Siropul de artar – ce contine si cum se foloseste

Siropul de artar este adesea prima alegere ca topping pentru clatite. Iata ce contine siropul de artar, cum il alegem, cum il folosim si cum il depozitam.

Cuprins:

1. Ce este siropul de artar?
2. Tipuri de sirop de artar
3. Compozitie nutritiva
4. Depozitare
5. Cum folosim siropul de artar?

Ce este siropul de artar?

Siropul de artar se obtine din seva anumitor soiuri de artar, in principal Acer saccharum, dar si Acer nigrum. Sezonul siropului incepe la mijlocul lunii ianuarie in zonele mai sudice si se incheie la jumatatea lunii aprilie in regiunile nordice. La inceputul primaverii, se taie in scoarta anumitor specii de arbori de artar si se va scurge seva din taietura. Aceasta seva este foarte subtire – aproape ca apa – dar este bogata in zaharuri. Aceasta seva apoasa se fierbe pentru a evapora apa, si in cele din urma se va obtine sirop de artar.

Siropurile de artar au o aroma distincta si variaza in functie de tipul de arbore, regiune si cand a fost colectata seva. Are, in general, un gust bogat de caramel, cu note de vanilie lemnoasa. Pe masura ce seva se recolteaza pe tot parcursul anului, aroma este intensificata. Siropul pur este de trei ori mai dulce decat zaharul obisnuit.

Siropul este considerat un indulcitor natural. Siropul pur are aproximativ 52 de calorii la o lingura, in timp ce zaharul alb are aproximativ 49 de calorii.

Tipuri de sirop de artar

Exista mai multe grade diferite de sirop de artar caracterizate prin culoare, desi clasificarea poate varia de la o tara la alta. In general, siropul de acest tip este clasificat in categoria A sau B, unde gradul A este clasificat in trei subgrupuri – chihlimbar deschis (Gold), chihlimbar mediu (Mediul) si chihlimbar inchis (Dark) – iar gradul B este cel mai inchis sirop disponibil. Gradul C are aroma foarte puternica, vandut aproape exclusiv producatorilor de dulciuri si produse alimentare.

Siropurile mai inchise la culoare sunt obtinute din seva extrasa mai tarziu in sezonul recoltei. Acestea au o aroma mai puternica de artar si sunt utilizate de obicei pentru coacere, in timp ce cele mai deschise la culoare sunt folosite direct puse deasupra alimentelor precum clatitele.

Alegeti sirop de artar pur!

Cand cumparati sirop de artar, asigurati-va ca cititi cu atentie eticheta alimentara. Astfel, veti alege sirop de artar adevarat – nu doar sirop cu artar cu adaos de zahar rafinat sau sirop de porumb cu continut mare de fructoza. Siropul natural de artar se obtine prin fierberea sevei de artar pana cand nu contine mai mult de 33% apa, lasand o concentratie de 66% zaharuri. Siropul sintetic de artar – de obicei vandut ca sirop pentru clatite – trebuie sa fie etichetat ca atare. In general, este obtinut in principal din sirop de porumb cu cel mult 3% sirop de artar pur. Unele produse de acest tip pot contine doar extract artificial de artar.

Compozitie nutritiva

Siropul natural de artar contine unele vitamine si minerale – dar este bogat in zahar. Ceea ce diferentiaza siropul de artar de zaharul rafinat este reprezentat de vitamine, minerale si antioxidanti. Siropul de artar contine calciu, potasiu, fier, zinc, mangan. Cel mai bun mod de a beneficia de aceste minerale este sa consumati alimente naturale, intregi. Daca aveti o dieta echilibrata, atunci este putin probabil sa aveti deficit al acestor nutrienti. Desi contine unele minerale, retineti ca siropul de artar este foarte bogat in zaharuri.

In siropul natural de artar au fost observate numeroase substante potential benefice. Unii dintre acesti compusi nu sunt prezenti in arborele de artar, formandu-se in schimb atunci cand seva este fiarta pentru a se obtine sirop. Unul dintre acesta este quebecol, numit dupa provincia producatoare de artar din Quebec. Siropul contine si antioxidanti. Siropurile mai inchise precum cele de grad B furnizeaza mai multi dintre acesti antioxidanti benefici decat cele mai deschise la culoare. Retineti ca desi exista un numar de antioxidanti in siropul pur de artar, acest lucru NU compenseaza doza mare de zahar.

RETINETI!

Siropul pur de artar este o sursa foarte slaba de nutrienti in comparatie cu alimentele naturale intregi precum legumele, fructele si alimentele de origine animala neprocesate. Siropul de artar nu este mai sanatos decat zaharul! Siropul pur de artar este o alegere mai buna decat siropul pentru clatite, dar cu siguranta nu este un aliment sanatos. Este considerat a fi un „zahar adaugat” in dieta.

Depozitare

Siropul pur de artar  trebuie pastrat intr-un loc racoros si intunecat. Trebuie sa il depozitati intr-un loc rece inainte de deschidere si pastrati-l la frigider dupa deschidere. Aruncati-l daca vedeti orice urme de mucegai in sirop.

Siropul are termen de valabilitate. Spre deosebire de miere, siropul acesta poate dezvolta mucegai, asa ca, dupa ce deschideti un recipient, ar trebui sa il puneti la frigider, unde poate dura 6 luni pana la un an. Un recipient nedeschis poate fi pastrat intr-un loc racoros pana la 2 ani. Unele marci de sirop de artar sunt vandute in recipiente de dimensiuni diferite. Pentru cea mai buna aroma, aduceti siropul de artar la temperatura camerei sau incalziti-l usor inainte de a-l folosi.

Cum folosim siropul de artar?

Alegeti sirop de artar in functie de scop. Pentru utilizarea in alimente precum inghetate si clatite, veti avea nevoie de un sirop de artar aromat usor, care are o culoare aurie. Exista, de asemenea, un tip de sirop mai inchis la culoare, cu aroma puternica, ce poate fi folosit pentru napolitane si in locul sosului de ciocolata.

Poate fi folosit ca atare, pus deasupra deserturilor, in iaurt, terci de ovaz, amestecat in dressing pentru salate, bauturi etc. De asemenea, este incorporat in creme si inghetata. Alte utilizari necesita preparare usoara sau fierbere impreuna cu alte ingrediente. Cu putin unt, devine crema de artar si adauga o aroma delicioasa in sosurile pentru gratar. Poate fi adaugat si in diferite glazuri pentru carne si legume.

Daca intentionati sa folositi sirop de artar pur in locul zaharului intr-o reteta cu aluat (produse de panificatie), va trebui sa ajustati reteta. Folositi 3/4 cana sirop de artar pur in loc de 1 cana de zahar granulat si reduceti lichidul dominant din reteta cu 3 linguri pentru fiecare cana de sirop de artar utilizata. Retineti ca utilizarea siropului de artar in locul zaharului va da o tenta maronie si, de asemenea, va face ca produsele coapte sa se rumeneasca mai rapid datorita continutului ridicat de zaharuri.

Idei de utilizare a siropului de artar

Iata cateva idei de folosire a siropului de artar:

  • topping pentru clatite, paine prajita, wafe sau napolitane;
  • in prajituri -aluaturi si creme;
  • produse de panificatie;
  • cereale pentru micul dejun, terci de ovaz sau de grau etc.;
  • indulcitor pentru ceai sau cafea;
  • dressing de sirop de artar si scortisoara pentru cartofii dulci gatiti;
  • topping peste inghetata;
  • artar ca indulcitor pentru ceai sau cafea;
  • impreuna cu unt pentru glazura pentru legume si carne;
  • glazura de sirop de artar pentru produse de panificatie;
  • in salatele de fructe;
  • dressing pentru salate din sirop de artar, otet balsamic si ulei de masline;
  • glazura pentru somonul la gratar;
  • floricele de porumb cu glazura de sirop de artar etc.

 

Referinte:
(1) https://www.healthline.com/nutrition/maple-syrup
(2) https://nutritiondata.self.com/facts/sweets/5602/2
(3) https://maplefromquebec.ca/benefits-of-maple/nutritional-value/
(4) https://draxe.com/nutrition/maple-syrup-nutrition/

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma