Somniferele – indicatii, efecte, riscuri, contraindicatii

Somniferele pot fi de ajutor atunci cand stresul sau alte cauze afecteaza somnul. Aflati din materialul urmator care sunt indicatiile, efectele, riscurile si contraindicatiile somniferelor.

Cuprins:

  1. Ce sunt somniferele?
  2. Cand sunt indicate?
  3. Cum actioneaza somniferele?
  4. Reguli de utilizare
  5. Efectele somniferelor
  6. Riscuri
  7. Contraindicatii
  8. Sfaturi adresate persoanelor care folosesc somnifere

Ce sunt somniferele?

Sufocati de timpul petrecut si impartit intre munca, distractie si familie, oamenii dorm mai putin ca niciodata in zilele noastre. Reclamele de la televizor promit o odihna buna pe timpul noptii, in timp ce milioane de persoane iau somnifere eliberate pe baza de prescriptie medicala sau nu pentru a reusi sa doarma.

Luate conform instructiunilor, somniferele ofera beneficii enorme oamenilor care nu au parte de un somn odihnitor. In acelasi timp, in urma cresterii consumului de medicamente pentru somn, au crescut si abuzurile si reactiile adverse neplacute.

De aceea, este important sa aflati ce impact au aceste medicamente asupra creierului si corpului. De asemenea, puteti afla care sunt efectele secundare la care trebuie sa fiti atenti – si care este riscul de dependenta.

Ce precizare se impune

Exista mai multe tipuri de somnifere pentru persoanele care sufera de insomnie din cauza unor tulburari organice sau a suferintei provocate de o anumita boala.

Somnifere picaturi

De exemplu, somniferele sub forma de picaturi pot reprezenta o alternativa pentru pastile. Indiferent de situatie, somniferele si calmantele nu se autoadministreaza, ele trebuie prescrise intotdeauna de medic sau farmacist in urma unei consultatii.

Persoanele care iau pastile pentru somn ”din auzite” sau dupa propria chibzuinta se expun riscului de a abuza de somnifere si de a dezvolta in foarte scurt timp dependenta psihica fata de acestea. In plus, somnul determinat de somnifer nu este un somn natural si atat de odihnitor.

Vizita la psiholog – necesara?

In cazurile in care insomnia este o reactie psihologica la stres, abordarea psihologica vede insomnia ca fiind produsa de propriile nelinisti, conflicte interioare sau griji care nu vor sa ”adoarma”. Programarea si vizita la un psiholog poate dezvalui persoanei care sufera de insomnie, care-i sunt tensiunile si temerile care-i provoaca insomnia si modul in care le poate elimina astfel incat sa-si poata recupera dulcele somn fara a mai apela la pastile. Una dintre conditiile pentru a avea un somn bun si odihnitor este si trairea sentimentului de satisfactie provenit in urma unei analize sumare privind la relatiile sioamenii cu care am intrat in contact, actiunile si evenimentele la care am luat parte in cursul zilei.

Din gama larga a cauzelor sau factorilor care pot impiedica o persoana sa adoarma la timp si sa aiba un somn odihnitor pot face parte: programul supraincarcat sau suprasolicitant, mesele tarzii, diferite surse de zgomot sau de disconfort psihic sau fizic, lipsa exercitiului fizic – stilul de viata sedentar.

Zgomotul de fond poate afecta somnul?

Locuitorii marilor aglomerari urbane sunt expusi direct zgomotului de fond al oraselor unde locuiesc, aceste zgomote, chiar la intensitati mici si fara sa trezeasca persoanele din somn, pot provoca reactii ale sistemului neurovegetativ printre care si insomnia sau somnul ”neodihnitor”. Multi locuitori ai acestor orase cu strazi agitate si zgomotoase considera ca au reusit sa se adapteze zgomotelor respective. In realitate, cercetarile au descoperit ca aceste persoane sunt mai solicitate si mai incordate din punct de vedere psihic decat locuitorii oraselor sau localitatilor mai mici. In aceste conditii se poate spune ca riscul deteriorarii sanatatii lor psihice este mai crescut.

Solutii optime

Va puteti redobandi somnul programandu-va la un psiholog. Acesta va poate instrui cum sa procedati pentru a atrage somnul natural. De ajutor va sunt exercitiile fizice zilnice si o minima disciplina in ceea ce priveste alimentatia.

In cazurile in care va confruntati cu o forma mai grava de insomnie, este recomandabil sa incepeti un program de psihoterapie, care poate sa va dezvaluie cauza insomniei in conflictele interioare existente.

Cand sunt indicate?

Somniferele pot fi de mare ajutor atunci cand stresul, calatoriile sau alte perturbari va mentin treji. In schimb, insomnia de lunga durata poate fi tratata cu ajutorul modificarilor de comportament invatate in cadrul sedintelor de terapie comportamentala.

Urmati intotdeauna instructiunile somniferelor fara prescriptie medicala, inclusiv a produselor cu valeriana si antihistaminicelor care contin difenhidramina sau doxilamina.

Somniferele trebuie administrate in functie de natura problemei.

Pastile de dormit pentru insomnie

O persoana care sufera de insomnie ar trebui sa ia un somnifer inainte de culcare.

Pastile de dormit pentru a combate diferenta de fus orar

Daca doriti sa combateti diferenta de fus orar, luati medicamente cu melatonina cu cateva ore inainte de culcare, in fiecare zi, pe parcursul calatoriei si pentru cateva zile dupa aceea. Dozele de 0,5–5 mg tind sa fie suficiente.

Pastile de dormit pentru a combate munca in ture

Pentru persoanele care lucreaza in schimburi de tura, administrarea de 2-3 mg de somnifere cu efect rapid la sfarsitul programului poate pregati corpul pentru culcare.

De asemenea, somniferele pot fi administrate si in alte cazuri, cum ar fi daca:

  • Ati baut prea multa cafea, mai ales tarziu in timpul zilei
  • Suferiti de depresie
  • Aveti anumite probleme de sanatate de baza
  • Locuiti intr-un spatiu de dormit zgomotos sau luminos
  • Ati mancat, ati baut sau ati efectuat exercitii fizice cu putin timp inainte de culcare
  • Aveti probleme cu somnul, cum ar fi (printre altele): apnee obstructiva in somn, cand respiratia poate fi afectata in timpul somnului; sindromul picioarelor nelinistite (SPN), in care pacientul simte o senzatie inconfortabila la nivelul picioarelor noaptea si, de obicei, este ameliorata prin miscarea sau intinderea picioarelor

Cum actioneaza somniferele?

Toate somniferele au rolul de a induce starea de somnolenta. Nu uitati, insa, discutati cu medicul inainte de a lua un somnifer.

Medicamente ajutatoare pe baza de prescriptie medicala

Medicamentele care contin acid gamma-aminobutiric (GABA) sunt printre cele mai noi medicamente pentru somn. Aceste somnifere influenteaza receptorii GABA din creier, care ne ajuta sa ne controlam nivelul de alerta sau relaxare. Medicamentele selective GABA vizeaza doar un anumit tip de receptor GABA, despre care se crede ca induce somnul.

Cele mai recente somnifere pe baza de prescriptie medicala

Modificatori ai ciclului somn-veghe: Ramelteon (Rozerem) este cel mai nou medicament pentru somn, eliberat pe baza de reteta si singurul medicament din clasa sa. Ramelteon influenteaza direct ciclul somn-veghe al corpului sau ritmul circadian.

Ciclul somn-veghe este controlat partial de o parte a creierului numita hipotalamus. Ramelteon se leaga in mod specific de receptorii melatoninei din acest ”ceas biologic” al creierului, inducand starea de somn.

Somnifere mai vechi

Benzodiazepinele sunt medicamente mai vechi care ii ajuta in mod eficient pe oameni sa doarma. Anterior, au fost cele mai utilizate somnifere. Benzodiazepinele activeaza receptorii GABA din creier, provocand relaxare si inducand somnul.

Un somnifer puternic este temazepam. Acest medicament trebuie, insa, administrat la recomandarea medicului pentru ca poate avea efecte adverse destul de grave asupra sanatatii.

Daca iei somnifere mai simti ceva?

Puteti simti o stare de somnolenta excesiva si chiar si dupa trezire va puteti simti somnolent si apatic.

Reguli de utilizare

Urmati intotdeauna instructiunile medicului inainte de a lua somnifere.

Specialistii recomanda urmatoarele sfaturi pentru persoanele care doresc sa ia somnifere:

  • Nu luati niciodata o pastila fara aprobarea medicului.
  • Nu beti alcool inainte de a utiliza medicamentul.
  • Luati prima doza in momentul in care nu aveti planificata nicio activitate pentru dimineata urmatoare.
  • Nu va urcati la volan si nu manevrati utilaje grele dupa ce ati luat o pastila de dormit.
  • Contactati imediat un medic daca apar complicatii.

Nu luati niciodata somnifere pana nu mergeti la culcare

Somniferele va pot afecta nivelul de constienta, crescand riscul unor situatii periculoase. Luati pastila abia dupa ce ati incheiat toate activitatile de seara, imediat inainte de a planifica sa mergeti la culcare.

Luati somnifere cand stiti ca puteti dormi suficient

Luati o pastila de dormit doar atunci cand stiti ca puteti avea un somn complet de cel putin sapte pana la opt ore. Exista somnifere cu actiune scurta care sunt destinate celor care se trezesc in miezul noptii. Acestea pot fi administrate atunci cand puteti ramane in pat timp de cel putin patru ore.

Aveti mare grija cand renuntati la tratament

Cand sunteti pregatiti sa renuntati la somnifere, urmati instructiunile medicului sau farmacistului sau indicatiile de pe eticheta. Unele tratamente trebuie oprite treptat. De asemenea, trebuie sa stiti ca este posibil sa aveti unele insomnii timp de cateva zile dupa ce incetati sa luati somnifere.

Este recomandat sa nu luati somnifere fara reteta din cauza riscurilor la care va puteti expune.

Efectele somniferelor

Calmantele si somniferele sunt droguri anestezice care inhiba (linistesc) activitatea sistemului nervos. De obicei, acestea sunt prescrise de catre medici pentru tratarea sau ameliorarea starilor de anxietate (frica, teama fara motiv) si a insomniei.

Omul are nevoie de somn pentru ca sa protejeze psihicul si fizicul sau de efectele supraoboselii.

In cazul tulburarilor de somn sau insomniilor, se pot indica diferite cauze ale acestora:

  • Cauze externe cum ar fi zgomotul, mediul inconjurator, alte tulburari organice sau diferite dureri ce produc o stare generala de disconfort.
  • Reactii psihofiziologice fata de tensiunile sau stresul zilnic acumulat. Alte cauze ale insomniei ce pot tine direct de persoana sunt posibile leziuni sau deteriorari organice ale creierului (o tumoare), tulburari anxioase sau o anumita psihoza.

Din punct de vedere medical, somniferul actioneaza asupra simptomelor, persoana ce sufera de insomnie putand pleca multumita acasa pentru ca are in buzunar pastila magica ce i va aduce somnul.

Cate ore dormi de la somnifere

Cat dormi de la un somnifer depinde de tipul medicamentului. De exemplu, somniferele de initiere au efect intre patru si sase ore.

Riscuri

Dupa administrarea sedativelor, printre care antihistaminicele si hipnoticele, oamenii se pot simti obositi, somnolenti sau imetiti in ziua urmatoare.

La adultii mai in varsta, utilizarea acestor pilule poate cauza probleme de memorie.

Unele somnifere administrate pentru a ameliora insomnia pot provoca dependenta, iar oamenilor le va fi mai dificil sa adoarma fara ele.

Nu exista dovezi care sa sugereze ca utilizarea melatoninei prezinta riscuri grave. Cercetatorii trebuie sa exploreze efectele pe termen lung. Nu luati somnifere inainte de a va urca la volan sau a folosi anumite utilaje.

In cazul multor persoane, riscurile de a utiliza hipnotice pe baza de reteta depasesc beneficiile. Aceste medicamente trebuie utilizate numai pe termen scurt. Majoritatea pot provoca dependenta si reactii adverse, unele dintre ele grave.

Efecte adverse ale somniferelor

Printre efectele secundare ale somniferelor pot fi incluse:

  • somnolenta sau ameteli in timpul zilei
  • confuzie si ameteala
  • probleme de memorie
  • probleme de echilibru

In cazuri rare, din cauza efectelor medicamentelor, unii oamenii au efectuat anumite actiuni, cum ar fi sofatul, mersul, mancatul, in timp ce dormeau. In plus, potrivit unor specialisti, somniferele ingrasa.

Contraindicatii

Somniferele pot interfera si cu:

  • cimetidina pentru arsuri la stomac
  • medicamentele pentru tratarea infectiilor fungice

Siguranta utilizarii valerianei nu este clara inca. Printre posibilele efecte secundare se numara dureri de cap, ameteli, mancarime si probleme la stomac. Unii oameni pot acuza stari de ameteala sau somnolenta dimineata dupa ce au luat valeriana.

De asemenea, exista riscul ca persoanele care au luat valeriana pentru o perioada indelungata, apoi s-au oprit brusc, pot prezenta simptome de sevraj. Persoanele care inceteaza sa mai ia benzodiazepine dupa perioade lungi pot avea simptome similare.

Deoarece comunitatea medicala nu este inca sigura care sunt efectele exacte, femeile insarcinate si copiii mai mici de 3 ani nu ar trebui sa ia valeriana.

Sfaturi adresate persoanelor care folosesc somnifere

  • Asigurati-va ca medicul este la curent cu toate medicamentele pe care le-ati luat deja.
  • Somnifere pentru cardiaci. Anuntati-l pe medic daca aveti alte probleme medicale, cum ar fi hipertensiunea arteriala sau probleme hepatice.
  • Cititi cu atentie prospectul inainte de administrare.
  • Urmati-va reteta. Nu luati mai mult decat doza prescrisa de medic.
  • Nu beti niciodata alcool in momentul in care luati somnifere.
  • Contactati imediat medicul sau farmacistul daca aveti probleme in timpul administrarii somniferelor.

 

Referinte:

  1. https://www.webmd.com/sleep-disorders/features/sleeping-pills-what-need-know#1
  2. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/insomnia/in-depth/sleeping-pills/art-20043959
  3. https://www.medicalnewstoday.com/articles/323775.php
  4. https://my.clevelandclinic.org/health/drugs/15308-sleeping-pills
  5. https://www.webmd.com/sleep-disorders/features/sleeping-pills-what-need-know#1
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma