Sindromul alcoolic fetal este o afectiune ce poate aparea la copii, care rezulta din consumul de alcool in sarcina. Sindromul alcoolic fetal poate cauza leziuni cerebrale si probleme de crestere.

Cuprins:

1. Ce este sindromul alcoolic fetal?
2. Sindromul alcoolic fetal – tipuri
3. Cauze
4. Simptome
5. Diagnosticare
6. Tratament
7. Preventie

Ce este sindromul alcoolic fetal?

Alcoolul poate afecta sanatatea bebelusului in orice stadiu al sarcinii – inclusiv in primele etape, inainte sa stiti ca sunteti insarcinata. Consumul de alcool in timpul sarcinii poate provoca un grup de afectiuni numite afectiuni din spectrul tulburarilor alcoolice. Copiii care se nasc cu astfel de probleme pot avea un mix de probleme medicale, comportamentale, educationale si sociale.

Sindromul alcoolic fetal (SAF) este cel mai grav tip de afectiune din spectrul tulburarilor alcoolice. Persoanele cu sindrom de alcool fetal pot prezenta anomalii faciale, inclusiv ochi mari si ingustati, probleme de crestere si anomalii ale sistemului nervos. Aceste tulburari persista pe toata durata vietii, nu exista tratament, ci doar masuri pentru reducerea unor simpome, ingrijiri medicale pentru probleme de sanatate, terapie de comportament si educatie, precum si formarea parintilor.

Sindromul alcoolic fetal – tipuri

Exista mai multe tipuri de sindrom alcoolic fetal:

Sindromul alcoolic fetal partial

Atunci cand o persoana nu indeplineste criteriile complete de diagnostic pentru SAF, dar are un istoric de expunere prenatala la alcool si unele anomalii faciale, precum si o problema de crestere sau anomalii ale sistemului nervos central, acea persoana este considerata a avea SAF partial.

Tulburarea de neurodezvoltare legata de alcool (ARND)

Persoanele cu ARND nu prezinta caracteristici faciale anormale sau probleme de crestere, dar au probleme cu modul in care s-a format creierul si sistemul nervos, precum si modul in care functioneaza (poate fi vorba de dizabilitati intelectuale, probleme de comportament sau de invatare, anomalii ale nervilor sau creierului).

Tulburare neurocomportamentala asociata cu expunerea prenatala la alcool (ND-PAE)

In plus fata de expunerea confirmata a alcoolului prenatal, acesti indivizi au deficiente de neurocunoastere, autoreglare si functionare adaptiva. Pe langa simptomele asociate, ND-PAE combina:

  • dovada expunerii prenatale la alcool;
  • aparitia simptomelor in copilarie;
  • afectara sociala, academica, profesionala.

Defecte congenitale legate de alcool (ARBD)

Persoanele cu ARBD au probleme cu modul in care unele organe s-au format si cum functioneaza, inclusiv:

  • inima;
  • rinichii;
  • oasele (eventual coloana vertebrala);
  • urechile – auzul;
  • ochii – vazul.

Cauze

Afectiunile din spectrul tulburarilor alcoolice fetale pot sa apara numai atunci cand o femeie insarcinata consuma alcool. Alcoolul traverseaza placenta si ajunge in sangele bebelusului, unde poate deteriora creierul in dezvoltare si alte organe care duc la sindrom de alcool fetal. Alcoolul duce la concentratii mai mari de alcool in sangele copilului in curs de dezvoltare decat in ​​corpul mamei, deoarece fatul metabolizeaza alcoolul mai lent decat un adult. Alcoolul interfera cu furnizarea de oxigen si nutritie optima a copilului in curs de dezvoltare.

Cu cat bei mai mult in timp ce esti gravida, cu atat este mai mare riscul pentru copil. Afectarea trasaturilor faciale, a inimii si a altor organe, inclusiv a oaselor si a sistemului nervos central poate aparea ca urmare a consumului de alcool in primul trimestru. Atunci, aceste parti ale fatului sunt in faze cheie ale dezvoltarii.

Sindromul alcoolic fetal poate fi prevenit 100% daca o femeie NU bea alcool in timpul sarcinii!

Alcoolul (bere, vin sau tarie) este cauza principala a defectelor de nastere prevenibile si a dizabilitatilor de dezvoltare. Bebelusii expusi la alcool in uter pot dezvolta tulburari ale spectrului de alcool fetal (FASD). Orice cantitate de alcool poate afecta un fat in curs de dezvoltare si poate creste riscul de avort. Expunerea la alcool in primul trimestru – poate inainte ca o femeie sa stie chiar ca este insarcinata – poate provoca defecte majore la nastere. Mai tarziu in sarcina, consumul de alcool poate provoca probleme de crestere si deteriorarea creierului care ar putea duce la probleme de invatare si probleme de comportament.

Factori de risc

Cu cat o femeie consuma mai mult alcool in timpul sarcinii, cu atat este mai mare riscul ca fatul sa aiba probleme. Nu se cunoaste o cantitate sigura de consum de alcool in timpul sarcinii. Riscul poate fi prezent chiar si cand femeia nici nu stie ca este insarcinata.

Simptome

Simptomele sindromului alcoolic fetal pot include:

  • dimensiune a capului mai mica decat media;
  • probleme de crestere;
  • trasaturi faciale distincte – cum ar fi ochii mici, buza superioara subtire si o zona neteda intre nas si buza superioara, desi acestea pot deveni mai putin vizibile odata cu varsta;
  • probleme de miscare si coordonare;
  • dificultati de invatare – cum ar fi probleme cu gandirea, vorbirea, abilitatile sociale, cronometrarea, matematica sau memoria;
  • probleme de dispozitie, de atentie sau de comportament;
  • probleme cu ficatul, rinichii, inima sau alte organe;
  • probleme de auz si de vedere.

Aceste probleme sunt permanente, desi tratamentul si asistenta timpurie pot ajuta la limitarea impactului acestora asupra vietii unui copil afectat.

Complicatii

Comportamentele care nu sunt prezente la nastere, care pot rezulta din sindromul alcoolului fetal (dizabilitati secundare) pot include:

  • tulburari cu deficit de atentie / hiperactivitate (ADHD);
  • agresivitate, probleme sociale – comportament social inadecvat si incalcarea regulilor si a legilor;
  • consum excesiv de alcool si consum de droguri;
  • tulburari de sanatate mentala, ca depresia, anxietatea sau tulburarile alimentare;
  • probleme educationale si academice;
  • probleme cu traiul independent si cu ocuparea fortei de munca;
  • comportamente sexuale inadecvate etc.

Diagnosticare

Cel mai adesea, un medic poate diagnostica sindromul alcoolic fetal pe baza istoricului mamei si a aspectului copilului. Medicul va examina copilul pentru a cauta modificari ale fetei, ochilor si buzei superioare. Pentru copiii mai mari se pot face teste de invatare si se va vedea daca exista probleme de dezvoltare. Nu exista un singur test pentru diagnosticarea tulburarilor din spectrul alcoolic fetal.

Tratament

Problemele fizice observate in FASD dureaza de-a lungul vietii, dar exista o serie de solutii pentru a imbunatati calitatea vietii, ameliorarea simptomelor si imbunatatirea dezvoltarii unui copil. Astfel de programe se pot concentra pe imbunatatirea comportamentului copilului cu educatie timpurie si indrumare. De asemenea, programele ajuta parintii in ceea ce priveste abilitatile parentale.

Nu exista un tratament special pentru sindromul alcoolic fetal, iar deteriorarea creierului si a organelor copilului nu poate fi inversata. Cu toate acestea, un diagnostic precoce si interventia la timp pot face o mare diferenta. Dupa ce problema a fost diagnosticata, o echipa de cadre medicale poate evalua nevoile persoanei afectate si poate oferi solutii si strategii educationale si comportamentale pentru a raspunde acestor nevoi.

Tipuri de ingrijiri

Nou-nascutii pot avea nevoie de ingrijiri speciale in unitatea de terapie intensiva. Tratamentul poate include medicamente pentru a ajuta la retragerea alcoolului. Programele de tratament sunt individualizate si sunt de obicei coordonate de un medic pediatru. O gama larga de strategii educationale si comportamentale s-au dovedit a fi eficiente pentru copiii cu aceasta problema, iar medicatia poate fi utila pentru gestionarea tulburarii de hiperactivitate cu deficit de atentie.

Copiii pot beneficia de servicii si terapii precum:

  • logopedie, terapie ocupationala si fizica;
  • servicii de educatie si interventie timpurie;
  • cursuri pentru adulti care ajuta parintii si alti ingrijitori sa se ocupe de comportamente cu probleme sau alte probleme;
  • cursuri pentru copii privind abilitatile sociale;
  • terapie psihologica.

Uneori, pot fi incercate tratamente alternative pentru sindromul alcoolic fetal, cum ar fi biofeedback, yoga, suplimente pe baza de plante si terapie de arta creativa. Desi unele pot fi de ajutor – cum ar fi utilizarea tehnicilor de relaxare pentru anxietate – altele nu au fost testate si pot fi daunatoare. Consultati medicul copilului inainte de a incepe orice tratament alternativ.

Copiii cu FASD tind sa fie prietenosi si veseli, ca orice copii de varsta lor, si sa se bucure de interactiune sociala, dar ingrijirea unui copil cu acest sindrom poate fi inca o provocare uneori. Multi copii vor avea probleme de invatare si probleme de comportament pe tot parcursul vietii. Planurile de tratament ar trebui sa fie adaptate la nevoile copilului si ale familiei, plus monitorizare atenta.

Preventie

Sindromul alcoolic fetal este complet prevenibil daca femeile nu consuma deloc alcool in timpul sarcinii.

  • Nu consumati alcool daca incercati sa ramaneti gravida. Daca inca mai consumati alcool, renuntati imediat ce aflati ca sunteti gravida sau daca suspectati ca puteti fi insarcinata. Cu cat renuntati mai devreme, cu atat este mai bine pentru copil.
  • Evitati consumul de alcool pe toata durata sarcinii. Sindromul alcoolului fetal este complet prevenibil daca o femeie nu consuma deloc alcool in timpul sarcinii si inainte de a ramane gravida.
  • Daca aveti o problema cu alcoolul – dependenta de alcool – , solicitati ajutor inainte de a ramane insarcinata. Solicitati ajutor pentru a va determina nivelul de dependenta de alcool si pentru a dezvolta un plan de tratament.

Referinte:
(1) What is FASD?, link: https://www.nofasd.org.au/alcohol-and-pregnancy/what-is-fasd/
(2) Fetal Alcohol Spectrum Disorders, link: https://medlineplus.gov/fetalalcoholspectrumdisorders.html
(3) Fetal Alcohol Syndrome, link: https://www.webmd.com/baby/fetal-alcohol-syndrome
(4) Fetal alcohol syndrome: dashed hopes, damaged lives, link: https://www.who.int/bulletin/volumes/89/6/11-020611/en/
(5) Fetal alcohol syndrome, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/fetal-alcohol-syndrome/symptoms-causes/syc-20352901
(6) Foetal alcohol syndrome,link: https://www.nhs.uk/conditions/foetal-alcohol-syndrome/
(7) Fetal Alcohol Spectrum Disorders (FASDs) , link: https://www.cdc.gov/ncbddd/fasd/index.html

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma