O sarcina este un moment unic si emotionant in viata fiecarei femei! Sarcina pe saptamani – Iata la ce sa te astepti in fiecare trimestru de sarcina, cum se dezvolta fatul etapa cu etapa si care sunt simptomele normale in fiecare trimestru.

Cuprins:

1. Sarcina si etapele sale
2. Primul trimestru de sarcina
3. Al doilea trimestru de sarcina
4. Al treilea trimestru de sarcina
5. Etapa postpartum sau „al patrulea trimestru”

Sarcina si etapele sale

Incepand din prima zi a ultimei menstruatii, exista aproximativ 280 de zile sau 40 de saptamani intr-o sarcina. O sarcina normala, la termen, este in medie de 40 de saptamani si poate varia intre 37 si 42 de saptamani. Este impartita in trei trimestre – sarcina pe saptamani. Fiecare trimestru dureaza intre 12 si 14 saptamani sau aproximativ 3 luni. Fiecare trimestru vine cu modificari hormonale si fiziologice specifice.

Un copil prematur este nascut inainte de saptamana 37 de sarcina, existand diferite subcategorii de nastere prematura, pe baza varstei gestationale:

  • extrem de prematur (23 – 28 saptamani)
  • moderat prematur (29 – 33 saptamani)
  • prematur tarziu (34 si 37 saptamani)

Prin urmare, inducerea sau nasterea prin cezariana nu trebuie planificata inainte de 39 de saptamani finalizate, decat daca este indicat medical.

O sarcina normala este impartita in trei etape diferite, numite trimestre:

  • Primul trimestru – dureaza de la inceputul sarcinii pana la saptamana 13 de sarcina;
  • Al doilea trimestru – dureaza de la saptamana 14 pana la saptamana 27;
  • Al treilea trimestru – dureaza de la saptamana 27 pana la nastere.

Sarcina pe saptamani – Primul trimestru de sarcina

Primele cateva luni de sarcina – primul trimestru de sarcina – sunt marcate de schimbari rapide atat pentru tine, cat si pentru copilul tau.

Ciclul menstrual al unei femei este in medie de 28 zile. Astfel, fertilizarea sau conceptia apare de obicei in ziua 14 sau la mijlocul ciclului (la 2 saptamani dupa ultima menstruatie si cu 2 saptamani inainte de menstruatia urmatoare). Sarcina este masurata in saptamani de gestatie, masurate de la data reala a conceptiei. Pentru a determina varsta gestationala a bebelusului, medicul poate efectua un test de sange pentru a masura nivelul hormonului de sarcina sau se poate face o ecografie timpurie pentru a confirma datele exacte.

Conceptia

In momentul conceptiei – saptamana 3 de sarcina, unul dintre spermatozoizii partenerului patrunde si fertilizeaza ovulul. Un ovul furnizeaza 23 de cromozomi de la mama, in timp ce spermatozoidul tatalui furnizeaza ceilalti 23 de cromozomi. Impreuna formeaza un set complet de 46 de cromozomi – genele sau cromozomii de la fiecare dintre voi se combina pentru a crea o celula. Aceasta celula incepe apoi sa se divida, devenind o colectie de celule sau blastocist.

Blastocistul continua sa se divida si sa creasca, miscandu-se in trompa uterina pana ajunge in uter dupa 3 – 7 zile. Blastocistul acumuleaza lichid in centrul sau si rezulta o masa celulara interna, care va forma embrionul, si un trofoblast exterior, care va forma placenta. Odata ajuns in uter, blastocistul se va implanta in mucoasa uterului.

Implantarea

La aproximativ o saptamana dupa conceptie, celulele exterioare ajuta blastocistul sa se implanteze in mucoasa uterului – saptamana 4 de sarcina, astfel incat sa poata sa se hraneasca si sa se dezvolte. Mucoasa uterului a devenit mai groasa si are un aport de sange crescut in pregatirea pentru implantare.

Cand blastocistul se implanteaza in mucoasa uterului, acesta are aproximativ 0,23 mm lungime. In primele 8 saptamani de la dezvoltarea copilului (10 saptamani de gestatie), copilul este numit embrion. Dupa acest timp si pana la nastere, copilul in curs de dezvoltare se numeste fat.

Schimbari in corpul mamei

Pentru tine, ca viitoare mamica, modificarile fizice din primul trimestru ar putea include sensibilitatea sanilor, oboseala si greturi in sarcina. Emotiile pot varia de la schimbari de dispozitie la anxietate. Femeile experimenteaza aceste schimbari diferit. Unele simptome ale sarcinii continua cateva saptamani sau luni. Altele sunt experimentate doar pentru o perioada scurta de timp. Unele femei prezinta multe simptome, iar alte femei au doar cateva sau deloc. Principalele modificari sunt:

  • glandele mamare se maresc- prin urmare, sanii se umfla, devii la sensibili;
  • areolele se vor mari si devin mai inchise la culoare – pot deveni acoperite cu mici denivelari albe, numite tuberculi Montgomery (glande sudoripare largite);
  • venele de pe sani devin mai vizibile;
  • uterul creste si incepe sa apese pe vezica – duce la urinari mai dese;
  • apar simptome asemanatoare sindromului premenstrual;
  • apar greturi matinale – pot aparea in orice moment al zilei – de obicei se reduc pana la saptamana 20 de sarcina;
  • disconfort gastric, constipatie si balonarea in sarcina;
  • oboseala persistanta;
  • secretii vaginale transparente sau albe.

Primele semne de sarcina

Pentru multe femei, primul semn al sarcinii este intarzierea menstruatiei. Alte simptome ale sarcinii timpurii includ senzatia de oboseala, senzatia de balonare, urinari mai frecvente decat de obicei, schimbari de dispozitie, greata si sani sensibili sau umflati.

Dezvoltarea fatului

Pentru fat, primul trimestru este o perioada de crestere si dezvoltare rapida. Creierul, maduva spinarii si alte organe ale bebelusului incep sa se formeze, iar inima copilului incepe sa bata. Degetele de la maini si de la picioare incep chiar sa prinda contur.

Un prim trimestru sanatos este crucial pentru dezvoltarea normala a fatului. Pe masura ce embrionul se implanteaza in peretele uterin, au loc mai multe evolutii, inclusiv formarea urmatoarelor componente:

  • sacul amniotic – un sac plin cu lichid amniotic, numit sac amniotic, inconjoara fatul pe toata durata sarcinii. Lichidul amniotic este lichidul produs de fat si de amnion (membrana care acopera partea fetala a placentei) care protejeaza fatul de vatamari. De asemenea, ajuta la reglarea temperaturii fatului.
  • placenta – este un organ care creste doar in timpul sarcinii. Se ataseaza de peretele uterin prin viloze. Vasele de sange fetal cresc din cordonul ombilical in aceste viloze, facand schimbul de hrana si deseuri.
  • cordonul ombilical – leaga fatul de placenta si contine doua artere si o vena, care transporta oxigen si nutrienti catre fat si produse reziduale de la fat.

In acest prim trimestru din sarcina pe saptamani, fatul este mai susceptibil la probleme grave cauzata de substante, cum ar fi alcoolul, anumite medicamente, precum si boli, precum rubeola. Bataile inimii bebelusului pot fi de obicei detectate in timpul unei ecografii facute in jur de saptamana 6 de sarcina. In jur de saptamana 12 de sarcina se poate depista sexul copilului.

Sarcina pe saptamani – Al doilea trimestru de sarcina

Al doilea trimestru este de la 13 la 27 de saptamani. Adesea al doilea trimestru aduce mai multa energie. In acest timp se recomanda continuarea controalelor medicale, morfologia fetala si toate celelalte teste prenatale.

Schimbari in corpul mamei

Sarcina va deveni mai vizibila in timpul celui de-al doilea trimestru din sarcina pe saptamani. Acest lucru variaza de la femeie la femeie, dar majoritatea femeilor au burtica vizibila in jurul saptamanii 20 de sarcina. Pe masura ce sarcina progreseaza, vei observa tot mai multe schimbari in corpul tau:

  • poti simti primele miscari al copilului;
  • cresterea libidoului – datorita cresterii fluxului de sange in zona pelvina;
  • cresterea in greutate in sarcina se poate accelera – greutatea suplimentara e data de placenta, fatul in curs de dezvoltare, depozitele de lichide si grasimi etc.;
  • pot aparea vergeturi pe piele, inclusiv pe sani;
  • dureri lombare – hormonii duc la relaxarea ligamentelor si a tendoanelor, ceea ce slabeste articulatiile – acest lucru in asociere cu greutatea suplimentara poate duce la dureri de spate, dureri in pelvis si dificultati de mers.

Burtica incepe sa creasca tot mai mult. Contractiile Braxton-Hicks pot incepe spre sfarsitul celui de-al doilea trimestru.

Dezvoltarea fatului

Organele fatului continua sa se dezvolte, se pot vedea la ecografie organele genitale externe. Pana la sfarsitul celui de-al doilea trimestru, sistemele majore de organe si-au dezvoltat arhitectura de baza, dar creierul se dezvolta constant.

  • Rinichii copilului incep sa functioneze si trec cantitati mici de urina.
  • Urechile lor se dezvolta, iar pana la 16 saptamani copilul poate incepe sa auda cateva sunete.
  • Se dezvolta unghiile.
  • Pielea copilului va fi incretita si acoperita cu o substanta grasa si par fin numit lanugo.
  • Fatul se misca mai mult, poate incepe sa isi suga degetul mare daca mana ii ajunge la gura.
  • Pleoapele se vor deschide pana la aproximativ 6 luni.
  • Pana la saptamana 20 de sarcina, este de obicei posibil sa vezi la o ecografie daca bebelusul este baiat sau fata.

Pe langa structurile si organele majore, in al doilea trimestru se vor forma si alte parti importante ale corpului, inclusiv:

  • schelet
  • tesut muscular
  • piele
  • sprancene
  • gene
  • unghiile
  • papilele gustative
  • amprente
  • par

Daca fatul este de gen masculin, testiculele incep sa coboare in scrot. Daca fatul este de gen feminin, ovarele incep sa formeze ovule. Fatul are acum modele obisnuite de somn si trezire.

Sarcina pe saptamani – Al treilea trimestru de sarcina

Al treilea trimestru incepe in saptamana 27 de sarcina si dureaza pana la nastere, care poate fi in jurul saptamanii 40 de sarcina. Cu alte cuvinte, al treilea trimestru dureaza intre luna 7 si luna 9 de sarcina. Cu toate acestea, este probabil ca travaliul sa inceapa cu cateva saptamani mai devreme sau mai tarziu.

Schimbari in corpul mamei

Pe masura ce abdomenul si sanii cresc, este posibil sa apara vergeturi. Acestea sunt inofensive si de obicei se estompeaza dupa nasterea copilului.

Unele femei au probleme sa gaseasca o pozitie confortabila in care sa doarma. Capul copilului coboara in pelvis, pregatindu-se pentru nastere – pentru un prim bebelus acest lucru se va intampla de obicei spre sfarsitul sarcinii (in jur de saptamana 37). Acest lucru poate cauza presiune asupra vezicii urinare si poate fi necesar sa urinezi mai des.

Alte schimbari sunt:

  • probleme cu somnul – e posibil sa te trezesti des noaptea, somnul sa fie intrerupt si sa apara insomnii;
  • arsuri gastrice;
  • picioare umflate in sarcina – in special greznele – daca acest lucru se intampla brusc sau se inrautateste semnificativ, contactati medicul, deoarece poate fi un semn de pre-eclampsie (tensiune arteriala ridicata in timpul sarcinii);
  • pot aparea vene varicoase in acest stadiu, deoarece fluxul de sange in zona picioarelor incetineste;
  • scurgeri mamelonare – sanii pot incepe sa produca un lichid laptos numit colostru catre sfarsitul sarcinii;
  • urinari frecvente si incontinenta rinara uneori – la tuse, stranut etc. – incontineta de stres.

Cresterea in greutate in sarcina

Cresterea in greutate este o parte normala a sarcinii – numarul exact de kilograme in plus variaza de la femeie la femeie. Greutatea pe care o castigi in timpul sarcinii nu este aceeasi cu a te ingrasa in general. Greutatea suplimentara trebuie sa fie data de:

  • bebelusuș in curs de dezvoltare;
  • placenta;
  • lichid amniotic;
  • dezvoltarea burtii si a sanilor;
  • cresterea volumului sangvin;
  • retentia de apa;
  • depozitele de grasimi.

Foloseste calculatorul greutate sarcina pentru a vedea cate kilograme poti lua in plus in sarcina pe saptamani.

Dezvoltarea fatului

Plamanii copilului se maturizeaza pe parcursul celui de-al treilea trimestru si pana la 32 de saptamani copilul este mult mai probabil sa supravietuiasca daca se naste prematur.

In acest moment al sarcinii, copilul este in mare parte dezvoltat. In acest trimestru, copilul creste foarte rapid in greutate si dezvolta depozite de grasimi sub piele. De obicei, copilul se muta intr-o pozitie cu capul in jos, gata pentru nastere.

Etapa postpartum sau „al patrulea trimestru”

Unele femei se refera la intervalul de timp post-partum drept „al patrulea trimestru”. Este momentul in care copilul se adapteaza vietii din afara uterului. Bebelusii se nasc imaturi in comparatie cu majoritatea altor mamifere. Multe mamifere abia nascute se pot ridica in picioare si pot merge singure la cateva ore de la nastere. Bebelusii umani au creierul mai mare, deci trebuie sa se nasca la 9 luni de gestatie. Daca nasterea ar avea loc mai tarziu, ar fi foarte periculos, deoarece capul lor nu ar putea sa treaca prin pelvisul unei femei – canalul de nastere.

Deoarece sunt inca foarte imaturi, nou-nascutii au nevoie de ingrijire constanta in primele luni de viata. Aceasta perioada poate fi foarte dificila atat pentru copil, cat si pentru parinti. Este etapa de lauzie care continua timp de pana la 8 saptamani dupa nastere.

Multe femei se confrunta cu schimbari de dispozitie sau „baby blues” dupa nastere. Acest lucru este cauzat de obicei de fluctuatiile hormonilor. Unele femei pot suferi de depresie postpartum dupa nastere. Aceasta include stari de tristete intensa, oboseala, anxietate si lipsa de speranta.

Depresia postnatala poate afecta capacitatea mamei de a avea grija de ea si de copil, fiind o problema ce necesita ajutor de specialitate.

Referinte:
(1) Pregnancy – The Three Trimesters, link: https://www.ucsfhealth.org/conditions/pregnancy/trimesters.html
(2) Pregnancy trimesters: A guide, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/323742.php
(3) Trimesters and Due Date, link: https://www.healthline.com/health/pregnancy/calendar
(4) A Week-by-Week Pregnancy Calendar, link: https://kidshealth.org/en/parents/pregnancy-calendar-intro.html
(5) Your Pregnancy Week-by-Week, link: https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/
(6) Week by week, link: https://americanpregnancy.org/week-by-week/

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma