Sindromul mortii subite la sugari – cauze si simptome

Sindromul mortii subite la sugari este moartea inexplicabila, de obicei in timpul somnului, a unui copil mai mic de un an aparent sanatos. Aflati mai multe despre acest sindrom din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce este sindromul mortii subite?
  2. Cauze
  3. La ce trebuie sa fie atenti parintii?
  4. Factori de risc ce trebuie evitati
  5. Cum se intervine in caz de moarte subita?
  6. Sfaturi esentiale pentru prevenirea mortii subite

Ce este sindromul mortii subite?

Sindromul de moarte subita a sugarului (SIDS) este decesul brusc si inexplicabil al unui copil aparent sanatos. Uneori, copilul e racit usor, de putina vreme. Dar adesea nu este asa, nu este niciun semn ca ar fi ceva in neregula cu privire la sanatatea copilului.

Sindromul mortii subite statistici

SIDS survine rareori inainte de 2 saptamani sau dupa varsta de 6 luni, iar maximul de incidenta este la 2-3 luni. Sunt mai multe cazurile de baieti, iar sindromul de moarte subita in somn pare a fi mai frecvent in sezonul rece.

Ce au descoperit cercetatorii?

Cercetatorii care au studiat acest sindrom paradoxal au descoperit ca multi dintre acesti copii nu erau chiar atat de sanatosi pe cat pareau. Anumite descoperiri actuale arata ca acesti copii cu SIDS pot avea anomalii cardiace si de sistem nervos mai greu de depistat.

Moartea subita la bebelusi – factori

Desi cauza ramane incerta, doctorii stiu acum ca unii copii au risc mai mare de SIDS decat altii, desi unii copii care nu sunt in aceasta grupa de risc crescut pot muri din cauza acestui sindrom. Printre cei cu risc mare sunt prematurii cu greutate mica la nastere, copiii din parinti fumatori sau consumatori de droguri, copiii care au frati ce au decedat de SIDS, copiii cu stop respirator care au fost resuscitati si copiii cu scor Apgar mic. Unele situatii asociate cu risc mare de SIDS sunt controlabile.

Cauze

Sindromul mortii subite la sugari (SIDS) este uneori cunoscut sub numele de moartea in patut, deoarece copiii mor de multe ori in patuturile lor.

Asfixiere la bebelusi

Desi cauza este necunoscuta, se pare ca SIDS ar putea fi provocat de anumite defecte ale portiunii creierului unui copil care controleaza respiratia in somn.

Cercetatorii au descoperit cativa factori care ar putea pune copiii sub un risc suplimentar. De asemenea, specialistii au pus la punct anumite masuri pe care parintii le pot lua pentru a-si proteja copilul de acest sindrom. Potrivit cercetatorilor, cel mai important este sa asezati copilul pe spate in timpul somnului.

Sindromul mortii subite la sugari poate fi cauzat de o combinatie de factori fizici de mediu si de somn. Acesti factori difera de la copil la copil.

Factori fizici

Factorii fizici asociati cu acest sindrom sunt:

  • Anomalii cerebrale. Unii sugari se nasc cu probleme care vin la pachet cu mai multe riscuri de a muri de SIDS. La multi dintre acesti copii, partea creierului care controleaza respiratia in somn nu s-a dezvoltat suficient pentru a functiona corespunzator.
  • Greutate mica la nastere. Creierul unui copil poate sa nu se dezvolte complet daca a fost nascut prematur. Din aceasta cauza, copilul are mai putin control asupra proceselor automate cum ar fi respiratia si ritmul cardiac.
  • O infectie respiratorie. Multi bebelusi care au murit de sindromul mortii subite la sugari au fost cu putin timp inainte raciti, lucru care poate provoca anumite probleme de respiratie.

Factori privind mediul de somn

Riscul de aparitie a acestui sindrom poate fi amplificat de prezenta anumitor articole in patutul copilului, de pozitia sa in timpul somnului si de problemele fizice ale acestuia. Printre exemple pot fi enumerate:

  • Faptul ca micutul doarme pe burta sau intr-o parte. Copiii asezati in aceste pozitii pentru a dormi pot intampina dificultati de respiratie decat cei plasati pe spate.
  • Dormitul pe o suprafata moale. Caile respiratorii ale copilului se pot bloca daca acesta doarme cu fata in jos pe o patura pufoasa, o saltea moale sau pe un pat de apa.
  • Impartasirea aceluiasi pat. Riscul de sindrom al mortii subite la sugari este redus daca bebelusul doarme in aceeasi camera cu parintii sai. Cu toate acestea, riscul creste daca micutul doarme in acelasi pat cu parintii, fratii sau cu animalele de companie.
  • Temperatura prea mare din camera in timpul somnului poate creste riscul de sindrom al mortii subite la sugari.

La ce trebuie sa fie atenti parintii?

Specialistii din domeniul medical suspecteaza SIDS atunci cand un copil anterior sanatos, de obicei mai mic de 6 luni, este gasit mort dupa o perioada de somn. In majoritatea cazurilor, medicii nu gasesc niciun semn al vreunui pericol. Copilul este hranit absolut normal inainte de a merge la culcare. Parintii sau ingrijitorul descopera apoi copilul fara viata, fara puls si fara respiratie. De obicei, resuscitarea cardiopulmonara este initiata la fata locului, insa s-a dovedit ca aceste manevre nu au niciun efect. Cauza mortii ramane necunoscuta in ciuda unei verificari atente a antecedentelor medicale, a investigatiei la fata locului facuta pentru a exclude factorii asociati somnului si a unei autopsii.

Sindromul mortii subite la sugari este rar in prima luna de viata. Cele mai multe cazuri au aparut la bebelusii cu varste cuprinse intre 2 si 4 luni.

Aproximativ 90% din decesele SIDS apar la sugarii mai mici de 6 luni.

Exista vreo teorie cu privire la acest sindrom?

Desi cauza SIDS este necunoscuta, multi medici si cercetatori cred ca SIDS este cauzat de o incapacitate a copilului de a se trezi din somn si de a detecta nivelurile scazute de oxigen sau o acumulare de dioxid de carbon in sange. Cand bebelusii dorm cu fata in jos, ei pot re-inspira dioxidul de carbon expirat. In mod normal, nivelul crescut al dioxidului de carbon activeaza celulele nervoase din creier, care stimuleaza centrele de respiratie si excitatie ale creierului. Copilul se trezeste, isi intoarce capul si incepe sa respire mai repede pentru a trage in plamani cat mai mult oxigen. Cu toate acestea, unii copii pot suferi de acest sindrom si nu reusesc sa se trezeasca.

Semne si simptome

Potrivit specialistilor, sindromul mortii subite la sugari apare daca exista trei conditii care isi fac simtita prezenta simultan:

  • copilul are o anomalie de baza (de exemplu, a trunchiului cerebral) care il face incapabil sa reactioneze daca organismul se confrunta cu niveluri scazute de oxigen sau ridicat de dioxid de carbon
  • copilul este expus la un eveniment declansator, cum ar fi dormitul cu fata in jos, pe burta
  • aceste evenimente apar in timpul unei etape vulnerabile in dezvoltarea copilului, adica in primele 6 luni de viata

Factori de risc ce trebuie evitati

Studiile si cercetarile continua sa demonstreze ca sugarii baieti prezinta un risc mai mare de SIDS. Sindromul mortii subite la sugari apare mai frecvent in timpul lunilor de iarna decat in timpul verii, desi acest lucru nu mai este la fel de pronuntat in ultimii ani ca in trecut. In Statele Unite, atat copiii afro-americani, cat si cei nativi-americani sunt mai predispusi la acest sindrom decat copiii caucazieni, hispanici si asiatici.

Efectele campaniei ”Inapoi la somn”

Riscul a scazut considerabil dupa ce specialistii au pus la punct anumite practici de ingrijire a copiilor. Astfel, s-a evitat plasarea sugarilor pe burta in timpul somnului. Campania „Inapoi la somn” a fost lansata in Statele Unite in 1994 si a reprezentat un adevarat efort de incurajare a familiilor sa-si aseze copiii pe spate in timpul somnului. De la inceputul acestei campanii, rata mortalitatii provocate de acest sindrom a scazut cu 50% in Statele Unite. Specialistii au observat cifre similare in intreaga lume, subliniind importanta asezarii pe spate a copiilor in timpul somnului.

Alti factori care cresc riscul de sindrom sunt expunerea la fumul de tigara, dormitul in acelasi pat cu micutul, supraaglomerarea sau acoperirea capului sugarului cu paturi si alte articole de pat. Studiile recente sugereaza ca alaptarea, folosirea suzetelor si statul in aceeasi camera, dar nu in acelasi pat cu copilul, in primul an de viata, pot reduce riscul de SIDS.

Cum se intervine in caz de moarte subita?

Moartea brusca a unui bebelus ramane o tragedie care nu poate fi prevazuta, prevenita si in mare masura explicata. Copilul este aparent sanatos fara sa prezinte vreun semn de suferinta sau boala semnificativa inainte de tragedie.

  • Moartea are loc rapid in timp ce bebelusul doarme.
  • De obicei, este un eveniment tacut. Copilul nu plange.
  • Cel mic pare, de obicei, sa fie bine dezvoltat, bine hranit si, in general, are o stare buna inainte de moarte. Simptomele respiratorii superioare minore sau gastro-intestinale cauzate de unele virusuri cum ar fi virusul respirator sincitial (RSV) sunt des intalnite cu doua saptamani inainte de deces.

Depistarea

Sindromul mortii subite la sugari este un diagnostic de excludere. Acest lucru inseamna ca profesionistii din domeniul medical trebuie sa excluda alte cauze de deces, inclusiv factori de mediu pentru somn. Cauza mortii copilului poate fi determinata numai printr-un proces de colectare a informatiilor si de efectuare, uneori, a unor teste si proceduri complexe. Toate celelalte cauze recunoscute de deces sunt investigate inainte de a face diagnosticul de SIDS.

Distributia circadiana a mortii subite arata o aparitie mai frecventa in primele ore ale zilei ( 6:00-10:00)

Moartea subita este consecinta directa a stopului cardiac. Acest lucru poate fi reversibil daca persoanele apropiate care cunosc manevrele de resuscitare intervin prompt, inainte ca functia cerebrala (moartea cerebrala) si celelalte functii (moartea biologica) sa se opreasca definitiv.

Concluzii in cazul unui eventual deces

O autopsie ofera indicii cu privire la cauza mortii. La 15% dintre decesele neasteptate la copii, se pot identifica anomalii specifice ale creierului sau ale sistemului nervos central, inimii, plamanilor sau infectii, care pot fi identificate ca fiind cauza mortii.

Sfaturi esentiale pentru prevenirea mortii subite

Totusi, urmarea acestor recomandari poate reduce riscul:

Pozitia de somn

In primele 6 luni copilul trebuie pus sa doarma pe spate, nu pe burta. La varsta la care copilul se misca in patut in timp ce doarme, parintii sunt preocupati cu privire la mentinerea pozitiei de somn pe spate. Totusi, la aceasta varsta la care copilul invata sa se rasuceasca din spate in fata si invers, riscul de SIDS este mai mic.

Unii copii au probleme medicale care impun sa doarma pe burta. Daca medicul recomanda aceasta, este bine sa-i urmati sfatul. Retineti ca nu s-a descoperit ca somnul pe burta ar fi o cauza de SIDS. Este doar unul dintre factorii care pot creste riscul acestui sindrom.

Lenjeria de pat

Copiii trebuie sa doarma pe saltele tari. Evitati matlasarile groase si pufoase sub copil, cum ar fi blana de miel sau plapumile. Asternuturile moi pot face copilul sa se scufunde si sa respire dificil.

Dieta

Alaptarea poate reduce riscul de SIDS.

Fumatul pasiv

Evitati fumatul in ambientul copilului. Aceasta masura este importanta in primul an de viata, ca si in perioada sarcinii.

Temperatura camerei

Copilul nu are nevoie de un ambient mai cald decat ii trebuie parintelui. Daca temperatura in casa este confortabila pentru parinti, va fi si pentru copil.

Monitorizarea electronica

Monitorizarea electronica a ritmului cardiac si respiratiei poate fi utila la anumiti copii cu risc de SIDS. Nu este sigur inca daca monitorizarea electronica are vreo valoare protectiva. Au fost copii care au murit brusc chiar si in timpul monitorizarii. Daca se apeleaza la monitorizarea electronica, se cere o pregatire speciala a celor care au grija de copil.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sudden-infant-death-syndrome/symptoms-causes/syc-20352800
  2. https://www.medicinenet.com/sids/article.htm#sudden_infant_death_syndrome_sids_facts
  3. https://www.nhs.uk/conditions/sudden-infant-death-syndrome-sids/
  4. https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=sudden-infant-death-syndrome-sids-90-P02412
  5. http://www.childrenshospital.org/conditions-and-treatments/conditions/s/sudden-infant-death-syndrome-sids/symptoms-and-causes
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma