Iata care pot fi cauzele pentru care apar uneori sangerarile dupa menopauza, cand indica anumite probleme mai grave de sanatate, precum si ce tratamente se recomanda.
1. Ce este sangerarea dupa menopauza?
2. Care pot fi cauzele?
3. Diagnostic
4. Ce implica tratamentele?
Menopauza este o etapa din viata unei femei in care hormonii reproductivi scad si menstruatia lunara se opreste. Menopauza apare la majoritatea femeilor in jurul varstei de 50 de ani, dar uneori poate sa se instaleze mai devreme. Sangerarea vaginala care apare la mai mult de un an dupa ultima menstruatie a unei femei nu este normala. Sangerarea poate fi usoara sau abundenta.
Multe femei care sufera de sangerare dupa menopauza pot sa nu aiba alte simptome. Acest lucru poate depinde de cauza sangerarii. Multe simptome care apar la inceputul menopauzei, cum ar fi bufeurile, incep adesea sa scada in perioada postmenopauza. Exista, totusi, si alte simptome pe care le pot experimenta femeile aflate in postmenopauza.
Simptomele pe care le pot prezenta femeile aflate in postmenopauza includ:
Sangerarea vaginala dupa menopauza poate avea o varietate de cauze. Iata cateva dintre ele:
Aceasta este cea mai frecventa cauza a sangerarii dupa menopauza. Atrofie vaginala inseamna subtierea tesutului vaginal. Astfel, un motiv pentru sangerarea dupa menopauza ar putea fi acela ca tesutul vaginului si al vulvei s-a subtiat. Acest lucru se poate intampla in timpul menopauzei din cauza modificarilor hormonale. Crema topica pe baza de estrogen rezolva adesea acest tip de sangerare postmenopauza. Utilizarea lubrifiantului in timpul actului sexual poate ajuta, de asemenea. Daca mucoasa uterului este foarte subtire, medicul ar putea lua in considerare terapia hormonala sub forma de pastile. Estrogenul ajuta la mentinerea sanatoasa a acestui tesut. Dupa menopauza, nivelurile scazute de estrogen pot face ca peretii vaginali sa devina subtiri, uscati si inflamati. Acest lucru duce adesea la sangerare dupa actul sexual.
Endometrul este tesutul care captuseste uterul. Raspunde la hormoni precum estrogenul si progesteronul. Nivelurile scazute de hormoni dupa menopauza pot face ca aceasta sa devina prea subtire. Acest lucru poate declansa sangerare.
Hiperplazia endometriala inseamna ingrosarea endometrului. Este o cauza potentiala pentru sangerare dupa menopauza. Apare adesea atunci cand exista un exces de estrogen fara suficient progesteron. Apare frecvent la femei dupa menopauza. Utilizarea pe termen lung a estrogenului poate duce la un risc crescut de hiperplazie endometriala.
Polipii acestia sunt zone localizate de crestere anormala a mucoasei de la nivelul uterului. De obicei nu sunt cancerosi, dar uneori pot deveni cancer. Polipii pot provoca, de asemenea, sangerari vaginale. Daca medicul descopera aceste excrescente benigne (necanceroase) in uter sau pe colul uterin, este posibil sa aveti nevoie de o interventie chirurgicala pentru a le indeparta. Singurul simptom pe care il vor experimenta majoritatea femeilor cu polipi de acest fel este sangerarea neregulata.
Daca aveti o problema de sangerare subiacenta, de exemplu, din cauza administrarii prea multor medicamente anticoagulante, este posibil sa va confruntati si cu sangerare vaginala. De obicei, veti avea sangerari si din alte locuri, in special sangerari nazale sau gingivale.
Unele boli cu transmitere sexuala, cum ar fi Chlamydia si gonoreea, pot provoca spotting si sangerare dupa actul sexual.
Aproximativ 10% dintre femeile cu sangerari post-menopauza pot avea hiperplazie endometriala sau cancer endometrial. Cancerul endometrial se formeaza in uter. Pe langa sangerarile anormale, pacientele pot prezenta si dureri pelvine. De asemenea, sangerarile post-menopauza pot fi uneori legate de cancerul de col uterin, dar acest lucru este rar. Cancerul de col uterin tinde sa progreseze lent.
Vizitele anuale la medicul ginecolog pot ajuta la depistarea precoce si chiar la prevenirea cancerului de col uterin. Citeste aici mai multe despre screening-ul pentru cancer de col uterin.
Alte simptome ale cancerului de col uterin pot include durere in timpul actului sexual sau scurgeri vaginale anormale, inclusiv la femeile aflate la postmenopauza.
Medicamentele hormonale, cum ar fi tamoxifenul, pot provoca, de asemenea, sangerare postmenopauza ca efect secundar. Multe femei se vor confrunta cu sangerari intense ca urmare a tratamentului de substitutie hormonala in primele 6 luni. Terapia hormonala pentru menopauza poate fi astfel o cauza pentru sangerari anormale.
Citeste si: Testul Papanicolau – ce rol are si ce presupune testarea
Diagnosticul va incepe cu o examinare fizica si analiza simptomelor. Medicul va va intreba cand ati observat pentru prima data simptomele, cat de severa este sangerarea si daca aveti antecedente familiale de sangerare postmenopauza. In functie de simptomele unei femei, medicul poate recomanda si diferite analize si proceduri. Exemple de teste utilizate pentru a diagnostica cauza sangerarii dupa menopauza includ biopsia endometriala, o histeroscopie sau o ecografie transvaginala.
Se considera ca o femeie este la menopauza dupa 12 luni consecutive fara menstruatie. Este posibil sa aveti sangerari neregulate care duc la menopauza, o etapa cunoscuta sub numele de perimenopauza. Insa, odata ce ati ajuns la menopauza, toate sangerarile vaginale ar trebui sa inceteze. De obicei cand apar sangerari vaginale dupa menopauza, acestea sunt date de probleme benigne, usor de tratat. Insa, alteori poate fi vorba despre probleme mai grave, inclusiv cancer.
Este important sa mergeti periodic la un control ginecologic, chiar si dupa menopauza. Doar pentru ca nu mai aveti menstruatie, asta nu inseamna ca trebuie sa intrerupeti controalele medicale. Riscul de cancer creste pe masura ce inaintam in varsta, iar medicul ginecolog poate depista anumite probleme si poate trata orice afectiuni cauzate de modificarile hormonale. Daca va confruntati cu sangerare postmenopauza sau aveti ingrijorari cu privire la sanatatea dumneavoastra ginecologica, mergeti la medic pentru o consultatie.
Citeste si: Analize pentru femei – investigatii medicale recomandate femeilor
Tratamentul depinde de cauza sangerarii. In unele cazuri, sangerarea nu necesita tratament. Uneori, terapia cu estrogeni este utilizata pentru a trata atrofia vaginala si endometriala – sub forma de pastile sau creme vaginale. In caz de polipi poate fi necesara o interventie pentru indepartarea lor. Daca sangerarea este din cauza cancerului, tratamentul va depinde de tipul de cancer si de stadiul acestuia. Tratamentul obisnuit pentru cancerul endometrial sau de col uterin include interventii chirurgicale, chimioterapie si radioterapie.
Este important sa mergeti la controale ginecologice periodic, inclusiv dupa menopauza. Acest lucru poate ajuta la detectarea afectiunilor inainte ca acestea sa devina problematice sau sa duca la sangerare postmenopauza.
Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK562188/
(2) https://www.healthnavigator.org.nz/health-a-z/p/post-menopausal-bleeding/
(3) https://utswmed.org/medblog/postmenopausal-bleeding/
(4) https://www.webmd.com/menopause/guide/postmenopausal-bleeding
(5) https://www.healthline.com/health/postmenopausal-bleeding
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…