Stenoza pilorica este o ingustare organica sau functionala a sfincterului piloric, acesta fiind portiunea terminala a stomacului. Aflati mai multe despre cauzele si simptomele stenozei pilorice si cum se trateaza aceasta afectiune specifica nou-nascutilor. 

Cuprins:

  1. Ce este stenoza pilorica?
  2. Cauze si factori de risc
  3. Simptome
  4. Diagnostic
  5. Cum se trateaza stenoza pilorica?
  6. Complicatii si evolutie
  7. Masuri de prevenire

Ce este stenoza pilorica?

Stenoza pilorica (stenoza de pilor sau pilorostenoza) este o afectiune nu foarte frecventa care apare la sugari si care impiedica patrunderea alimentelor in intestinul subtire.

Ce este sfincterul piloric?

In mod normal, o valva musculara (pilor) aflata intre stomac si intestinul subtire retine alimentele in stomac pana cand sunt gata pentru urmatoarea etapa a procesului digestiv.

Stenoza pilorica la bebelusi

La copiii cu stenoza pilorica, muschii acestui orificiu se ingroasa si devin anormal de mari, blocand coborarea alimentelor in intestinul subtire.

Stenoza hipertrofica la pilor poate provoca varsaturi puternice, deshidratare si scadere in greutate. Copiii cu stenoza pilorica pot parea flamanzi tot timpul.

Aceasta problema poate fi rezolvata cu ajutorul interventiei chirurgicale.

Cauze si factori de risc

Cauzele stenozei pilorice sunt necunoscute, insa afectiunea poate avea la baza factori genetici si de mediu. De obicei, stenoza pilorica congenitala este foarte rara si cel mai probabil se dezvolta ulterior.

Factori de risc

Factorii de risc pentru dezvoltarea stenozei pilorice sunt:

Sexul copilului

Stenoza pilorica este descoperita mai des la baieti – in special la primii nascuti – decat la fete.

Rasa

Stenoza pilorica este mai frecventa la copiii albi cu origini nord-europene si este mai putin frecventa la afro-americani si rara la asiatici.

Nastere prematura

Stenoza pilorica este mai frecventa la copiii nascuti prematur decat la cei nascuti la termen.

Istoricul familial

Cercetatorii au descoperit ca aceasta tulburare apare in randul anumitor familii. Stenoza pilorica se dezvolta la aproximativ 20 la suta dintre copiii de sex masculin si la 10 la suta dintre cei de sex feminin ai mamelor care au avut aceasta afectiune.

Fumatul in timpul sarcinii

Din cauza acestui viciu, riscul de stenoza pilorica se poate dubla.

Utilizarea timpurie a antibioticelor

Bebelusii carora li s-au administrat anumite antibiotice in primele saptamani de viata – eritromicina pentru tratarea tusei convulsive, de exemplu – prezinta un risc crescut de a dezvolta afectiunea. In plus, bebelusii nascuti de mame care au luat anumite antibiotice la sfarsitul sarcinii pot avea un risc crescut de stenoza pilorica.

Hranirea cu biberonul

Unele studii sugereaza ca alaptarea cu biberonul, mai degraba decat alaptarea la san, poate creste riscul de stenoza pilorica. Majoritatea persoanelor care au participat la studii si-au hranit bebelusii cu formule de lapte praf si nu cu lapte matern, deci nu este clar daca riscul crescut este legat de formula de lapte sau de mecanismul hranirii cu biberonul.

Stenoza pilorica la adulti

Potrivit literaturii de specialitate, stenoza pilorica apare foarte rar la adulti. Se poate dezvolta in urma unei cauze atribuite, cum ar fi un ulcer adiacent, cancer sau aderentele aparute dupa o interventie chirurgicala abdominala. Afectiunea poate fi, de asemenea, idiopatica, in cazul careia specialistii nu gasesc nicio cauza de baza. Forma idiopatica este mult mai putin frecventa si tinde sa apara mai mult la barbatii de varsta mijlocie. In momentul in care simptomele se agraveaza, este necesara interventia chirurgicala. In functie de cat de grava este afectiunea, interventia chirurgicala corectiva la un adult poate fi mai extinsa decat cea efectuata la un copil.

Simptome

Semnele stenozei pilorice apar de obicei dupa o perioada de 3-5 saptamani de la nastere. Stenoza pilorica este rara la copiii mai mari de 3 luni.

Stenoza pilorica simptome

Semnele stenozei pilorice sunt:

Varsaturi dupa hranire

Bebelusul poate voma cu putere, expulzand laptele matern sau formula de lapte pana la cativa metri distanta (varsaturi in jet). Varsaturile pot fi usoare la inceput si se agraveaza treptat pe masura ce orificiul pilorului se ingusteaza. In unele cazuri, voma poate contine sange.

Foame persistenta

Bebelusii care au stenoza pilorica doresc de multe ori sa manance la scurt timp dupa ce au varsat.

Contractii stomacale

Parintii ar putea observa ca micutul sufera contractii de tipul undelor peristaltice care se extind spre partea superioara a abdomenului bebelusului la scurt timp dupa hranire, dar inainte de varsaturi. Acest lucru se produce din cauza faptului ca muschii stomacului incearca sa forteze trecerea alimentelor prin orificiul ingustat al pilorului.

Deshidratare

S-ar putea ca bebelusul sa planga fara sa verse lacrimi sau sa devina letargic. In plus, scutecele ar putea sa nu fie atat de umede pe cat va asteptati.

Modificari ale miscarilor intestinale

Deoarece stenoza pilorica impiedica patrunderea alimentelor in intestin, bebelusii cu aceasta afectiune pot fi constipati.

Probleme de greutate

De asemenea, un bebelus cu aceasta afectiune poate acumula foarte greu in greutate. Ba mai mult, in unele cazuri poate pierde in greutate.

Cand se recomanda vizita la medic

Mergeti la medicul pediatru daca bebelusul:

  • Varsa in jeturi dupa ce este hranit.
  • Pare mai putin activ sau neobisnuit de iritabil.
  • Urineaza mult mai putin sau are vizibil mai putine scaune.
  • Nu se ingrasa sau chiar pierde in greutate.

Diagnostic

Daca suspecteaza stenoza pilorica, medicul bebelusului va incerca sa afle mai multe despre istoricul micutului si va examina fizic abdomenului copilului. Daca medicul simte ca muschiul pilorului este ingrosat, descoperind la palpare o forma clasica de maslina, nu mai este nevoie de alte teste.

In cazul in care nu poate simti pilorul, specialistul poate recomanda efectuarea unei ecografii abdominale, in timpul careia va examina tesutul abdominal pentru a observa pilorul. De asemenea, medicul ar mai putea realiza si o radiografie cu substanta de contrast. Ingerarea acestui lichid este necesara pentru a imbunatati claritatea imaginilor. In timpul radiografiei cu substanta de contrastat, lichidul poate fi observat in timp ce se deplaseaza de la stomac catre intestinul subtire si poate arata daca exista un blocaj.

Cum se trateaza stenoza pilorica?

Daca descopera si diagnosticheaza stenoza pilorica in urma examenului fizic, a ecografiei sau a analizelor gastrointestinale, medicul ia de cele mai multe ori decizia efectuarii unei interventii chirurgicale de corectare a problemei. Deoarece sugarii cu aceasta anomalie sunt de multe ori deshidratati din cauza varsaturilor, ei trebuie alimentati temeinic cu fluide inainte de a putea fi supusi interventiei chirurgicale. Specialistii afla daca cei mici sunt deshidratati cu ajutorul analizelor de sange. Uneori, este necesara administrarea intravenoasa de lichide.

Stenoza pilorica preoperator

Copilul nu trebuie alaptat sau hranit cu formula de lapte timp de 6 ore inainte de operatie pentru a reduce riscul de varsaturi si aspiratie in timp ce se afla sub anestezie.

Stenoza pilorica operatie

In timpul operatiei vor avea loc urmatoarele actiuni:

  • Un anestezist pediatru (un medic specializat in sedarea si ameliorarea durerilor la copii) il anesteziaza total pe cel mic, ceea ce inseamna ca acesta va dormi pe parcursul procedurii.
  • Apoi, face o mica incizie in partea stanga a abdomenului, mai sus de ombilic (buric).
  • Chirurgul realizeaza apoi o ”piloromiotomie”, operatie care presupune efectuarea unei incizii in pilorul ingustat pentru a permite alimentelor sa se deplaseze in mod corespunzator din stomac catre intestine. Aceasta procedura dureaza, in general, mai putin de o ora.

Dupa operatie

In majoritatea cazurilor, bebelusii trebuie sa ramana in spital dupa operatie timp de 24-36 de ore. La cateva ore dupa operatie, copilul va putea manca din nou. Micutul este hranit oral si treptat la inceput, in cantitati foarte mici. Volumul si concentratia formulei vor creste pe masura ce bebelusul incepe sa tolereze hrana. Daca va alaptati copilul, laptele matern trebuie administrat bebelusului printr-o sticla in primele cateva alaptari, astfel incat cantitatea sa poata fi masurata cu precizie.

Uneori, bebelusii vor voma in continuare dupa operatie, insa acest lucru nu inseamna ca au din nou stenoza pilorica. Copilul ar putea voma dupa operatie din cauza anesteziei. De asemenea, micutul ar putea varsa daca hranirea avanseaza prea repede sau daca nu regurgiteaza in mod adecvat dupa hranire. Daca bebelusul continua sa vomite pentru perioade prelungite, este posibil sa aiba nevoie de mai multe teste. Problemele legate de varsaturi trebuie eliminate inainte ca bebelusul sa fie externat din spital.

Cum va puteti ingriji copilul dupa operatie

Bebelusul va putea manca normal pana cand doctorul considera ca puteti merge acasa. De obicei, durerile minime post-operatorii ale micutului vor fi ameliorate cu ajutorul analgezicelor. Puteti sa-l spalati pe cel mic cu buretele usor a doua zi dupa operatie. Ii puteti face baie copilului in cada la 3 zile dupa operatie.

Bucata mica de banda care acopera incizia va cadea treptat singura. Ea nu trebuie indepartata de parinti. In cazul in care aceasta banda nu cade pana la urmatoarea intalnire cu medicul, ea va fi indepartata de acesta in timpul vizitei.

Posibile complicatii ale operatiei

Complicatiile care ar putea aparea in urma interventiei chirurgicale sunt sangerarile si infectiile. Cu toate acestea, complicatiile sunt foarte rare, iar rezultatele operatiei sunt in general excelente.

Programare ulterioara

Specialistul va programa o vizita de verificare care va fi efectuata in ambulatoriu dupa 7-10 zile de la operatie. In timpul vizitei, medicul copilului va examina locul plagii si va evalua procesul de recuperare a bebelusului.

Complicatii si evolutie

Stenoza pilorica poate provoca urmatoarele probleme:

  • Incapacitatea de a creste si de a se dezvolta.
  • Varsaturile frecvente pot provoca deshidratare si un dezechilibru mineral (electrolitic). Electrolitii ajuta la reglarea multor functii vitale.
  • Iritarea stomacului. Varsaturile repetate pot irita stomacul bebelusului si pot provoca sangerari usoare.
  • Icter. Rareori, se poate acumula o substanta secretata de ficat (bilirubina), provocand o ingalbenire a pielii si a ochilor.

Masuri de prevenire

Prevenirea stenozei pilorice nu este posibila. Cu toate acestea, este esential ca parintii sa recunoasca semnele si simptomele afectiunii pentru ca micutul sa primeasca ingrijiri medicale cat mai curand posibil. In acest fel pot fi prevenite complicatiile, cum ar fi deshidratarea, pierderea in greutate si alimentatia inadecvata.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pyloric-stenosis/symptoms-causes/syc-20351416
  2. https://www.healthline.com/health/pyloric-stenosis
  3. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4524-pyloric-stenosis-hps
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma