante in urmatorul articol!

Cuprins:

1. Ce este tenul gras?

2. Ten mixt vs ten gras

3. Cauze

4. Complicatii

5. Beneficiile tenului gras

6. Ghid complet pentru ingrijirea tenului gras

7. Sfaturi privind machiajul

Ce este tenul gras?

Tenul gras este rezultatul supaproductiei de sebum care provine din glandele sebacee. Aceste glande sunt situate sub suprafata pielii, iar sebumul secretat este transformat intr-o substanta uleioasa care se reflecta pe intregul ten. Pe de-o parte, secretia de sebum nu reprezinta un factor major de ingrijorare si care ar putea face rau pielii, deoarece acesta ajuta prin protejarea si hidratarea pielii. Pe de alta parte, secretia excesiva de sebum duce la formarea unui ten gras, care poate duce la infundarea si dilatarea porilor si aparitia de acnee.

Cum recunosti un ten gras

Tenul gras este o piele care produce prea mult sebum si glandele sebacee sunt prea active: in acest caz vorbim despre hiperseboree. Hiperseboreea se refera la productia de sebum care este excesiva pe intregul ten, astfel are loc un dezechilibru intre apa si lipide din pelicula hidrolipida. Asadar, daca pielea tenului este adesea stralucitoare cu pori dilatati, aspra, lipsita de suplete, este unsuroasa si este predispusa la acnee, puncte negre si puncte albe (de grasime), atunci va confruntati cu un ten gras.

Simptome ten gras

Pielea grasa afecteaza in mod frecvent aspectul tenului. Alte simptome ale tenului gras includ:

  • Un aspect lucios sau gras vizibil permanent
  • Porii sunt foarte mari – dilatati
  • Pori infundati
  • Pielea tenului este groasa si dura
  • Prezenta acneei, cosurilor, punctelor negre sau a altor pete

Persoanele care au o piele grasa si uleioasa pot avea de cele mai multe ori dificultati in a avea un machiaj perfect si frumos, care sa se potriveasca cu pielea lor, deoarece produsele de machiaj se amesteca cu cantitatea de sebum secretata, formand astfel o consistenta groasa si care nu rezista pe ten.

Ten mixt vs ten gras

Spre deosebire de tenul gras, un ten mixt este uleios si lucios doar in zona T, mai exact pe frunte, nas si barbie in timp ce pometii se manifesta normal, fara nicio secretie. Astfel, tenul mixt sau combinat reprezinta o imbinare a tenului gras dispus in zona T a fetei, iar restul fetei prezinta caracteristicile unui ten uscat sau normal.

Pentru a fi 100% siguri de tipul de piele pe care-l aveti este indicat sa faceti un consult dermatologic. In acest fel veti putea stii cum sa va ingrijiti corect pielea tenului pentru a nu avea probleme vizibile.

Cauze

Mostenire genetica

Pielea grasa tinde sa se transmita in familie. Daca unul dintre parinti are pielea grasa, atunci este posibil ca ei sa va fi transmis genetic glande sebacee hiperactive si secretoare.

Mediul inconjurator

In timp ce factorii genetici si de varsta duc la cauzele care stau la baza unui ten gras, locul unde stati, clima, aerul, vremea umeda sau uscata poate sa faca o diferenta care sa schimbe aspectul pielii tenului. De exemplu, tenul se schimba in mod vizibil odata cu trecerea de la un anotimp la altul, datorita schimbarii de vreme, de temperatura. Astfel, o persoana care are pe timp de vreme racoroasa tenul normal, in zilele cu calduroase sau in care umiditatea din atmosfera este ridicata, atuncitenul va secreta mai mult sebum decat in mod normal.

Porii dilatati

Uneori, porii se pot intinde si mari din cauza varstei, a fluctuatiilor de greutate si a eruptiilor anterioare care au fost pe ten. Porii mai mari tind, de asemenea, sa produca mai mult sebum. Trebuie sa stiti ca nu va puteti micsora porii, dar trebuie sa acordati o ingrijire faciala aparte pentru a nu se infecta si a nu provoca diferite probleme ale tenului.

Greseli de igiena si ingrijire

Curatarea in exces a tenului prin spalarea cu anumite produse si exfolierea efectuata des, poate sa va faca sa aveti un ten gras. Poate suna ca o condradictie, deoarece spalarea si exfolierea tenului este recomandata pentru a scapa de excesul de sebum. Insa, daca faceti acest lucru prea des, eliminati prea mult din uleiul de pe piele. Acest lucru poate face ca glandele producatoare de sebum sa se activeze automat pentru a produce mai mult sebum, scopul fiind acele de a compensa pierderea. De aceea, trebuie sa aveti grija si sa acordati atentie ingrijirii tenului si sa nu exagerati. Corect este sa va curatati tenul de doua ori pe zi, dimineata si seara pentru a elimina impuritatile de pe fata.

Aflati care este rutina zilnica corecta pentru Ingrijirea tenului – 10 sfaturi pentru frumusetea pielii !

Hidratarea incorecta

Exista un mit conform caruia hidratarea poate duce la un ten gras. De fapt, daca efectuati tratamente pentru tenul gras sau acneeic, folosind acidul salicilic sau peroxidul de benzoil, aveti nevoie sa beti foarte multa apa pentru a mentine pielea hidratata si sanatoasa. Fara a va hidratata, pielea poate deveni uscata.

Aflati cum trebuie sa fie o Hidratare corecta – rolul si beneficiile hidratarii !

Pe de alta parte, hidratarea trebuie obtinuta si din produsele de ingrijire care sunt pe baza de apa si actioneaza eficient pentru pielea grasa. Inainte a aplica o crema hidratanta pe fata, nu uitati ca primii pasi sunt cei de demachiere, curatare si tonifiere a tenului. Dupa aceea, aplicati crema hidratanta pe baza de apa si care sa nu contina ulei in compozitia lor. Cititi cu atentie ingredientele de pe toate produsele de ingrijire a tenului inainte a ale achizitiona si folosi!

Alte cauze ale tenului gras:

  • Folosirea unor produse de ingrijire nepotrivite
  • Stresul
  • Starile de panica si anxietate
  • Sarcina sau alaptarea
  • Modificari hormonale (fluctuatii ale hormonilor)
  • Pubertatea
  • Alimentatia nepotrivita

Alimente care ingrasa tenul

Iata o lista cu alimentele care, desi fac pe plac papilelor gustative si poftelor, acestea sunt inamicii tenului gras:

  • Sarea
  • Zaharul
  • Alcoolul
  • Cafeina
  • Sucurile carbogazoase
  • Amidonul
  • Lactatele
  • Bauturile instante
  • Branzeturile
  • Margarina
  • Proteina din zer
  • Prajelile
  • Dulciurile
  • Snacks-urile cu sare (chipsuri, tortilla, popcorn)
  • Fructele de mare

Complicatii

Tenul gras poate veni cu diverse complicatii la pachet asupra pielii, precum:

  • Acnee
  • Puncte negre
  • Puncte albe de grasime
  • Pete rosii de acnee
  • Deschiderea porilor
  • Deshidratare
  • Aparitia scuamelor

Beneficiile tenului gras

Pe langa faptul ca un ten gras aduce numeroase complicatii asupra pielii, acesta aduce si cateva beneficii pe care trebuie sa le stiti:

Proces de imbatranire lent

Tenul gras tinde sa-si mentina pielea tanara pentru o perioada mai lunga de timp decat pielea uscata. Cand pielea produce mai mult sebum, tinde sa fie mai puternica si mai elastica. Pielea uscata isi pierde rapid elasticitatea, ceea ce contribuie la aparitia acelor linii fine si riduri. Dar nu va bucurati prea mult de acest lucru, deoarece mai devreme sau mai tarziu, pielea grasa va incepe sa imbatraneasca si ea. Utilizarea produselor de hidratare ajuta pielea sa ramana hidratata corespunzator. Produsele potrivite vor fi, de asemenea, esentiale pentru prevenirea producerii excesive de sebum.

Proces de bronzare rapid

Tenul natural gras are capacitatea de a obtine un bronz mult mai rapid decat alte tipuri de piele. Productia de sebum este principalul factor care are un impact asupra procesului de bronzare. In plus, tenul gras pastreaza culoarea bronzului intensa pentru o perioada mai lunga de timp.

Daca aveti tenul gras, asta nu inseamna ca protectia solara trebuie sa lipseaca. Utilizarea de protectie solara ramane importanta pentru a va proteja pielea de lumina puternica a soarelui si de deshidratare. Un avantaj atunci cand vine vorba de utilizarea de protectie solara este reprezentat, de faptul ca, aplicarea unei cantitati mai mici de produs va va oferi o protectie suficienta.

Pielea tenului este fina

Desi are tendinta de a provoca o multime de probleme, tenul gras este foarte moale si neted. De-a lungul timpului, pielea devine si mai moale si mai fine. Astfel, hidratarea naturala permite ca pielea sa se regenereze mai usor si sa-si pastreaze aspectul frumos si delicat al tineretii. Intr-adevar, pielea care produce prea mult sebum necesita o ingrijire speciala si atenta, dar trebuie sa invatati cum sa beneficiati de extrasul de sebum pe care il produce natural tenul. Nu va curatati fata des si nici nu folositi produse care va vor curata instant tenul, deoarece distrugerea pH-ului si a echilibrului natural al pielii va forta glandele sebacee sa produca si mai mult sebum.

Protectie impotriva factorilor din mediu

Tenul gras are propria sa protectie impotriva factorilor daunatori ai mediului. De exemplu, lumina UV va dura mai mult timp pentru a patrunde in straturile mai profunde ale pielii. In plus, pielea este in mod natural hidratata, care este o protectie ideala si impotriva frigului. Astfel, indiferent de sezon, tenul va fi intotdeauna hidratata si protejata de factorii nocivi din mediu.

Risc redus de iritatii

Stilul tau de viata si mediul afecteaza starea tenului. Cu toate acestea, avand pielea grasa va face mai putin probabil sa suferiti de diferite tipuri de iritatii. Probleme, precum eczema si psoriazisul sunt caracterizate prin uscaciune excesiva a pielii. In aceste cazuri, hidratarea suplimentara va fi esentiala pentru a scapa de iritatie, mancarime si orice alta stare de disconfort.

Ghid complet pentru ingrijirea tenului gras

Pentru a ajuta controlul de sebum al tenului gras, medicii dermatologi recomanda sa luati urmatoarele sfaturi in considerare:

  • Curatati-va tenul in fiecare dimineata, seara si dupa sport.
  • Alegeti produse pentru ingrijirea pielii tenului care contin pe eticheta mesajul – fara ulei – pentru ca nu va bloca porii care pot cauza acneea.
  • Curatati delicat tenul folosind un scrub pentru ten acneic
  • Nu utilizati produse de curatat tenul pe baza de alcool, deoarece acestea pot sa va irite pielea.
  • Aplicati zilnic o crema hidratanta. Chiar daca aveti pielea grasa, este important sa aplicati o crema hidratanta pentru a proteja pielea de razele daunatoare ale soarelui si a tuturor factorilor nocivi din mediu. Atat pe timpul verii, cat si in orice anotimp este indicat sa folositi o crema hidratanta pentru ten cu SPF, fie de 30 sau mai mare.
  • Alegeti produse de machiaj care sunt pe baza de apa si nu de ulei.
  • Nu dormiti cu machiajul pe ten. Indepartati intotdeauna machiajul inainte de a merge la culcare.
  • Nu va atingeti tenul pe parcursul zilei, deoarece acest lucru poate sa imprastie murdaria, uleiul si bacteriile de pe maini direct pe fata.

Ingrijire naturala ten gras

Argila cosmetica

Argila cosmetica are proprietati vindecatoare si care ajuta la absorbtia sebumului de pe fata. In plus, argila ajuta totodata la tratarea multor afectiuni ale tenului, precum combaterea acneei. Pentru realizarea mastii:

  • Aveti nevoie de argila pudra
  • Adaugati intr-un bol apa filtrata sau apa de trandafir si amestecati cu doua lingurite de pudra pana cand compozitie devine omogena
  • Aplicati amestecul pe fata si lasati-l pana se usuca complet
  • Dupa ce s-a uscat argila, clatiti cu apa calduta tenul pana la indepartarea completa a mastii

Albus de oua si lamaie

Albusurile de oua si zeama de lamaie sunt un remediu popular benefic pentru combaterea tenului gras. Ambele ingrediente au puterea de a micsora porii, iar acidul din lamaie ajuta la absorbtia completa a sebumului. Plus, lamaiele au proprietati antibacteriene. Pentru a face aceasta masca:

  • Aveti nevoie de un albus de la un ou si o lingurita de suc de lamaie proaspat stors
  • Amestecati cele doua ingrediente, iar apoi aplicati compozitia pe ten
  • Dupa ce s-a uscat complet masca, indepartati-o cu apa calduta

Alte ingrediente naturale

Sucul de lamaie, rosiile, merele si castravetii sunt ingrediente cu care va puteti face o masca naturala pentru tenul gras. Aceste ingrediente sunt bogate in vitamine si minerale, care penetreaza pielea si usureaza regenerarea naturala.

Dieta pentru ten gras

Regula de numarul unu pentru tenul gras este sa se bea multa apa pentru a mentine pielea hidratata in orice moment. O dieta echilibrata constand din proteine ​​slabe, carbohidrati complexi, fructe, legume si grasimi esentiale ajuta de asemenea la mentinerea sanatatii pielii. Stati departe de carbohidratii simpli, cum ar fi painea alba si pastele, zaharul rafinat ascuns in sticle de bauturi carbogazoase si pliculetele de zahar alb pentru ceaiuri sau cafele, consumati un aport redus de sare si de alimente prelucrate.

Luati suplimente de vitamine, deoarece fiecare pastila reumple ceea ce lipseste din dieta. Studiile arata ca o deficienta a vitaminei B2 duce la o piele grasa. Pe cat posibil, evitati alimentele care au fost gatite cu ulei. Daca este vreodata necesar sa folositi uleiului, alegeti numai optiunile de uleiuri sanatoase, cum ar fi ulei de nuca de cocos, masline, de susan.

Sfaturi privind machiajul

Primul pas pentru realizarea unui machiaj corect al tenului gras este indepartarea secretiei de sebum folosind produse destinate controlului de sebum. Este foarte important sa curatati foarte bine data si sa nu lasi porii sa se imbibe cu murdarie si alte reziduri, deoarece sebumul poate dezvolta bacterii, care pot duce la aparitia de cosuri, inflamatii, acnee si comedoane.

Asadar:

  • Primul pas inainte de inceperea machiajului este demachierea si curatarea tenului.
  • Al doilea pas este aplicarea bazei de machiaj folosind un produs de baza – primer – pentru matifiere. Primerul este un produs al carui scop este sa asigure protectia intre piele si produsele cosmetice. In plus, acesta ajuta la blocarea porilor si asigura rezistenta machiajului.

Fond de ten pentru ten gras

  • Urmatorul pas este aplicarea fondului de ten pentru ten gras sau mixt. Este important sa nu folosi un fond de ten cu ulei, ci unul care este pe baza de apa, fie de silicon sau de minerale (care contine pudra in compozitia sa).
  • Apoi, aplicati un corector lichid sau crema in jurul ochilor si al buzelor intr-o cantitate mica.
  • Ce de-al patrulea pas este de fixarea a machiajului prin aplicarea unei pudre pulbere care va avea un efect matifiant pentru ten, impiedicand formarea de comedoane, oferind protectie pielii.
  • Mai departe pentru un aspect radiant, folositi fardul de ochi si de obraji, rujul, creionul, rimelul si iluminatorul preferat.

 

 

Referinte:

  1. https://www.skinvision.com/articles/oily-skin-type-how-to-treat-and-what-are-the-symptoms
  2. https://www.aad.org/public/skin-hair-nails/skin-care/oily-skin
  3. https://www.medicalnewstoday.com/articles/321090.php
  4. https://www.healthline.com/health/home-remedies-for-oily-skin
  5. https://www.healthline.com/health/oily-skin-causes
  6. https://www.thetalko.com/15-benefits-of-having-oily-skin-that-youd-never-wouldve-thought-of/
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma