Telina – beneficii, proprietati, retete sanatoase

Telina este cunoscuta ca fiind atat o planta medicinala, cat si o leguminoasa care ajuta la scaderea nivelului de colesterol, la scaderea in greutate, detoxifiaza organismul si este extrem de benefica pentru sanatate. Aflati care sunt beneficiile consumului de telina, dar si multe alte informatii utile din urmatorul articol!

Cuprins:

1. Informatii generale

2. Ce contine telina?

3. Beneficii si proprietati

4 .Suc de telina – indicatii si contraindicatii

5. Remedii pe baza de telina

6. Retete cu telina

7. Contraindicatii

Informatii generale

Telina sau tulpina de telina apio este o planta care face parte din familia Apiaceae si este consumata ca o leguma. Aceasta se gaseste in intreaga lume si este un ingredient care se foloseste la prepararea multor feluri de mancare. Planta este cultivata la nivel global si face parte din fiecare bucatarie din America, Irlanda, in Japonia, Australia si Romania.

Pentru utilizarea culinara, telina se gaseste cel mai frecvent in supe si salate sau este folosita drept o garnitura pentru anumite feluri de mancare. De asemenea, tulpina de telina se poate savura ca o gustare intre mesele principale ale zilei alaturi de o portie cu naut, oferind o senzatie de satietate, iar aceasta nu ingrasa.

Ce contine telina?

Telina este benefica pentru sanatatea organismului si are o multime de proprietati nutritionale importante. Aceasta este bogata intr-o cantitate mare de apa, in proportie de 95% si are un numar de calorii scazute. Totodata, telina mai contine:

Calorii telina Apio

  • 100 de grame

Calorii: 21

Proteine: 1

Lipide: 0,6

Carbohidrati: 3

Fibre: 2

Calorii tulpina de telina

  • 100 de grame

Calorii: 14

Proteine: 0,7

Lipide: 0,2

Carbohidrati: 3,4

Fibre: 1,6

Calorii telina fiarta

  • 100 de grame

Calorii: 18

Proteine: 0,8

Lipide: 0,2

Carbohidrati: 4

Fibre: 1,6

Beneficii si proprietati

Telina are o multime de proprietati importante pentru organism. Iata care sunt beneficiile pentru sanatate de care va puteti bucura atunci cand consumati telina:

Reduce nivelul de colesterol

Un studiu publicat in Jurnalul de Chimie Agricola si Alimentara sugereaza ca un consum al telinei (sub diferite forme) in fiecare zi poate reduce colesterolul arterial infundat (denumit LDL sau colesterolul rau). Ftalidele (compusi esentiali care dau aroma telinei) din aceasta planta stimuleaza, de asemenea, secretia de suc biliar, care contribuie la reducerea nivelului de colesterol. Mai putin colesterol inseamna mai putina placa pe peretii arterelor si o imbunatatire generala a sanatatii inimii. Cantitatea de fibre care se gaseste in leguma, de asemenea, functioneaza pentru a elimina colesterolul din sange si din organism prin intermediul intestinelor.

Reduce tensiunea arteriala

Telina contine ftalide, care sunt compusi chimici organici ce pot ajuta la scadea nivelului hormonilor de stres din sange. De asemenea, conform unui studiu efectuat in anul 2009, rezultatele au aratat ca telina are efecte hipolipidemice asupra corpului, care permit sa se extinda vasele de sange, oferind o mai buna circulare si oxigenare a acestuia in organism, Astfel, se reduce nivelul de presiune din sange asupra peretelui vascular. De asemenea, telina mai contine potasiu, care este un vasodilatator si care ajuta la reducerea tensiunii arteriale. Cand tensiunea arteriala este redusa, aceasta pune mai putina stres asupra intregului sistem cardiovascular si astfel sunt reduse sansele de a dezvolta ateroscleroza sau producerea de un atac de cord sau de un accident vascular cerebral.

Previne infectiile tractului urinar

Semintele de telina ajuta la eliminarea acidului uric. Acestea pot fi frecvent utilizate pentru proprietatile lor diuretice, ceea ce inseamna ca stimuleaza urinarea. Prin urmare, este eficient pentru persoanele care au tulburari si diverse probleme ale vezicii urinare, probleme renale, cistita si alte conditii similare. Semintele telinei ajuta, de asemenea, la prevenirea infectiilor tractului urinar la femei.

Reduce durerile artritei

Telina este excelenta pentru persoanele care sufera de artrita, reumatism si guta. Aceasta leguma are proprietati importante antiinflamatorii, care ajuta la reducerea umflaturilor si a durerilor din jurul articulatiilor. Telina mai contine anumiti compusi, care sunt extrem de eficienti in calmarea durerilor de artrita si de dureri musculare. De asemenea, tulpina de telina actioneaza ca un diuretic, care ajuta la indepartarea cristalelor de acid uric care se acumuleaza in jurul articulatiilor corpului, ceea ce poate duce la dureri si stari disconfort in zona locala. De asemenea, aceasta leguma poate creste regresul tesutului in articulatiile inflamate.

Proprietati cu efecte anticanceroase

Telina contine ftalide, flavonoide, cum ar fi luteolin si poliacetilene. Un studiu realizat in cadrul Programului de Biologie Moleculara din SUA sugereaza ca luteolina are proprietati importante de combatere a cancerului. Telina contine, de asemenea, cumarine care sporesc activitatea anumitor celule albe din sange, care pot preveni cancerul. Intr-un alt studiu s-a constatat faptul ca, extractul de seminte de telina exercita antiproliferarea si efectul asupra cancerului gastric. Astfel, utilizarea semintelor de telina poate induce apoptoza sau moartea celulara programata.

Componentele antioxidante din leguma cauta radicalii liberi si le neutralizeaza inainte ca acestea sa provoace boli, precum este cancerul.

Stimuleaza sistemul imunitar

Bogat in vitamina C si antioxidanti, telina stimuleaza sistemul imunitar si il face mai activ si mai eficient impotriva radicalilor liberi care pot ataca organismul. Consumul de legume bogate in vitamina C in mod regulat poate reduce riscul de aparitie a unei raceli si va protejeaza de mai multe boli.

Reduce simptomele de astm

Vitamina C prezenta in telina previne afectarea radicalilor liberi si are, de asemenea, proprietati antiinflamatorii care diminueaza severitatea conditiilor inflamatorii, cum ar fi astmul.

Imbunatateste sanatatea inimii

Prezenta vitaminei C, a fibrelor si a altor substante chimice organice in radacinile telinei promoveaza sanatatea cardiovasculara.

Regleaza echilibrul fluidelor

Telina este bogata in sodiu si potasiu, iar ambele minerale ajuta la reglarea echilibrului de fluide din organism.

Amelioreaza migrenele

Prezenta cumarinelor in telina poate ajuta la ameliorarea migrenelor. Mecanismul exact nu este complet stiu, dar cercetarile indica o suprimare a eliberarii oxidului de azot in creier, care poate provoca dureri de cap si migrene.

Detoxifiaza organismul

Telina actioneaza ca un antioxidant, inclusiv semintele, radacinile si frunzele legumei. Consumul de legume in mod regulat ajuta la evitarea bolilor renale, de pancreas, ficat si vezica biliara.

Controleaza diabetul zaharat

Telina este benefica pentru tratarea diferitelor afectiuni diabetice. Acest lucru se datoreaza continutului ridicat de fibre, care s-a dovedit a contribui la gestionarea simptomelor de diabet zaharat.

Previne cataracta

Picurarea de ceai de telina pe pleoape este ideala pentru anumite conditii oftalmologice si poate imbunatati sanatatea ochilor,  sansele de a dezvolta cataracta sunt reduse. Totodata, ceaiul de telina va protejeaza impotriva degenerarii maculare oculare.

Tonic nervos

Telina are in componenta sa un continut ridicat de calciu si, din acest motiv, este ideala pentru a calma starile de nervozitate.

Ajuta la pierderea kilogramelor

O bautura regulata de suc de telina inaintea meselor principale va poate ajuta sa va reduceti kilogramele in plus. Sucul de telina are foarte putine calorii si are un continut ridicat de fibre. Prin urmare, aceasta poate ajuta la reducerea tendintei de a manca si va ajuta sa va mentineti greutatea fara sa mai simtiti nevoia de a mai manca sau rontai gustari nesanatoase intre mese.

Telina pentru barbati

Telina este un afrodisiac natural ce se elimina prin transpiratie, iar aceasta planta poate creste semnificativ productia de feromoni si androsteroni la barbati. Aceste substante nu au un miros, in schimb are loc in proces de receptare prin stimuli de atractie catre sexul opus, care se produce la niveul creierului. Astfel, barbatii care mananca telina produc hormoni care ii vor ajuta la imbunatatirea performentelor sexuale.

Suc de telina – indicatii si contraindicatii

Sucul de telina are un profil nutritional unic care il face o alegere excelenta pentru un suc de legume. Acesta contine vitamina C, calciu si fier, luteolina si apigenina, doi puternici antioxidanti, precum si cumarine, ftalide, care poate avea un impact real asupra sanatatii generale.

Sucul de teline este indicat sa se consume cu regularitate, deoarece are capacitatea:

  • de a stimula sistemul imunitar
  • de a reduce inflamatiile
  • de a preveni bolile cronice
  • de a imbunatati sanatatea inimii
  • de a intari oasel
  • de a proteja integritatea vaselor sanguine
  • de a ajuta in tratarea tulburarilor de somn si insomnii
  • de a imbunatati aspectul pielii si de a detoxifica organismul

Suc de telina si lamaie

Ingrediente:

  • 400 g de radacina de telina
  • 1 kilogram de lamai
  • 1,5 l apa plata

Mod de preparare:

Se curata si se spala ingredientele la apa rece, iar apoi telina se da printr-o razatoare si se adauga intr-o carafa peste care se toarna apa plata. Dupa care, separat se va stoarce zeama de lamai si se va adauga in carafa. Se amesteca tot lichidul foarte bine, iar apoi se poate savura. Daca doriti ca sucul sa fie putin aromat, adaugati 2 lingure de miere.

Suc de tije de telina

Ingrediente:

  • 2 tije de telina apio
  • o para
  • ½ mar
  • un pahar cu apa

Mod de preparare:

Se spala bine ingredientele, apoi taiati cubulete tulpinile telinei apio si puneti-o in blender. Dupa care adaugati si ½ mar, para si apa. Amestecati totul la blender timp de 1 minut, dupa care puteti sa savurati sucul. Pentru o aroma in plus, adaugati 2 lingurite de miere.

Sucul de telina contraindicatii

In ciuda numeroaselor efecte pozitive ale acestui suc asupra sanatatii organismului, exista unele efecte secundare potentiale care ar trebui luate in considerare. Astfel, sucul de telina este contraindicat pentru persoanele care au probleme cu rinichii sau diverite alergii, care pot duce la umflarea buzelor, a limbii sau gatului. Totodata, consumul de suc de telina poate creste sensibilitatea pielii la soare datorita anumitor antioxidanti, care se gasesc in componenta legumei.

Remedii pe baza de telina

Ceai de telina

Intr-o jumatate de litru de apa se vor adauga 3 lingurite de frunze uscate de telina. Dupa ce se raceste ceaiul, se strecoara si se bea. Acest ceai de telina este un bun remediu pentru:

Ceai de telina pentru potenta

De asemenea, reteta anterioara de ceai de telina poate fi folosit pentru a creste potenta in cadrul reprezentantilor sexului masculin. Efectul ceaiului este irezistibil daca se consuma zilnic.

Tinctura de telina

Acest tip de tincura asigura urmatoarele proprietati:

un aport de fitonutrienti, usor asimilabili, necesari in suplimentarea dietei pentru mentinerea integritatii functiilor fiziologice si completarea unor deficiente nutritionale

  • are efect benefic energizant si de stimulare a echilibrului fizic si psihic
  • influenta pozitiva in situatii de stres, suprasolicitare nervoasa, efort fizic si intelectual sustinut, inlatura starile de oboseala
  • prin echilibrare alimentara contribuie la imbunatatirea starii generale si la cresterea rezistentei organismului
  • eficace in perioadele de convalescenta pentru refacerea si revigorarea organismului
  • favorizeaza eliminarea toxinelor si a lichidelor retinute in exces in corp
  • sprijina buna functionare a digestiei
  • ajuta la mentinerea normala a greutatii corporale
  • este reglator hormonal, sustine reglarea functiei sexuale prin normalizarea activitatii secretorii a glandelor sexuale la barbati si femei

Capsule cu telina

Capsulele cu telina sunt recomandate sa fie administrate zilnic pentru a ajuta la:

  • imbunatitirea circulatiei sangelui
  • diminuarea intensitatii proceselor asociate cu imbatranirea
  • contribuirea performantelor sexuale
  • sustinrea organismului in stari de covalescenta

Retete cu telina

Piure de telina

Ingrediente:

  • radacina de telina
  • 2 cartofi
  • 250 ml lapte
  • 2 linguri unt
  • 2 linguri ulei
  • sare
  • salata verde
  • 2 linguri seminte de susan
  • 4 oua posate

Mod de preparare:

Telina si cartofii se vor curata si se vor taiata cubulete, apoi se vor adauga intr-o oala la fiert cu apa si putina sare. Dupa ce au fiert, se vor pasa cu blenderul si apoi se va adauga untul si treptat 250 ml de lapte cald. Separate, intr-o tigaie se vor pune 2 linguri de ulei si semintele de susan si se vor lasa la rumenit timp de 3 minute, dupa care se vor pune peste piureul de telina. Acest piure de telina se poate servi alaturi de o salata verde si cu un ou posat. Sa aveti pofta!

Salata de telina cruda si morcov

Ingrediente:

  • o telina
  • 2 morcovi
  • 3 linguri iaurt grecesc
  • 2 linguri ulei de maslina
  • zeama de lamaie
  • sare
  • piper

Mod de preparare:

Se vor curata de coaja telina si morcovii, dupa care se vor da prin razatoarea are. Separat, se va pune intr-un bol iaurtul grecesc, ulei de maslina, zeama de lamaie, sare si piper si se vor amesteca. Dupa aceea, adaugati in bol telina si morcovii dati prin razatoare, iau apoi amestecati cu dressingul. La final, aceasta salata se poate servi drept garniture alaturi de o friptura.

Contraindicatii

Semintele acestei legume contin uleiuri volatile, flavonoide, cumarine si acid linoleic si, prin urmare, nu sunt bune pentru femeile gravide deoarece pot provoca contractii in uter.

 

 

Referinte:

  1. https://www.organicfacts.net/health-benefits/vegetable/health-benefits-of-celery.html
  2. https://www.organicfacts.net/celery-juice.html
  3. https://www.livescience.com/50640-celery-nutrition.html
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma