Cartofi dulci – beneficii, proprietati si retete sanatoase

Cartofi dulci – legume hranitoare, bogate in fibre si antioxidanti, precum este si beta – carotenul, care ajuta la cresterea nivelului sanguin de vitamina A, in special la copii. Aflati care sunt beneficiile consumului de cartofi dulci, dar si multe alte informatii si retete delicioase din urmatorul articol!

Cuprins:

1. Ce sunt cartofii dulci?

2. Cartofi dulci – compozitie

3. Cartofi dulci – beneficii

4.Cartofi dulci in cura de slabire – avantaje si dezavantaje

5. Cartof dulce la bebelusi

6. Retete sanatoase

7. Cine nu ar trebui sa consume cartofi dulci?

Ce sunt cartofii dulci?

Cartofii dulci sunt legume (radacinoase) care au un gust dulce, dupa cum spune si denumirea si sunt cultivati in lumea intreaga. Acesti tuberculi subterani s-au cultivat initial in regiunea Americii Centrale. Insa, acum cartofii dulci se gasesc intr-o varietate de dimensiuni si culori, sunt bogati in vitamine, minerale, antioxidanti si fibre benefice organismului.

Botanic, aceasta planta tuberculoasa amidonica este un dicotiledon, apartinand familiei Convolvulaceae. Miezul cartofului dulce este crocant, dulce, este o sursa bogata de antioxidanti pigmentati flavonoizi, vitamine, minerale si fibre dietetice care sunt esentiale, dupa cum s-a mentionat si anterior.

Cartofii dulci sunt crescuti in regiunile temperate si tropicale calde. Cultura de cartofi dulci necesita doar apa suficienta si putina atentie pentru cultivarea lor cu succes. Radacina tuberculului prezinta o forma alungita cu capete inclinate si are o piele exterioara neteda a carei culoare poate varia de la rosu, purpuriu, maro si alb, in ​​functie de tipul de soi.

Cartofi dulci – compozitie

Cartofii dulci sunt o sursa bogata de energie, carbohidrati si fibre. Acestia mai contin, de asemenea, o gama larga de minerale, cum ar fi calciu, fosfor, sodiu, potasiu si magneziu. Totodata, cartofii dulci mai contin:

  • Vitamina A. Cartofii dulci sunt bogati in beta-caroten, pe care corpul il poate transforma in vitamina A. Doar 100 grame din aceasta legume ofera cantitatea zilnica recomandata de vitamina A.
  • Vitamina C. Acest antioxidant poate scadea durata racelilor obisnuite si poate imbunatati sanatatea pielii.
  • Important pentru controlul tensiunii arteriale, acest mineral poate reduce riscul de boli de inima.
  • Mangan. Acest mineral este important pentru cresterea, dezvoltarea si imbunatatirea metabolismului.
  • Vitamina B6. Aceasta vitamina joaca un rol important in transformarea alimentelor in energie.
  • Vitamina B5. De asemenea, cunoscut sub numele de acid pantotenic, aceasta vitamina se gaseste intr-o oarecare masura in aproape toate alimentele.
  • Vitamina E. Acest antioxidant puternic solubil in grasimi poate ajuta la protejarea corpului impotriva daunelor oxidative.

Cartofi dulci calorii

100 de grame de cartofi dulci

  • Calorii: 86
  • Proteine: 1,6
  • Lipide: 0,1
  • Carbohidrati: 20,1
  • Fibre: 3

100 de grame de cartofi dulci fierti

  • Calorii: 76
  • Proteine: 1
  • Lipide: 0
  • Carbohidrati: 18
  • Fibre: 3

100 de grame de cartofi dulci prajiti

  • Calorii: 179
  • Proteine: 1,2
  • Lipide: 6
  • Carbohidrati: 28,6
  • Fibre: 3,5

Tabel valori nutritionale cartofi dulci

Principiu Valori nutritionale
Energie 86 Kcal
Carbohidrați 20,12 g
Proteină 1,6 g
Grăsime totală 0,05 g
Colesterol 0 mg
Fibre dietetice 3 g
Vitamine
Folați 11 pg
Niacina 0,557 mg
Acid pantotenic 0,80 mg
Piridoxină 0,209 mg
Riboflavină 0,061 mg
Tiamina 0,078 mg
Vitamina A 14,187 UI
Vitamina C 2,4 mg
Vitamina E 0,26 mg
Vitamina K 1,8 pg
Electroliţi
Sodiu 55 mg
Potasiu 337 mg
Minerale
Calciu 30 mg
Fier 0,61 mg
Magneziu 25 mg
Mangan 0,258 mg
Fosfor 47 mg
Zinc 0,30 mg
Fito-nutrienți
Caroten-α 7 pg
Caroten-ß 8509 pg
Cripto-xantina-ß 0 pg

Cartofi dulci – beneficii

Consumul de cartofi dulci aduc o multime de beneficii pentru sanatate, precum:

Imbunatatesc digestia

Continutul de fibre din cartofii dulci este mai mare decat cel al cartofilor obisnuiti si au un gust mai bun! Cartofii dulci sunt legume usor de digerat, deoarece contin in principal amidon. Consumul de cartofi dulci calmeaza stomacul si intestinele, astfel incat sa puteti evita orice dificultati in digerarea acestora. In plus, fibrele alimenteaza micii microbi din intestinul nostru si astfel ajuta la sustinerea si promovarea unui intestin sanatos.

Reduc inflamatiile

Cartofii dulci au proprietati antiinflamatorii si acest lucru se datoreaza in principal prezentei beta – carotenului, antocianinelor , vitaminei C si magneziului. Beta – carotenele si antocianinele sunt compusi bio – activi care pot exercita efecte antioxidante atunci cand sunt consumati si, astfel reduc stresul oxidativ si inflamatiile. Cercetarile si studiile au aratat ca acesti compusi prezinta posibile activitati anticancer supresive si intaresc sistemul imunitar.

Imbunatatesc sistemul imunitar

Cartofii dulci dau un boost de energie sistemului imunitar care apara organismul de anumite boli, afectiuni, bacterii sau virusuri. Dupa cum s-a mentionat anterior, cartofii dulci nu numai ca sunt bogati in antioxidanti si vitamine, ci contin si o mare cantitate de mangan, magneziu si fosfor. Toate aceste substante nutritive ajuta la intarirea sistemului imunitar si la mentinerea sanatatii intregului organism.

Cartofi dulci proprietati

Previn astmul

Un studiu publicat de Jurnalul American de Nutritie Clinica sugereaza ca exista o asociere pozitiva intre dietele bogate in antioxidanti si rezultatele clinice ale astmului. Cartofii dulci sunt, de asemenea, printre alimentele cele mai bune care nu provoaca o reactie alergica si ajuta la prevenirea de astm.

Trateaza bronsita

Cartofii dulci sunt extrem de benefici daca sunt consumati de persoanele care sufera de bronsita, deoarece au efect asupra congestiei in sine. Concentratia de vitamina C, fier si multe alte elemente si substante nutritive ajuta la tratarea de bronsita.

Reduc durerile de artrita

Complexul beta – caroten, magneziu, zinc si vitamina B fac ca aceste legume sa fie o sursa importanta de hrana pentru gestionarea artritei. Apa in care se fierb cartofii dulci poate fi, de asemenea, foloisita si aplicata extern pe articulatii pentru a usura durerea asociata artritei.

Ajuta la prevenirea cancerului

Conform unei cercetari efectuate in Noua Zeelanda s-a sugerat ca dieta pur bogata in cartofi dulci cu anthocianina a contribuit la reducerea si inhibarea cresterii de tumori. Sunt necesare studii de chimiopreventa asupra oamenilor pentru a intelege proprietatile anti-canceroase ale cartofilor dulci. In plus, un studiu realizat de cercetatori de la Universitatea de Stat din Kansas, SUA a sugerat ca un consum moderat de cartofi dulci imbogatiti cu antocianina pot proteja impotriva cancerului colorectal datorita abilitatilor antiproliferative.

Trateaza ulcerul la stomac

Cercetarile arata ca o dieta bogata in fibre si o dieta bogata in vitamina C reduc riscul aparitiei de ulcer de stomac. Acestea sunt vesti bune pentru ca aceste legume dulci sunt bogate atat in fibre, cat si vitamina C. Cartofii dulci mai contin, de asemenea, complexul de vitamina B, potasiu si calciu, toate acestea fiind foarte eficiente in tratarea ulcerului la stomac. Mai mult decat atat, grasimea obtinuta din fibre previne constipatia si formarea acidului rezultat, reducand astfel sansele de ulcer. Proprietatile antiinflamatoare si calmante, care se gasesc in cartofii dulci reduc, de asemenea, orice durere sau inflamatie asociata cu ulcerul la stomac.

Gestioneaza diabetul zaharat

Contrar convingerilor populare, cartofii dulci pot fi alimente acceptabile pentru diabetici. Desi cartofii contin un nivel ridicat de carbohidrati si zahar, cartofii dulci considerati a fi alimente slab glicemic, cu un indice glicemic mai scazut decat cartofii albi normali. Metodele de gatit modifica, de asemenea, indicele glicemic al cartofilor dulci. De exemplu, cartofii dulci au un indice glicemic mai mic comparativ cu cartofii dulci prajiti. Desigur, asta nu inseamna ca diabeticii ar trebui sa nu manance. Ideea este ca pot inlocui orezul sau cartofii albi cu cartofi dulci in dieta lor si ii gateasca prin fierbere, mai degraba decat prin prajire.

Cartofi dulci alte beneficii:

  • Previn deshidratarea organismului
  • Ajuta in lupta cu dependenta de fumat sau consum excesiv de alcool
  • Mentin sanatatea cardiaca
  • Ajuta la mentinerea sanatatii intestinale
  • Imbunatatesc functia creierului

Cartofi dulci in cura de slabire – avantaje si dezavantaje

Cartofii dulci sunt saraci in numarul de calorii, ceea ce ii face potriviti in curele de slabire.

Pe de alta parte, specialistii spun ca acesti tuberculi cu gust dulce contin cantitati bune de amidon complex, impreuna cu vitamine, minerale si proteine sanatoase. Mai mult, ele sunt foarte usor de digerat. Astfel, acest complex ofera o multime de energie si sunt excelenti pentru cei care doresc sa castige in greutate.

Persoanele care au suferit recent de boli sau sunt constiente de faptul ca sunt fragile sau au un numar de kilograme ce ii fac subponderali ar trebui sa primeasca aceasta stire despre cartofii dulci, deoarece nu exista efecte secundare asociate, pe care majoritatea suplimentelor alimentare.

De aceea, daca doriti sa tineti o cura de slabire cu cartofii dulci incercati sa va sfatuiti cu un nutritionist pentru a vedea cum puteti sa intregati aceste legume in dieta zilnica, astfel incat sa puteti slabi.

Cartof dulce la bebelusi

Cartofii dulci sunt printre primele legume care se pot introduce in etapa de diversificare a alimentelor pentru bebelusi, deoarece sunt bogati in nutrienti si sunt foarte usor de digerat de catre ce mici.

Cartof dulce bebe

Cartoful dulce poate fi introdus in alimentatie de la varsta de 6 luni si poate fi consumat sub forma de piure de cartofi, fie sub forma de supa.

Retete cu cartofi dulci pentru copii

  • Piure de cartofi dulci

Ingrediente:

  • Un cartof dulce

Mod de preparare:

Se spala bine cartofii dulci frecand coaja cu un burete. Intepati cartoful cu o furculita pe toate partile, prin coaja (nu se curata) si impachetati-l in hartie de copt. Puneti cartoful impachetat intr-o tava, la cuptor, la 200C si lasati-l sa se coaca timp de 30-60 de minute sau pana e moale. Verificati dupa o jumatate de ora si mai lasati-l la copt daca e cazul. Timpul de coacere depinde de marimea cartofului.

Odata ce este copt, taiati cartoful in jumatate si lasati-l cateva minute sa se raceasca putin. Cu ajutorul unei linguri, scoateti miezul cartofului si pasati-l cu furculit, iar piureul este gata.

  • Supa de cartofi dulci

Ingrediente:

  • 1 cartof dulce, gatit
  • 1 ceapa mare, taiata in 4, gatita alturi de cartoful dulce (la aburi sau coapta)
  • 1 1/2 stock de legume sau de pui
  • 1 lingura unt sau ulei de masline
  • 1/4 lingurita ghimbir macinat
  • 1/8 lingurita scortisoara
  • 1/8 lingurita nucsoara macinata
  • 1 cana lapte

Mod de preparare:

Gatiti ceapa si cartoful dulce, apoi pasati-le cu ajutorul unui blender. Adaugati piureul intr-o oala, alaturi de celelalte ingrediente. Amestecati bine sau pasati inca un pic cu blenderul vertical. Incalziti supa si serviti.

Retete sanatoase

Cartofi dulci fierti

Ingrediente:

  • 2 cartofi dulci
  • ½ ardei gras
  • un fir mare de usturoi verde (sau 4 capatani de usturoi normal)
  • ½ legatura de patrunjel verde
  • lamaie
  • sare dupa gust

Mod de preparare:

Se fierb cartofii dulci in coaja, se lasa la racit, se curata si se taie in jumatati, apoi fiecare jumatate se taie in felii, pe lungime. Jumatatea de ardei se taie in doua, apoi se fasiaza subtire. Usturoiul, bine spalat si curatat, se taie in rondele marunte. Apoi, se pun feliile de cartofi pe o farfurie plata, se asezoneaza cu fasiile de ardei gras si cu usturoiul. Dupa care se adauga sarea si sucul de la o lamaie, apoi se pun putin patrunjel tocat. Pofta buna!

Retete de mancare rapide cu cartofi

Cartofi dulci la cuptor cu parmezan

Ingrediente:

  • 2 cartofi dulci de marime medie
  • 50 g parmezan ras
  • 35 g unt
  • 35 g ulei de masline
  • piper mozaic proaspat macinat
  • sare

Mod de preparare:

Se curata cartofii dulci de coaja, apoi se vor taia feli subtiri dupa care ii mai taieti inca o data fasii. Dupa care, aveti nevoie de un topit si ulei de masline, parmezanul ras si piperul. Intr-un bol puneti cartofii fasii dupa care adaugati toate celelalte ingrediente mentionate anterior. Separat, se ia o tava si se adauga cartofii, se pun la cuptor la 200 de grade C si se lasa la copt timp de 20 de minute. La final, cartofii dulci cu parmezan se pot servi drept garnitura la o friptura sau pot fi mancati simpli cu un sos de iaurt si cu usturoi. Pofta buna!

Cartofi dulci prajiti

Ingrediente:

  • 2 linguri ulei de masline
  • 3 catei de usturoi
  • 1 lingura rozmarin pisat
  • 900 g cartofi dulci taiati in fasii de 1 cm
  • 1 lingurita sare

Mod de preparare:

Se amesteca intr-un bol cartofii cu uleiul, usturoiul si rozmarinul. Dupa ce s-a incins uleiul, adaugati cartofii si ii lasati la prajit timp de aproximativ 35 – 40 de minunte pana acestia devin moi. Dupa ce ati scos cartofii de la prajit, ii puneti pe o farfurie intinsa, presarati putina sare dupa gust si ii serviti imediat ca sa nu se raceasca. Sa aveti pofta!

Cine nu ar trebui sa consume cartofi dulci?

Cartofii dulci contin potasiu, care poate sa fie daunator pentru persoanele care au probleme la rinichi. In general, daca rinichii nu pot elimina excesul de potasiu din sange, acesta poate fi fatal si tocmai, de aceea, cartofii dulci nu trebuie sa fie consumati de persoanele care stiu ca au diferite probleme si afectiuni la rinichi.

De asemenea, cartofii dulci contin substante care sunt ridicate in oxalati. Acestia pot creste riscul de aparitie a unor pietre la rinichi. Astfel, consumul de cartofi dulci ar trebui sa fie moderat, iar persoanele care au deja pietre la rinichi sa nu consume acest tip de leguma.

 

 

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/nutrition/foods/sweet-potatoes
  2. https://www.healthline.com/nutrition/sweet-potato-benefits
  3. https://www.medicalnewstoday.com/articles/281438.php
  4. https://www.nutrition-and-you.com/sweet_potato.html
  5. https://www.organicfacts.net/health-benefits/vegetable/health-benefits-of-sweet-potatoes.html
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma