Rutina de dimineata – obiceiuri benefice cu care sa incepi ziua

Rutina de dimineata – Activitatile cu care ne incepem ziua pot avea un impact asupra intregii zile. Ce putem include in rutina de dimineata si care sunt obiceiurile care ne sunt utile in prima parte a zilei?

Cuprins:

1. Beneficiile unei rutine de dimineata
2. Cum cream o rutina de dimineata
3. Rutina de dimineata – idei de obiceiuri cu care sa iti incepi ziua

Beneficiile unei rutine de dimineata

Avem nevoie de rutine in viata de zi cu zi, care sa ne ofere confort si sa ne ajute sa ne organizam mai bine si sa fim mai eficienti in activitatile noastre. Felul in care ne incepem ziua poate influenta modul in care ne vom petrece intreaga zi. Daca o incepi pe fuga, fara sa apuci sa mananci sau sa stii in mare care va fi programul tau din acea zi, s-ar putea sa nu fii la fel de organizat sau eficient pe cat ti-ai fi propus.

De obicei, nivelul de productivitate este mai inalt in prima parte a zilei. Avand o buna rutina de dimineata, ne putem pastra acest nivel de energie si productivitate pentru o perioada mai lunga de timp. In plus, o rutina de dimineata bine pusa la punct ne ajuta sa fim mai organizati si sa economisim timp si energie, fara a le mai consuma cu haosul de dimineata.

Cum cream o rutina de dimineata

Daca nu ai inca o rutina de dimineata, fie pentru ca nu te-ai gandit la una sau ca nu ai timp prea mult dupa ce te trezesti, e important sa gasesti un ritual care sa fie cat mai natural pentru tine si care sa iti faca placere. Ideal ar fi ca rutina de dimineata sa se potriveasca si zilelor de weekend.

Inainte de a-ti stabili propria rutina de dimineata, gandeste-te la ce iti doresti in legatura cu diminetile tale si parcursul zilei. Sa fii mai productiv? Sa nu mai pierzi timp? Sa ai mai multa grija de sanatatea ta? In functie de aceste obiective, stabileste activitati specifice pentru acestea.

Gandeste-te care sunt acum activitatile sau obiceiurile pe care le faci dimineata si la care ai vrea sa renunti. Poate petreci prea mult timp pe social media? Sau dai snooze alarmei de prea multe ori, astfel ca tot ajungi sa te trezesti mai tarziu decat ti-ai propus? Daca ai identificat acele obiceiuri pe care vrei sa le schimbi, gandeste-te ce ai vrea sa pui in loc. Lipsa de obiceiuri si activitati de mai jos te poate ajuta in acest sens.

Mai multe informatii despre cum putem sa ne schimbam obiceiurile negative – in acest articol.

Rutina de dimineata – idei de obiceiuri cu care sa iti incepi ziua

Dimineata incepe la ore diferite pentru fiecare dintre noi. Unii sunt mai matinali, le place si functioneaza mai bine asa; in timp ce altii sunt mai eficienti si mai creativi seara sau noaptea, trezindu-se mai tarziu a doua zi.

Mai multe despre trezitul de dimineata, beneficiile si cum putem deveni mai matinali – in acest articol.

Indiferent de ora la care incepe dimineata, iata cateva obiceiuri care pot fi incluse intr-o rutina de dimineata.

Trezeste-te la aceeasi ora zilnic

Alege o ora la care sa te trezesti in fiecare zi, atat in timpul saptamanii, cat si in weekend. Acest obicei ajuta la reglarea ritmului circadian si va face mai usoara trezirea dimineata.

Lasa lumina naturala sa intre in camera

Daca dormi cu obloanele/draperiile trase, dupa ce te trezesti ridica-le si deschide fereastra. Lumina naturala stimuleaza ritmul circadian si te ajuta sa te trezesti, la fel ca si aerul curat. Lumina soarelui functioneaza asupra organismului nostru ca un ceas desteptator. Expunerea la lumina naturala inhiba melatonina, hormonul somnului, ajutandu-ti creierul sa intre mai repede in starea de trezire.

Planifica-ti si organizeaza-ti ziua

Daca nu ai planificat deja cu o seara inainte, dimineata este un moment bun pentru a-ti stabili prioritatile zilei. Fa o lista cu tot ce ai vrea sa faci, apoi aseaza-le in ordinea importantei. Incearca sa fii realist in ceea ce priveste ce vei putea realiza, astfel incat sa nu creezi o lista foarte lunga si imposibil de finalizat. In lipsa unei planificari, poti ajunge la finalul zilei si sa observi ca nu ai reusit sa faci ce era important pentru tine.

Elimina factorii care iti distrag atentia imediat dupa trezire

Tendinta celor mai multi dintre noi este ca in scurt timp dupa trezire sa verifice emailul, mesajele, retelele de socializare. Insa pe langa faptul ca sunt consumatoare de timp, te pot incarca negativ inca dinainte sa cobori din pat. Creierul nostru este imediat bombardat de stiri, imagini si alti stimuli care pot creste nivelul de stres si de anxietate, fara macar sa constientizam acest lucru.

Incepe cu ce e mai greu

Daca iti incepi ziua cu sarcina care e cea mai dificila pentru tine, restul zilei se va desfasura mult mai lin si vei avea satisfactia de a fi rezolvat repede ceea ce poate ai fi amanat sau te-ar fi facut sa pierzi mai mult timp decat necesar.

Trezeste-te mai devreme decat ceilalti din casa

Daca ai o familie numeroasa, cateva minute de liniste dimineata sunt binevenite. Trezeste-te mai devreme decat ceilalti si dedica acest timp pentru ceva care iti face placere: sa scrii in jurnal, sa meditezi, sa savurezi o cafea uitandu-te pe geam etc.

Pregateste ce poti cu o seara inainte

De multe ori, o buna rutina de dimineata incepe cu noaptea de dinainte. Optiunile pentru micul dejun, masa de pranz pe care o vei lua la pachet, hainele pe care le vei purta, hainele copiilor si eventual ghiozdanele acestora pot fi pregatite sau gandite cu o seara inainte pentru a-ti face mai usor startul zilei.

Alearga sau fa cateva minute de sport

Sportul are un efect benefic asupra dispozitiei, datorita endorfinelor care se secreta in sistemul nervos in timpul exercitiilor fizice. A face sport dimineata ne ofera un bun start pentru starea de bine. De asemenea, sportul ne pune muschii si circulatia in miscare, contribuind la nivelul de energie.

Daca nu ai timp sau dispozitia necesara pentru a face sport sau a alerga, fa cateva minute de stretching. In timpul somnului, corpul nostru ramane in aceeasi pozitie pentru mult timp, unori chiar in pozitii mai putin confortabile. De aceea, exercitiile usoare de intindere musculara sunt potrivite, pentru ca elimina tensiunea de la nivelul incheieturilor si ajuta la tonifierea muschilor, contribuind la o mai buna flexibilitate.

Schimba-te de pijamale

Daca lucrezi de acasa, poate fi tentant ca din cand in cand sa ramai in pijamale pana la ore tarzii sau chiar sa nu te mai schimbi deloc de ele. Insa rutinele au rolul de a te ajuta sa intri mental in atmosfera de lucru. Pijamalele le asociem cu somnul, relaxarea, dormitorul. In schimb, imbracarea unor haine „de lucru” te va ajuta sa intri mai usor in atmosfera propice serviciului.

Imbratiseaza-i pe copii si petreceti cateva minute impreuna

Imbratisarile ne cresc nivelul de oxitocina si serotonina, neurotransmitatori implicati in starea noastra de bine, fiind benefice deopotriva pentru parinti si copii. Pentru cei mici este un mare plus, mai ales daca urmeaza sa fie separati de parinti o perioada de zi.

Fa exercitii de respiratie

Ai nevoie de 5-10 minute, in care sa inspiri adanc si lent, concentrandu-te pe felul cum aerul ajunge in piept si apoi in abdomen, apoi cum acestea se golesc pe masura ce expiri. Inspira numarand in gand pana la 5, tine-ti repiratia timp de 5 secunde, apoi expira numarand iarasi pana la 5.

Scrie in jurnal

A scrie in jurnal te ajuta sa intri in contact cu lumea ta interioara, sa iti clarifici gandurile si starile emotionale de peste zi. In timp ajungi sa te cunosti mai bine, sa iti intelegi mai bine reactiile, modul de a gandi, alegerile. In jurnal pot fi notate si planurile pentru dezvoltarea unui obicei sanatos sau renuntarea la unul nociv, iar cu ajutorul jurnalului poate fi monitorizat progresul in acest sens.

Dimineata poate fi un moment bun sa scrii in jurnal, pentru ca ai liniste si o mai buna claritate a gandurilor si trairilor.

Citeste

Daca nu gasesti timp pentru citit pe parcursul zilei, poti incerca sa te trezesti putin mai devreme dimineata si sa dedici acel timp cititului. Cititul are numeroase beneficii, despre care poti citi pe larg aici.

Referinte:

(1) Eight Healthy Morning Habits to Physically, Mentally and Emoionally Start Your Day – https://neurohacker.com/healthy-morning-habits
(2) Perfect Your Morning Routine With 10 Research Backed Steps – https://www.scienceofpeople.com/morning-routine/

Costin Oana

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala. Este preocupata de sanatatea mentala, de starea de bine si de sanatate in general. Considera ca informarea corecta, din surse credibile si bazate pe dovezi stiintifice, este esentiala in luarea deciziilor in aceste arii. A inceput sa scrie articole de informare medicala colaborand cu Romedic.ro, iar acum continua aceasta activitate cu SfaturiMedicale.ro si mamisicopilul.ro.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma