Scurgeri vaginale – acestea reprezinta o combinatie de mucus cervical si celule, si au rolul de a mentine vaginul curat. Iata care sunt modificarile ce pot indica o problema.

Cuprins:

1. Ce sunt scurgerile vaginale?
2. Scurgeri vaginale normale
3. Scurgeri vaginale anormale
4. Cauzele scurgerii vaginale
5. Cum se trateaza scurgerile vaginale anormale?
6. Cum putem preveni scurgerile vaginale anormale?

Ce sunt scurgerile vaginale?

In mod normal, secretia vaginala este clara sau alba. Poate deveni elastica in timpul ovulatiei, la aproximativ 2 saptamani dupa perioada menstruala. O modificare a culorii sau a cantitatii de scurgeri, insotita de alte simptome, poate indica faptul ca aveti o infectie.

Vaginul contine in mod normal bacterii. Cresterea bacteriana este controlata si afectata de multi factori diferiti, cum ar fi pH-ul si hormonii. Orice factor care afecteaza acest echilibru poate creste riscul de infectie sau de dezvoltare excesiva a oricarei bacterii normale sau a unei ciuperci. Posibilii factori declansatori pentru scurgeri anormale includ:

Scurgerea vaginala poate rezulta din infectia cu:

  • Candida, un tip de ciuperca ce face parte din flora normala a pielii, dar poate provoca si infectii;
  • Gardnerella, un tip de bacterie gasita in mod normal in tractul genital feminin care este cauza pentru vaginita bacteriana;
  • Trichomonas, un tip de protozoare, un organism alcatuit dintr-o singura celula.

Alte posibile cauze neinfectioase includ inflamatia sau iritarea vaginului din cauza unui produs parfumat, cum ar fi sapun, cosmetice sau tampoane, sau niveluri scazute de estrogen ca in cazul menopauzei (vaginita atrofica).

Scurgeri vaginale normale

Este normala scurgerea vaginala? Raspunsul este DA. Glandele din interiorul vaginului si colului uterin produc cantitati mici de lichid. Acest fluid se scurge din vagin in fiecare zi, eliminand celule moarte care au captusit vaginul. Acesta este modul in care organismul mentine vaginul sanatos si curat. Scurgerea este, de obicei, clara sau laptoasa si nu miroase urat. Culoarea si fluxul depind de perioada din ciclul menstrual. Scurgerea este mai groasa atunci cand ovulati, cand alaptati sau in caz de excitatie sexuala.

pH-ul natural al vaginului este acid pentru a preveni infectiile si este reglat de bacterii naturale, bune, prezente in vagin. In primul rand, este important sa intelegeti ca toate femeile prezinta o anumita cantitate de scurgere vaginala. Glandele din vagin si colul uterin produc cantitati mici de lichid care sunt eliminate din corp in fiecare zi, luand cu el celule moarte. Scurgerea vaginala normala ajuta la curatarea naturala a vaginului, precum si la mentinerea acestuia lubrifiat si protejat de infectii si de alti germeni.

Caracteristicile unei scurgeri vaginale normale sunt:

  • nu are miros neplacut;
  • nu este insotita de durere, mancarime, arsura sau inrosire;
  • variaza in functie de varsta, ciclul menstrual, sarcina si utilizarea pilulelor contraceptive etc.

O modificare in secretia vaginala normala poate fi un simptom al unei infectii vaginale. Fetele adolescente pot avea o cantitate mare de scurgere apoasa cauzata de niveluri ridicate de hormoni in timpul adolescentei sau de administrarea de pilule contraceptive.

Ciclul menstrual are un efect semnificativ asupra tipului de scurgeri vaginale ce apar pe parcursul lunii. Aproximativ la jumatatea perioadei, veti observa o crestere normala a secretiei vaginale care este limpede. Este perioada cea mai fertila a lunii.

Scurgeri vaginale anormale

Factorii care pot afecta echilibrul natural al pH-ului vaginului si pot duce la probleme vaginale si scurgeri anormale includ:

  • infectii vaginale;
  • produse de igiena intima feminina;
  • antibiotice;
  • sarcina;
  • diabet etc.

Este important sa recunoastem semnele de scurgere vaginala anormala, deoarece ar putea fi un semn de infectie sau alte probleme de sanatate. Daca aveti o scurgere vaginala care devine brusc mai intensa, poate indica o problema de sanatate. O alta schimbare care poate indica o problema este o scurgere galbena sau verzuie. Scurgerile foarte intense groase sau prea apoase pot indica, de asemenea, o problema vaginala.

Unele semne care pot indica o scurgere anormala si infectie vaginala includ:

  • modificari de culoare, consistenta (uneori similara cu branza de vaci) sau cantitate;
  • mancarime, disconfort sau eruptie cutanata;
  • arsura vaginala in timpul urinarii;
  • prezenta sangelui in afara perioadei menstruale;
  • un miros neplacut insotit de scurgeri vaginale, galbui, verzui, maronii, negre sau cenusii.

In functie de culoarea si mirosul scurgerii, medicul poate determina cauza scurgerii anormale:

Scurgeri vaginale cu sange

Scurgerea vaginala cu sange poate indica o inflamatie a trompei uterine, prolaps sau ruptura uterina. Pierderea sarcinii este insotita tot de scurgere sangeroasa. Deoarece si tumorile pot cauza scurgeri, in toate cazurile adresati-va medicului ginecolog.

Scurgere galbena sau alb-galbuie

O astfel de scurgere insotita de senzatie de arsura, mancarime, durere la urinare poate indica o boala venerica.

Scurgere galben-verzuie sau maro deschis

O scurgere vaginala colorata, spumoasa si cu mucoasa iritata, rosie sunt semne sigure ale infectiei cu bacteria Trichomonas. In cazul in care infectia este asociata cu infectie urinara, actul sexual devine deosebit de dureros.

Scurgere de culoare gri deschis

Scurgerea abundenta de culoare gri deschis indica o infectie bacteriana. Cauza o poate reprezenta lipsa de igiena a unuia dintre parteneri.

Scurgere  de culoare verde deschis

In cazul femeilor insarcinate sau diabetice, respectiv dupa un tratament cu penicilina sau alte antibiotice, scurgerea de culoare verde deschis poate indica o infectie micotica.

Scurgerea fluida, transparenta

Poate fi provocata de alergia la diafragma sau la prezervative.

Cauzele scurgerii vaginale

Care sunt cauzele comune ale scurgerii vaginale?

Scurgeri fiziologice

Se refera la modificarile normale ale scurgerilor si depind de perioada ciclului menstrual. Dupa eliberarea unui ovul se poate observa mai mult mucus vaginal, pana la inceputul menstruatiei. Este un lucru normal, cauzat de modificarile hormonale.

De asemenea, in sarcina, tot din cauza modificarilor hormonale apare o scurgere mai intensa. Si unele contraceptive hormonale pot cauza scurgeri mai intense. Uneori pot aparea scurgeri si timp de 1-2 zile dupa actul sexual, de multe ori fiind date de ejacularea in interiorul vaginului si contine si fluide produse de glandele vaginale in timpul sexului.

Infectii non-transmisibile sexual

Acestea sunt tipuri de scurgeri care sunt cauzate de infectii, dar nu tipul de infectii transmise in timpul sexului. Doua exemple ar fi:

  • Vaginoza bacteriana – este o cauza comuna a scurgerilor anormale cu miros neplacut, mai ales dupa menstruatie sau dupa actul sexual. Nu este o infectie cu transmitere sexuala (ITS). Este cauzata de o crestere a germenilor normali (bacterii) din vagin. Simptomele sunt adesea usoare, si se poate reduca fara tratament. Alte cazuri pot fi tratate cu antibiotice.
  • Candida – este a doua cauza cea mai frecventa a unei secretii vaginale. Scurgerile sunt de obicei alb-crem si destul de groase – aspect de branza de vaci, dar uneori pot fi apoase. Poate cauza mancarime, inrosire, disconfort sau durere in afara vaginului. De multe ori nu are miros.

Infectii cu transmitere sexuala

Simptomele infectiilor cu transmitere sexuala pot varia. Urmatoarele simptome sunt posibile:

  • scurgeri vaginale;
  • sangerari vaginale anormale;
  • durere, eruptie cutanata sau umflaturi in jurul vaginului, vulvei sau anusului;
  • dureri in timpul actului sexual sau dureri la urinare.

Alte cauze rare

Uneori polipii uterini pot provoca scurgeri vaginale. Unele tipuri de cancer, cum ar fi cancerul vaginal si cancerul colului uterin, pot provoca, de asemenea, scurgeri anormale. Exista, de obicei, alte simptome si este neobisnuit ca modificarea scurgerilor sa fie principalul simptom al acestor tipuri de cancer. Unele afectiuni ale pielii, cum ar fi dermatita si lichen planus pot provoca, de asemenea, modificarile scurgerilor vaginale, dar de obicei apar si alte simptome, ca mancarimile.

Cum se trateaza scurgerile vaginale anormale?

Cand vorbim de scurgeri vaginale anormale, tratamentul este pentru cauza de la baza. De aceea, trebuie identificata exact cauza pentru a se putea interveni corect. Vaginoza bacteriana, chlamydia si gonoreea sunt tratate in general cu antibiotice. Partenerii de sex masculin pot avea roseata si iritatie dupa sex si pot avea nevoie de tratament daca acest lucru persista.

Daca aveti Chlamydia, Mycoplasma, Trichomonasis sau Gonoreea, partenerul ar trebui sa fie tratat. In caz de vaginoza bacteriana se recomanda adesea evitarea actului sexual daca provoaca disconfort din cauza tratamentelor vaginale. Multe dintre aceste tratamente sunt pe baza de ulei si pot deteriora latexul, astfel incat prezervativele nu pot fi utilizate eficient cu ele. Pentru chlamydia si gonoreea, se recomanda evitarea actului sexual in general o saptamana dupa finalizarea tratamentului.

Tratament medicamentos in functie de cauza

Pentru vaginoza bacteriana se recomanda adesea metronidazol 2 g ca doza orala unica, metronidazol 400-500 mg de doua ori pe zi timp de 5-7 zile, crema pe baza clindamicina intravaginala (2%) o data pe zi timp de 7 zile sau metronidazol intravenos (0,75%) o data pe zi timp de cinci zile.

Pentru candidoza vulvovaginala se prescriu adesea preparatele imidazolice vaginale (cum ar fi clotrimazol, econazol, preparate miconazol – diverse forme sunt disponibile, inclusiv cele cu doza unica) sau fluconazol 150 mg oral). Tratamentul oral vs. vaginal depinde de preferinta.

Pentru Chlamydia se recomanda adesea doxiciclina 100 mg de doua ori pe zi timp de 7 zile (contraindicata in timpul sarcinii), azitromicina 1 g pe cale orala intr-o singura doza. Pentru Gonoree se recomanda adesea cefixim 400 mg sub forma de doza unica orala sau ceftriaxona 250 mg intramuscular, sub forma de doza unica.

Pentru Trichomonas vaginalis se recomanda adesea metronidazol 2 g pe cale orala intr-o singura doza sau metronidazol 400-500 mg de doua ori pe zi timp de 5-7  zile.

Pacientii trebuie sfatuiti sa evite utilizarea iritantelor locale, cum ar fi sapunurile parfumate si gelurile de dus, si sa fie atenti la produsele de igiena feminina, cum ar fi servetele, pulberi si spray-uri, care pot afecta flora vaginala sau pot provoca reactii alergice.

Cum putem preveni scurgerile vaginale anormale?

Spalarea excesiva nu va ajuta la reducerea simptomelor ca scurgeri vaginale anormale. Spalati zona genitala cu apa o data pe zi. Poate fi utilizata o cantitate mica de sapun sau solutie de curatare cu pH neutru. Utilizati lubrifiant pe baza de apa daca va confruntati cu uscaciune vaginala in timpul actului sexual. Pentru a preveni infectiile cu transmitere sexuala evitati contactul sexual neprotejat. Nu este necesar sa se previna scurgerea vaginala normala. Cu toate acestea, scurgerea vaginala anormala poate fi prevenita prin urmarea acestor sfaturi.

  • Dupa folosirea toaletei, stergeti intotdeauna din fata in spate. Acest lucru poate ajuta la prevenirea patrunderii bacteriilor din zona rectala in vagin.
  • Purtati lenjerie intima din bumbac in timpul zilei. Bumbacul ii permite zonei genitale sa „respire”. Nu purtati lenjerie intima noaptea.
  • Evitati sa purtati pantaloni prea stramti, lenjerie intima foarte stramta, costume de inot, pantaloni scurti pentru ciclism pentru perioade lungi de timp.
  • Schimbati detergentul de rufe sau balsamul de tesaturi daca aveti impresia ca poate irita zona genitala.
  • Latexul din prezervative si diafragme si gelurile care ucid spermatozoizi folosite pentru contraceptie pot fi iritante pentru unele femei. Daca apar simptome de iritare dupa aceste produse, discutati cu medicul despre alte metode contraceptive.
  • Evitati baia fierbinte.
  • Evitati dusurile vaginale.
  • Evitati spray-urile si produsele de igiena feminina cu alcool si parfum, hartia igienica colorata sau parfumata, tampoanele cu deodorant sau spumantele de baie.

Referinte:
(1) Vaginal discharge, link: https://www.healthdirect.gov.au/vaginal-discharge
(2) Vaginal discharge, link: https://www.drugs.com/health-guide/vaginal-discharge.html
(3) Vaginal discharge, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2099568/
(4) A color-coded guide to vaginal discharge, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/322232.php
(5) Vaginal discharge, link: https://www.webmd.com/women/guide/vaginal-discharge-whats-abnormal

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma