Temperatura corpului – tot ce trebuie sa stii despre masurare si valori

Temperatura corpului variaza in functie de multi factori, printre care varsta, sexul si nivelul de activitate al unei persoane. Aflati cum se masoara corect temperatura corporala, care sunt valorile normale si ce relevanta are in contextul pandemiei de coronavirus.

Cuprins:

  1. Informatii generale
  2. Cum se masoara temperatura corpului?
  3. Temperatura normala a corpului
  4. Factori care pot influenta temperatura corporala
  5. Masurarea temperaturii – eficienta in prevenirea infectiei cu coronavirus?

Informatii generale

Corpul este ca un mic cuptor. Emite caldura tot timpul. Aceasta este produsa de organism in urma efortului de a mentine functiile vitale. Daca organismul elimina mult mai multa sau mult mai putina caldura decat in mod normal, incearca sa transmita ca exista o problema.

Temperatura corpului valori normale

Poate ati auzit ca temperatura ”normala” a corpului este de 37 ° C. Acest numar reprezinta doar o medie. Temperatura corpului uman poate fi putin mai mare sau chiar mai mica.

Cu toate acestea, daca aveti o temperatura corporala mai mare sau mai mica decat media nu inseamna automat ca sunteti bolnavi. Temperatura corpului poate fi influentata de o multime de factori, cum ar fi varsta, sexul, perioada zilei si nivelul de activitate fizica.

Hipotalamusul – termostatul corpului

In majoritatea cazurilor, temperatura este verificata de catre medic sau asistente in timpul unei examinari de rutina. Unii oameni isi verifica temperatura si acasa, daca nu se simt bine. Temperatura este unul dintre semnele vitale si un indicator important al starii de sanatate.

Specialistii spun ca un corp sanatos, in general, poate sa-si mentina temperatura la un nivel confortabil. ”De exemplu, daca iesiti afara intr-o zi foarte friguroasa, veti observa ca temperatura pielii va scadea, in timp ce temperatura din interior va ramane la un nivel normal”, explica specialistii.

O parte a creierului, numita hipotalamus, este responsabila pentru acest lucru. Cand va este prea frig, ii transmite corpului sa-si pastreze caldura prin micsorarea vaselor de sange. Pe langa acest lucru, produce caldura prin tremuraturi. In schimb, daca v-ati incalzit prea tare, ii semnalizeaza corpului sa produca transpiratie pentru ca acesta sa se racoreasca.

Cand este temperatura mai mica

Cu toate acestea, este normal ca temperatura sa se schimbe pe parcursul zilei si al vietii. De exemplu, temperatura este de obicei mai mica dimineata decat ​​dupa-amiaza. In cazul femeilor, aceasta poate de asemenea sa fluctueze in functie de momentul in care se afla in timpul ciclului menstrual.

Cum se masoara temperatura corpului?

Temperatura corpului este o masura a capacitatii corpului de a produce si de a scapa de caldura. Corpul are abilitatea de a-si mentine temperatura la un nivel sigur, chiar si atunci cand temperaturile din afara corpului se schimba foarte mult.

Cand sunteti incalzit, vasele de sange din piele se largesc pentru a duce excesul de caldura la suprafata pielii. Astfel, incepeti sa transpirati. Pe masura ce transpiratia se evapora, acest lucru va ajuta sa va raciti corpul.

Cand este prea frig, vasele de sange se ingusteaza. Acest lucru reduce fluxul de sange catre piele pentru a economisi caldura corporala. Astfel incepeti sa tremurati. In urma tremuraturilor produse de muschi, organismul produce si mai multa caldura.

In ce locuri se masoara temperatura

Exista 4 modalitati de a lua (masura) o temperatura:

  • sub axila (metoda axilara)
  • in gura (metoda orala)
  • in ureche (metoda timpanica)
  • in rect (metoda rectala).

Temperatura poate fi masurata si pe frunte cu ajutorul unui termometru electronic.

Recomandari

Exista multe tipuri de termometre disponibile, iar cea mai buna metoda depinde de varsta persoanei:

  • 0 – 3 luni – rectal
  • 3 luni pana la 3 ani – rectal, in ureche sau al axile
  • 4 – 5 ani – oral, rectal, in ureche sau la axile
  • 5 ani pana la adult – oral, in ureche sau la axile

Urmati instructiunile de pe pachetul termometrului.

Daca valoarea temperaturii este neobisnuit de ridicata sau scazuta, faceti o noua verificare dupa 5-10 minute. Daca banuiti ca valoarea nu este corecta, repetati verificarea cu un alt termometru.

Temperatura normala a corpului

Valoarea temperaturii corporale variaza in functie de locul in care este amplasat termometrul. De exemplu, temperatura rectala este mai mare decat cea orala, in timp ce temperatura axilara tinde sa fie mai mica. Afebrilitatea inseamna starea unui organism uman a carui temperatura este in limite normale, in timp ce subfebrilitatea reprezinta temperatura corpului intre 37 si 38°C.

Temperatura normala la adulti

Temperatura normala la adulti, verificata pe cale orala, poate varia de la 36,4 la 37,5 ° C, desi termometrele pot oferi valori usor diferite.

De la cat incepe febra

La adulti, urmatoarele temperaturi sugereaza ca o persoana are febra:

  • cel putin 38 ° C inseamna febra
  • peste 39,5 ° C inseamna febra ridicata
  • peste 41 ° C inseamna febra foarte mare

Cercetatorii au analizat diferentele individuale dintre temperaturile normale ale corpului. Un studiu efectuat pe 35.500 de persoane a descoperit ca adultii in varsta au avut cele mai scazute valori, iar femeile afro-americane au avut temperaturi mai ridicate decat barbatii albi.

De asemenea, au descoperit ca anumite afectiuni medicale pot influenta temperatura corpului unei persoane. De exemplu, persoanele cu o tiroida subactiva (hipotiroidism) au avut temperaturi mai scazute, in timp ce persoanele cu cancer aveau temperaturi mai ridicate.

Temperatura normala la copii

Temperatura corporala normala pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 3-10 ani variaza intre 35,5 si 37,5 ° C atunci cand sunt verificate pe cale orala. Copiii tind sa aiba temperaturi ale corpului similare cu adultii.

Temperatura normala la bebelusi

Uneori, bebelusii si copiii mici au temperaturi ale corpului mai mari decat adultii cand sunt verificate prin masurare axilara si timpanica.

Verificata pe cale rectala, temperatura corporala normala la sugarii cu varste cuprinse intre 0 si 2 ani variaza intre 36,6 si 38 ° C. Temperatura corpului poate creste putin atunci cand bebelusului ii apar dintii.

Temperatura corporala medie a unui nou-nascut este de 37,5 ° C. Temperatura unui bebelus este mai mare, deoarece are o suprafata corporala mai mare in raport cu greutatea corpului. Corpurile lor sunt, de asemenea, mai active din punct de vedere metabolic, iar acest lucru genereaza caldura.

Corpurile bebelusilor nu-si regleaza temperatura la fel de bine ca organismele adultilor. Ei transpira mai putin atunci cand este cald, ceea ce inseamna ca organismul lor retine mai multa caldura. De asemenea, ei se racoresc mult mai greu in timpul febrei.

Factori care pot influenta temperatura corporala

Medicul german Carl Wunderlich a identificat temperatura medie a corpului de 37 ° C in secolul al XIX-lea. Dar in 1992, rezultatele unui studiu a sugerat renuntarea la aceasta valoare medie in favoarea unei temperaturi medii usor mai scazute de 36,8 ° C.

In ce momente difera temperatura corpului

Cercetatorii au subliniat ca organismele noastre au tendinta sa se incalzeasca pe parcursul zilei. Drept urmare, temperatura corpului dimineata poate sa fie mai mica decat temperatura corpului seara.

Temperatura corporala la varstnici

Ora zilei nu este singurul factor care poate influenta temperatura. Tinerii tind sa aiba temperaturi medii mai ridicate ale corpului. Acest lucru este cauzat de faptul ca organismul nu-si mai poate regla la fel de bine temperatura odata cu inaintarea in varsta.

Nivelurile de activitate fizica si anumite alimente sau bauturi pot influenta, de asemenea, temperatura corpului.

Diferente de temperatura intre femei si barbati

Temperaturile corpului femeilor sunt influentate si de hormoni si pot sa creasca sau sa scada in diferite momente in timpul ciclului menstrual.

In plus, felul in care ne luam temperatura poate afecta valoarea acesteia. Temperatura sub axila poate fi cu un grad intreg mai mica decat cea orala. Iar valorile temperaturii din gura sunt adesea mai mici decat cele din ureche sau rect.

Cand se recomanda vizita la medic

Temperatura corpului care poate indica anumite probleme depinde de varsta persoanei:

Adulti

O temperatura de 38-40 ° C cauzata de boli de scurta durata nu ar trebui sa produca prea multe probleme adultilor sanatosi. Cu toate acestea, o febra moderata poate fi mai ingrijoratoare pentru o persoana cu probleme cardiace sau pulmonare existente.

Apelati un medic daca temperatura este mai mare de 40 ° C sau mai mica de 35 ° C, mai ales daca exista alte semne de avertizare, cum ar fi confuzie, dureri de cap sau lipsa respiratiei. Temperaturile de peste 41 ° C pot provoca insuficienta de organe.

Medicii definesc hipotermia ca o temperatura care scade sub 35 ° C. Hipotermia poate fi periculoasa daca nu este tratata rapid.

Copii

Copiii cu varste cuprinse intre 3 luni si 3 ani, care au febra, dar temperatura mai mica de 38,8 ° C nu au intotdeauna nevoie de tratament. Solicitati sfaturi sau interventia medicului daca temperatura corpului la copii este de peste 39 ° C sau daca temperatura este mai scazuta, dar cei mici se confrunta cu deshidratare, varsaturi sau diaree.

Bebelusi

Daca un copil de 3 luni sau mai putin are o temperatura rectala de 38 ° C sau mai mare, solicitati asistenta medicala de urgenta. La copiii foarte mici, o febra usoara poate semnala o infectie grava.

In majoritatea cazurilor, febra este provocata de infectii. Febra se dezvolta ca modul natural de reactie al organismului la lupta impotriva infectiei.

Simptomele febrei

Medicii considera ca febra este o temperatura a corpului care atinge sau depaseste 38 ° C. Alte simptome care pot aparea sunt:

Masurarea temperaturii – eficienta in prevenirea infectiei cu coronavirus?

Folosirea unui termometru indreptat catre frunte de fiecare data cand mergeti intr-un loc public trebuie sa contribuie la incetinirea raspandirii COVID-19, aratand daca sunteti bolnav. Aceasta metoda, insa, are limitari.

In timp ce ramanem izolati si exersam distantarea sociala, multi oameni se gandesc cum ar putea arata societatea dupa usurarea restrictiilor si ce masuri de siguranta vor ajuta la mentinerea oamenilor in siguranta.

Una dintre strategii este verificarea temperaturii pentru febra – tactica fiind folosita in Wuhan, China, in orasul in care aparut virusul. Dar este cu adevarat verificarea temperaturii cel mai bun mod de a monitoriza si controla raspandirea coronavirusului?

Potrivit unor experti in boli infectioase, metoda are multe lacune si nu ar trebui sa fie singura masura de a aborda pandemia odata cu reluarea activitatii.

Masurarea temperaturii poate sa nu-i detecteze pe toti cei cu COVID-19

Conform Centrelor de Control si Prevenire a Bolilor, simptomele COVID-19 pot aparea oricand intre 2 si 14 zile de la expunere – ceea ce inseamna ca o persoana poate avea virusul si nu stie.

„Perioada de incubatie … este variabila intre pacienti”, a spus Jai Marathe, medic infectionist la Centrul Medical din Boston si profesor asistent la Scoala de Medicina a Universitatii din Boston. ”In aceasta perioada, virusul se inmulteste. Odata ce atinge un nivel critic, determina organismul sa raspunda cu simptome puternice. Durata aparitiei semnelor difera de la pacient la pacient, iar in cazul COVID-19, unul dintre cele mai frecvente simptome intalnite de pacienti este febra.”

Temperatura coronavirus

”Cu toate ca febra este una dintre manifestarile mai frecvente ale infectiei cu SARS-CoV-2, acest lucru nu este universal valabil”, a declarat Stephen P. Juraschek, medic la Centrul Medical Beth Israel Deaconess si profesor asistent de medicina la Harvard Medical School. ”Din pacate, nu putem sa prezicem daca o persoana va fi sau nu simptomatica si care vor fi simptomele sale.

Nu se stie cat de multi oameni infectati cu coronavirus sunt raspanditori asimptomatici, dar oamenii de stiinta estimeaza ca numarul este mare. „Raspunsul imun al organismului joaca un rol important in gravitatea infectiei”, a spus Marathe. ”In cazul anumitor persoane, imunitatea poate sa protejeze pacientul de la manifestarea oricaror simptome, iar aceste persoane se numesc asimptomatice”. Raspunsul imun este influentat si de alti factori precum varsta si conditiile medicale subiacente.”

Din acest motiv, Juraschek a declarat ca verificarea temperaturii nu este intotdeauna eficienta.

Alte masuri de siguranta ar putea fi eficiente

Expertii declara ca verificarea temperaturii nu ar trebui sa fie metoda unica de monitorizare si prevenire a raspandirii coronavirusului. Si deocamdata, pastrarea distantei ar putea fi in continuare cel mai bun instrument de evitare a raspandirii.

”Dupa ce lucrurile se vor relaxa, va trebui sa pastram distantarea sociala pana cand vom avea masuri mai bune de prevenire si mai multe metode terapeutice disponibile”, spun specialistii. ”Daca oamenii se vor afla intr-un spatiu public, ar trebui sa stea la 2 metri unul de altul.”

 

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/health/what-is-normal-body-temperature
  2. https://www.webmd.com/first-aid/normal-body-temperature#1
  3. https://www.medicalnewstoday.com/articles/323819
  4. https://health.clevelandclinic.org/body-temperature-what-is-and-isnt-normal/
  5. https://www.healthlinkbc.ca/medical-tests/hw198785
  6. https://www.huffpost.com/entry/covid-19-temperature-checks-effective-stopping-spread_l_5ea5fcf3c5b6805f9ecf44c6
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma