Slow Living sau viata intr-un ritm mai lent – ce inseamna acest concept?

Iata ce inseamna slow living, ce caracteristici are acest stil de viata, beneficii pentru sanatatea fizica si mentala si cum putem introduce aceste principii in viata noastra.

Cuprins:

1. Ce este slow living?
2. Beneficii Slow Living
3. 10 Idei slow living – cum sa traiesti viata intr-un ritm mai lent?

Ce este slow living?

Simti adesea ca ziua pare prea scurta pentru cate ai de facut? Daca da, asta poate insemna ca traiesti o viata in ritm rapid, iar acest lucru poate duce adesea la probleme atat in plan fizic, dar si mental si emotional. Traim intr-o lume din ce in ce mai agitata, mereu pe fuga, mereu grabiti, pe pilot automat. De aceea, am ajuns sa fim „bolnavi de timp” (adica avem impresia ca nu avem suficient timp si ca ziua nu ne ajunge pentru a indeplini toate sarcinile) si tanjim dupa bucurii marunte si dupa un ritm mai lent.

Slow living este o miscare globala, un concept umbrela care se refera la bucuria de a trai in prezent, de a incetini putin ritmul, de a face lucrurile pe rand si de a ne regasi echilibrul interior.

Citeste si: Hygge (stilul de viata danez) – 10 activitati pentru starea de bine

Cum a aparut acest concept?

Aceasta miscare Slow Living a aparut in 1986 la initiativa lui Carlo Petrini, jurnalist italian, ce a protestat impotriva deschiderii unui McDonald’s in Roma. A co-fondat miscarea slow food pentru a apara traditiile culinare locale, tot ce inseamna placere gastronomica, savoare, mancare buna si alimentatie constienta. Slow food pune accent pe bucataria locala si traditionala in detrimentul fast-food-ului. In prezent, aceasta miscare s-a raspandit in intreaga lume si inclusiv in alte domenii, inclusiv slow tourism, slow beauty sau slow sex.

Slow living este un mod de a trai bazat pe o abordare mai lenta a tuturor aspectelor vietii de zi cu zi. Nu inseamna a ignora sarcinile si responsabilitatile sau a respinge tehnologia si lumea moderna. Nu inseamna a reduce productivitatea, a fi lenesi sau iresponsabili. Inseamna doar sa incetinim putin si sa ne bucuram de prezent. Sa ne concentram pe ceea ce conteaza cu adevarat, sa practicam recunostinta si sa ne bucuram de lucrurile marunte.

Slow living sau viata intr-un ritm mai lent este o abordare holistica a vietii care se bazeaza pe intelepciune si spiritualitate. Inseamna a face un pas inapoi si a privi imaginea de ansamblu, a privi viata pe termen lung si a te regasi pe tine insuti.

Vezi si: Iubirea de sine – ce inseamna si cum poate fi cultivata

Beneficii Slow Living

Iata cateva dintre beneficiile pe care le poate avea adoptarea conceptului slow living:

O viata mai sanatoasa

A lua lucrurile intr-un ritm mai lent este benefic pentru sanatatea fizica, mentala si emotionala. Cand ne gandim la un stil de viata mai lent, caracterizat prin fericire si liniste, avem tendinta sa ne imaginam in aer liber, bucurandu-ne de natura in toata frumusetea ei. Timpul petrecut in natura ne alimenteaza cu oxigenul de care avem nevoie, ne ajuta sa obtinem vitamina D si multe altele. Insa, slow living nu se refera doar la timp in aer liber. In general, a trai mai lent iti va permite sa-ti acorzi timp pentru a face alegeri mai bune si mai sanatoase, cum ar fi pregatirea unor mese mai bine echilibrate, gatite acasa, timp pentru miscare si timp petrecut in natura, somn de calitate etc.

Citeste si: Abordarea holistica in sanatate – medicina holistica

Mai putin stres

Viata agitata si ritmul alert nu pot decat sa duca la un nivel mai mare de stres si anxietate. Stresul cronic sau stresul pe termen lung ne poate afecta considerabil viata. Insa, cand alegem sa traim intr-un ritm mai lent, cand ne gasim timp pentru a ne bucura de ceea ce este in jurul nostru, se reduce tensiunea. Stresul poate duce la probleme gastrointestinale, probleme ale inimii, afectarea sistemului imunitar si multe altele. Slow living nu poate vindeca sau rezolva problemele de sanatate mentala. Cu toate acestea, stilul de viata lent ne poate ajuta sa gestionam mai bine anxietatea si ingrijorarea excesiva. Activitatile specifice slow living, cum ar fi scrisul in jurnal, yoga si plimbarile linistite pot ajuta in acest sens.

Alte beneficii

  • Relatii mai bune – Stresul si anxietatea pot pune o presiune uriasa asupra oricarei relatii, fie cu familia, cu partenerul, colegii de munca, prietenii etc. Toate aceste relatii trebuie sa functioneze bine impreuna pentru ca noi sa ne simtim fericiti si in echilibru. Cand suntem stresati sau anxiosi, apar probleme privind relationarea si controlul emotiilor. In schimb, viata intr-un ritm mai lent ne poate ajuta sa relationam mai bine, sa petrecem timp de calitate cu cei dragi si sa acordam atentie lucrurilor care conteaza cu adevarat.
  • Cresterea nivelului general de fericire – Este evident ca a trai o viata intr-un ritm mai lent promoveaza un sentiment general de fericire si bunastare. Vezi si: Fericirea – cum influenteaza sanatatea si ce ne face fericiti

Viata, daca o traiesti bine, e suficient de lunga.” – Seneca

  • Rezilienta psihologica – Traiul lent te ajuta sa devii mai rezistent la provocarile vietii si sa fii increzator ca acestea vor trece in curand. Invatam sa ne adaptam mai usor si sa facem fata mai bine situatiilor stresante, devenim mai optimisti, se dezvolta imaginea pozitiva despre sine, capacitatea de rezolvare a problemelor si inteligenta emotionala.
  • Prioritizare si limite – Desi poate parea contraintuitiv pentru numele miscarii in sine, trecerea la slow living ne poate ajuta sa prioritizam lucrurile care sunt importante pentru noi si sa eliminam activitatile care nu ne avantajeaza in niciun fel. A invata sa spui „nu” si sa stabilesti limite este esential. In primul rand, stabilirea unor limite clare pentru timpul tau iti permite sa-ti concentrezi mai multa atentie asupra prioritatilor si pasiunilor tale. Preluand controlul asupra programelor noastre si stabilind limite clare ne putem asigura ca avem intotdeauna loc pentru noi insine si pentru lucrurile cu adevarat importante.
  • Echilibru interior – A decide sa traiesti o viata intr-un ritm mai lent inseamna ca decizi sa traiesti viata in functie de ceea ce este semnificativ pentru tine. Te eliberezi de asteptarile altor oameni si renunti la aceasta imagine din mintea ta despre cum ar trebui sa fie lucrurile si viata. Slow Living iti ofera sansa de a te explora pe tine insuti si ceea ce iti doresti cu adevarat pentru tine.

10 Idei slow living – cum sa traiesti viata intr-un ritm mai lent?

Slow Living inseamna a trai o viata mai echilibrata, plina de sens, a aloca timp pentru grija de sine, a prioritiza relatiile si multe altele. Mesajul de baza al miscarii slow living este de a adopta o abordare mai lenta si mai semnificativa a vietii in fiecare zi. Ne invata sa apreciem calitatea in detrimentul cantitatii.

Cand renuntam la ritmul agitat, este mai usor sa adoptam o abordare holistica a ingrijirii de sine, luand in considerare mintea, corpul si emotiile. De asemenea, ne incurajeaza sa facem o schimbare a stilului de viata care implica simplificarea vietii si schimbarea mentalitatii.  Este important sa ne stabilim o rutina zilnica ce ne ofera placere si multumire in suflet. Aceasta trebuie sa includa suficient timp pentru odihna si relaxare, inclusiv rutina de dimineata si rutina de seara pentru un somn odihnitor.

Iata cateva recomandari:

1. Sa eliminam dezordinea si sa simplificam

Primul pas catre o viata mai lenta, mai usor de gestionat este sa avem casa mai usor de gestionat. Cand casa este aglomerata, dezordonata si incarcata, mintea se va simti la fel. Este important sa scapam de lucrurile pe care nu le folosim si de care nu avem nevoie. Despre ordinea si curatenia in casa – beneficii pentru sanatatea fizica si mentala, poti citi mai multe aici.

2. Sa adoptam minimalismul

Minimalismul este un alt element asociat cu slow living. Un stil de viata lent include angajamentul fata de minimalism, ordine si curatenie in casa, reducerea cheltuielilor. Aceste comportamente promoveaza simplitatea. Despre beneficiile minimalismului pentru sanatate poti citi mai multe aici.

3. Timp in aer liber si conectare cu natura

Este important sa petrecem timp zilnic in aer liber – fie ca este vorba despre o plimbare, o iesire in parc, alergare in aer liber, gradinarit etc. Timpul petrecut in aer liber are numeroase beneficii pentru sanatate. Poate imbunatati starea de spirit, ajuta la cresterea nivelului de energie, intarirea sistemului cardiovascular si ne ajuta sa avem un somn mai bun. De asemenea, conectarea cu natura ne ajuta sa traim mai mult in prezent si sa constientizam lumea din jur.

4. Sa traim in prezent dupa principiile mindfulness

Slow living inseamna si a trai in prezent, dupa principiile Mindfulness. De multe ori petrecem prea mult timp gandindu-ne la trecut sau ingrijorandu-ne de viitor, incat uitam de prezent. Este important sa acordam atentie momentului prezent, sa zambim mai mult si mai des, sa fim amabili, sa practicam recunostinta si sa reducem ingrijorarea excesiva. Faceti pauze pentru a aprecia micile momente pozitive ale zilei, deoarece acestea sunt elementele de baza ale fericirii. Apreciati bucuriile mici ale vietii, fie ca este vorba despre o plimbare in natura, jocul cu copiii sau animalele de companie, timpul petrecut la o cafea cu o prietena, cititul unei carti bune sau o baie relaxanta.

5. Momente pentru deconectare de la tehnologie

Desi nu putem sa renuntam la telefoane si tehnologia are numeroase beneficii, este important sa le lasam deoparte in anumite momente sau pentru o perioada scurta de timp in fiecare zi. Este important sa facem pauze de la lumea digitala din cand in cand – detox digital. Pauzele de la ecrane ne ofera posibilitatea de a ne concentra pe alte lucruri importante si de a ne relaxa. Este benefic si sa incetinim si sa apreciem linistea. Suntem in mod constant expusi la zgomote, de la televizorul pe fundal pana la muzica din casti. Este important sa ne bucuram de momentele de liniste. Deconectarea de la zgomotul constant ne poate reconecta cu noi insine si putem experimenta lumea din jurul nostru intr-un mod cu totul nou.

6. Cate o activitate la un moment dat

Incercati sa va concentrati pe acele lucruri care sunt cu adevarat importante si pe ceea ce trebuie facut cu adevarat. Nu incercati sa finalizati 20 de sarcini diferite intr-o singura zi. Multitasking-ul este contraproductiv. Cand incerci sa faci prea multe lucruri deodata, atentia devine imprastiata si este mai probabil sa faci greseli. Pe de alta parte, monotasking-ul va permite sa va concentrati toata atentia asupra unei singure sarcini, facandu-va mai productiv si mai putin predispus la erori. De exemplu, daca lucrati la un proiect pentru serviciu, dezactivati notificarile, astfel incat sa nu fiti distras in mod constant de mesajele primite. De cealalta parte, cand petreceti timp cu familia, cand mancati sau sunteti la o cafea cu o prietena, lasati telefoanele deoparte si fiti prezent.

7. Timp de calitate cu cei dragi

Slow living pune pret pe relatiile de valoare si conexiunile sociale. Suntem fiinte sociale si avem nevoie de socializare si interactiuni de calitate. Avem nevoie sa ne simtim iubiti, apreciati, ascultati, avem nevoie sa simtim apartenenta la un grup. Odata cu dezvoltarea tehnologiei si extinderea retelelor sociale, a devenit usor sa petreci timp cu oamenii online, mai degraba decat fata in fata. Acest lucru poate duce la mai putin contact cu prietenii si familia in viata reala, ceea ce reduce calitatea relatiilor.

Slow Living nu inseamna insa renuntarea la facilitatile moderne care ne imbunatatesc viata, cum ar fi telefoanele mobile, internetul etc. Mai degraba, este vorba despre crearea unui echilibru de viata sanatos in cultura contemporana. Inseamna sa utilizam in avantajul nostru tehnologia, dar sa facem tot posibilul pentru a petrece cat mai mult timp de calitate fata in fata cu persoanele dragi.

8. Grija fata de sine si timp cu sine

Este important sa gasim timp pentru noi, indiferent cat de ocupati suntem. Grija de sine este foarte importanta, chiar daca multi o ignora. Grija de sine inseamna sa avem un somn de calitate, sa acordam atentie sanatatii fizice, sa avem o alimentatie echilibrata, o relatie sanatoasa cu mancarea, sa adoptam un stil de viata activ.

De asemenea, este important sa includem diferite activitati de reducere a stresului, activitati care promoveaza relaxarea (meditatie, o baie calda, scrisul in jurnal, yoga, pilates, masaj etc.), sa acordam atentie dezvoltarii noastre personale, sa stabilim limite in relatii, sa ne facem timp pentru hobby-uri si pasiuni. Scrisul de mana este tot mai putin folosit. Insa, actul propriu-zis de a crea litere cu un stilou pe o foaie de hartie poate fi atat de calmant si ne permite sa ne eliberam efectiv gandurile si sa ne exprimam mai usor sentimentele. Ia-ti timp pentru a scrie in jurnal, pentru a exersa caligrafia sau pentru a scrie o scrisoare unei persoane dragi, in loc de email sau mesaj.

Este esential sa avem un echilibru intre viata personala si cea profesionala si sa ne facem timp pentru sine.

9. Sa transformam rutina in ritual

In general, ne structuram zilele in jurul obiceiurilor zilnice. Ne trezim, bem o ceasca de cafea, luam micul dejun, ne imbracam si plecam la serviciu. Pentru a imbratisa principiile vietii intr-un ritm mai lent este important sa transformam aceste acte banale in ritualuri constiente. In loc sa ne grabim si sa le facem automat, este bine sa le facem in mod constient, sa apreciem fiecare moment. Cu alte cuvinte, invatam cum sa traim momentul, sa ne bucuram de fiecare obicei si sa nu ne grabim sa trecem de la o activitate la alta.

Incercati sa fiti matinali, treziti-va devreme si acordati-va timp pentru rutina de dimineata. Aceasta poate sa includa meditatie, yoga, un mic dejun nutritiv etc. Daca te trezesti mai devreme, vei avea mai mult timp sa savurezi un ceai sau cafeaua de dimineata in liniste, sa te bucuri de micul dejun sau sa faci miscare. Daca iti incepi dimineata grabit, agitat, nervos, cel mai probabil asa va fi toata ziua. Acelasi lucru se aplica si pentru obiceiurile de peste zi, dar si pentru rutina de seara. Stabiliti-va o rutina de seara relaxanta care sa va ajute sa aveti un somn mai odihnitor.

10. Sa imbratisam principiile slow food si sa ne bucuram de mancare

Unul dintre principiile de baza ale miscarii slow living se refera la mancare. In acest context, atat mesele, cat si obiceiurile noastre alimentare ar trebui sa adere la notiunile de lent si constient. De exemplu, este recomandat sa mancam constient, fara surse de distragere si sa acordam atentie preparatelor. La fel de important este sa mancam din farfurii sau boluri, indiferent daca mancarea este comandata sau la pachet. Incercati sa nu va folositi telefonul, tableta sau laptopul in timpul meselor. Luati mesele in familie ori de cate ori este posibil.

Slow living – asteptari realiste si constientizare

Cand vine vorba despre stabilirea obiectivelor pentru noi insine, avem adesea tendinta de a avea asteptari si standarde ridicate care pot fi aproape imposibil de atins. Este indicat sa incepem cu pasi mici si sa avem asteptari realiste. De asemenea, constientizati acest concept si incepeti sa fiti cu adevarat prezent cat mai des. Desi stilul de viata lent poate parea inaccesibil, puteti sa incorporati mici parti din el in fiecare parte a vietii. Desi viata lenta poate parea imposibila cu un program incarcat si putin timp liber, nu este atat de dificil pe cat pare. Avem nevoie doar de constientizare, un pic de creativitate si cateva ajustari simple la rutina zilnica.

🌸 Citeste si: De ce este important pentru starea de bine sa avem flori proaspete in casa?

Surse foto: Pexels

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma