Sindromul ovarelor polichistice este cea mai frecvent intalnita tulburare hormonala la femei si una dintre principalele cauze pentru infertilitatea feminina. Citeste mai multe despre sindromul ovarelor polichistice.
1. Ce este sindromul ovarelor polichistice?
2. Cum se manifesta sindromul ovarelor polichistice?
3. Cauze si factori de risc
4. Diagnostic
5. Posibile complicatii
6. Tratament
Sindromul ovarelor polichistice (SOP) este cea mai frecventa tulburare hormonala intalnita la femei. Se estimeaza ca afecteaza aproximativ 10% dintre femeile de varsta reproductiva la nivel mondial. Poate duce la simptome care variaza foarte mult de la femeie la femeie. Acestea includ parul excesiv pe corp (hirsutism), menstruatie neregulata sau rara, probleme cu fertilitatea, crestere in greutate, acnee etc. Este o tulburare care afecteaza functionarea normala a ovarelor unei femei.
Ovarele produc, de obicei, ovule si hormonii estrogen si progesteron. Acesti hormoni influenteaza ciclul menstrual si productia si eliberarea ovulelor din ovare. La femeile sanatoase, ovulatia are loc in fiecare luna. In acest moment, ovulele sunt eliberate in trompele uterine. Inainte de aceasta, aceste ovule se dezvolta in interiorul chisturilor mici, cunoscute sub denumirea de foliculi.
Cauza pentru sindromul ovarelor polichistice este data in principal de un dezechilibru hormonal. Daca nivelurile hormonale asociate cu SOP pot fi reduse sau controlate, ovarele pot functiona adesea in mod normal.
Prima descriere cunoscuta pentru sindromul ovarelor polichistice a fost facuta de Vallisneri in 1721. Ulterior, afectiunea a inceput sa fie o „curiozitate ginecologica”, fiind initial numita sindromul Stein-Leventhal dupa Stein si Leventhal care au prezentat o lucrare de identificare a sindromului la o intalnire a Asociatiei Centrale a Obstetricienilor si Ginecologilor din America.
Este important sa se faca distinctia intre ovarele polichistice si sindromul ovarului polichistic. Ovarele polichistice sunt uneori frecvente, dar nu intotdeauna, la femeile cu sindromul ovarelor polichistice. Cu toate acestea, aproximativ 20% dintre femeile fara anomalii hormonale menstruale sau hormonale au ovare polichistice. Sindromul este astfel definit de anomalii menstruale si hormonale cu sau fara ovare polichistice.
Ovarele polichistice contin un numar mare de foliculi inofensivi, de dimensiuni de pana la 8 mm. Acesti foliculi sunt saculeti subdezvoltati in care se formeaza ovulele. In cazul sindromului ovarelor polichistice, acesti saculeti de multe ori nu pot elibera un ovul, ceea ce inseamna ca ovulatia nu are loc.
Sindromul ovarelor polichistice este uneori numit hiperandrogenism ovarian functional sau exces de androgeni ovarieni.
Un chist ovarian este un saculet cu lichid. Chisturile pot aparea oriunde in organism. In sindromul ovarelor polichistice, femeile pot dezvolta chisturi din cauza faptului ca ovulele nu sunt eliberate la timp. Foliculii continua sa creasca si formeaza multiple chisturi – aspect de „sirag de perle” la ecografie. Aceste chisturi sunt descrise ca fiind functionale deoarece se dezvolta adesea in timpul ciclului menstrual. Exista 2 tipuri:
Chisturile ovariene pot fi de asemenea legate de endometrioza sau se formeaza din suprafata exterioara a ovarului sau din tesut non-ovarian.
Femeile care au sindromul ovarului polichistic (SOP) pot prezenta o mare varietate de semne si simptome care pot varia in functie de gravitate si de-a lungul timpului. Adesea, semnele si simptomele par a nu avea legatura, ceea ce poate face dificila identificarea tulburarii. Mai mult de jumatate dintre femeile cu SOP nu au simptome. De multe ori semnele si simptomele devin vizibile in perioada adolescentei sau in jurul varstei de 20 ani. Semnele si simptomele se dezvolta adesea in timpul primei perioade menstruale, in timpul pubertatii. Uneori, tulburarea se dezvolta mai tarziu, de exemplu, ca raspuns la o crestere substantiala in greutate.
Cand apar, semnele sindromului ovarelor polichistice includ:
Cauza exacta a tulburarii nu este cunoscuta, dar deseori vorbim de o cauza ereditara. Sindromul ovarelor polichistice afecteaza ovarele unei femei, organele de reproducere care produc hormoni estrogeni si progesteroni ce regleaza ciclul menstrual. Ovarele produc, de asemenea, o cantitate mica de hormoni masculini numiti androgeni. Ovarele elibereaza ovule pentru a fi fertilizate de spermatozoizii unui barbat. Eliberarea unui ovul in fiecare luna se numeste ovulatie.
Sindromul ovarelor polichistice este un sindrom sau un grup de simptome care afecteaza ovarele si ovulatia. Cele trei caracteristici principale ale acestuia sunt:
1. chisturi ale ovarelor;
2. niveluri ridicate de hormoni masculini;
3. menstruatii neregulate sau lipsa.
Cauza exacta a sindromului ovarelor polichistice nu este cunoscuta. Factorii care pot juca un rol includ:
In acest sindrom, multi saculeti mici, umpluti cu lichid cresc in interiorul ovarelor. Cuvantul „polichistic” inseamna „multe chisturi”. Acesti saculeti sunt foliculi ce contin un ovul imatur. Ovulele nu se maturizeaza suficient si nu se declanseaza ovulatia. Lipsa ovulatiei afecteaza nivelul de estrogen, progesteron, FSH si LH. Nivelul de estrogen si progesteron scade, iar nivelul androgenilor este mai crescut. Tulburarea se dezvolta atunci cand ovarele produc androgeni in cantitati prea mari (de exemplu, testosteron). Supraproductia de androgeni rezulta adesea din supraproductia de hormon luteinizant, produs de glanda pituitara. Hormonii suplimentari masculini perturba ciclul menstrual, astfel incat femeile cu acest sindrom au mai putine menstruatii decat de obicei.
Cauzele lipsei ovulatiei, cum ar fi stresul, anxietatea, dieta deficitara, tulburarile pituitare si tulburarile tiroidiene sunt prezente la multe femei.
Hormonii implicati in sindromul ovarelor polichistice includ:
Cercetarile sugereaza ca, atunci cand nivelurile de insulina din sange sunt suficient de mari, ovarul poate fi stimulat pentru a produce mai mult testosteron. Astfel, ovarele care raspund la insulina si niveluri ridicate de insulina din sange pot duce la supraproductia testosteronului. Obezitatea, care poate cauza cresterea insulinei, poate intensifica sindromul ovarelor polichistice.
Insulina este un hormon care controleaza nivelurile de zahar din organism. Multe femei cu SOP sunt rezistente la actiunea insulinei in corpul lor si produc niveluri mai ridicate de insulina pentru a depasi acest lucru. Acest lucru contribuie la cresterea productiei si a activitatii hormonilor precum testosteronul.
Obezitatea este asociata cu anumite modificari care interfera cu ovulatia normala. Pierderea in greutate imbunatateste nivelul de globulina ce leaga hormonii sexuali, ducand la cresterea nivelului de estradiol si testosteron liber. De asemenea, duce la cresterea nivelurilor de insulina care pot stimula producerea tesutului stromal ovarian de androgeni.
Inflamatia descrie producerea de celule albe din sange pentru combaterea infectiilor. Cercetarile au aratat ca femeile cu SOP au un tip de inflamatie de grad scazut care stimuleaza ovarele polichistice pentru a produce androgeni, ceea ce poate duce la probleme de inima si de sange.
De multe ori pot sa nu fie simptome vizibile, decat atunci cand boala a avansat. Nu este un test independent ce poate diagnostica sindromul ovarelor polichistice. Diagnosticarea exacta depinde de analiza fizica si clinica, de istoricul medical si o serie de studii de laborator si proceduri medicale.
Examinarea fizica va include analiza simptomelor si a istoricului medical. Se vor identifica semne de sindrom de ovar polichistic. Din punct de vedere clinic, acest sindrom se poate manifesta ca o tulburare menstruala usoara sau o dereglare severa a functiilor reproductive si metabolice. Hirsutismul (cresterea excesiva a parului pe fata si corp) este prezent la aproximativ 70% dintre femeile cu SOP. Utilizarea contraceptivelor orale poate temporar sa mascheze SOP prin scaderea nivelului androgenilor, prevenirea semnelor vizuale si ajuta la reglarea ciclului menstrual.
Sindromul ovarului polichistic este diagnosticat daca apar cel putin doua dintre urmatoarele:
Pentru diagnosticare se pot folosi:
O ecografie (transvaginala sau abdomino-pelvina) poate evalua ovarele marite. Poate depista si eventuale chisturi ovariene. In SOP, ovarele pot fi de 1,5 pana la 3 ori mai mari decat in mod normal si au in mod caracteristic mai mult de 12 sau mai multi foliculi per ovar, cu diametrul de 2 – 9 mm. Adesea, chisturile sunt aliniate la suprafata ovarelor, dand aspect de „sirag de perle”.
Se pot efectua teste de sange pentru detectarea nivelurilor de:
Cateva teste pot ajuta la excluderea altor conditii cu semne si simptome similare si pentru a favoriza diagnosticul:
Sindromul ovarelor polichistice, in combinatie cu supraponderabilitatea si excesul de greutate, poate duce la un risc crescut de diabet, boli cardiovasculare, colesterol ridicat, hipertensiune arteriala si probleme de fertilitate. Sindromul ovarului polichistic este una dintre cele mai frecvente cauze ale infertilitatii feminine. Astfel, principalele complicatii includ:
Tratamentul in cazul sindromului ovarelor polichistice include modificari ale stilului de viata si uneori o serie de medicamente.
Obezitatea poate agrava rezistenta la insulina. Pierderea in greutate poate reduce atat nivelul insulinei cat si nivelul de androgeni si poate regla ovulatia. La femeile supraponderale, simptomele si riscul general de a dezvolta probleme de sanatate pe termen lung din SOP pot fi mult imbunatatite prin reducerea excesului de greutate. Pierderea in greutate de doar 5% poate duce la o imbunatatire semnificativa a bolii. Pierderea in greutate poate ajuta, de asemenea, la reducerea starilor de anxietate si depresie.
Afla daca ai o greutate sanatoasa in functie de inaltimea ta! Foloseste calculatorul de IMC.
Dietele cu continut scazut de grasimi, cu continut ridicat de carbohidrati pot creste nivelul de insulina, deci o dieta cu un continut scazut de carbohidrati poate fi indicata. Nu trebuie redus complet continutul de carbohidratii, dar alegeti carbohidratii complexi, bogati in fibre. Cu cat consumati mai multe fibre, cu atat creste nivelul de zahar din sange. Carbohidratii bogati in fibre includ painea si cerealele integrale, pastele din grau integral, bulgur, orz, orez brun, leguminoase etc. Limitati carbohidrati simpli mai putin sanatosi, cum ar fi sucuri de fructe, produse de patiserie, bomboane, prajituri, inghetata, biscuiti, gogosi etc. Consumati o dieta cu IG scazut (indicele glicemic), ceea ce inseamna sa consumati alimente care determina cresterea lenta a zaharului din sange – acest lucru va poate ajuta sa reduceti simptomele.
Se recomanda respectarea celor 3 mese principale, cu 2 gustari. Trebuie incluse suficiente proteine, prin alimente care sa contina leguminoase, quinoa etc. Multe persoane cu PCOS au rezistenta la insulina. De fapt, mai mult de 50% dintre cei cu PCOS dezvolta diabet sau pre-diabet inainte de varsta de 40 de ani. Diabetul este direct legat de modul in care organismul proceseaza insulina. Se recomanda o dieta care sa satisfaca nevoile nutritionale, sa favorizeze mentinerea la o greutate sanatoasa.
O alta recomandare este dieta antiinflamatoare. Alimentele antiinflamatoare, cum ar fi fructele de padure, pestele gras, verdeturile cu frunze si uleiul de masline extra virgin, pot reduce simptomele legate de inflamatie, cum ar fi oboseala. Medicii recomanda adesea dieta Dieta DASH, pentru a reduce riscul sau impactul bolilor de inima.O dieta DASH este bogata in peste, pasari de curte, fructe, legume si produse lactate cu continut scazut de grasimi.
De evitat:
Sportul ajuta la scaderea nivelului de zahar din sange. Daca aveti SOP, cresterea nivelului de activitate fizica zilnica si participarea la un program de exercitii fizice regulate poate reduce rezistenta la insulina. Impreuna cu un plan de alimentatie sanatoasa, activitatea fizica regulata poate contribui la numeroase aspecte si probleme de sanatate care vin impreuna cu SOP. Activitatea fizica regulata poate, de asemenea, sa imbunatateasca starea de spirit si imaginea corporala si sa ajute la reducerea stresului cronic si a alimentatiei asociate cu stresul.
Anticonceptionalele si alte medicamente pot contribui la reglarea ciclului menstrual si la tratarea simptomelor sindroului, cum ar fi cresterea parului si acneea.
Utilizarea zilnica de estrogen si progestin poate restabili echilibrul hormonal normal, poate regla ovulatia, poate ameliora simptomele precum cresterea excesiva a parului si poate proteja impotriva cancerului endometrial. Poate fi vorba in general de anticonceptionale orale, de plasturi contraceptivi sau de un inel vaginal. O alta abordare poate fi administrarea de progesteron timp de 10 – 14 zile, o data la doua luni. Acest tip de terapie cu progesteron regleaza menstruatiile si ofera protectie impotriva cancerului endometrial, dar nu imbunatateste nivelurile de androgen si nu impiedica sarcina.
Metformin este un medicament utilizat pentru tratarea diabetului de tip 2. De asemenea, in tratamentul SOP poate fi eficient prin imbunatatirea nivelurilor de insulina. Poate favoriza scaderea in greutate, regleaza glicemia si regleaza ciclul menstrual normal mai bine decat modificarile dietei si exercitiilor fizice.Acest medicament poate fi eficient pentru ovulatie si poate duce la cicluri menstruale regulate.
Clomifenul este un medicament de fertilitate care poate ajuta femeile cu SOP sa ramana gravide. Cu toate acestea, creste riscul de sarcini multiple. Acesta favorizeaza ovulatia. Clomifenul este un medicament anti-estrogen pe cale orala ce trebuie luat in prima parte a ciclului menstrual.
Medicamentele pentru controlul cresterii excesive a parului (hirsutism) si a caderii parului (alopecie) includ:
Aceste medicamente functioneaza prin blocarea efectelor hormonilor masculini, cum ar fi testosteronul, iar altele suprima, de asemenea, productia acestor hormoni de catre ovare.
O crema denumita eflornitina poate fi, de asemenea, utilizata pentru a incetini cresterea parului nedorit facial. Aceasta crema NU indeparteaza parul si nu reduce parul facial nedorit, asa ca se poate folosi impreuna cu un produs de indepartare a parului. Imbunatatirea poate fi observata dupa 4 pana la 8 saptamani dupa tratamentul cu acest medicament.
Chirurgia poate fi o optiune de imbunatatire a fertilitatii daca alte tratamente nu functioneaza. Exista o interventie ovariana care produce mici incizii in ovar cu un laser pentru a restabili ovulatia. Se numeste foraj ovarian laparoscopic (LOD) si poate fi o optiune de tratament pentru problemele de fertilitate asociate cu SOP care nu raspund la medicatie.
Referinte:
(1) Polycystic ovary syndrome, link: https://www.nhs.uk/conditions/polycystic-ovary-syndrome-pcos/treatment/
(2) The Role of Polycystic Ovary Syndrome in Reproductive and Metabolic Health: Overview and Approaches for Treatment, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4433074/
(3) Polycystic Ovarian Syndrome: Is It Time to Rename PCOS to HA-PODS?, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4818834/
(4) Polycystic Ovary Syndrome (PCOS): Symptoms, Causes, and Treatment, link: https://www.healthline.com/health/polycystic-ovary-disease#what-is-pcos
(5) Hirsutism in Polycystic Ovary Syndrome: Pathophysiology and Management, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27510481
(6) What to eat if you have PCOS, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/323002.php
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…