Labirintita – cauze, simptome, tratament

Labirintita este o infectie a urechii interne care poate afecta echilibrul si auzul unei persoane. Aflati mai multe despre labirintita din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce este labirintita?
  2. Forme clinice
  3. Cauze
  4. Simptome
  5. Diagnostic
  6. Tratament
  7. Sfaturi pentru prevenirea labirintitei

Ce este labirintita?

Labirintita reprezinta infectia urechii interne, a labirintului, fiind provocata cel mai adesea de infectiile cronice, mai rar acute ale urechii medii si apofizei mastoide. Labirintul este corelat cu urechea medie, sistemul nervos central si cu meningele.

Introducere

Labirintita este de fapt o tulburare a urechii interne, care se manifesta ca urmare a unei inflamatii in aceasta zona. Urechea interna este alcatuita din doua componente majore numite cochlea (cochilia sau melcul) si aparatul vestibular. Fiecare din aceste componente servesc unei functii diferite. Cochilia este organul responsabil pentru auz pe cand aparatul vestibular este responsabil pentru mentinerea echilibrului.

In cazul labirintitei, fiecare dintre aceste componente pot fi afectate. Din cauza dimensiunilor reduse (aproximativ 1,25 cm), aceasta infectie la ureche se poate raspandi cu usurinta de la o componenta la alta.

Urechea interna are, de asemenea, un grup de nervi, care sunt responsabili pentru transmiterea semnalelor electrice de la urechea interna la creier. Inflamatia acestor nervi poate fi cauzata de o alta afectiune, numita nevrita vestibulara sau neuronita vestibulara. Din cauza apropierii imediate a nervilor si a altor organe ale urechii interne, este uneori dificil de diagnosticat exact care componenta este afectata.

Forme clinice

In primul rand, aceasta afectiune poate fi de doua feluri: labirintita acuta si labirintita cronica.

Exista, insa, mai multe tipuri diferite ale afectiunii, dupa cum urmeaza.

Labirintita virala

Cele mai multe cazuri de labirintita sunt cauzate de infectii virale, cum ar fi o raceala sau o gripa, care se raspandesc la urechea interna. Labirintita virala duce de obicei la vertij brusc, greata si varsaturi. Uneori, aceasta poate duce si la pierderea auzului.

Forma virala a bolii dispare, de obicei, singura. In cazul acesteia, medicamentele urmaresc ameliorarea simptomelor, cum ar fi ametelile si greata.

Labirintita bacteriana

Exista doua tipuri principale de labirintita bacteriana:

Labirintita seroasa

Denumita, de asemenea, si labirintita toxica, aceasta afectiune apare de cele mai multe ori in urma unei infectii bacteriene la nivelul urechii medii, pe care doctorii o considera otita medie cronica (OMC). OMC cauzeaza acumularea de lichid in urechea medie, care poate avansa pana la urechea interna daca o persoana nu este tratata.

Labirintita seroasa este mai putin severa decat cea bacteriana, iar pierderea auzului afecteaza numai sunetele de inalta frecventa. Printre simptomele labirintitei seroase se numara:

  • un usor vertij
  • greata sau varsaturi

Labirintita supurata

Aceasta forma a bolii apare atunci cand bacteriile din urechea medie intra in urechea interna. Simptomele sunt mai severe decat cele ale labirintitei seroase si de obicei afecteaza doar una dintre urechi.

Simptomele labirintitei supurate includ:

  • vertij puternic
  • greata si varsaturi
  • tinitus
  • nistagmus, care este o afectiune care determina miscari oculare repetitive si necontrolate
  • pierderea auzului

Cauze

Urechea interna, cunoscuta si sub denumirea de labirint, este responsabila atat pentru auz, cat si pentru echilibru.

Partile componente ale labirintului

Labirintul este alcatuit din doua parti principale:

  • Cochlea este o structura mica in forma de melc care transforma vibratiile sonore in impulsuri nervoase care se deplaseaza catre creier.
  • Sistemul vestibular este format dintr-o retea complexa de canale semicirculare, care joaca un rol important in mentinerea echilibrului prin furnizarea de informatii despre orientarea in spatiu a corpului.

Atat sistemul cochleei, cat si sistemul vestibular trimit informatii creierului prin nervul vestibulocochlear.

Labirintita este o infectie a urechii interne. Aceasta provoaca inflamatie care poate afecta structurile acestei parti a urechii si poate intrerupe fluxul de informatii senzoriale de la ureche la creier. Aceasta intrerupere poate produce o serie de simptome, cum ar fi ameteala, vertij si chiar pierderea auzului.

Cauze ale bolii

Infectiile virale reprezinta cea mai frecventa cauza a labirintitei. Aceste probleme la urechea interna pot fi uneori rezultatul unei infectii bacteriene.

Cu toate ca ambele tipuri de infectii pot produce simptome similare, labirintita bacteriana este, in general, mai severa decat cea virala. Tratamentele pentru cele doua sunt foarte diferite, deci este important ca persoana sa primeasca diagnosticul corect din partea medicului.

Urechea interna afectiuni

Nu se stie cauza exacta a acestei afectiuni. Totusi exista mai multe cauze potentiale care includ infectii virale (de exemplu raceala sau gripa), infectii bacteriene ale urechii medii (acestea sunt rare), meningita, traumatisme craniene, leziuni ale urechii, boli autoimune, alergii, medicamente care pot afecta urechea interna, colesteatom, consumul unor cantitati mari de alcool, fumatul, tumori si accident vascular cerebral.

Simptome

Se poate descrie o labirintita acuta difuza, cand infectia cuprinde labirintul in totalitate si se manifesta prin surditate insotita de zgomote auriculare, ameteli sub forma de vertij rotator (bolnavul are senzatia ca obiectele din jur se invartesc) sau ca el insusi se invarte, greturi, varsaturi, paloare, transpiratii, stare de rau, tulburari de tonus muscular traduse prin tulburari de echilibru, tendinta de a cadea intr-o parte, tendinta de a devia in mers (deviere influentata de pozitia capului, devierea urmand directia labirintului cu functia diminuata).

Ce simptome ai cand ai probleme cu urechea interna?

La examenul clinic se constata leziunea urechii (perforatia timpanica) si prezenta puroiului cu colesteatom, polipi si nistagmus, miscari, ritmuri de ”du-te-vino” ale globilor oculari in sens orizontal si in acelasi timp miscari de rotatie, formate dintr-o miscare rapida (secusa rapida) spre urechea sanatoasa si o miscare lenta-de revenire, spre urechea bolnava, a tulburarilor de echilibru.

Leziunile parcelare ale labirintului pot fi limitate la labirintul anterior (bolnavul acuza surditate, zgomote auriculare) sau posterior (bolnavul are greturi, ameteli, varsaturi, nistagmus, tulburari de echilibru).

Aparitia complicatiilor labirintice intr-o otita cronica premerge o complicatie intracraniana grava, cum ar fi meningita sau abcesul cerebral sau cerebelos si impune interventia rapida a medicului.

Impact

Cele mai multe cazuri de labirintita virala apar la adulti cu varsta cuprinsa intre 30 si 60 de ani. Labirintita virala este considerata a fi o afectiune des intalnita in randul adultilor. Alte tipuri de infectii ale urechii sunt, de obicei, mult mai raspandite la copii decat la adulti.

Un studiu a constatat ca aproximativ unul din sase oameni care au vizitat medicul de familie, cu simptome de vertij, au labirintita.

Labirintita bacteriana este mult mai putin intalnita, copiii mici sub doi ani fiind mult mai vulnerabili la a dezvolta aceasta afectiune. Labirintita bacteriana implica un risc mai mare de  pierdere permanenta a auzului. Se estimeaza ca unul din trei cazuri de pierderi de auz dobandite sunt cauzate de labirintita bacteriena.

Diagnostic

Medicul va diagnostica, de obicei, labirintita pe baza simptomelor, istoricul medical si un examen fizic. Multe afectiuni medicale pot provoca ameteli si vertij, astfel ca vor trebui efectuate un numar de teste pentru stabilirea exacta a diagnosticului. Acestea pot include:

Un examen fizic

Medicul ar putea incerca sa reproduca orice senzatie de ameteala sau de vertij pacientului, cerandu-i sa intoarca capul rapid sau sa-si modifice pozitia corporala

Teste auditive

Labirintita este mult mai probabila sa constituie cauza simptomelor daca exista  pierdere de auz.

Verificarea ochilor

In cazul in care constata prezenta nistagmus-ului, (miscari de ”du-te-vino” ale globilor oculari in sens orizontal si in acelasi timp miscari de rotatie), aceasta este, de obicei, un semn clar ca sistemul vestibular nu functioneaza corect.

Nu exista niciun test sau analiza care sa determine sigur daca labirintita este cauzata de o infectie virala sau bacteriana. Acest lucru este cauzat de faptul ca, in prezent, este imposibil de a testa labirintul, in mod direct, pentru infectii, fara a deteriora structurile delicate care-l alcatuiesc.

Labirintita virala este mult mai frecventa, medicii, de obicei, putand afirma cu siguranta ca labirintita este rezultatul unei infectii virale, cu exceptia cazului in care exista dovezi puternice care sugereaza altfel, cum ar fi:

  • labirintita apare la un copil foarte mic
  • labirintita apare la un pacient care este deja cunoscut de a avea o infectie bacteriana
  • exista simptome care sunt mai frecvent asociate cu labirintita bacteriana, cum ar fi greata, varsaturi si pierderea totala a auzului.

Teste suplimentare

Testele suplimentare sunt de obicei necesare numai daca exista simptome suplimentare care sugereaza o afectiune mai grava, cum ar fi meningita sau un accident vascular cerebral, ca de exemplu:

  • dureri de cap severe
  • confuzie mentala
  • vorbire neclara
  • slabiciune sau paralizie pe o parte a corpului.

Aceste teste pot include punctie lombara, tomografie computerizata (CT) sau imagistica prin rezonanta magnetica (RMN)

Tratament

Tratamentul labirintitei aparuta in cursul unei otite acute presupune tratamentul corect al otitei acute supurate: drenajul larg al abcesului cald al casei timpanului si asocierea la tratament a antibioticelor in doza mare (de preferat conform indicatiilor antibiogramei din culturile efectuate din secretia auriculara).

Antibiotic pentru ureche

In labirintita ce complica evolutia unei otite cronice se indica de urgenta tratamentul chirurgical al otitei asociat cu tratamentul cu antibiotice in doze mari. In cazurile in care totusi infectia labirintului nu cedeaza, se face drenajul acestuia, prin trepanarea chirurgicala a labirintului.

Urechea interna tratament

Un numar mic de persoane prezinta simptome de ameteala si vertij, care dureaza de mai multe luni si, in unele cazuri, de mai multi ani. Acest lucru este, uneori, cunoscut sub numele de labirintita cronica.

Simptomele de labirintita cronica nu sunt, de obicei, la fel de severe ca in faza acuta a bolii, desi chiar si usoare ameteli permanente pot avea un impact considerabil asupra calitatii vietii, desfasurarea activitatii la locul de munca sau a activitatilor zilnice.

Terapie de reabilitare vestibulara

Terapia de reabilitare vestibulara (VRT) este un tratament eficient pentru persoanele cu labirintita cronica. VRT incearca sa „recalifice” creierul si sistemul nervos pentru a compensa semnalele anormale care vin de la sistemul vestibular.

VRT este de obicei efectuata sub supravegherea unui fizioterapeut si implica o serie de exercitii menite sa:

  • coordoneze miscarile mainilor si ochilor
  • simuleze senzatii de ameteala, astfel creierul incepe sa se obisnuiasca cu semnalele perturbatoare trimise de catre sistemul vestibular si apoi sa le ignore
  • imbunatateasca echilibrul si capacitatea de mers pe jos.

Infectie la ureche tratament naturist

Uleiul de usturoi

Mai multe studii au demonstrat ca usturoiul are proprietati puternice antimicrobiene, antivirale si antifungice. S-a dovedit, de asemenea, ca are un efect foarte pozitiv asupra sistemului imunitar. Denumit popular „antibioticul naturii”, uleiul de usturoi poate ajunge la radacina unei infectii la nivelul urechii si sa elimine agentii patogeni.

Probioticele

Probioticele sunt adesea incluse pe listele de medicamente complementare si alternative care s-au dovedit a fi eficiente in tratarea infectiilor urechii, mai ales la copii. Cei care au astfel de infectii cauta sa-si intareasca sistemul imunitar. Una dintre cele mai bune metode de a face acest lucru este cu ajutorul probioticelor, care sunt disponibile ca supliment. De asemenea, pot fi incluse in dieta, prin consumarea unor alimente cum ar fi kimchi, kombucha, chefir de nuca de cocos si alte alimente bogate in probiotice.

Lumanarica

Lumanarica (Verbascum thapsus) este o planta, iar uleiul obtinut din florile sale este unul dintre cele mai bune remedii naturale pentru durerile de urechi. Tincturile care contin lumanarica, fie singura, fie combinata cu alte plante se gasesc online si in magazinele de specialitate.

Sfaturi pentru prevenirea labirintitei

Exista mai multe masuri care se pot lua pentru a reduce riscurile de a face labirintita:

  • Ori de cate ori aveti orice fel de infectii in sfera tractului respirator, asigurati-va ca sunteti consultat imediat si incepeti tratamentul cu antibiotice, daca acestea sunt prescrise de catre medic.
  • Infectiile la nivelul urechilor nu trebuie ignorate, trebuie tratate cat mai curand posibil.

Preveniti leziunile la cap

  • Purtati intotdeauna casti de protectie si alte echipamente de protectie a capului.
  • Evitati alcoolul ori de cate ori puteti. Acesta nu numai ca reduce riscul de a avea labirintita, dar, de asemenea, reduce riscul de a contracta alte boli.
  • Deveniti constient de efectele secundare ale medicamentelor pe care le luati. Unele medicamente pot afecta urechea interna.
  • Incercati sa aveti o alimentatie sanatoasa pentru reducerea riscurilor de a face un accident vascular cerebral sau alte boli cardiovasculare si mentineti tensiunea arteriala sub control.
  • Mentineti nivelul de zahar din sange sub control, daca aveti diabet zaharat. Verificati-l in mod regulat si luati masuri adecvate pentru a o aduce in limitele normale.
  • Faceti sport in mod regulat.

 

Referinte:

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/323606.php
  2. https://www.healthline.com/health/labyrinthitis
  3. https://www.webmd.com/brain/what-is-labyrinthitis#1
  4. https://draxe.com/natural-ear-infection-remedies/
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Vezi comentariile

  • Buna ziua
    Am un tuuit in urechi tpt timpul de vreo 4,5 ani.
    Cred ca e vorba de aceasta labirintita,ce pastile sunt recomandate.
    Azi m am trezit am avut ameteli si am vazut puncte negre.
    Sunt fumator,daca nu fumez ceva timp si aprind o tigara ca nu mai pot
    Imi tuie urechile rau de tot.
    Sau cafea inainte beam cam 1 kg pe zi.
    Acum am ramas 300 gr.pe zi cu lapte.
    Ce medicamente sunt recomandate ?
    Numarul de telefon este
    0762048536 Florin

    • Buna ziua,

      Am citit comentariul dumneavoastra si va multumim pentru interesul aratat siteului nostru. Articolele de pe acest site au caracter informativ si nu reprezinta recomandari medicale. Toate informații referitoare la sănătate, sport, domeniul medical și la diferite tipuri de tratamente medicale au doar caracter informativ și nu înlocuiesc recomandările medicului sau farmacistului dumneavoastră. Informațiile cuprinse nu trebuie utilizate pentru diagnosticarea vreunei boli sau afecțiuni fizice sau ca tratament la distanță sau pentru prescrierea sau utilizarea vreunui medicament prezentat pe site-ul web. Consultați întotdeauna medicul sau farmacistul dvs. și citiți cu atenție prospectul medicamentelor.
      Autorii articolelor au pregatire in domeniul in care au scris articolul si urmarim sa le transmitem intrebarile dumneavoastra, însă nu putem garanta ca vor putea raspunde la cerintele dumneavoastra.

      Va multumim pentru intelegere si va dorim multa sanatate!

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma