Suc de mere – beneficii si proprietati

Suc de mere – o bautura gustoasa care contine numeroase vitamine si minerale benefice pentru stimularea energiei si cresterea imunitatii. Aflati care sunt beneficiile sucului de mere, dar si multe alte informatii interesante in urmatorul articol!

Cuprins:

1. Informatii generale

2. Suc de mere natural vs suc de mere pasteurizat

3. Suc de mere proprietati

4. Dieta cu suc de mere

5. Beneficiile sucului de mere

6. Contraindicatii si posibile riscuri

Informatii generale

Se spune ca „Un mar pe zi tine doctorul departe de casa„, ceea ce nu este departe de adevar. Consumul de mere si suc de mere ofera numeroase beneficii pentru organism. Marul este considerat a fi unul dintre cele mai sanatoase fructe. Acesta provine din Asia Centrala si este cultivat pe scara larga in intreaga lume. China este pe primul loc pe lista producatorilor de mere, in timp ce SUA ocupa cel de-al doilea loc.

Soiuri de mere romanesti

Iata o lista cu cateva soiuri de mere romanesti:

Nume soi Forma Epiderma Pulpa Gust Perioada de recoltare Origine
Ardelean Sferica spre tronconica Rosu – bordo intens cu puncte alburii cu pruina multe Alba – galbuie, crocanta Dulce – acrisor, aroma fina a IlI-a decada septembrie – I-a decada octombrie Romania SCDP, Cluj
Cipirian Sferica, usor turtita la capete Rosie – inchis, uniforma Alba – galbuie, crocanta Dulce – acidulat, armonios a II-a decada a lunii octombrie in zona de deal Romania SCDP, Voinesti
Domnesc Sferica, pronuntat asimetric fond galben acoperita cu rosu 2/3 din suprafata Romania, Moldova (soi traditional)
Florina Sferic turtit sau tronconic fond galbena acoperit cu rosu anilina cu len-ticele albicioase pe toata suprafata

 

consistenta de culoare crem, potrivit de dulce si slab acidulata placut aromata

 

potrivit de dulce si slab acidulata placut aromata

 

mijlocul lunii octombrie, in zona colinara si la sfarsitul lunii septembrie in zona de sud Franta (Statiunea Angers)
Frumos de Voinesti sferica; usor turtita; contur aproape regulat

 

rosie – portocalie, spre purpurie, cu puncte si pete ruginii; subtire si lucioasa

 

alba-crem; crocanta; la maturarea deplina fondanta; structura fina

 

dulce; aroma discreta

 

octombrie Romania, SCDP Voinesti
Alex Conica – globuloasa fond verde-galbui, acoperit cu rosu sub forma de zone continui cu striuri

 

galbena, ferma, cu suculenta medie, fin acidulata

 

placut ultima decada a lunii septembrie

 

Romania, SCDP Bistrita

Bistritean Conica – globuloasa fond galben, acoperit cu rosu sub forma de zone continui cu striuri pe toata suprafata

 

galben-verzuie, ferma, cu textura si suculenta medie

 

dulce ultima decada a lunii septembrie –prima decada a lunii octombrie Romania, SCDP Bistrita

Este sucul de mere bun?

Marul se bucura de dominatia mondiala asupra celorlalte fructe, datorita numeroaselor beneficii pentru sanatate. Exista modalitati diferite de a consuma un mar – poate fi fie consumat brut, fie adaugat in salate de fructe. Sucul de mere, numit si „seb ka ras” (hindi), este, de asemenea, una dintre bauturile preferate pentru multi oameni.

Suc de mere natural vs suc de mere pasteurizat

Sucurile de mere naturale sunt facute prin diferite metode, fie prin presarea la rece sau prin pasteurizare. Sucul de mere natural este fara conservanti si fara coloranti si poate fi facut acasa cu ajutorul unui storcator pentru fructe si legume. Va puteti bucura de aroma sucului natural, gustos, plin de pulpa si 100% natural daca alegeti sa il preparati acasa.

Pe de alta parte, mai exista suc de mere pasteurizat se gaseste pe piata imbuteliat si depozitat in cisterne, fie in sticle speciale. Pentru a obtine sucul pasteurizat, acesta este conservat si ambalat in diferite forme pe care le putem gasi in orice raft din magazine. Spre deosebire de sucul natural de mere, cel pasteurizat trece printr-un proces tehnologic mai indelungat, precum incalzirea sucului pana ce ajunge la temperatura de 80 -85 de grade timp de aproximativ 10 – 15 minute. Dupa pasteurizarea propriu-zisa, sucul de mere se imbuteliaza in pungi sau cutii speciale care au un sistem ce faciliteaza mentinerea si calitatea aromelor merelor. Intregul proces de pasteurizare face ca savoarea si gustul merelor si a calitatii lor sa ramane intacte.

Suc de mere proprietati

Consumat cu regularitate, sucul de mere are proprietati terapeutice, precum:

  • Proprietati anticanceroase
  • Este depurativ
  • Este detoxifiant hepatic
  • Bun laxativ natural
  • Este antiseptic
  • Tonic pentru intarirea si refacerea muschilor ( a masei musculare)
  • Tonic pentru sistemul nervos
  • Bun remediu pentru durerile reumatice

Informatii nutritionale pentru sucul de mere

100 de grame de suc de mere contine:

  • 46 de kcal
  • 88,24 g de apa
  • 11,3 g de carbohidrati
  • 0,1 g proteine
  • 0,13 g de lipide
  • 0,2 g de fibre
  • 9,62 g de zahar
  • 8 mg de calciu
  • 0,12 mg de fier
  • 5 mg de fosfor
  • 101 mg de potasiu
  • 4 mg de sodiu

Valoarea nutritiva a sucului de mere

Sucul de mere contine multe dintre substantele nutritive, inclusiv vitamina C si diferite vitamine B, precum si multe minerale, cum ar fi magneziu, fier, calciu, mangan si cupru . Unele fibre sunt, de asemenea, retinute in acest suc, precum si substantele fitochimice, flavonolii si procianidinele. O singura ceasca de suc de mere reprezinta, de asemenea, aproximativ 10% din carbohidratii necesari zilnic, datorita zaharurilor naturale gasite in acesta.

Dieta cu suc de mere

Merele contin o cantitate foarte mare de apa. De fapt, un mar de marime medie este format din aproximativ 85% apa. Alimentele care contine un aport ridicat de apa in componenta lor, de obicei contin un numar scazut de calorii.

In plus, merele contine fibre care ajuta la pierderea din greutatea corporala. De exemplu, un mar mediu contine aproximativ 4% de grame de fibre. Aceste reprezinta 16% din cantitatea necesara si recomandata de fibre pentru femei si 11% in cazul barbatilor. Continutul de fibre este extrem de ridicat, avand in vedere continutul redus al caloriilor din mere, astfel facandu-le o gustare excelenta si ideala care sa va ajute sa va mentineti un aport scazut de calorii in dieta zilnica. Desi acest lucru depinde de tipul de fibre care se gasesc in mere, exista multe studii care arata faptul ca, un consum de fibre ridicat este legat de o greutate corporala mai mica si de un risc mic in ceea ce priveste generarea de obezitate.

Astfel, consumul de fibre poate incetini digestia alimentelor care va va face sa va simtiti mai satuli consumand putine calorii. Din acest motiv, alimentele care sunt bogate in fibre va pot ajuta sa consumati mai putine calorii pe timpul zilei, ceea ce va ajuta semnificativ sa scapati de greutatea corporala nedorita.

Totodata, fibrele pot sa imbunatateasca functionarea sistemului digestiv si hranesc bacteriile prietenoasa care se gasesc in intestine, care pot avea numeroase beneficii in ceea ce priveste sistemul metabolic si de control al greutatii.

Exemplu dieta cu suc de mere

Dieta cu suc de mere ajuta la detoxifiecarea intregului organism datorita faptului ca acesta contine multe substante nutritive, precum si vitamine, minerale, fibre si fitonutrienti.

Daca doriti sa slabiti, specialistii nutritionisti va recomanda sa includeti in dieta zilnica sucul de mere care are proprietati de eliminare a toxinelor care sunt depozitate asupra rinichilor, ficatului si a colonului. Astfel, sucul de mere baut cu regularitate ajuta la detoxifierea si scaderea in greutate.

Dieta de 4 zile

Pe parcursul acestei diete aveti voie sa mancati numai mere si sa consumati suc de mere si legume. Astfel, in primele 3 zile de dieta veti consuma numai mere, suc si apa plata. In ultima zi de dieta este necesar sa ingerati doua linguri de ulei de masline extravirgin pur pentru a ajuta la imbunatatirea si functionarea sistemului digetiv. In plus, in cea de-a patra zi, puteti sa mancati si alte fructe si legume. De exemplu:

Mic dejun: cereale integrale cu iaurt si fructe de padure, un ceai sau o cafea neindulcita

Gustare: suc de mere si 2 morcovi

Pranz: o salata mare cu legume proaspete cu ulei de masline extravirgin si zeama de lamaie

Gustare: o salata de fructe

Cina: un sandvis din paine cu cereale integrale, pasta de guacamole (avocado, rosii, zeama de lamaie, sare si putin busuioc) si fruze de salata verde

In cea de-a cincea zi va puteti relua alimentatia, insa este recomandat sa adaugati treptat alimentele mai ales cele mai grele, precum sunt proteinele animale. In plus este recomandat sa incepeti sa faceti si exercitii fizice.

Pentru a avea rezultate eficiente si vizibile, dieta cu suc de mere este recomandata a fi tinuta o data pe luna timp de 3 – 4 luni. In toata aceasta perioada veti remarca scaderea kilogramelor nedorite, plus ca veti avea o stare generala si de sanatate mult mai buna datorita eliminarii tuturor toxinelor din organism.

Beneficiile sucului de mere

Sucul de mere are o multime de beneficii pentru sanatate, precum:

  • Imbunatateste sanatatea inimii

Potasiul se gaseste in concentratii mai mari decat orice alt mineral din acest suc, care ajuta la mentinerea sanatatii inimii. Potasiul este un vasodilator ceea ce inseamna ca poate ajuta la scaderea tensiunii in arterele si a vaselor de sange. De asemenea, ajuta la ameliorarea presiunii si tensiunii sistemului cardiovascular . Sucul de mere impiedica, de asemenea, formarea colesterolului in artere, care este adesea motivul major al atacurilor de inima si a altor afectiuni cardiovasculare.

  • Previne astmul

Exista anumite substante antiinflamatorii si antialergice gasite in sucul de mere care pot calma sistemul respirator si pot reduce iritarea in gat si plamani, ajutand la ameliorarea atacurilor de astm si prevenirea infectiilor respiratorii.

  • Detoxifica ficatul

Proprietatile alcaline din sucul de mere ajuta la curatarea toxinelor si a tuturor deseurilor din ficat, ajutand totodata la mentinerea nivelului de pH al organismului. Pectina prezenta in pulpa marului ajuta la mentinerea sanatatii sistemului digestiv.

  • Trateaza constipatia

Una dintre substantele mai putin cunoscute din mere este numita acid malic, care poate imbunatati rata digestiva si sustine functia hepatica. In combinatie cu fibrele si alte minerale stimulatoare in sucul de mere, acest suc poate ameliora rapid simptomele de constipatie, crampe, balonare si diaree. De asemenea, sucul contine sorbitol, care ajuta la inlaturarea tractului digestiv, prin extragerea apei din intestinul gros si prin impingerea acesteia in colon.

  • Reduce colesterolul

Impreuna cu celelalte avantaje ale sucului de mere, un beneficiu important il reprezinta reducerea nivelului de colesterol. Nivelul excesului de colesterol din organism este cauza principala in spatele numeroaselor afectiuni cardiovasculare. Astfel, va puteti proteja impotriva acestor boli consumand zilnic cate un pahar de suc de mere.

  • Stimuleaza sistemul imunitar

Sucul de mere are o cantitate mare de vitamina C, care este o componenta cheie a sistemului imunitar al organismului. Vitamina C stimuleaza nu numai sistemul imunitar, ci si un compus antioxidant care poate preveni stresul oxidativ si reduce inflamatiile.

  • Previne osteoporoza

Datorita prezentei vitaminei C, a borului, a fierului si a altor minerale din sucul de mere, aceste substante nutritive se combina si ajuta la mentinerea structurii osoase sanatoasa si puternice.

  • Cresterea parului

Merele contin un compus numit procyanidin B-2, care este responsabil pentru promovarea cresterii parului si adaugarea de luciu natural al acestuia. Acest compus de procyanidin B-2 este ceea ce face ca sucul de mere sa fie benefic pentru sanatatea parului.

  • Previne cancerul

Sucul de mere este cel mai bun aparator impotriva tumorilor si a cancerului, in special a cancerului pulmonar. Flavonoidele si acizii fenolici s-au dovedit a fi eficienti in prevenirea dezvoltarii tumorilor si a celulelor canceroase.

  • Imbunateste sanatatea ochilor

Vitamina A prezent in sucul de mere ajuta la buna mentinere a structurii ochilor si previne dezvoltarea unor afectiuni.

  • Imbunatateste functia hepatica

Sucul de mere contin acid malic care poate imbunatati functia hepatica. Sucul de mere, combinat cu cantitati mari de apa, poate stimula urinarea si poate promova eliberarea excesului de saruri si grasimi din organism. Continutul ridicat de alcaline din acest suc ajuta, de asemenea, la eliminarea toxinelor si mentine un echilibru al pH-ului bun in organism, actionand astfel ca agent de curatare a ficatului.

Contraindicatii si posibile riscuri

Sucul de mere are beneficii uimitoare pentru organism si contine multe substante nutrivite, dar daca beti prea mult suc, aceasta va poate provoca diverse probleme si efecte secundare, printre care:

  • Probleme gastro – intestinale: Excesul de suc de mere poate provoca diverse probleme de stomac, de la diaree la constipatie, precum si flatulenta excesiva .
  • Riscul de aparitie a pietrelor la rinichi: Aceasta se datoreaza prezentei oxilatilor, care poate exacerba problemele renale preexistente.

Sucul nepasteurizat si bolile alimentare

Din 2000 pana in 2010, in America de Nord au fost inregistrate peste 1700 de cazuri de boli legate de consumul de sucuri nepasteurizate si de cidru de mere. Agentii patogeni care au legatura cu aceste boli provocate de alimente au inclus paraziti, bacterii si virusuri. Cei mai frecventi agenti patogeni au fost E.coli 0157 si 0111, Salmonella, Cryptosporidium, Clostridium botulinum si hepatita A. Agentii patogeni pot fi raspanditi in mai multe moduri, cum ar fi prin contaminare – in cazul in care fructele sunt cultivate, transportate in containere contaminate sau datorita spalarii necorespunzatoare a recipientelor in care sunt depozitate sucurile de mere.

 

 

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/nutrition/10-health-benefits-of-apples
  2. https://www.healthline.com/health/digestive-health/juice-for-constipation
  3. https://www.organicfacts.net/health-benefits/fruit/apple-juice-benefits-make-nutritional-value.html
  4. https://www.self.com/story/dr-oz-says-apple-juice-has-too
  5. https://www.stylecraze.com/articles/best-benefits-of-apple-juice/#gref
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma