Tulburarea grava care afecteaza modul in care o persoana simte si actioneaza asupra lucrurilor din jur se numeste schizofrenie. O persoana cu schizofrenie poate avea dificultati in a distinge intre ceea ce este real si ce este imaginar.
Schizofrenia este o boala psihica cronica care afecteaza:
Potrivit Aliantei Nationale pentru Bolile Mentale (NAMI), schizofrenia afecteaza aproximativ 1% dintre americani. Aceasta boala psihica este, de obicei, diagnosticata in perioada de adolescenta tarzie sau la inceputul varstei de 20 de ani la barbati si la inceputul varstei de 20 sau 30 de ani la femei.
Episoadele bolii psihice pot sa treaca si sa reapara constant si sunt asemanatoare cu o boala in remisie. Cand exista o perioada „activa”, o persoana ar putea experimenta:
Boala psihica de schizofrenie este impartita in doua subtipuri pe baza tipului de tulburare a dispozitiei implicate:
Daca aveti acest tip de afectiune, puteti avea simptome de psihoza si tulburari de dispozitie impreuna sau separat. Aceasta inseamna ca veti avea perioade de imbunatatire urmate de perioade simptomatice.
Schizofrenia paranoida este un fel de psihoza, ceea ce inseamna ca mintea dumneavoastra nu este de acord cu realitatea. Aceasta afecteaza modul in care ganditi si se comporta. Acest lucru poate aparea in moduri diferite si la momente diferite la aceeasi persoana. Boala incepe, de obicei, la adolescenta tarzie sau la varsta adulta.
Persoanele care au iluzii sau sunt paranoice sunt de cele mai multe ori suspicioase in mod nejustificat fata de persoanele din jurul sau. Acest lucru le va afecta viata, le va fi grea sa detina un loc de munca, sa aiba prietenii si chiar sa mearga la doctor.
Desi este o boala care dureaza toata viata, aceasta boala se poate ameliora daca respectati tratamentul pe care vi-l indica medicul dumnevoastra specialist dupa efectuarea mai multor investigatii.
Persoanele cu schizofrene catatonica pot sa aiba diferite afectiuni care afecteaza copii (daca sunteti insarcinata) in timpul dezvoltarii sistemului lor nervos, tulburari psihotice bipolare sau depresive.
Pacientii cu simptome ale schizofreniei catatonice nu sunt de obicei capabili sa obtina asistenta medicala pe cont propriu.
Schizofrenia poate fi cauzata de o anomalie a substantelor chimice din creier, cum ar fi, dezechilibrul serotoninei si dopaminei. Exista, de asemenea, o legatura genetica.
Alti factori care pot contribui la aparitia bolii psihice includ:
Studiile neuroimagistice arata diferente in structura creierului si sistemul nervos central al persoanelor cu schizofrenie. In timp ce cercetatorii nu sunt siguri de semnificatia acestor modificari, ele indica faptul ca schizofrenia este o boala a creierului.
Schizofrenia se mosteneste, iar acest lucru este reprezentat ca fiind un factor de risc pe care trebuie sa-l cunoasteti. Daca un membru din familia dumnevoastra s-a confruntat in trecut cu aceata boala psihica, fie si acum multi ani, iar poate acel membru nu mai este in viata, spuneti-i medicului acest lucru. In mare parte este posibil in acest caz sa fie vorba despre o mostenire a bolii ce tine de o legatura genetica.
Desi cauza exacta a schizofreniei nu este cunoscuta, anumiti factori par sa creasca riscul aparitiei sau declansarii schizofreniei, inclusiv:
Daca este lasata netratata, schizofrenia poate provoca probleme grave care afecteaza viata dumnevoastra, dar si a celor din jur.
Complicatiile pe care schizofrenia le pot provoca sau care pot fi asociate includ:
Simptome debut schizofrenie
Simptomele acestei tulburari apar in mod obisnuit in anii adolescentei. La acesta varsta frageda, primele semne pot fi trecute cu vederea din cauza comportamentelor adolescente tipice.
Simptomele precoce includ:
Simptomele „pozitive” ale schizofreniei sunt comportamente care nu sunt tipice la persoanele sanatoase.
Aceste comportamente includ:
Simptomele negative ale schizofreniei intrerup emotiile, comportamentele si abilitatile tipice ale unei persoane.
Aceste simptome includ:
Simptomele cognitive ale schizofreniei sunt uneori subtile si pot fi dificil de detectat. Totusi, tulburarea poate afecta memoria si gandirea.
Aceste simptome includ:
Simptomele schizofreniei pot fi dificil de detectat.
Simptomele schizofreniei la adolescenti sunt similare cu cele la adulti, dar aceasta afectiune poate fi mai dificil de recunoscut. Acest lucru poate fi partial datorita faptului ca unele dintre simptomele timpurii ale schizofreniei la adolescenti sunt comune dezvoltarii tipice in timpul adolescentei, cum ar fi:
Un examen complet de psihiatrie va ajuta medicul dumneavoastra sa propuna un diagnostic. Pentru aceasta problema, veti avea nevoie sa vedeti un psihiatru.
Medicul specialist dori la inceputul consultatiei sa obtina de la dumnevoastra anumite informatii in ceea ce priveste:
Totodata, medicul dumneavoastra va poate efectua urmatoarele teste:
Medicul dumneavoastra poate diagnostica schizofrenia daca ati avut cel putin doua simptome pentru o perioada de o luna de zile. Aceste simptome includ:
Cel mai bun tratament pentru schizofrenie
Schizofrenia necesita un tratament pe toata durata vietii, chiar si atunci cand simptomele s-au mai ameliorat. Tratamentul cu medicamente si terapia psihosociala poate ajuta la gestionarea afectiunii. In unele cazuri, poate fi necesara o spitalizare pentru a fi sub supravegherea medicului specialist.
Un psihiatru cu experienta in tratarea schizofreniei gestioneaza, de obicei tratamentul. Medicul dumnevoastra va poate recomanda pe langa tratamentul medicamentos, chiar si un psiholog, un asistent social, o asistenta psihiatrica. In cazul persoanelor de varsta a treia este recomandat sa aiba in preajma lor o persoana, care sa fie dedicata acestui caz si care sa aiba in grija tot timpul de sanatatea dumnevoastra. Abordarea acestei boli cu echipa completa de ingrijire poate fi disponibila in anumite clinici cu experienta.
Medicamentele antipsihotice sunt cel mai frecvent prescrise pentru tratarea de schizofrenie. Medicatia poate ajuta la oprirea:
Daca apare psihoza, este recomandat sa va internati in spital si primiti tratament sub o supraveghere medicala stricta.
Persoanele cu schizofrenie au adesea nivele scazute de acid folic in sange sau vitamina B9. Luarea de suplimente de acid folic poate ajuta la reducerea simptomelor. O analiza a cercetarii din 2014 constata ca alte vitamine B, inclusiv vitaminele B12 si B6, pot fi, de asemenea, de ajutor.
Studiul de cercetare a analizat, de asemenea, cateva studii care sugereaza ca un aportul ridicat de vitamina C si E pot fi benefice in tratarea schizofreniei.
Uleiul de peste este o sursa bogata de acizi grasi Omega-3. Aceste substante nutritive sunt cunoscute pentru ca reduc inflamatia din organism. Inflamatia poate juca un rol important care declanseaza mai multe boli mintale, inclusiv schizofrenia. Intr-un studiu care a implicat 81 de tineri cu risc crescut de schizofrenie, cei care au luat suplimente pe baza de ulei de peste au avut o probabilitate mai mica de a dezvolta aceasta afectiune.
Unele studii au descoperit ca dozele mari de glicina pot stimula eficacitatea medicamentelor antipsihotice utilizate pentru tratarea schizofreniei.
Glicina poate, de asemenea, sa scada simptomele negative ale schizofreniei, depresia.
Nu exista nicio modalitate de a preveni schizofrenia. Cu toate acestea, identificarea persoanelor care sunt expuse riscului si modalitatea de prevenire a aparitiei tulburarilor la persoanele cu risc este o atentie importanta a cercetatorilor in ultimii ani.
Este posibil sa va bucurati de o viata sanatoasa, fara simptome. Schizofrenia poate sa dispara putin timp si apoi sa se reintoarca.
Potrivit Colegiului Regal de Psihiatri, 3 din fiecare 5 persoane diagnosticate cu schizofrenie se vor simti mult mai bine daca urmeaza tratamentul prescris de catre medicul specialist. Pentru a ajunge care este calea imbunatatirii tuturor simptomelor este important sa:
Recuperarea este posibila printr-o varietate de servicii, inclusiv programe de medicamente si reabilitare. Reabilitarea poate ajuta o persoana sa-si recapete increderea si abilitatile necesare pentru a trai o viata productiva si independenta in comunitate. Tipurile de servicii care ajuta o persoana cu schizofrenie includ:
O dieta fara gluten s-a dovedit a reduce semnficativ simptomele schizofreniei, conform anumitor studii efectuate. Cercetarile privind dietele ketogene au aratat, de asemenea, rezultate promitatoare. O dieta ketogenica este o dieta bogata in grasimi, cu continut scazut de carbohidrati, care include si alimente bogate in proteine. Dar modificarile dietei nu produc intotdeauna o schimbare radicala in ceea ce priveste prevenirea sau tratarea persoanelorde schizofrenie.
Intotdeauna discutati cu medicul inainte de a face schimbari majore in dieta dumneavoastra.
Practicati gestionarea stresului prin anumite activitati relaxante. Atat persoana cu schizofrenie, cat si persoanele dragi pot beneficia de tehnici de reducere a stresului, cum ar fi meditatia, exercitiile de relaxare, yoga si chiar artele martiale. De asemenea, puteti apela si la alte tactici medicale, precum acupunctura sau masajul terapeutic, fie de relaxare.
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…