Sindromul hiperkinetic cardiovascular reprezinta o combinatie de simptome in care inima pare a fi „suprasolicitata”. Aflati mai multe despre acest sindrom din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce este sindromul hiperkinetic cardiovascular?
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Diagnostic
  5. Tratament
  6. Metode de preventie

Ce este sindromul hiperkinetic cardiovascular?

Din punct de vedere clinic, sindromul hiperkinetic cardiovascular se caracterizeaza printr-o rata crescuta de ejectie a sangelui cu fiecare bataie a inimii, insa nu neaparat printr-o supraproductie de sange pe minut. Sindromul a fost observat la pacientii cu varsta cuprinsa intre 7 si 48 de ani si s-a descoperit ca variaza in intensitate si in rapiditatea cu care survine hipertrofia ventriculara finala si insuficienta. Specialistii inca incearca sa afle care este legatura dintre hipertensiunea arteriala si aceasta afectiune.

Sindrom cord hiperkinetic

Boala mai poarta denumirea de nevroza cardiaca sau astenie neurocirculatorie. Ca termen psihopatologic, sindromul hiperkinetic cardiovascular este o afectiune caracterizata de simptome de oboseala, anxietate, dureri de cap, palpitatii ale inimii, tensiune arteriala crescuta, nevralgie si stare depresiva.

Sindrom hiperkinetic adulti

In trecut, specialistii in psihologie si psihiatrie au asociat aceasta afectiune sotiilor de fermieri care s-au imbolnavit din cauza izolarii si a lipsei de activitate. Neurologul american George Beard a sustinut ca boala afecteaza femeile ocupate din inalta societate, dar si oamenii de afaceri suprasolicitati.

Cauze

Sindromul hiperkinetic cardiovascular este o entitate psihosomatica, frecvent intalnita in practica medicala care are o multitudine de simptome obiectivate si prin examinari paraclinice. Apare mai frecvent la indivizii hipersensibili cu o personalitate predispusa.

Pacientii tineri si in special femeile sunt mai frecvent diagnosticate cu sindrom hiperkinetic cardiovascular. Stresul psihic (suprasolicitari psihice, esecuri, conflicte) este factorul declansator la aceasta categorie de pacienti. Se pot asocia diverse carente de minerale si vitamine.

Sindromul hiperkinetic cardiovascular este caracterizat de o situatie in care pompele de inima lucreaza mai repede decat de obicei. Din cauza hiperactivitatii, sangele este pompat mai repede, iar inima bate mai rapid decat ar trebui. Aceasta afectiune mai este cunoscuta si sub alte denumiri, cum ar fi boala hiperkinetica cardiovasculara, sindromul inimii hiperactive si tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie.

Cauze primare

Sindromul hiperkinetic cardiovascular poate fi provocat si de anemie. Rezulta dintr-o lipsa de oxigen, pe care hemoglobina il asigura in mod normal. Ritmul cardiac creste, astfel incat celulele rosii ale sangelui nu transporta suficient oxigen. Inima hiperactiva mai poate fi cauzata in mod regulat si de hipertiroidismul, sau supraproductia de hormoni tiroidieni.

Cauze secundare

Alcoolul, cofeina si alti stimulenti pot duce, de asemenea, la o inima hiperactiva. Daca sunt consumate in mod continuu de-a lungul timpului, aceste substante devin mai periculoase si pot provoca aparitia sindromului hiperkinetic cardiovascular.

Sindrom hiperkinetic beta adrenergic

Anxietatea, hiperactivitatea si hipercontractilitatea cardiaca, raspunsul favorabil la beta-blocante caracterizeaza sindromul hiperkinetic beta adrenergic. Istoricul sau natural nu este cunoscuta.

Alte cauze posibile

Termenul de neurastenie a fost folosit de obicei pentru a descrie o tulburare nevrotica manifestata prin stare de oboseala care apare usor, lipsa de motivatie si sentimente de inadecvare. Utilizarea termenului a fost in mare parte abandonata.

Sindromul hiperkinetic cardiovascular si legatura cu ciroza

Afectiunea, caracterizata printr-o crestere a capacitatii cardiace, o scadere a presiunii arteriale medii si rezistenta vasculara sistemica, este frecventa la bolnavii de ciroza. Anomaliile circulatorii sunt cu atat mai importante, deoarece insuficienta hepatica este severa. Cu toate acestea, influenta sindromului hiperkinetic cardiovascular asupra mortalitatii pacientilor cirotici nu a fost niciodata evaluata.

Simptome

Manifestarile clinice sunt foarte variate. Palpitatiile, durerile precordiale, ametelile, astenia sunt principalele simptome pecare le prezinta pacientii. Este un sindrom complex care practic poate asocia si alte simptome (respiratorii, digestive, psihiatrice).

Sindromul hiperkinetic cardiovascular afecteaza de cele mai multe ori tinerii adulti. Cu toate acestea, afectiunea poate aparea la orice persoana, indiferent de varsta. Potrivit web4health.info, printre simptome se numara ametelile, tremorul, transpiratiile si insomnia.

Diagnostic

La examenul obiectiv al bolnavului poate aparea cresterea tensiunii arteriale (hipertensiunea arteriala) si cresterea ritmului cardiac. De asemenea, electrocardiograma poate decela tahicardia (cresterea ritmului cardiac peste valoarea normala de 80 batai/minut). Investigatiile de laborator pot identifica carente de fier, calciu sau magneziu.

Primul indiciu al diagnosticului va fi prezenta unui murmur cardiac, in special atunci cand murmurul in sine sau alte constatari asociate nu sugereaza o boala specifica. Intr-adevar, unii pacienti cu asa-numiti murmuri pot avea o activitate cardiaca ridicata. In stabilirea diagnosticului, prezenta hiperactivitatii persistente a inimii si a arterelor mari a fost extrem de importanta, in special atunci cand nu exista o cauza evidenta, cum ar fi regurgitarea aortica, hipertensiunea, defectul septal ventricular.

Sindromul poate imita atat de multe alte conditii incat poate, fara indoiala, sa fie trecut cu vederea foarte usor. Atunci cand nu poate fi oferit un diagnostic ferm, dar exista un murmur si, de asemenea, hiperactivitatea inimii, ar trebui sa se mentina posibilitatea unei activitati cardiace ridicate.

Tratament

Beta-blocantele, administrate sub supravegherea unui medic, sunt importante pentru ca normalizeaza activitatea cardiaca. Potrivit specialistilor de la Clinica Mayo, medicamentele precum atenololul, propranololul sau metoprololul sunt foarte eficiente in tratarea acestei afectiuni.

Fitoterapie

Tratamentul se initiaza cu produse fitoterapice si “educatie psihica”.

Medicii cu competenta in apifitoterapie recomanda produse fitoterapice cu rol de tonic cardiac. Regleaza ritmul cardiac, normalizeaza tensiunea arteriala si are un efect sedativ usor reducand intensitatea manifestarilor psiho-somatice caracteristice sindromului hiperkinetic cardio- vascular.

Cateva exemple de produse: Extract din fructe de Paducel (Crataegus monogyna fructus), Extract din flori de Paducel (Crataegus monogyna flores), Extract din mladite de Paducel – Crataegus oxyacantha MG= D1 si Extract din mladite de Maslin – Olea europaea MG= D1.

Administrare

Se recomanda administrarea a 2 ml de 2 ori pe zi, dimineata si seara, inainte de mese.

In cazul in care pacientul prezinta si anemie se asociaza Extractul gemoterapic din mladite de Tamarix – Tamarix gallica MG=D1 (2 ml pe zi in putina apa).

Daca exista dezechilibre ale metabolismului fosfo – calcic preparatul gemoterapic care se asociaza este Extractul din muguri de Brad- Abies pectinata MG=D1 (2 ml pe zi in putina apa).

Metode de preventie

Fiind cauzata de stres, in principal, specialistii recomanda pe cat posibil evitarea situatiilor stresante, dar si a cantitatilor mari de alcool si de cofeina. In plus, trebuie evitata aparitia anemiei, aceasta fiind una dintre cauzele aparitiei sindromului.

 

Referinte:

  1. https://healthyliving.azcentral.com/what-are-the-causes-of-hyperkinetic-heart-disease-12283492.html
  2. https://heart.bmj.com/content/heartjnl/22/3/353.full.pdf
  3. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0002934381901157
  4. https://www.karger.com/Article/Pdf/168961
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Vezi comentariile

  • Multumesc frumos. Tocmai am primit diagnosticul de cord hiperkinetic Mi-a zis ceva doctorul dar nu prea am retinu. Articolul dvs. m-a lamurit.Urmeaza sa fac analize medicale si sa merg la control.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma