Sindromul colonului iritabil este un sindrom caracterizat de tulburari de motilitate a intestinului gros si acumularea gazelor intestinale. Aflati mai multe despre sindromul colonului iritabil din materialul urmator.
Sindromul de colon iritabil este cea mai raspandita afectiune gastroenterologica din lume, aproximativ o cincime din populatia globului suferind de aceasta tulburare psihosomatica la un anumit moment al vietii.
In majoritatea cazurilor apare la adulti tineri (cu varsta mai mica de 35 de ani), mai frecvent la sexul feminin, cu un raport de 2:1 fata de sexul masculin. In Europa de est, circa 15-22% din populatie sufera de aceasta afectiune, jumatate fiind femei.
Colonul iritabil se poate manifesta fie ca o durere surda continua sau sub forma de crampe, ambele aparand si disparand alternativ. Durerea si disconfortul pot aparea oriunde in zona abdominala, desi tind sa se intensifice in partea din stanga jos. Durerea apare in general dupa mese si se inrautateste in timpul acceselor de constipatie. De obicei se calmeaza prin evacuarea intestinelor sau eliminarea de gaze. Scaunul este prea moale sau apos, uneori cu sange, apare nevoia frecventa de a merge la toaleta si flatulenta.
Conferinta Internationala a Expertilor care a avut loc la Roma, in 1988, a stabilit o definitie pentru sindromul colon iritabil si anume: sindromul de intestin iritabil este un sindrom caracterizat prin perturbarea cronica (cel putin de 3 luni) a functiei intestinale, cel mai frecvent manifestat prin durere abdominala, miscari intestinale neregulate si distensie abdominala.
Criteriile Roma II sunt cele mai recente si includ in categoria semnelor si a simptomelor urmatoarele aspecte: in ultimele 12 luni, pacientul sa fi avut timp de 12 saptamani (nu neaparat consecutive) dureri abdominale sau disconfort abdominal, asociate cu 2 din urmatoarele 3 caracteristici:
Cea mai folosita clasificare a sindromului de intestin iritabil este bazata pe alterarea tranzitului, fiind des subimpartit in sindrom cu predominanta constipatiei, cu predominanta diareei si forme alternante. Aproximativ o treime din pacienti se incadreaza in subtipul cu predominenta constipatiei si inca o treime in subtipul cu predominenta diareei. Restul au scaun normal sau modificat (alternanta a constipatiei cu diareea), fara senzatia de defecatie de urgenta, dar cu acuze de dureri abdominale si disconfort.
Cauzele colonului iritabil nu sunt cunoscute si fac obiectul a numeroase studii. O ipoteza este ca sindromul colonului iritabil (SCI) este provocat de o perturbare a comenzilor nervoase ce controleaza motilitatea intestinala. Intrucat femeile sunt de doua ori mai afectate de acest sindrom, se crede ca modificarile hormonilor sexuali sunt implicate. In plus, numeroase femei observa o agravare a simptomelor in timpul menstruatiei.
In majoritatea cazurilor este prezenta o componenta psihologica – un stres puternic, anxietate, situatii traumatizante, etc. Factorii psihosociali au fost considerati o cauza foarte importanta din cauza faptului ca multi pacienti au indicat ca simptomele din aceasta afectiune se inrautatesc in timpul stresului emotional, anxietatii, depresiei, tulburarilor de personalitate.
Cauzele posibile ale sindromului de colon iritabil includ infectii bacteriene ale tractului gastrointestinal, terapie antibiotica si interventii chirurgicale la nivel abdominal. Printre principalele cauze se numara si dieta. Aici sunt incluse:
Grasimile, indiferent de forma lor (animale sau vegetale) sunt un stimulator puternic al motilitatii intestinale.
Serotonina ar fi un factor implicat, deoarece este prezenta in proportie de 95% in celulele lumenului intestinal. Cu ajutorul acestui neurotransmitator se monitorizeaza intreg continutul si persitaltica intestinului. Cei afectati de sindromul colonului iritabil au o activitate perturbata a receptorilor serotoninergici ceea ce duce la exacerbarea motilitatii, a senzatiei de durere si greata.
Pacientii care au sindromul de intestin iritabil se plang, de obicei, de durere de colon. Printre simptomele colonului iritabil se numara:
Pacientii se plang, de asemenea, de meteorism abdominal si distensie abdominala.
Bolnavii cu sindrom de intestin iritabil pot prezenta cresterea circumferintei abdominale pe parcursul zilei, asa cum s-a demonstrat tomografic. Ei pot de asemenea manifesta intoleranta la distensia aerica de altfel normala a intestinului.
Mucoreea clara sau albicioasa de etiologie noninflamatorie este raportata frecvent.
Simptomele necaracteristice pot constitui alerta pentru posibilitatea unei patologii organice.
Pacientii cu sindrom de intestin iritabil au raportat, de asemenea, cateva simptome fara legatura cu intestinul lor. Printre acestea se numara:
Exista simptome de alerta in care se impune excluderea altor afectiuni:
Sindromul de colon iritabil este o tulburare digestiva frecventa si se caracterizeaza prin simptome de durere sau disconfort abdominal, balonare si disfunctii ale intestinelor – in general diaree sau constipatie. Poate fi neplacut si deranjant, dar nu reprezinta un pericol pentru viata cuiva.
Evacuarea rapida a alimentelor nu permite organismului sa descompuna si sa foloseasca in mod corect hrana asimilata. Vitaminele si mineralele importante nu sunt astfel absorbite si retinute in organism, iar in timp se instaureaza o deficienta nutritionala.
Aceasta disfunctie conduce in cele din urma la boli precum anemie, oboseala cronica, hipoglicemie, infectii frecvente ca raceli sau chiar si cancer de colon.
Sindromul poate afecta persoane de toate varstele. De obicei simptomele se manifesta pentru prima data intre 15-40 de ani.
Acesta releva:
Acesta se va face cu:
Medicul porneste de la o anamneza si un examen fizic riguros si continua cu investigatiile de baza si anume:
In cazul in care nu se gaseste o cauza obiectiva in urma acestor investigatii se poate recurge la un set suplimentar de analize, cum ar fi endoscopia digestiva superioara, examenul radiologic cu tranzit baritat, ultrasonografie abdominala, biopsie rectala, irigografie, examen CT.
In cazul constipatiei sunt indicate medicamentele care au drept efect accelerarea tranzitului intestinal (laxative, etc). Daca sindromul colonului iritabil se manifesta indeosebi prin diaree, medicamentele prescrise vor avea ca efect incetinirea tranzitului intestinal – antidiareice si antispastice. Necesitatea prescrierii de medicamente antidepresive pentru reducerea anxietatii si pentru relaxarea muschilor intestinali trebuie evaluati in fiecare caz de medicul curant.
Tratamentul medicamentos se adreseaza atat simptomelor din forma predominanta a sindromului de instestin iritabil, cat si eventualelor cauze, in cazul esecului regimului igieno-dietetic.
In forma sindromului de intestin iritabil, cu predominanta diareei se pot administra:
Cu toate ca este o boala cronica, poate fi tinuta sub control. Tratamentul include modificari ale stilului de viata si depinde de tipul de simptome si de severitatea lor si mai ales de interferarea cu activitatile zilnice. Bolnavii trebuie sa cunoasca cat mai multe despre acesta boala, pentru o comunicare buna. Este necesara adaptarea stilului de viata pentru a ameliora eficient simptomele si pentru a putea fi continuate activitatile zilnice.
Masurile generale care se impun in aceasta afectiune:
Daca stresul este factorul declansator al simptomatologiei, se recomanda:
Menta este un antispasmodic natural care relaxeaza muschii netezi din intestine. Menta poate ameliora pe termen scurt simptomele sindromului colonului iritabil.
Colonul iritabil se poate vindeca daca sunt inlaturate cauzele care au dus la aparitia afectiunii.
Prima directie in care se indreapta atitudinea terapeutica este dieta. Fiecare bolnav cu colon iritabil este unic in felul sau. Astfel ca, regimul alimentar trebuie personalizat pentru ca dieta care ii face bine unui bolnav s-ar putea sa-i produca neplaceri altuia. De asemenea, consumarea aceluiasi aliment uneori poate determina probleme digestive iar alteori nu. Astfel, un regim alimentar foarte strict este inutil. Totusi, se recomanda identificarea de catre bolnav a alimentelor care ii provoaca simptomele si evitarea consumului acestora.
In majoritatea cazurilor de sindrom de colon iritabil, alimentatia reprezinta factorul declansator al simptomatologiei. Astfel ca se recomanda:
Menta este o planta folosita adesea pentru ameliorarea problemelor digestive, inclusiv a sindromului colonului iritabil. Ceaiul de menta amelioreaza durerile abdominale si reduce balonarea.
Unele cercetari au demonstrat eficacitatea uleiului de menta in tratarea afectiunii. Un studiu a constatat ca menta, de asemenea, relaxeaza tesutul gastrointestinal.
Fibrele adauga volum scaunelor. Adultii ar trebui sa manance 20-35 grame de fibre pe zi. Desi pare destul de simplu, se estimeaza ca majoritatea oamenilor mananca doar intre 5 si 14 grame pe zi.
Mancarurile bogate in fibre, cum ar fi fructele, legumele si cerealele integrale, sunt hranitoare si ajuta la prevenirea constipatiei. Cu toate acestea, daca suferiti de balonare din cauza consumului crescut de fibre, optati pentru fibre solubile gasite in fructe si legume in loc de boabe.
Glutenul este o proteina gasita in produse din cereale, cum ar fi painea si pastele. Proteina poate afecta intestinele la persoanele care prezinta intoleranta la gluten. Unii oameni cu sensibilitate sau intoleranta la gluten sufera si de sindromul colonului iritabil. In astfel de cazuri, o dieta fara gluten poate reduce simptomele.
Eliminati orzul, secara si graul din dieta pentru a vedea daca problemele gastrointestinale se amelioreaza.
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…
Vezi comentariile
Am glanda hiper tratată ultima oară acum 8 ani,spondiloza cervicala accentuată, am 44 ani și de 2 săptămâni am călduri mari la interval de 2 ore noaptea și ziua 3 ori toată ziua (nu pot zice cu exactitate la ce interval de ore),sînt foarte nervoasă și nu mă mulțumesc cu nimic, un sfat vă rog
Ajutati-mă
Cu respect Denisa